Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Zwierciadlo Galadrieli
Author Message
Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Tue Mar 30, 2004 4:22 pm   Zwierciadło Galadrieli

Jak długo jestem na tym forum (a jestem już troche) nie pamiętam takiego tematu. Chciałem troche porozmawiać z wami o tym wspaniałem przedmiocie i zapytać się czy przypadkiem nie zauwarzyliście, że ono działa zupełnie jak palantiry (pokazuje to co było, jest i czasem to co sie jeszcze nie wydarzyło)

Antoine de Saint-Exupery

Triumfator F?Ťanor
Mallorny Lothlórien

Posted: Tue Mar 30, 2004 4:28 pm   

Rzeczywiście wyjątkowo trafna sugestia...nie pomyślałem o tym nigdy.
Cudowny przedmiot zaiste ,ale niewiele wiem o jego historii...palantiry mógł stworzyć sam Feanor ,ale o Zwierciadle nic mi nie wiadomo...może ma ktoś jakieś informacje na jego temat?
obnażone miecze lśniły krwawą czerwienią
w blasku pochodni.

Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Tue Mar 30, 2004 4:35 pm   

Zainteresowało mnie teżw tym zwierciadle kilka szczegółów. Galadriela tak jak Frodo widziała w nim Saurona (który miał palantira) i po drugie nie wszystkie palantiry zostały odnalezione, a gdyby tak przekształcić kryształową kulę w coś innego...

Antoine de Saint-Exupery

Mojso 
Lord Sith

Posted: Tue Mar 30, 2004 4:46 pm   

Ale wydaję mi się, że Palantiry pokazywały tylko to co jest i można nawiązywać kontakt z drugim palantirem.

Agatin-K 
Lady Sith

Posted: Tue Mar 30, 2004 4:54 pm   

Mnie się wydaje (mówię "mnie", bo moja polonistka zawsze powtarza: "misie to sa w lesie") ze Zwierciadło Galadriel było starsze niż Palantiry, Feanor i ona sama. Mogło być pradawnym źrodlem stworzonym za Valarów, które odkryła galadriel, kazala zbudować fontannę i wziela sobie na własnosc... a moze było zwykłą fontanną zaklętą przez alatariel (Galadriel po quenejsku) tak, by pokazywalo przyszłosć, przeszlosć, tersaźniejszość itp. A moze włozyła do fontanny jeden z zaginionych palantirów tak, ze nie byl on widoczny w wodzie, ale jednak tam był... Pewnie dlatego Galadriel ostrzegala Froda aby nie dotykał wody bo mógłby go wyczuć... A moze... Może było morze szerokie i głębokie, w tym morzu plywała ryba co się zwała chyba. pewnie to ona robila jakieś iluzje w wodzie...:D A moze (nie bijcie, to zart) w wodzie byla wódka, zaczarowana tak, by sam jej zapach wywoływał haluny i schizy... (to zart!!!)

Nie zapomnijcie o mnie... ;p

Triumfator F?Ťanor
Mallorny Lothlórien

Posted: Tue Mar 30, 2004 4:57 pm   

Beren znów ciekawy pomysł...Kryształ z Osgiliath ponoć wpadł do Anduiny,a Kryształy Północy zatonęły wraz z Królem Arvedui...ciekawa koncepcja...choć nie wiem czy coś takiego było by możliwe...jednak tam było coś z tą wodą z tego źródełka...chyba w niej powinniśmy upatrywać niezwykłości tego przedmiotu...jakaś magiczna woda...przecież Galadriela była jedną z najpotężniejszych Eldarów....znała też niewątpliwie jakieś czary bo jak sobie przypominam w kronice lat gdzieś było napisane,że zburzyła Dol Guldur zaklęciem...
obnażone miecze lśniły krwawą czerwienią
w blasku pochodni.

Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Tue Mar 30, 2004 4:57 pm   

Gdzieś (Władca, Silmarilion lub Niedokończone opowieści - czyli wszystko jest możliwe :D ) czytałem, że on pokazuje też to co było i bardzo żadko to co będzie ale po co komu przeszłość jak ją znali (więc tego nie używali) a o przyszłości nic nie pisało (może nie mile szczęścia i nic nie pokazywał :D ) więc spoglądali tylko na to co jest.

Aha!!! Przcież ludzie mieli kryształy od Eldarów więc oni musieli je zrobić to może teżmogli zrobić "wodną" wersje :D

Antoine de Saint-Exupery

Agatin-K 
Lady Sith

Posted: Tue Mar 30, 2004 5:06 pm   

Ale LusterzeczkoPowiedzPrzecieCoWydarzySięNaŚwiecie było elfów... Byc moze (znowu morze, ja wole góry :D ) Galadriel zgapila pomysl swojego wujaszka i też chciala mieć coś takiego jak palantiry, czyli zrobila Lusterko. :)

Nie zapomnijcie o mnie... ;p

Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Mon Aug 02, 2004 10:52 pm   

Moim zdaniem to Galadriela musiała użyć jakiegoś palantira, tylko którego? Wszystkich było 7. Jeden miał Sauron, drugi był w Isengardzie, trzeci w Minas Tirith. Główny, czyli czwarty zatonąw Anduinie, dwa następne - piąty i szusty - zatonęły na jakimś statku. Zostaje jeden, a wątpie żeby królowa elfów nurkowała po któryś z zatopionych, a i żaden z właścicieli 3 o których wiadomo na pewno jej nie pożyczył. Prosty rachynek - siódmy palantir miała Galadriela (o ile moc zwierciadła opierała sięna krysztale)

Antoine de Saint-Exupery

Narmo
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Tue Dec 28, 2004 6:57 pm   

Moim zdaniem to moc samej Galadrieli w jakis sposob byla zakleta w lustrze,w filmie ona do tej wody dmuchala (nie pamietam jak to bylo w ksiazce),takze musialo to miec cos wspolnego z nia sama a nie z palantirami,same palantiry byly w koncu niezniszczalne wiec raczej ciezko byloby ja na cokolwiek przerobic

Elin 
Mallorny Lothlórien

Posted: Tue Dec 28, 2004 7:21 pm   

Ja mysle Palantiry nie miały z nim nic wspólnego - Palantiry służyły do komunikazji - takie gg z kamerką, a zwierciadło było czymś co pozazywało przyszłość, przeszlośc i teraźniejszość (hm...taka wróżka w telewizji) to coś zupełnie innego. Samo zwierciadło jest ściągnięte z legend celtyckich - wielkie kapłanki spoglądały w studnie i doznawały widzenia które pokazywało "To co było, co bedzie i to co jeszcze nie stało się przeszłoscią"

Dany_b 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Wed Dec 29, 2004 4:07 pm   

Zwierciadło było zupełnie czymś innym, niż palantiry. było starsze od palantirów i tak jak wspomnieliście mogło pokazywać "to co było, to co jest, a nawet to co się jeszcze nie zdarzyło". Palantiry służyły tylko do szybkiej komunikacji i wzajemnej kontroli.

Ciern 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Sat Feb 17, 2007 11:48 am   

W sumie to prawda, ale jest pewna różnica. Przez Palantiry można rozmawiać z innymi posiadaczami palantirów natomiast przez źródło...nici :/ . Myśle że ma to jakieś wspólne powiązania, pochodzenie, niektóre właściwości są podobne.
http://img111.imageshack....729/trolpb6.png

Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sat Feb 17, 2007 6:56 pm   

Ciern wrote:
Przez Palantiry można rozmawiać z innymi posiadaczami palantirów natomiast przez źródło...nici

Skąd ta pewność? Przecież Galadriela zakazała Frodowi dotykać wody! Może tak samo ja w przypadku palantira wystarczyło dotknąć aby uzyskać połączenie, a Galadriela nie chciała do tego dopuścić, bo wiedziała, ze Sauron może czekać po drugiej stronie.
Agatin-K wrote:
zgapila pomysl swojego wujaszka i też chciala mieć coś takiego jak palantiry, czyli zrobila Lusterko.

Tylko, że z tego by wynikało, że ta woda była potężniejsza od samych palantirów, uważając, że one służyły tylko do komunikacji. Czy Galadriela byłaby w stanie stworzyć coś takiego sama?

Antoine de Saint-Exupery

aniusia-nan 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Sun Feb 18, 2007 10:40 pm   

Wiadomo jakie głębokie było Zwierciadło?
Chyba nie...

Mój pomysł (ratunku mam wizje) brzmi:
Galadriela ukryła Palantir w Zwierciadle tak, by ona mogła zobaczyć co się dzieje, ale by jej nie było widać, dlatego było zanurzone. Może to był jej sposób na korzystanie z niego, nie chciała sama ujawniać żadnych informacji więc się w takie sposób zabezpieczyła (nie kojarzyć – wole uprzedzić, bo jak się patrzy na te tematu które ostatnio powstają...). Taki bezpieczny Palantir.
z "Psalm" Wisławy Szymborskiej

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: