Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sat Mar 15, 2003 8:32 pm
Cuthalion to Beleg. Znaczy to "Mistrz łuku"...
Oczywiście można napisać też Kuthalion, bo litery "C" i "K" się czasami zmieniają... Na szczęście sobie o tym przypomniałam...
_________________ "Wiatr muska trawy lśniące rosą
Tak lekko, jakby stąpał boso,
Aby nie budzić szmerem ludzi
Śpiących po pracy, która trudzi."
------
"W pewnej chwili wiatr zaczął wiać.
I powietrze wypełniło się mocą."
Posted: Sun Mar 16, 2003 9:07 am
Lammoth to region na północ od fiordu Drengist, między Ered Lómin a Morzem. Inna forma tej nazwy to "Wielkie Echo". Nazwano tak to miejsce, ponieważ zachowało się tam echo okrzyku Morgotha walczącego z Ungoliantą.
------
Posted: Sun Mar 16, 2003 5:58 pm
Ups... spóźniłam się... Trzeba tu coś zmienić....
Napisze dodatkowo coś od siebie...
Valar, który panował nad wodami zwał się Ulmo. Zwany był Mieszkańcem Głębin(Mieszkającym w Głębinach) lub - po prostu - Panem Wód.
------
Posted: Sun Mar 16, 2003 6:38 pm
Valarowie:
Varda, Manwe, Yavanna, Aule, Este, Lórien(Irmo, Olofantur - Jak kto woli :wink: ), Vaire, Mandos(Namo, Nurufantur - Tu też jak kto woli :wink: ), Nienna, Nessa, Tulkas, Orome, Ulmo, Vana(siostra Yavanny) i Melkor zwany Morgothem(brat Manwego)
Znani mi Majarowie:
Eonwe(herold Manwego), Ariena(strzeże wędrówki Słońca), Tilion(strzeże wędrówki Księżyca), Osse i Uinena, Meliana, Tom Bombadil(Iarwain Ben-adar, Forn, Orald - jak kto woli :wink: ), Złota Jagoda, Radagast Bury, Saruman Biały, Olorin(Gandalf Szary), balrogowie(wśród nich Gothmog - ich "szef"), Ungolianta, Thuringwethil(wampirzyca znana z historii o Luthien i Berenie), no i oczywiście Sauron...
Wystarczy?
------
Posted: Sun Mar 16, 2003 7:03 pm
Hmm... Nie wiem kim jest Orophin... Ale może to związane... Znalazłam, że Oropher jest królem Leśnych Elfów z Wielkiej Zielonej Puszczy...
Może to jest inne, ale to jedyna osoba jaką znalazłam... Pewnie błędna, ale... To tak Jak-by-co
------
_________________ "Chciałem zmienić świat... Ale doszedłem do wniosku, że mogę zmienić jedynie siebie"
To hell.. And back and hell again.. I've gone
Fuin aure, dim aure, bragol du...
Quimeen Guest
Posted: Tue Mar 18, 2003 7:52 pm
Nie czytalem wszystkich pytan, ale jak wy te odpowiedzi biezecie z glowy to gratuluje. ja myslalem ze wiem duzo a wiele zagadek biarac wiedze z glowy bym nie odgadl a przeciez to sa dopiero proste zagadki:>
Posted: Thu Mar 20, 2003 11:12 am
MAM!!!!!!!!!!!!!!!!
Orophin to brat Halidra!
Wczoraj czytałam książkę, czytam o Lthlórien i tu nagle "Orophin". Po prostu podskoczyłam z okrzykiem: Yes!! :wink: Tak się ucieszyłam, że znalazłam odpowiedź... Ja się tak męczyłam, a znalazłam odpowiedź przez zwykły przypadek! :wink:
------
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum