Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sun Mar 26, 2006 10:20 am Wpływ twórczości J.R.R Tolkiena na literaturę fantasy-matura
Witam.
"Wpływ twórczości J.R.R Tolkiena na gatunek literatury fantasy" to mój temat maturalny.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc Jak taką prezentacje zacząć, od czego?
Ja myślałem nad:
1) krótką historią Tolkiena
2) Wpływ Tolkiena za życia na Lewis'a ("Opowieści z Narni")
3) wpływ twórczości na inne książki (moje pytanie: jakie dokładnie? przynajmniej 3 by mi się przydały)
4) język elfów
po cholere ludzie biora takie tematy jak nie wiedza co pisac? trza sie bylo mickiewicza trzymac
ja bym sie polecal przyczepic do calej masy fan-fiction. nawet jezeli ktos wprost nie mowi, ze jego historia dzieje sie w srodziemiu to na ogol ciezko oprzec sie wrazeniu, ze nazwy, imiona i idee sa zywcem wziete z Tolkiena.
poza tym, Matko Boska... wszystkie rasy, ich charakterstyki - to glownie zasluga Tolkiena! LOTR jest dla fantasy tym czym Neuromancer dla cyberpunka.
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
---------------------------------------
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
Always look on the bright side of life
dowód:
1) wszystko co poznane ma na nas wpływ
2) nie ma autora książek fantasy, który nie czytałby Tolkiena
3) ergo teza
zerknij na forum, jest pare wątków o innych książkach.
Ej no powinienes wiedziec takie rzeczy, szczególnie, że piszesz MATURE!życiorys Tolkiena możesz znalezc w googlach na jakiejs stronie(jest bardzo wiele takich stron).Jeśli rzeczywiście jestes fanem Tolkiena, nie powinno ci to sprawiać problemów.Ja sam(bez matury) interesuje się Tolkienem(a szczególnie jego książkami ).Dziwie sie, że prosisz o pomoc na forum, wogole sie dziwie, że jest pare takich(podobnych tematów typu"pomocy matura!")...:P
Pozdrawiam i życzę powodzeniu w pisaniu maturki :D:D:D
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum