Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Wplyw blizszych jednostek wzgledem wlasnej osoby...
Author Message
Epikaris 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Tue Apr 27, 2004 9:27 pm   Wpływ bliższych jednostek względem własnej osoby...

W tym temacie chodzi mi przede wszystkim o wasze opinie na temat tego jak wpływają na wasze życie codzinnie osoby najbliższe... rodzina, chlopak/dziewczyna... przyjaciela... Jestem ciekawa tych wypowiedzi co wiecej są mi one potrzebne do pracy z zajęć profilowanych więc chętnych prosiłabym o współpracę... Z góry dziękuje...

Ozz 
Hooliganin

Posted: Tue Apr 27, 2004 9:51 pm   

No cóż, "z kim się zadajesz, taki się stajesz" Rodzina nie ma na mnie jakoś takiego "zmieniającego" wplywu, to raczej na pewno znajomi. To jest fakt, "przechwytujesz" zachowania innych. Po pewnym czasie, tak po prostu, z niczego. Nie wiem dlaczego, ale tak jest, i rowniez w moim przypadku to występuje. Tak po prostu.

nagg 
Administrator

Posted: Wed Apr 28, 2004 1:33 am   

Ja jestem wyznawca zasady "Tabula rasa" - uwazam, ze czlowiek jest wylacznie ksztaltowany przez otoczenie - osoby i wydarzenia :) Dlatego znam potege wplywow innych na mnie. Mimo, ze czesto sobie z tego sparwy nie zdaje, to wiem, ze w ogromnym stopniu ksztaltuje mnie rodzina (nawet teraz - bo piec lat temu to bylo jasne :) ) znajomi - w sumie kazda osoba z ktora zachodzi jakas "reakcja" - scieranie sie form kasztaltuje nowe - modeluje :) I smieszy mnie takie gfadanie, ze ktos jest bossem, i z nikogo przykladu nie bierze - bo nie chodzi o to, ze jak kumpel kupi rozowe sznorowki, to ty tez masz kupic, to badzo gleboko zakorzenione procesy, ktore "ucza sie" na innch - analizuja, i wyciagaja wnioski - stad sie bioral dane dzialania :)

nagg

Epikaris 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Wed Apr 28, 2004 4:02 pm   

No dobrze. Upodobnienie się do społeczności w której przebywamy.
Wiecie co nie uważam, żeby do końca cały ten wpływ był pozytywny. Często następuje zjawisko sobowtórstwa, bycia na fali i bezmyślnego upodabniania się do większości jednostek. Większość z grup rówieśniczych właśnie tak się zachowuje, zatracając swoje szczegółowe cechy, które są głęboko zakorzenione ale też i ukryte, właśnie tym co nazywamy "topem". Może napisane przeze mnie kwestie odnośnie tego tematu są prozaiczne, jednak właśnie tak postrzegam większość (w ktoś musi się wybić, nieprawdaż?) polskiej młodzieży. Pusta, bez celu, bez konkretów, bez przyszłości a tymbardziej własnego ja.

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sat Feb 24, 2007 11:12 pm   

jak to mówią "wychowała mnie ulica" ... i taka jest prawda, że to podwórko i koledzy/koleżanki kształtują nasze poglądy...jeśli nasi kumple zaczną słuchać metalu, to my również...i potem staniemy się jego wielkimi fanami, a w przyszłośći założymy swoją kapele może nawet...ale kto by pomyślał, że ten kawałek Mansona o którym opowiadał nam Tomek rozpocznie to wszystko? gdyby nie Tomek to pewnie byśmy słuchali techno jak Paweł...

rozumiecie o co mi chodzi?

Platon

Gollum12 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Sun Feb 25, 2007 11:54 am   

Rozumiemy i zgadzamy się ;) . Jakby mój brat nie słuchał rocka to ja bym pewnie teraz był wielkim fanem HH. Nie da się całkowicie obronić przed wpływem innych na nas samych, ale jak dochodzi do tego, że całkowicie i świadomie naśladujemy innych, to jest już trochę gorzej. Np. zaczynamy palić bo kumpel z klasy też pali.

SztukaSpadania 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sun Feb 25, 2007 1:44 pm   

Brien: wszyscy jesteście inni!!!
Tłum: wszyscy jesteśmy inni!!!
Jakiś człowieczek: Ja nie jestem...
Inny człowieczek: Ćśśśśśśśś...

Mój cały komentarz tego tematu :)

P.S. Ja jestem wiecznym niepokornym, typem buntownikiem więc łatwo nie ulegam modom :)

// Zawsze Szybko Umierają Tacy Jak Ja - Tacy Sami Choć Ciągną Inny Nitki Kolor

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Sun Feb 25, 2007 3:00 pm   

Na mnie ludzie nie wpływają w ogóle... Jestem jaki jestem i sięnie zmienię. Lubie byćinny od ludzi, którzy mnie otoczają (np. wszyscy moi kumple oglądają kryminalnych, a ja nie bo ich nie lubie), a moga mnie ***** obchodzi :-)

Moje posty nigdy nie wyrażają w całości mojego zdania, gdyż w danej chwili nie wszystko potrafie ubrać w słowa...

Keira 
Szara przystań

Posted: Sun Feb 25, 2007 3:03 pm   

BAT wrote:
Na mnie ludzie nie wpływają w ogóle... Jestem jaki jestem i sięnie zmienię. Lubie byćinny od ludzi, którzy mnie otoczają (np. wszyscy moi kumple oglądają kryminalnych, a ja nie bo ich nie lubie), a moga mnie ***** obchodzi :-)

Skoro lubisz się wyróżniać, to znaczy, że jak najbardziej ludzie mają na ciebie wpływ. W innym wypadku nie miałbyś wzorca do negowania ;)

B. Leśmian

Gollum12 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Tue Feb 27, 2007 8:50 pm   

O właśnie. Jak podobnie Włóczek, nie ulegam modom, w ogóle mnie one nie interesują, mam swoje zdanie itp. ale wiem, że inni ludzie mają na mnie wpływ, bo żeby żyć całkowicie poza wpływami, trzeba żyć w całkowitej samotności. Wtedy znajdziemy się pod własnym wpływem. Po prostu w jakimś stopniu każdy zmienia się przez otaczające go społeczeństwo. Albo się do niego upodabnia, albo wręcz przeciwnie.

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Wed Feb 28, 2007 3:52 pm   

Gollum12 wrote:
Albo się do niego upodabnia, albo wręcz przeciwnie.

Hmm.. Ja się do niego staram nie upodabniać... Może dlatego czuję sięsamotny... :(

Moje posty nigdy nie wyrażają w całości mojego zdania, gdyż w danej chwili nie wszystko potrafie ubrać w słowa...

Gollum12 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Fri Mar 02, 2007 3:46 pm   

Takie są koszty życia poza modą itp. Ale jak na mój gust to opłaca się ;) .

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Fri Mar 02, 2007 4:38 pm   

Gollum12 wrote:
Ale jak na mój gust to opłaca się.

Co masz na myśli?

aniusia-nan 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Wed Mar 14, 2007 11:27 pm   

Ja ulegam modom, widzę to często choć tego nie lubię i nie chcę. Widzę, że zachowuje się jak chorągiewka na wietrze, ale bez przesady. Różnie to można rozumieć jedni zmieniają zdanie poznając czyjeś argumenty inni zmieniają zdanie bo są w mniejszości, jedni słuchają takiej muzyki bo im się spodobała, a inni bo to jest teraz na topie. Wydaje mi się, że należę do tych pierwszych, ale lubię zmiany i nie bronie się przed nimi pod warunkiem, że nie robię nic wbrew sobie!
P.S.: Tak o samotności - nigdy nie czułam się samotna - nie chcę się tak czuć, zawsze jakoś uda mi się dostosować do otoczenia.
z "Psalm" Wisławy Szymborskiej

Arina 
Mallorny Lothlórien

Posted: Fri Mar 16, 2007 1:28 pm   

Raczej nie nadążam za modą, bo śmieszą mnie stada kserokopii, czy to w takiej odzieży, czy innej, chichoczących, bądź zawodzących smętnie. Na pewno najblizsi mają i mieli duży wpływ na to, jaka jestem, ale też staram się nie podporządkowywać i nie powielać pewnych schematów. Chyba najbardziej zmieniają mnie sytuacje i decyje jakie podejmuję,

|Henry Albraight|

SztukaSpadania 
Jaskinia Sheloby

Posted: Fri Mar 16, 2007 4:36 pm   

"Śmiejecie się ze mnie bo jestem inny, ja śmieje się z was bo jesteście tacy sami"

niby nic a znaczy wiele

// Zawsze Szybko Umierają Tacy Jak Ja - Tacy Sami Choć Ciągną Inny Nitki Kolor

Gollum12 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Fri Mar 16, 2007 8:05 pm   

BAT wrote:
Gollum12 napisał/a:

Co masz na myśli?

To, że nie zawsze warto podążać za stadem i być takim jak inni. Tyle :-D

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Fri Mar 16, 2007 8:11 pm   

Zgodzę się z tym, że nie zawsze trzeba biec za stadem. Ja się prawie zawsze od niego oddalam... Jednak czasami trzeba być w nim... Ja niestety, czasami nie nadążam (chyba)...

Gollum12 wrote:

Wybacz mi, ale chyba nie wiesz co to znaczy "czuć się zamotnym"... Dziwne i okropne uczucie... Czujesz w sobie taką "pustkę"... :-(

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: