Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Mon Jul 31, 2006 12:15 pm WP Rozszerzona wersja
No a wiec ostatnio obejrzalem i szczerze sie zajaralem...oto kilka rzeczy ktorych dowiadujemy sie z tej wersji Trylogii:
1. Postacie wystepujace w tym filmie sa fikcyjne i wszelkie prawdopodobienstwo to ich wystepowania jest przypadkowe (chodzi mi o ta wstawke na koniec filmu )
2. Olifanty walczace pod Minas-Tirith sa plci meskiej...dopiero teraz to zauwazylem
3. Wiecie jak najlepiej przegonic umarlych?? Dmuchac na nich!! (chodzi mi o Gimliego w podziemiach)
4. Fajkowe ziele to kuzyn Drzewca...przynajmniej tak sadzi Pippin/Merry ... (chodzi o akcje w spizarni Isengardu)
5. Dlaczego uruk drzy? Pewnie wielu z Was zadaje sobie to pytanie...Otoz Uruk drzy bo ma w glowie topor Gimliego! (pamietna scena z TTT)
6. Nie mozna jesc duzo lembasow...kes wystarczy na caaly dzien...a 4 paczki jakie zjadl Pippin starcza na okolo miesiac
7. Gimli potrafi pojechac...np. Celeborna
8. Pamietajcie,nigdy nie skrecajcie w lewo wychodzac z Rivendell...dojdziecie do Mordoru...(chodzi o pyt. Froda "Do mordoru idzie sie w lewo czy w prawo??")
9. Eowina nie umie gotowac...(Aragorn musial wylac jej zupke i poparzyl sobie rece )
10. O czym rozmawiaja Drzewa w Fangornie? O konsynstencji wiewiorczych kup...tak mowi Gimli :D
to tak na zarty bylo ... a teraz na serio...
1. Juz wiadomo skad wzial sie Brego ktory ratuje Aragorna w TTT ...
2. Aragorn ratuje zycia Boromira w Morii
3. Grima zdobyl podpis Theodena i jego pieczec na wygnanie Eomera... NC
4. Wspomnienia Faramira w TTT...po tym jeszcze bardziej znienawidzilem Denethora...za to jak traktowal F...
5. Theoden ginie duzo pozniej na polach Pellenoru...
6. Aragorn i jego pojedynek z Sauronem...troche mnie dziwi ze Sauron byl tam w tej zbroi co mial ja na sobie w Bitwie gdzie stracil Pierscien...musi ja bardzo lubic
7. Negocjacje z wyslannikiem Mordoru...przyznam ze mdli mnie na jego widok...
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
Posted: Mon Jul 31, 2006 4:38 pm
Ja też niedawno obejrzałam...
Zmiany w FotR są w głównej mierze nieistotne. Generalnie dodają klimatu i spowalniają akcję. Jedyne sceny, których wycięcia mi żal to Lorien. W wersji kinowej strasznie okrojone, bez klimatu. W wersji EE w koncy jest ZłOTE. No i dary Galadrieli. Powinny być, bo to wazna scena.
W TTT... trochę scen przegadanych, ale bardzo fajnie, że jest więcej Merry'ego i Pippina. I scena z Wodą Entów i spiżarnia w Isengardzie są świetne! Zupa jest śmieszna Poza tym ładna scena to pogrzeb Theodreda - i w ogóle odnalezienie go
Najlepiej na zmianach wyszło RotK. I Domy Uzdrowień, i scena 'Biała Księżniczka i Namiestnik' są śliczne, mimo że bardzo krótkie. W takiej postaci w jakiej są dobrze, że nie było ich w wersji kinowej, bo dla laika byłyby częściowo niezrozumiałe. W koncu PJ nie wspomina o uzdrowicielkich zdolnosciach króla.
Fajnie, ze mamy więcej piratów i Umarłych. Świetne są usta Saurona. Niesamowity pomysł na tę postać i jej charakteryzację
Za to nie podobał mi się pojedynek pijacki. Tzn. niby to śmieszne, ale mało tolkienowskie Trochę na siłę. I znowu Gimli wychodzi na prostaka. Podobnie jak wtedy, gdy potrąca łuk Legolasa...
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
_________________ Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...
w tłumaczeniu łozińskiego występował jako "Głos Saurona". Bardziej mi to odpowiada niz "usta"...ale to trochę poza tematem...
Rozszerzone wersje widzialam tylko FotR i TTT, ostatniej części jeszcze nie dorwałam...
_________________ Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...
Posted: Sat Aug 12, 2006 10:15 pm
Gimli na moscie w Morii mowi do Aragorna "Krasnoludami sie nie rzuca" ... a w bitwie o Helmowy Jar mowi do Aragorna "Sam nie skocze, musisz mna rzucic" hehe...
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum