Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Jak u Was w szkole się traktowało (czy traktuje) kolczyki, irokezy, glany itp.?
Jak się zapatrujecie na pogląd, że "powinno się wprowadzić do szkół obligatoryjny mundurek szkolny, bo wtedy dotarłoby do ludzi, że oryginalność wyraża się inaczej niż ubiorem"?
Hihi, temat jakby stworzony dla mnie Jestem w łódzkiej Jedynce, gdzie właśnie obowiązkowe są mundurki
Ale teraz będzie wielki elaborat na moją szkołę. I basta.
W mojej szkole wolno nosić wszystko. Glany, czerwone, zielone, w kropki, w kwiatki, fryzury wszelkiej maści (od bieli do czerni poprzez wszelkie zielenie i niebieskości), ubiory całkiem dowolne, łącznie z przezroczystością jak ktoś się uprze - byleby na to założyć granatową marynarkę, czyli mundur. To jest jedyna zasada - skoro już szkoła ma tradycję, to jej nie łamać, założyć na siebie tą marynarkę i tyle. Poza tym wolno uczniowi wszystko.
I to jest fajne, bo jest absolutna tolerancja, nikt nie czuje się szykanowany przez wygląd, zwłaszcza że ta szkoła jest zlepkiem wielu dość niesamowitych osób, więc zwracanie uwagi na wygląd oznaczałoby wyrzucenie połowy uczniów ze szkoły.
A mundur za to ułatwia sprawę zimą (żadne swetry nie są potrzebne) a co do tzw. rewii mody... Kto chce, to może ją sobie robić, wystarczy przecież zdjąć mundur. A jeśli ktoś jest np. z biednej rodziny, to wiadomo, że takie a nie inne ubranie często może go krępować - wtedy wystarczy mundur założyć i zawsze jakoś nikt nie zwróci uwagi.
Tak więc ja jestem zdecydowanie za moim mundurkiem, zwłaszcza że w szkole i tak panuje absolutna tolerancja, no a - jak wiadomo - już od pewnego momentu jesteśmy zwolnieni z noszenia mundurków, bo za gorąco.
_________________ I uznałem siebie za wybrańca losu, wiedziałem, że gdyby zamiast mnie był tu ktoś inny, nie zobaczyłby niczego.
Hrabal
Ja na zeszłe wakacje malowałem sobie włosy na czerwono i zielono, a że do początku roku szkolnego nie zeszły to szkoda. Więc poszłem tak do szkoły. I było spoko bo albo jedni mówili że fajnie wyglądam czy coś takiego a inni gdzie farbę kupiłem itp. u nas w szkole jest tolerancja i każdy ubiera się jak chce i wygląda jak chce i innym nic do tego.
Posted: Fri Jun 04, 2004 8:43 am
U mnie w szkole jest wolność. Ludzie się ubierają jak chcą, na głowie noszą co chcą...z irokezem nikogo nie wiedziałam, ale warkoczyki, dredy, jakieś dziwne kucyki etc. nie sa niczym oryginalnym. Wolność rządzi jak mawiałm pewnie Osioł
Mundurki są chyba no ten tego...ok. Jak Esk ma tylko marynarkę to naprawdę fajnie Ale jakby były porównywalne do tych z filmów o Harry'm P.? Ja tam moge nosic białe bluzki i kostiumy do tego...ale tak codziennie?? Chyba by się przejadło Bo m-cu bym miala dość
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Joined: 12 Aug 2003 Posts: 820 Location: z miasta artystow...
Posted: Fri Jun 04, 2004 4:55 pm
U nas jest taki wymóg, że nie można mieć "nienaturalnego" koloru. W szkole nie można, ale na wycieczke w zeszłym roku walnąłem sobie sreberko Potem następnego dnia padało, wszystko pięknie ze mnie ściekło swoją drogą Dredów u nas tez nie można, chyba że w WSA (Wzysza Szkola Administracji), ale tam już jestes dorosły, wszystko Ci wolno Jesli chodzi o inne rzeczy - tatuaże, kolczyki, nie ma problemu. Cow ogole sądzicie o? Tatuażach znaczy? Ja juz miałem robic, ale koleś mi doradził, zeby lepiej za rok, bo jak sie dopakuje albo choć troche urosne, to może sie w którąśstrone rozleść, więc walne sobie za rok, 2 - łydka i bark/klata - nie wiem jeszcze
_________________ Chcąc mnie sądzić nie ze mną trzeba być, lecz we mnie.
u mnie w gim to wlasciwie chyba mzona ubuerac jak sie chce.. przybajmniej jest kilku takich co maja dziwne fryzury, spodnie kolorowe paski, obdarte itp. i nic. fryzuty tez. A tak na poczatku roku dyrektorks mowila (do dziewczyn) ze nei mozna ubierac bluzek odslaniajacych brzuch a i tak teraz wiele dziwczyn takowe nosi..
A w podstawowce to dyrektorka byla troche przeciwna (troche?) jedenj dziwczynie co miala jakie spasemka na wlosach obnizyla ocene z zachowanai a chciala nawet dac niedostaeczne... (mialem z nia historie...)
_________________ "But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
U nas w szkole nie wolno się 'farbować' i nosić koszulek odsłaniających brzuch (ale tak jak w przypadku Galada jest kilka takich co noszą...). Poza tym nie ma raczej ograniczeń. Nikt jakos nie nosi dredów, ani irokezów i nie wiem czy by to przeszło, ale myślę, że tak.
Ostatnio był u nas policiant i stwierdził, że łańcuch jest niebezpiecznym narzędziem i nie wolno nosić. Od tej pory, z oczywistych powodów przywykła do mnie xywka 'przestępca' Oczywiście nikt nie egzekwuje tego wątpliwego zakazu...
Posted: Fri Jun 04, 2004 8:06 pm
U nas to nawet ludzie nie przeginają...Jak juz do profek od wf-u Najpierw ufarbował włosy na kolor "obsikanej słomy", potem zapuścił brodę - wyglądał jak żul. Potem ufarbował brodę na czarno No comment. Na szczęście zgolił, bo mu sąsiadka powiedziała ze gorzej nie mógł wyglądac.
A jak jest u was, szczególnie gimnazistów z makijazęm? Tępią? U nas nauczycielki potrafiły się czepiać. No i z farbowaniem włosów bywało różnie. Jak ktos miał kreche u nauczycieli albo towrzył ostre kolorki to miał problem...
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Posted: Sat Jun 05, 2004 8:16 am
Zastanawaim się jak to u mnie w szkole było. Na pewno farbowania się nie czapieali. Nie wiem co by było gdyby ktoś przyszedł w zielonych włosach, podejżewam, że może jakiś nauczyciel puściłby jakiś komentarz ale chyba gnębienia z tego powodu by nie było. Dredy, warkoczyki OK. Mkijaż też. Chociaż ja nie pamiętam żeby ktoś u nas chodził jakoś naprawdę wyzywająco ubrany czy pomalowany. Prztynajmniej moim zdaniem a mnie mało co dziwi i porusza.
No a na studiach wiadamo, jest całkiem inaczej. Tam cię raktują jak dorosłego. A na naszym kierunku to w szczególności panuje wolność, bo dziwnośc i oryginalnośc jest po prostu wpisana w topos artysty. Ale nie mówię, ze wszyscy u nas są mega ekscentryczni bo tak nie jest.
Zastanawiam się nad tymi mundurkami....Ma to pewne dobre aspekty aczkolwiek chyba bym się szybko znudziała bo ja lubię różnorodność.
U nas mozna było duzo... Jak raz zafarbowałam włosy szmponem koloryzujacym to się czepiali z lekka... Jak dla jajc totlanych malowałam oczy to też się czepiali...
Ubiór-raczej sie nie czepiają.
W szkolach nosi się często bryzdkie i niewygodne mundurki ze zatrzeć rożnice miedzy biednymi i bogatymi. Problem w tym, ze niektórzy sa takm biedni ze nie stać ich na chleb, a co dopiero na mundurek...
Ja nie chciałabym nosic mundurków. Pępka nie odsłaniam, kolczyki w uszach mam co prawda, chodzę zawsze z rozpuszczonymi włosami (jeszcze w połowie XX wieku zabroniliby mi tego) ubieram dzwony, nie maluję sie z reguly (blyszczyk, lekko przypudruję twarz, ewentualnie delikatny cień-więcej zauważą i się ostro czepną, ponoć w skzole do której idę nie wolno robic pasemek ani malowac sie). Mimo wszytsko jakos zyje. A w mundurku i zero makijażu?! Okropieństwo. Szczególnie ze mundurek to albo neiwygodna spódnica albo proste spodnie. I jeszcze marynarka... )(z reguly) w niektórycy skzołacg mundurek to koszulka 9zawsze taka sama) a spdnie to jakie się ma takie sie ma. To juz ejst lepsze...
Pozdro!
_________________ "Masz świra to go hoduj" John Irving-Hotel New Hampshire.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum