Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sun Mar 02, 2003 1:44 am WODZE WYOBRAŹNI - Koncepcja opowiadania
Tutaj bedziemy debatowac nad topicem Wodze wyobraźni, jesli takowy sie przyjmie, a mam taka nadzieje!
Narazie sa dwa watki opowiadania. Pierwszy to Sam, ktor po odplynieci Panicza Froda wraca do domu. Staramy sie pokazac zmiane w jego zyciu. W nocy nawiedza go proroczy sen. Sni mu sie jak Frodo doplywa do Krain Zachodu...
Pojawil nam sie tez drugi ciekawy watek. Watek negatynej postaci. Narazie nie jest on jeszcze rozbudowany ale w przyszlosci mozna tak zamotac, zeby zetrzec te dwa watki ze soba...
Narazie proponuje o pokazanie przemiay zycia sama. Do tej pory byl sluga, teraz sam jest Panem, jego kochany przyjaciel odplyna. Zostaly wspomnienia, Czerwona Ksiega i rodzina. Jak sobei z tym radzi, jak czesto bedzie wracal pamieca do wydarzen z Wyprawy Pierścienia? Czy moze zapomni szybko i bedzie sie koncentrowal na przyszlosci (hmm, nieee, to nie bylby Sam!)
I watek Szagrata, trzeba go rozbudowac, to trudne zadanie. Szagrat musi urosnac w sile, w jakis sposob... moze znalesc jakies pozostalosci z ruin barad duru? Chcialbym za wszelka cene uniknac kiczu i np "ze jego cialem zawladna duch sarona"
Piszcie jak sobie wyobrazacie dalsza historie, a jesli jestescie na silach to piszcie wlasne strony.. jesli topic zalapie, zrobie osobny temat w ktorym bedziemy czastki opowiesci kompilowac etc.
TU TYLKO KONCEPCJĘ ROZWINIĘCIA FABUłY. NOWE POMYSLY WĄTKÓW. ZMIANY DOTYCHCZASOWYCH WĄTKÓW!
Posted: Sun Mar 02, 2003 11:24 am
Może to będzie tak: w hobbitonie dzieje się to co z naggiem zaczęliśmy pisać o Samie, a gdzieś indziej (w okolicach tego Szagrata) to co zapoczątkował aegnor. I te rzeczy będą się działy w tym samym czasie, a kiedyś w przyszłości obydwa opowiadanka się połączą. Cóż- skomplikowanie to napisalam ,ale mam nadzieje ,ze ktos zrozumiał :wink: .
_________________ An si Tintalle Varda Oiolosseo ve fanyar maryat
Elentari ortane ar ilye tier undulave lumbule...
Posted: Wed Mar 19, 2003 10:46 am
Zebralem wszystko, co do tej pory zrobiliście i podzielilem na dwa pliki.
Tzn proponuje by ciagnac dalej koncepcje Tolkiena i wprowadzic podzial na Ksiegi. W Ksiedze VII pisane by bylo o Samie (i o jego synu - tak tak - musi byc syn ) oraz Shire'u. Ksiega VIII opowiadalaby o odrodzeniu sie Sharagata i o tym, ze Sauron zginal na zawsze, ale ... jest Sharagat.
IX Ksiega przedstawilaby ciag dalszy watka o Frodzie i spolce. W zwiazku z powrotem Małej Ciemności Sharagata. W ksiedze 7 frodo objawia sie Samowi we snie pod postacia Froda Szarego. I nie chce w tym momencie nic sugerowac. Moze KOLEJNA PODROZ? Moze opanowanie świata przez orkow? W tym momencie nic nie mowie.
Wiec podsumowujac.
Ksiega VII - Sam konczy naprawianie Shire'u, rodzi sie syn, objawia sie Samowi we snie Frodo Szary.
Ksiega VIII - Sharagat tworzy armie, (moze zdobywa z zaskoczenia Minas Tirith (zapomnialem jak sie to pisze) i tworzy Małą Ciemność (swoja droga nie podoba mi sie ta nazwa)
Ksiega IX - Sam wraz z synem wyruszaja w podroz (Frodo ich prowadzi)
Mamy juz po 1 rozdziale Ksiegi 7 i 8. Oczywiscie czekam na wytykanie bledow mojego pomyslu.
Mysle, ze dopisujac kolejne 6 Ksiag (bedzie wtedy XII) ukoronyjemy dzielo Tolkiena. Chociaz moze sie Wam wydawac ze bedzie to niemozliwe (kolejne 6 ksiag!) to wspomnijcie przeslanie z WP: NIE MA RZECZY NIEMOZLIWYCH. Z checia pomoge w redagowaniu ksiag jesli sie zgodzicie, a moze cos tez napisze (mamusia mowi ze mam talent )
---
Wysłany: 19 Mar 2003 03:55 pm Temat postu: Serwer WWW
Proponuje stworzyc stronke o naszym przedsiewzieciu. Co powiecie o takim adresie: www.lotr-re.prv.pl (mam tam 50MB )
---
Wysłany: 20 Mar 2003 06:40 pm Temat postu: SPRAWY ORGANIZACYJNE
Na stronie znajduje się narazie tylko księga 7 (tego z sharagatem jeszcze nie strawiłem ).
Mam propozycję, byście mi na adres lotr-re@o2.pl przysyłali (temat "WP k7" lub "WP K8") to, co napiszecie, a ja to bede trawił i wrzucał do textu. wszelkie sprawy, które wam nie beda odpowiadały bede poprawiał (rozne niuanse itd.).
Po prostu jak ktos stuknie text to wrzuca to na forum, by wszycy o szybko mogli przeczytac i wysyla do mnie, ja to wrzucam, poprawiam błędy i scalam z głównym tekstem.
_________________ Pozdrawiam
Arturwow
-------------------------------------
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them,
Po pierwsze - po co pisac w 3 postach jak mozna w 1? Po to jest guziczek ZMIEN, zeby moc zmienc posta Sam to uczynilem za ciebie, ale na przyszlosc pamietaj
2. Zacznijmy pisac, a potem dopiero pomyslimy o obrobce tekstu
3. Wolalbym - nalegam - zeby jednak praca zostala na forum. Daje to lepsze mozliwosci szlifowania przez dyskutantow zarowno formy jak i tresci
Pomysl generalni mi sie podoba, ale moja koncepcja to widziala tak:
w momencie, gdy topic bedzie sie cieszyl popularnoscia bedziemy mogli cos robic - wybierac z roznych koncepcji jakies watki i budowac, dalej razem, ale dzieki takim aktywnym ludziom jak ty, opowiesc
Wskazane tez bedzie przepisywanie poprzednich dziel przez innych, dodawanie swoich pomyslow etc. Wtedy moze uda sie stworzyc jakies ciekawe opowiadanko
Zapraszam do pisania, kazdego, kto czuje sia na sile
nagg
Posted: Fri Mar 21, 2003 8:17 am odpowiedzi na nurtujace nagg'a pytania
0.
nagg wrote:
Wskazane tez bedzie przepisywanie poprzednich dziel przez innych, dodawanie swoich pomyslow etc. Wtedy moze uda sie stworzyc jakies ciekawe opowiadanko
Co miałeś na myśli?
1. No bo ja tak dlugo czekałem, jak ktoś się zgłosi w topicu; chciałem zaznaczyć, że (bez urazy) sie lenicie
2. Jasne, ale w ten sposób powstanie bałagan; najpierw powiedzmy sobie, co dopiszemy do tego co mamy, każdy będzie miał zadanie itd. ZORGANIZOWANA PRACA!
3. Jasne, że na forum - na stronce zostaną wyniki naszej pracy i archiwum; przecież kiedyś będziesz musiał zrobić cleanup temu topicowi
7. Zerknijcie teraz na www.lotr-re.prv.pl
4. Ciesz ę się, że się ze mną zgadzas
5. A gdzie jest reszta? Co się nie odzywacie?
6. Kto by mi pomógł z tą stronką, bo ja nie mam talentu gradicznego
7. OT: W jakich godzinach się pojawiacie na forum?
Arturwow
Posted: Tue Apr 01, 2003 7:48 pm co taka cisza?
czemu nik nic nie pisze?? ja mam pare pomyslow i bym pisal i pisal , ale nie chce zeby to byla praca moja ale zbiorowa. zapraszam na www.lotr-re.prv.pl. Czekam na opinie nagga czy chce bym skladal tekst, ktory powstaje i by byll publikowany na tej stronce
Arturwow
Posted: Wed Apr 02, 2003 10:52 am
zajrzyj na www.lotr-re.prv.pl
w dziale download jest ksiega z wątkiem Sama
Arturwow
Posted: Tue Apr 22, 2003 12:40 pm
Ja na razie nie mam pomysłu na treść (nawet mój muzgojad głoduje) ,ale uważam co do tych ksią Arturow. Pomysły mi sie podobają tylko rozstawienie nie tj. nie możemy umieścić Sama z Shire i synem w jednej księdze ,bo zaczniemy lać wodę. Na raziulko nie mam innego pomysłu ,ale tak sobie sie mi to podoba.
Jeszcze pytanko: czy jakby Sam i jego syn wędrowali to mogliby spotykac jakis nowych przyjaciół, nie?
_________________ An si Tintalle Varda Oiolosseo ve fanyar maryat
Elentari ortane ar ilye tier undulave lumbule...
nie trzeba lac wody. ile piekych rzeczy opisal tolkien w I ksiedze. Pomysl podrozy jak najbardziej mi sie podoba. Sam z synem moga spotkac nawet Aragorna
Arturwow
A wiec napisz cos, ja bede ci wspomagal z checia, tylko teraz mam matury, wiec mam malo czasu na WP... jak bedziemy miec cos to bedzie mozna zaczas jakos dzialac (obrobka etc) Ja jestem bardzo na tak, ale czasu nie mam (to jest tez odpowiedz na twoj stary lis, ale gdzis mi sie zawieruszyl - a potem zapomnialem )
nagg
Posted: Tue Apr 22, 2003 2:45 pm
Hm..Takie mam natchnienie na dalsze opowiadanie..heh..a nie wiem czemu.. :wink: Moze przez ksiazke
moze byc tak że Sam opowie historie Froda swojemu synowi . A ten, jak Frodo opusci pózniej Shire i wyrusza by zwiedzic swiat . Mozna by przyjąc ze przeprwaia se przez góry Mgliste , trawia do Mrocznej puszczy.Tam zaprzyjaznia sie z paroma elfami i podrózują w te i we wte. Zwiedzają Meduseld i kilka inncy hkrain . JAkąs bitwe miedzy Dzikimi ludzmi i orkami..albo cos z tych rzeczy... :wink: JA tam nie wiem , co wy na to powiecie :wink: Moze jeszcze wlepic pódróz do szarej przystani , lub Lothlorien..Nie wiem ale moim zdaniem gdyby napisać rozbudowaną czesc z takimi mniej wiecej przygodami to mogłoby przeciez byc całkiem dobre.. I podzielic mozna ją tez jakby na dwie czescie . Pierwsza co sie idzieje w Shire po zniknieciu syna Sama , i o tym jak Merry Pippin i Sam wyruszają na wląsną reke by go odszukac .2 zaś byłaby o przygodach owego ,zacnego hobbita .. hehe
I jak ? moze nie byłoby tak źle ?
czytaliscie to co ja uklecilem ? (www.lotr-re.prv.pl ). Pomysł fajny (CZEMU piszesz 3 razy?). NIe zapomnijeice tez o watku Sharagata.
Pamietaj ze Lothlorien ginie po zniszeniu Pierścienia Rządzącego. Skończył sie wtedy okres elfów.
Możemy też zaaranżować spotkanie Aragorna z synem Sama.
Ale najpierw (jak przeczytacie moją czesc) trzeba wymyslic co sie dzialo na radzie w shire
Arturwow
Pieknie
Mysle, ze nadszedl juz czas, by zaczac w zycie wcielac. Proponuje, zeby Arturwow (i moze ktos jeszcze, zapraszam! Nimrodel? Elentari? Im wiecej wersji bedzie, tym lepsza ostateczna!) moze cos sklecil z tego co ma, i z wlasnej inwencji tworczje, i dalo to pod osad dyskutantom, moze uda nam sie napisac razem juz niebawem pierwsze rozdzialy!
nagg
Posted: Tue Apr 22, 2003 6:31 pm Do dzieła!!!
Ja się biorę do roboty. Póki co wrzucam to co mam.
Mam propozycję: zauważyłem że jesteście ostatnio częciej na forum. Może byśmy się na czacie spotkali? Np. na moim w sobotke Strażnica na mojej stronce. (www.lotr-re.prv.pl)
Arturwow
ej sory ze sie wtrace ale czemu nie dorobic tu efektu z krasnoludami nie wiem cos ze Sharagat próbuje ich zniewolic (ze wzgledu na ich umiejetnoscidrzenia w skalach ) aby mu zrobili "bazę" wybadowo obronną jakiej jeszcze Śródziemie nie widziało.
Nie koniecznie cos takiego musi byc ale nie ograniczajcie(-my) sie do samych hobbitów, orków i malego watku z orkami niech bedzie jakas globalna wojna miedzy krasnoludami a orkami albo cos w tym stylu
_________________ http://theonering.glt.pl -wszystko o Władca Pierścieni
Zagłosujcie na moją stronę
[1][2][3]
Witam,
Ja wmiedzy czasie splodzilem cos z innej strony... opisalem proza dzien gdy Deagol i Smeagol znalezli Pierscien... Teraz mam male matury, ale za miesiac, dwa, jak zakoncze rok, i rodzice nie wywala mnie z domu to zamieszcze i to (moze powstanie prequel?:lol:)
Bede musial tez przeczytac dokladnie prace Arturwowa, i zrecenzowac, skomentowac, naniesc w mojej opinii poprawki (mysle, ze beda takowe... ale kto wie )
Niestety, jeszcze duuzo roboty mam, i nie moge sie poswiecic forum
nagg
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum