Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Wed Jun 14, 2006 7:29 pm "Władca Pierścieni" filmem wszech czasów
Trylogia "Władca Pierścieni" została uznana za dzieło filmowe wszech czasów. Tak głosowali czytelnicy wydawanego w Monachium pisma "Cinema".
Kadr z filmu "Władca Pierścieni: Powrót Króla"
"Władcę Pierścieni" nakręcił Peter Jackson na podstawie sławnej powieści J.R.R. Tolkiena. W ankiecie, mającej wyłonić najlepszy film w historii kinematografii, uczestniczyło 22 tysiące czytelników magazyny "Cinema".
Na miejscach od drugiego do dziesiątego znalazły się takie filmy, jak "Pulp Fiction", "Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły", "Matrix", "Ojciec chrzestny", "Imperium kontratakuje", "Podziemny krąg", "Titanic", "Ojciec chrzestny II" i "Forrest Gump".
Tegoroczny zdobywca Oscara "Miasto gniewu" uplasował się na miejscu 49. Dzieła klasyki filmowej, "Pół żartem pół serio" i "Przeminęło z wiatrem" zajęły miejsca 40. i 41. Film "Harry Potter i Czara Ognia" wylądował na miejscu 55., a na ostatnim, setnym - "Dzień Niepodległości".
-z onet.pl
_________________ "But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
Posted: Wed Jun 14, 2006 7:52 pm
Śmieszna ta lista. Szaleję za "Piratami z Karaibów", ale czy film, który ma ledwie 3 lata mozna uzanć za film wszechczasów?
LotR to inna bajka. To film, który pokazał nowe możliwości, to adaptacja wielkiej ksiązki. Dlatego mozna go umiescic na takiej liscie. Matrix też był przełomowy, więc niech będzie.
Ale Piraci, Miasto Gniewu czy HP są zbyt świeże i jednak mało przełomowe...
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
hmm wydaje mi isę, że to jest raczej lista najbardziej popularnych a nie najlepszych filmów na świecie.Ok rzeczywiście niektóre tytuły są naprawdę świetne ale HP...Piraci z Karaibów..albo nawet Matrix...Matrix był bardzo popularny, lecz nie mozna powiedzieć, że było to "dobre, pożądne kino".Było łatwe proste i przyjemne(choc nie dla wszystkich mi sie nie podobał ).Moim zdaniem tej listy nie powinno sie brać do serca, ponieważ głosowali do niej zwykli ludzie a muszę przyznać, że wiele ma kiepski gust(np."ale świetny byl ten film "Troja''!).
A jeszcze z innej beczki - bardzo mnie denerwuje, że wielu osobom podoba się film, który ma dobre efekty specjalne...ale bezsensowną, nic nie znaczącą fabułę(jak np.Królestwo Niebieskie).Przecież w dzisiejszych czasach prawie każdy film ma efekty specjalne, wybuchy, wielkie bitwy itp...LotR to troszeczkę co innego, bo tam efektu były porażające, ale i fabuła była dobra(wiadomo, przecież na podstawie super książki )
Dla mnie w ogóle w takim rankingu nei powinno być takich filmów jak HP. Bo (tak wiem, wiem, nie zaczyna się od bo...) przecież co tam niby takiego było, że możńa uznać ten film za taki super? jak filmy wszechczasów to niech się chociaż czymś wyróżniają, będą takimi, które jednak zapadają w pamięć, jakiś przełom czy coś! a HP? a HP nic, zwykły film, powiedzmy, że dobra adaptacja jakiejś tam książki (bo przecież poza wielkim sukcesem kasowym, to ona jakaś rewelacyjna nei jest, ale to już poza tematem) i tyle. film w ogóle nie do tej listy. Skupiłem się na HP, ale są jeszcze inne takie, nic nie wnoszące do kinematografii..
Gal-annonim
Posted: Wed Jun 14, 2006 8:16 pm
To wszystko zależy od tego, jakie to są efekty specjalne. Np. "Opowieści z Narni" jak na dzisiejsze możliwości techniczne miały słabe efekty. Poniżej oczekiwań.
Matrix, choć mi się nie podobał, uważam za film znaczący. W koncu dla wielu ludzi to film kultowy. Film, który nalezy obejrzeć, żeby się do niego ustosunkować. Zrobił duzo szumu w swiecie nie tylko dzięki efektom Dlatego myślę, ze zasłuzył na miejsce na liscie filmów wszechczasów. Chociaż, żeby zostać takim filmem to trzeba mieć, jako film, min. 10-20 lat. Nie sądzę, zeby LotR poszedł w zapomnienie. Matrix pewnie też nie. Dla mnie filmem wszechczasów jest "Przeminęło z wiatrem". Świetny film. Prawie się nie starzeje Mogłabym też do takich dzieł zaliczyć "Forresta Gumpa"
Na tej liście jest moim zdaniem za dużo filmów nowych. Drogich, popularnych, zarabiających krocie.
Dla mnie taki "Titanic" nigdy nie będzie filmem wszechczasów
P.S. Galad - HP to nawet nie jest dobra adaptacja
Dobra adaptacja to FotR albo Duma i uprzedzenie
Ja tylko do tej Opowieści z Narnii - efektami specjalnymi do tego filmu zajmowali się ci sami ludzie co w Władcy Pierścieni.Bardzo można to odczuć szczególnie w bitwie(ten klimat i chaos taki:D).
A Matrix...Jest poprostu popularny tak samo jak książka HP - też nie jakas przelomowa ale niesamowicie popularna.Matriź nic nie wniósł.To, że jest dla wielu ludzi kultowy to nic nie znaczy...The Rong też jest dla wielu kultowym filmem, a nie jest jakiś niewarygodnie dobry:D
chyba jednak Matrix był jakimś przełomem. nie wiem, ale jakoś tak mi się kojarzy, że efekty specjalne były tam neisamowite w porównaniu z tym co było wcześniej. a i do tego historia niebanalna.
Quote:
Ja tylko do tej Opowieści z Narnii - efektami specjalnymi do tego filmu zajmowali się ci sami ludzie co w Władcy Pierścieni.
to coś dziwnego się stało (może kasa, może mniej czasu, może to, może erupcja wulkanu......), ale jakoś niektóre efekty w Narii, czy po prostu kawałki, już na te czasy było po prostu.. żałosne.. dobra, ok, może przesadzam, byly też momenty świetne (cały Lew super, fakt).
dobra, my tu gadu gadu na temat różnych filmów, a to przecież topic, o WP
aha, teraz przyszło mi na myśl jedna rzecz. mianowicie, nie wydaje się wam, że to taka największa historia przeniesiona z takim rozmachem na ekran filmowy? trzy filmy w przeciągu roku, każdy zaskakujący iwspaniały.. jest tu coś takiego, czego nie było wcześniej (a jeśli było, to mnei poprawcie, tylko może nie sw... ).
aha, ładny mecz był, prawie remis...
Posted: Thu Jun 15, 2006 9:19 am
krawczan wrote:
Ja tylko do tej Opowieści z Narnii - efektami specjalnymi do tego filmu zajmowali się ci sami ludzie co w Władcy Pierścieni.Bardzo można to odczuć szczególnie w bitwie(ten klimat i chaos taki:D).
To samo studio. Czy ludzie dokładnie ci sami, trudno dociec. Na pewno rezyser chcial mniej efekciarskich efektów, bo nie to się dla niego liczyło [i nie jest takim maniakiem jak PJ ], ale to był zbytni minimalizm. Momentami wydawało się, ze kadr jest sprzed 10 lat
Quote:
A Matrix...Jest poprostu popularny tak samo jak książka HP - też nie jakas przelomowa ale niesamowicie popularna.Matriź nic nie wniósł.To, że jest dla wielu ludzi kultowy to nic nie znaczy...The Rong też jest dla wielu kultowym filmem, a nie jest jakiś niewarygodnie dobry:D
Nie zgadzam się. Matrix był przełomem. Wyznaczył nowe trendy w efektach specjalnych. A przy tym, jak napisał Galad, ma niebanalną fabułę. Kwestia tylko, czy to kogoś urzeka, czy nie. Mnie nie urzekło, ale doceniam wkład braci Wachowskich w rozwój kinematografii
Galad wrote:
aha, teraz przyszło mi na myśl jedna rzecz. mianowicie, nie wydaje się wam, że to taka największa historia przeniesiona z takim rozmachem na ekran filmowy?
Tak, chyba tak. Szczegolnie jesli wezmie się pod uwagę to, ze wszystkie filmy były realizowane jednoczesnie. To było ogromne przedsięwzięcie. Zdjęcia trwały długo, wiele było kręconych w naturalnych krajobrazach. Pod względem "kręceniowym" to naprawdę wielkie dzieło Czytając ksiązkę o tym jak kręcili LotR mozna naprawdę swietnie się ubawić, ale też wpasc w podziw. Pod względem odtworzenia świata filmowcy zrobili bardzo wiele. Uwiarygodnili Sródziemie. Zadbali o wiele szczegółow. Moze nie zawsze przypadły one do gustu fanom ksiązki, ale zadbali Począwszy od akcentu hobbitów aż po tkaniny czy roślinki w ogródku Froda.
1.Czytałem co nieco o tym studiu filmowym i rzeczywiście na zrealizowanie Narnii dostali mniej kasy niż na WP.Ale tu ciekawostka - (zatkało mnie)studio, które robiło efekty specjalne, broń itp w WP i Narnii normalnie pracuje przy...serialach Conan i Xena!!!Genialnoś tego studia polega na tym, ze umieją w pełni i najlepiej zrealizować efekty przy użyciu danych im środków.Conan i Xena jest to raczej serial niskobudżetowy, więc i efektów nie ma dobrych a WP - wiadomo - kupa kasy i chłapacy(dziewczyny też pewnie) ze studia odwalili super robotę.
2.No rzeczywiście WP jest przełomowym filmem, zrealizowany z gigantycznym rozmachem a co najważniejsze - bardzo dopracowany.Prawie wszystko w tym filmie jest bardzo dobre(bo przecież efekty specjalne to nie wszystko), ale głównie chodzi mi o aktorstwo.Było naprawdę świetne.Wydaje mi się, że taka dobra gra aktorów wynika z tego, że cała obsada bardzo wczuła się w klimat.Np. Viggo(Aragorn) tak przywiązał się do swojego miecza, że chodził z nim po ulicy masta.Złapała go kiedyś policja i musiał zapłacić mandat za noszenie broni:D.Viggo Mortensen bardzo polubił też sceny walki, poprostu stał się Aragornem.Podobnie jest w przypadku Gandalfa, Sama i wszystkich innych.Orlando Bloom zainteresował się łucznictwem...Między innym tez za to kocham ten film, że ci wszyscy aktorzy włozyli w niego tyle serca, zaangażowania i polubili ten świat(przypominam, że ten film był kręcony przez ok 5 lat i wszyscy zaangażowani w film bardzo się zżyli).:D
Posted: Thu Jun 15, 2006 10:43 am
Z tymi 5 latami to troszeczkę przesadziłeś Nie mam w tym momencie książki jak kręcili film, bo pożyczyłam, ale zdjęcia trwały ponad rok. Potem już tylko dokrętki. I na tym rola aktorów [poza promocją ] się skończyła. Potem do pracy wzięli się głownie spece od montażu i efektów. No i oczywiście PJ, który wszystko nadzorował. Równolegle przygotowywali dvd z FotR, a poźniej TTT, i dopracowywali kolejne częsci.
Ja widziałem pre filmów(i na DVD kolekcjonerskim, w teliewizji) i mówili, że to trwało 4 lata, aktorzy przyjeżdżali na plan co jakis czas a pomiedzy mieli jeszcze małe czy większe role w innych filmach.
aha mam jeszcze pytanko - kto jest z Gdańska?(znaczy sie kto w nim mieszka )
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum