Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Wladca kontra Harry

Który z wymienionych filmów bardziej Wam się spodobał?
Władca Piersiceni
98%
 98%  [ 57 ]
Harry Potter
1%
 1%  [ 1 ]
Voted : 45
Total Votes: 58

Author Message
Sir Boromir 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sun Dec 19, 2004 6:49 pm   

Zdecydowanie Władca. Z Harry'ego Pottera podobał mi się tylko Więzień Azkabanu. Dwa pierwsze były beznadziejne. A Władcę mogę oglądać bez przerwy.

Tamaya
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Mon Dec 20, 2004 1:56 pm   

Oczywiście, że jestem za "Władcą...", jakżeby inaczej. :D

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Mon Dec 20, 2004 8:48 pm   

WłADCA PIERŚCIENI...harry potter przy nim to jak ork przy balrogu...heheheheheh :dark:

Platon

Lirael 
Na Drodze Do Bree

Posted: Mon Feb 21, 2005 11:43 pm   

Tak moje zdanie jest jedno znaczne. Po prostu Harry Poter nie dorasta LOTR do pięt. Anio odrobine nawet. Nie ma po prostu co porównywać. Potter jest bardzo dziecinny i staje się chwilami monotonny. Lotr jest jakiś bardziej prawdziwy, ma w sobie to "cos" pokazuje dobro i zło lepiej.. Potter może być postrzegany jako karykatura LOTR. Voldemort niby Sauron. Potter niby Frodo, Albus Dumbledore niby Gandalf. Nie wiem może dzieje się tak dlatego, że Potter jest raczej ksiażką dla młodszego pokolenia (jakbyśmy my byli starzy, no ale wiecie o co mi chodzi ^_-)

Pozdrawiam
Lirael

Wotz 
Upiory Pierścienia

Posted: Tue Feb 22, 2005 5:44 pm   

Moim zdaniem Władca jest sto razy lepszy. Harry jest troche dziecinnie zrobiony z małym rozmachem. Zdecydowanie jestem za LORT ponieważ ach te scey bitewne:P Suuuuuuuuupppperrrrrrr:P
A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć

karis 
Na Drodze Do Bree

Posted: Wed Apr 06, 2005 1:55 pm   

potter to naiwna opowiastka dla małych dzieci napisana przez kobietę, która chciała trochę zarobić i o dziwo to się jej udało

Keira 
Szara przystań

Posted: Wed Apr 06, 2005 5:01 pm   

To temat o filmie ;) O książce rozmawiamy TUTAJ

Zresztą czy ja wiem czy dla małych dzieci. W koncy Pottera czytają ludzie w róznym wieku. Miłe czytadło i tyle. Za to film duuuużo słabsze. Pierwsze 2 są dosłowną ilustracją książki. Część 3 miała potencjał, ale go nie wykorzystano. Taki wilkołak np. Wyglądał jakby uciekł z kreskówki o Scooby Doo :P Poza tym, mimo pomysłów nowego reżysera filmowi czegoś brakło. Był straaasznie pocięty. Wyrzucono dużo waznych scen. Np. Błyskawicę w postaci książkowej :) Ten film wygląda tak, jakby rok w Hogwarcie się zaczynał, trwał miesiąc, a potem konczył, co tez trwa miesiać. a cały srodek okrojono. Za to jest piękne Hogsmeade ;)

B. Leśmian

Galad 
Moderator

Posted: Wed Apr 06, 2005 9:23 pm   

no w tym sie zgadzam ze nie wykorzystano dobrego pomyslu, rezysera w 3 czesici bo byla zdecydowanie najlepsza ale jak napisalas - strasznie okrojona. tak wyszedl im film sredni niestety. dopiero co sie zaczal i juz skonczyl ;/

a ksiazke czytaja ludzie w roznym wieku i tez rozni Np.
moj tata czyta (ma ok. 46 lat), ciocia czyta - kilka lat starsza od taty ale np. brat cioteczny 23 lata chyba czy 22 juz nie lubi al duzo czyta. chyba wlasnie majmniej w przedziale - 20-40. ;) (tak wg mnie tylko..) :)
in Mordor where the shadows are."

Tamaya
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Thu Apr 07, 2005 11:38 am   

A mnie się nawet trzecia część podobała zważywszy, że podeszłam do tego jako filmu przewidzianego dla bardzo młodej widowni. Szczególnie hipogryf przypadł mi do gustu. :)

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sun Apr 10, 2005 7:49 pm   

a ja jak zwykle ogladalem HP u kuzynek...tego syriusza wyobrazilem sobie tak samo jak w filmie...i w sumie ta ankieta jest bez sensu...no bo to forum o WP wiec jak ktosby oddal glos na HP to reszta by go zabila...

Platon

karis 
Na Drodze Do Bree

Posted: Mon Apr 11, 2005 11:33 am   

Keira_Metz wrote:
To temat o filmie ;) O książce rozmawiamy TUTAJ

Zresztą czy ja wiem czy dla małych dzieci. W koncy Pottera czytają ludzie w róznym wieku. Miłe czytadło i tyle. Za to film duuuużo słabsze. Pierwsze 2 są dosłowną ilustracją książki. Część 3 miała potencjał, ale go nie wykorzystano. Taki wilkołak np. Wyglądał jakby uciekł z kreskówki o Scooby Doo :P Poza tym, mimo pomysłów nowego reżysera filmowi czegoś brakło. Był straaasznie pocięty. Wyrzucono dużo waznych scen. Np. Błyskawicę w postaci książkowej :) Ten film wygląda tak, jakby rok w Hogwarcie się zaczynał, trwał miesiąc, a potem konczył, co tez trwa miesiać. a cały srodek okrojono. Za to jest piękne Hogsmeade ;)

no tak, ale jeśli książka nie jest dobra, to film choćby nie wiem przez kogo został nakręcony, też nie będzie dobry. To logiczne.

Impuls 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Mon Apr 11, 2005 4:42 pm   

choć uwielbiam książke sądze że film HP jest po prostu okropny!!jeszcze ujdzie 3 czesc ale i1 i 2??wolne żarty!!to sa ewidentne filmy dla dzieciakow podczas gdy ksiązka jest dla wszystkich, nie , nie HP nie umywa sie do WP ;) :dark: :dark:

Keira 
Szara przystań

Posted: Mon Apr 11, 2005 7:36 pm   

Karis --> niekoniecznie. Są ksiązki takie jak "Nad Niemnem" :P W czytaniu makabra, a film da się obejrzeć. Poza tym to była uwaga dla zasady. Ksiązka jest ksiązka, a film filmem i trzeba to rozgraniczać. Bo taki jeden niewinny post moze rozpętać dyskusję i się zrobi ttoalny offtopic.

B. Leśmian

karis 
Na Drodze Do Bree

Posted: Tue Apr 12, 2005 11:12 am   

Keira_Metz wrote:
Karis --> niekoniecznie. Są ksiązki takie jak "Nad Niemnem" :P W czytaniu makabra, a film da się obejrzeć. Poza tym to była uwaga dla zasady. Ksiązka jest ksiązka, a film filmem i trzeba to rozgraniczać. Bo taki jeden niewinny post moze rozpętać dyskusję i się zrobi ttoalny offtopic.

nie czytałam ,,nad niemnem''. nie brońcie filmu. poprostu nie jest zbyt dobrze zekranizowany. a jeszcze z polskin dubbingiem...

Saurman Czarny 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Apr 12, 2005 4:17 pm   

Harry Potter to beznadzieja w porównaniu z Wladca :evil: Książke Harry Potter da się jeszcze poczytać, ale film to oprucz efektów specjalnych to totalny śmieć. lalusiowaty Daniel Radclife, udawający gwiazde Hermiona, w dodatku dubbing daje do odczucia, że bohaterowie to dzieci (w wieku przedszkolnym) ze zdolnościami na poziomie trzeciej klasy podstawówki, które uważają się za wielkie osoby (chodzi o głos Harrego, Rona i Hermiony). Poza tym jeżeli ten Lord Voldemort miał być straszny to niewiem czym można wystraszyć mnie (prócz nazgula) , przecież on nawet nie gadał ze zgrozą. Wladca był poprostu genialnym filmem w każdym calu. Przerażenie które sprawiały Nazgule widać było naprawde. :dark:

Riatha 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Tue Apr 12, 2005 4:46 pm   

Harry Potter jako książka jest dobra dlatego, ze zostala dobrze napisana... Film da się obejrzeć, ale raz... potem zaczyna nudzić.... Aktorzy moze i zostali dobrze wybrani pod wzgledem wyglądu (a przynajmniej większość), ale grają po prostu kiepsko... z zasady nie oglądam filmow z dubbingiem, wiec poszlam na wersje z napisami :P

Zaś Władcę można oglądać wiele, wiele razy :] i mi naprzykład jeszcze sie nie znudził ^^ chociaż znam już dialogi na pamięć :]

Jest jeszcze jedna sprawa.... HP to dokładne przerysowanie książki... dla kogoś, kto wcześniej ją czytał, nie będzie zadnej niespodzianki.... i mimo iż nie zgadzam się z wieloma wizjami PJ, to trzeba przyznać, że jak się za pierwszym razem ogląda Władcę.... to wiele rzeczy zaskakuje... choć niezawsze pozytywnie ;)

Jan Kasprowicz

Keira 
Szara przystań

Posted: Wed Apr 13, 2005 7:51 am   

karis wrote:
Keira_Metz wrote:

nie czytałam ,,nad niemnem''. nie brońcie filmu. poprostu nie jest zbyt dobrze zekranizowany. a jeszcze z polskin dubbingiem...

Czemu mamy nie bronić filmu? :P To nasze prawo do dyskusji ;)

To co napisała Riatha - ekranizacja jest baaardzo wierna, za bardzo. Dlatego pod tym względem lepiej wygląda trójka. Tylko, że ja bym się kłóciła z wyborem scen :|
Co do aktorów. dużo w ich wizerunku psuje dubbing [niestety w moim kinie była tylko ta wersja :| ]. Mimo to Branagh był cudownym Lockhartem, Thompson dobrze zagrała Trelawney, niezapomniany jest dumbledora Richarda Harrisa. A Alan Rickman jako Snape? Też b. dobry. I hagridzasty Hagrid - Robbie Coltrane. Z młodocianych ktorów. Radcliffe'a nie znoszę :P choć z części na część się poprawia :) Watson jako Hermiona jest bardzo dobra. Pasuje do tej roli i daje sobie z nią radę. Do Rona też nie mogę się przyczepić.

Dla mnie tym filmom brakuje dobrego scenarzysty. I moze mnie dyskusji z Rowling :P Będzie bardziej filmowo ;)
Ciekawa jestem "Czary Ognia". Reżyseruje Mike Newell, dla mnie znany głownie z "Czterech wesel i pogrzebu" :D

B. Leśmian

Tamaya
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Wed Apr 13, 2005 4:00 pm   

Saurman Czarny wrote:
Harry Potter to beznadzieja w porównaniu z Wladca :evil: Książke Harry Potter da się jeszcze poczytać, ale film to oprucz efektów specjalnych to totalny śmieć. lalusiowaty Daniel Radclife, udawający gwiazde Hermiona, w dodatku dubbing daje do odczucia, że bohaterowie to dzieci (w wieku przedszkolnym) ze zdolnościami na poziomie trzeciej klasy podstawówki, które uważają się za wielkie osoby (chodzi o głos Harrego, Rona i Hermiony). Poza tym jeżeli ten Lord Voldemort miał być straszny to niewiem czym można wystraszyć mnie (prócz nazgula) , przecież on nawet nie gadał ze zgrozą. Wladca był poprostu genialnym filmem w każdym calu. Przerażenie które sprawiały Nazgule widać było naprawde. :dark:

Jednak osobiście uważam, że stopień straszności w filmie zależy od tego do jakiego widza ma być kierowany. Uważam, że HP i WP mają całkiem różną tematykę i trudno je obiektywnie ocenić, bo starszym przypadnie bardziej Władca z robiony z rozmachem, a dla dzieci mógłby być na przykład za nudny w porównaniu z Harrym. No i bohaterowie też są rożni wiekiem, więc nie wydaje mi się, żeby wypadli aż tak źle w porównaniu z książkami.
A Dementorzy i Nazgule to nawet odrobinę podobni :dark:

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: