Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Tue Aug 31, 2004 5:58 pm We are living in Amerika, Amerika, AMERIKA....
Podsunal mi pomysl na ten temat teledysk Rammstein'a o tej samej nazwie...wiec czy nie zauwazyliscie, ze gdziekolwiek sie nie ruszycie to wszedzie USA?? McDonald'y, coca-cole, pepsi, nike, adidas, papierosy, auta, sporty....
_________________ It's not the east or the west side.
No it's not!
It's not the north or the south side.
No it's not!
It's the Dark side
Posted: Tue Aug 31, 2004 6:01 pm Re: We are living in Amerika, Amerika, AMERIKA....
Mati_00 wrote:
Podsunal mi pomysl na ten temat teledysk Rammstein'a o tej samej nazwie...wiec czy nie zauwazyliscie, ze gdziekolwiek sie nie ruszycie to wszedzie USA?? McDonald'y, coca-cole, pepsi, nike, adidas, papierosy, auta, sporty....
Nie wszędzie jak zamknę sie w jakejś izolatce to tego nie bedzie No polska straciła polskość wszystko dziś jest made in america(made in china )
_________________ www.ibun.edu.tr Jestem (JUż) mrocznym członkiem zakonu Sith która moc jest niedościgniaona dla zwykłych Jedi ha ha Lord Sith Grogor "Niech moc będzie z Sithem"."Nie oceniaj Sitha po mieczu świetlnym"Nudzi mi się Nic się nie dzieje
Joined: 12 Aug 2003 Posts: 820 Location: z miasta artystow...
Posted: Tue Aug 31, 2004 6:03 pm
Auta i sporty?? Nie...
Amerykańskie bryki są w Polsce tak samo mało rozpowszechnione jak Baseball i Rugby, czyli prawie w ogóle.
A co do reszty - zgadzam się, ale są też Polskie produkty. Cola - Polo-cockta. Mac-Donald - budki z hot-dogami. Nike, Adidas - Polsport. Papierosy też nie amerykańskie. Różniaste, ale amerykanskich mało. No, może nie mało, ale też nie wszystkie.
Może i mamy ich produkty, ale na pewno nie jesteśmy grubymi debilami jak oni
Pozdrf.
_________________ Chcąc mnie sądzić nie ze mną trzeba być, lecz we mnie.
Posted: Tue Aug 31, 2004 6:03 pm
wlasnie...i czy to nei jest dziwne?? wrecz chore!!!....ale i tak RE5PECT for Amerika...lubie ich za ta akcje w iraku i w wietnamie i wogole ich lubie....ale niech nie pchaja sie do polski bo poprosze bractwo i im taki rozpiedol zrobimy zze HEJ!!!!....
No it's not!
No it's not!
It's the Dark side
Posted: Tue Aug 31, 2004 6:05 pm
Mati_00 wrote:
wlasnie...i czy to nei jest dziwne?? wrecz chore!!!....ale i tak RE5PECT for Amerika...lubie ich za ta akcje w iraku i w wietnamie i wogole ich lubie....ale niech nie pchaja sie do polski bo poprosze bractwo i im taki rozpiedol zrobimy zze HEJ!!!!....
JA byłem żeby sie nie wpychali do Iracu no bedzie jatka (nie odpisuj takszybko bo wiesz co (nie róbmy znowu chata ))
_________________ www.ibun.edu.tr Jestem (JUż) mrocznym członkiem zakonu Sith która moc jest niedościgniaona dla zwykłych Jedi ha ha Lord Sith Grogor "Niech moc będzie z Sithem"."Nie oceniaj Sitha po mieczu świetlnym"Nudzi mi się Nic się nie dzieje
Widzicie, ja nie rozumiem tej Amerykanizacji... to bardziej Chamerykanizacja, bo towarzystwo staje się chamskie, teraz dla wielu najbardziej liczy się oryginalny nike... Moja nadzieja w tym, że skoro kultura HH przyszła z Ameryki, to skoro w Ameryce odradza sięmetal, to stanie się to też w Europie, a także Polsce... z drugiej strony jednak boję się "mody" na metal... wtedy straciłoby to zarówno sens jak i ten przywilej, że wiem, że jestem inny, nie idę za głosem mody czy trendu... to straszne, że gdzie nie spojżę to McDonald i inne fast-foody... choć czasem fajnie zjeść coś takiego, to jednak skala jest przesadna... tracimy swoją polskość... swoją wolność... Bo chcemy mieć drugą Amerykę... A niektórzy jeszcze robiąlepszy błąd w tym pogrążaniu bo do tej Ameryki wyjeżdżają... A tam tylko czekać na zamachy, choći w Plsce przez Irak nie jest bezpiecznie... chyba, że mniejszych miastach jak Elbląg
Posted: Tue Aug 31, 2004 6:29 pm
eee...tam ja do stanow chetnie bym pojechal...las vegas, los angeles, miami, san francisko, waszyngton, no chicago to miastko kazdy polak musi odwiedzic jesli jest w stanach...RE5PECT
No it's not!
No it's not!
It's the Dark side
Posted: Tue Aug 31, 2004 6:49 pm
Mati_00 wrote:
eee...tam ja do stanow chetnie bym pojechal...las vegas, los angeles, miami, san francisko, waszyngton, no chicago to miastko kazdy polak musi odwiedzic jesli jest w stanach...RE5PECT
W tsanach jest fajnie ale są gangi uliczne dużo naBrooklinie ,Terroryści co chwilemówią o ataku Toronto ciągle przegrywa jak żyć w takim kraju ale jest też powody do wyjazdu np: Shwartzennegr rządzi Calafornią Hollywood,Nba,Nhl,Nfl,TAnie samochody i fajne Corwetta( ) ale nie wyjeżdżał bymdo U.S.A
Posted: Wed Sep 01, 2004 2:33 pm
Po prostu.. nadchodzi Era unowoczesnien i totalnych modernizacji.. zmian naszego doczesnego zycia..
Po prostu ogolno siwatowa amerykanizacja..
jezyk to własciwie swoja dorga.. wiadomo.. potrzebny do poprawnytch stosunów interpersonalnych zwłaszcza z tymi za granicy..
ale nawet w takim codziennym zyciu uzywamy oh.. sorry.. itd.. looknij..
gdyby pozamykac tre donaldy i reszte amerykanskiego przemysłu w polsce, to zostalaby dziura zabita dechami.. wszystko by staneło..mowi sie, ze nie..ale to tez podtrzymuje stabilna funkcjonalnosc marketingowa panstwa.. )
Osobiscie kocham Ameryke i zaraz po Polsce jest to najblizszy mi kraj. Historia Ameryki jest piekna. Jej gospodarka, sfera polityczna i kulturowa moga imponowac. No i sport Wygrali w klasyfikacji medalowej w Atenach. Tylko pozazdroscic.
Dlatego zawsze kiedy jestem w centrum z bijacym mocniej sercem ide na ul. Stolarska pod konsulat Amerykanski i patrze na lopoczaca flage USA, a dalej (kolo konsulatu Feancji i Niemiec) na wietrze powiewa flaga UE. I wtedy jestem dumna ze swojej Polskosci
eee tam... a pomyslcie jak by nei bylo tego wsyztskiego. Takto byscie mowili: "aaa to POlska nie ma nic.. " i byscie siedzieli na podworku zajadajas kielbase a co do wszystkich nike'ow i inych adidasow to sa one "made i China" albo "...Tajlandia " i tez byscie narzekali ze wszyscy maja a my nie... rownie dobrze mozecie powiedziec ze gdzie nei spojrzec to sa komputery... ze stanow (do tego to juz nei macie i pretensji)
JA naprzyklad chcialbym aby w Polsce byly bardziej rozpowszechnione Gibsony (ech...) z ameryki oczywiscie
a tak wogole to jak Ozz powiedzial wcale nei ammay tyle z usa bo nei mamy ich sportow tak powszechnych (baseball, rugby itd. ) samochodow tez nei za duzo (oni maja sporo wieksze i wszytskei z automatyczna skrszynia biegow )
_________________ "But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
eh, bede zjadliwy, bede upierdliwy, naraze sie, ale tak zadko tu zagladam, ze zaryzykuje...
ten temat jest... jakby to powiedziec... nie, chwila - wroc. temat jak temat, ale wypowiedzi pod nim w wiekszosci sa na poziomie pana Miecia spod sklepu po 3 winach. krotko mowiac - kretynskie.
ludzie, toz to kraj jak wiele innych. olbrzymi, borykajacy sie z cholernymi problemami gospodarzymi i spolecznymi, ze o prezydencie-imbecylu nie wspomne.
amerykanizacja? szczerze mowiac - nie zauwazylem. nie no, fakt, nalecialosci w spoleczenstwie mamy i to wielkie - ale po prostu zachodnie. najbardziej widoczne sa angielskie nazwy sklepow, barow i firm - to z jednej strony mnie smieszy, z drugiej drazni, a z trzeciej dochodze do wniosku, ze to wolny kraj i kazdy ma prawo pisac w jakim jezyku mu sie podoba.
odnosnie roznych firm... samochody to u nas glownie jezdza niemieckie, wloskie i koreanskie a adidas to firma niemiecka
czy fakt, ze w NY albo Toronto (ktore, notabene, lezy w Kanadzie, a nie w USA - to tak odnosnie postu Grigora) na prawie kazdej ulicy mozna kupic "polish kielbasa" pozwala nam mowic o "polonizacji" USA i Kanady?
i tak na koniec... droga Aragornko, Twoj post wyjatkowo mnie rozbawil zwlaszcza "piekna historia Ameryki" nie wiem, ktore fragmenty sa takie piekne, wybijanie Indian co do nogi czy moze wojna secesyjna...? a tak serio - prawda jest taka, ze w porownianiu np. z Nami (czyt. z Polska) to USA historii praktycznie nie posiada. imponowac to ona moze chyba tylko Kanadyjczykom - u nich jest z tym jeszcze gorzej (moi znajomi do tej pory nie moga zrozumiec po co w Polsce jest tyle ruin zamkow i ze mielismy tylu krolow i wogole ). moge sie zgodzic w sprawie kultury - uwielbiam jazz i blues. sport - USA od wielu lat wygrywa klasyfikacje medalowa na olimpiadach, rywalizujac tylko z Chinami i Rosja. powodem nie jest natomiast wybitna sprawnosc tego narodu (co 3 osoba ma nadwage), ale jego liczebnosc.
hehe, "sfera polityczna" nie bede komentowal, przytocze tylko cytat z IRC (nicki zostaly zmienione, tekst bez cenzury):
Code:
<A> shit, am reading george w. bushs statement about iraq... americans are sooooooooooo fucking stupid
<B> hey, why do we actually taunt them? they could be ok, they just have stupid president
<A> well, they voted for him...
<B> ...
<B> dickheads
wielkosc i piekno tego kraju polega na czyms innym, a przyczyny tego byly widoczne w przeszlosci - kiedy stal sie on "ziemia obiecana" dla ludzi z calego swiata, ludzi poszukujacych lepszego jutra. dlaczego Stany Zjednoczone osiagnely tak wiele na polu nauki (o czym nikt nie wspomnial)? ano dlatego, ze na te wszystkie statki odplywajace z Europy nie wsiadaly sieroty, ale ludzie odwazni. odwazni na tyle, aby zostawic cale swoje dotychczasowe zycie i ruszyc na spotkanie lepszego jutra oraz wolnosci. no wlasnie - wolnosc. to rowniez bardzo wazny czynnik. swodoba dzialania sprawila, ze wszystkie wybitne jednostki mogly spokojnie pracowac. podwaliny pod stworzenie bomby atomowej stworzyl Einstein, a w gronie konstruktorow mozna znalezc Polakow, Niemcow, Rosjan... w tym panstwie nie mieszka narod - to miejsce, gdzie spotykaja sie wszystkie kultury...
przepraszam, ze tak chaotycznie, ale jestem po imprezie i meczacym dniu i jedyne o czym marze to isc spac. tak wiec dobranoc i mam nadzieje, ze nikogo nie urazilem.[/code]
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
---------------------------------------
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
---------------------------------------
Always look on the bright side of life
tak na koniec... droga Aragornko, Twoj post wyjatkowo mnie rozbawil
Bardzo mnie to cieszy
Quote:
zwlaszcza "piekna historia Ameryki" nie wiem, ktore fragmenty sa takie piekne, wybijanie Indian co do nogi czy moze wojna secesyjna...?
Ehh Może gdybyś pofatygował sie zaglądnąć do tematu "wojna, a pokój" dowiedziałbyś się, ze mam dość 'dziwne' podejscie do tematu wojny A co do piękna historii to chodziło mi raczej o tzw. bunt herbaciany, Kongres Kontynentalny, wątek wojny o demokrację, deklaracji niepodległości. I nie zapomnajmy, ze USA to pierwszy demokratyczny kraj. Ciekawi mnie też II wojna światowa w 'wykonaniu' Stanów. Ten Twój niby brak historii wiąże się z tym, ze USA to kraj niezwykle młody
Quote:
sport - USA od wielu lat wygrywa klasyfikacje medalowa na olimpiadach, rywalizujac tylko z Chinami i Rosja. powodem nie jest natomiast wybitna sprawnosc tego narodu (co 3 osoba ma nadwage), ale jego liczebnosc.
A czy ja apisałam, ze USA to kraj ludzi wysportowanych. Poza tym dzięki sukcesach sportowych nawet Ci otyli mają powody do szczęścia i dumy.
Chcę jescze nadmienić, ze zarówno Rosja, Chiny jak i Kanada to kraje od Stanów większe.
Quote:
hehe, "sfera polityczna" nie bede komentowal, przytocze tylko cytat z IRC
I to mi sie właśnie w Stanach podoba Ta kontrowersynosć Poza tym znów przytaczam do tematu "wojna, a pokój", przekonasz się który przywódca światowy imponuje mi najbardziej
Pozdrawiam...
Aragornka:)
P.S. Dodam jescze, ze kocham język angileski (zwłaszcza w ich 'wykonaniu') i mentalność tego narodu
Posted: Sat Sep 04, 2004 5:32 pm
chlopaki ze stanow rzadza...gdyby nie oni nie bylo by teraz Hip-hop'u...nie sluchalibysmy sobie teraz 2PAC'a, albo black eyed peas....i byloby inaczej....dzieki stanom mozemy dzis moze normalnie zyc, i nie bedac pod panowaniem dzieci hitlera lub wnukow stalina....i nazywamy sie Rzeczpospolita polska i nie jestesmy jedna z republik radzieckich....bo kto wie co by sie dzialo gdyby nie amerykanie 6 czerwca 1944 wyladowali na plazach normandi...mowilibysmy tera po niemiecku lub rosyjsku....a hymn zsrr nie bylby tylko moja muzyczka w komorce.....
No it's not!
No it's not!
It's the Dark side
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum