Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Wasze ulubione bajki :)
Author Message
Keira 
Szara przystań

Posted: Thu Apr 12, 2007 4:12 pm   

BAT wrote:
Nimloth wrote:
Reszta jest zbyt wydumana, wzruszająca i tkliwa.

Takie powinny być bajki dla małych dzieci? Nie wiem.. Co za dużo nowych rzeczy w filmie? :?

Nie oglądałam, więc powinnam milczeć, ale... ;P

1. Tak, powinny być tkliwe kreskówki. Ciepłe i wzruszające, jak "Król Lew" :D W obliczu dzikiego rozmnożenia animacji 'dla wszystkich', pełnych ironicznego poczucia humoru i aluzji do różnych zjawisk i filmów, tęsknię trochę za starymi, przyzwoitymi filmami dla dzieci. Chocby i tylko dla dzieci.

2. Z Kubusia P. przemielonego przez wytwórnię Disneya wyrosłam. Wolę Kubusia prawdziego. Z bohaterami, których wymyślił Milne. I z ich przygodami. Pełnymi wdzięku, uroku i mądrości. Po co dodawać i przerabiać coś, co jest samo w sobie dobre? :D To samo zrobił PJ w TTT i RotK i te filmy mniej mi się podobały niż najwierniejsza FotR :)

K. I. Gałczyński
Last edited by Keira on Thu Apr 12, 2007 6:09 pm; edited 1 time in total  

elistir 
Jaskinia Sheloby

Posted: Thu Apr 12, 2007 5:25 pm   

Ja też ubóstwiam starego Kubusia, ale nie bądźmy ortodoksami. Disney zrobił uroczy film, który bez obaw mogłabym puścić mojemu dziecku, więc co w tym złego? Ma być ckliwo, uroczo, trochę naiwnie, bo to film dla dzieci, a równocześnie na jakimś tam intelektualnym poziomie [żadne, broń boże, Teletubisie :wariat: ]

I jestem wdzięczna Disneyowi za to, że nadal produkuje tradycyjne animacje, a nie owe tfu-tfu, zapikselone na śmierć komputerowe dziwolągi :P Mają one swój urok, ale... [wzrusza ramionami]

Nimoth wrote:

To ty chyba mojego ukochanego Bambiego nie widziałaś :lol: Bajka z bodajże czterdziestegoktóregoś roku, a też tak cudownie wzruszająca i tkliwa. To nie jest żadna nowomoda, tylko bajkowy kanon. Bo dla dzieci.

Keira 
Szara przystań

Posted: Thu Apr 12, 2007 5:39 pm   

Eciczku, ale Bambiego chyba spłodzili scenarzyści z Disneya, nie? :P Nie przetworzyli czegoś wcześniejszego? ;) I to jest kanon. Zgadzam się. Podobnie jak Król Lew, Mała Syrenka czy inna Piękna i Bestia ;) Pół dzieciństwa spędziłam w kinie na animacjach Disney'a ;P A Kubuś, owszem niech sobie będzie słodki i naiwny, niech się dzieciaczki bawią cudnie, ale mi żal trochę, ze to TEN miś w takich a nie innych wydarzeniach ;P

Generalnie lubiłam i lubię puchatkowe postaci rysowane disneyowską kreską. Kocham mojego pluszowego Kłapoucha.
I pewnie z rozkoszą obejrzałabym animowaną wersję Kubusia P., ale żeby fabuła była bliższa oryginałowi ;P

A w kwestii bajek przypomniały mi się fantastyczne animacje edukycjne robione przez Francuzów - "Było sobie życie" i "Byli sobie odkrywcy". Mądre, zabawne i pełne wdzięku :D

K. I. Gałczyński
Last edited by Keira on Thu Apr 12, 2007 6:02 pm; edited 1 time in total  

elistir 
Jaskinia Sheloby

Posted: Thu Apr 12, 2007 5:51 pm   

Bambi został przedstawiony jako przykład, że ckliwe bajki Disneya to nie to samo co nowe bajki Disneya, nic poza tym, więc proszę mnie nie łapać za słowa i niefortunne sformułowania :P

Dla mnie to wszystko to po prostu zwykłe czepialstwo. Ja rozumiem, że można się rozwodzić nad założeniami Dogmy i twórczością Susanne Bier, ale litości- to tylko bajka dla dzieci. Ma być miła i przyjemna,a dziatwa mają z niej wyjść uśmiechnięta i radosna ;)

Disney zmienia, ale zmienia ładnie. Zresztą- co to za wypowiadanie się bez widzenia?

Keira 
Szara przystań

Posted: Thu Apr 12, 2007 6:08 pm   

elistir wrote:
Disney zmienia, ale zmienia ładnie. Zresztą- co to za wypowiadanie się bez widzenia?

Hmm, że tak powiem wyłuszczyłam moje powody nieoglądania ;P Mimo że pamiętam, ze Hefalump w trailerze był uroczy, a nawet chciałyśmy z Heliosa skroić dla Ecia kartonowego ;P
Poza tym to takie wołanie do Nimloth, ze nie jest sama :lol:

Po prostu mi żal, mi lat 20, że przerabia się coś pięknego i wdzięcznego ;)
Choć, jak wspominałam, dziecięciem będąc lubiłam dobranocki o Kubusiu :] Aczkolwiek jak usiłowałam jakąś obejrzeć nie tak dawno to nie wytrzymałam. Potwory spod łóżka, mimo że są edukacyjne i proporzadkowe, mi do Stumilowego Lasu nie pasuja ;)

Nie mam żalu o to, że Disney upraszcza poważne historie i kroi na miarę dzieciącą [Pocahontas, Dzwonnik..., Herkules], ale przepoczwarzanie historii, w której każdy znajdzie coś dla siebie, w tym dzieci też :P , w słodszą wersję mnie nie porywa ;)

P.S. Przeca my nie mówimy, że to źle, że coś ckliwego nakręcili. Tylko, że to nie nasz Kubuś :P

K. I. Gałczyński

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Thu Apr 12, 2007 6:18 pm   

Keira wrote:
"Było sobie życie"

Hehe... czasami jak mi się nudzi to sobie pooglądam tą bajkę... ;-) Szczerze mówiąc nie przepadam za historią ale też się czegoś nauczę ;-)

"Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego"

Keira 
Szara przystań

Posted: Thu Apr 12, 2007 6:30 pm   

"Było sobie życie" jest o ciele człowieka :P O krwinkach, trawieniu, rozmnażaniu, układzie immunologicznym itd :) Bardzo kształcące.
Poza tym wyprodukowano też: "Był sobie człowiek" o ewolucji - nie widziałam, "Byli sobie odkrywcy" o odkrywcach i naukowcach, "Byli sobie podróżnicy", hmm, z 1997 r., nie kojarzę czy oglądałam. Ale pewnie parę odcinków tak :) "Był sobie kosmos" i "Były sobie Ameryki" są mi nieznane. A szkoda ;)

K. I. Gałczyński

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Thu Apr 12, 2007 7:00 pm   

Keira wrote:
Było sobie życie

miałem na kasecie wszystkie odcinki :D ... a te o rozmnażaniu znałem na pamięć xD

Platon

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Thu Apr 12, 2007 8:21 pm   

Keira wrote:
"Było sobie życie" jest o ciele człowieka

Możliwe... Ale wiem, że jedno "było sobie coś tam" było o historii

"Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego"

Arina 
Mallorny Lothlórien

Posted: Fri Apr 13, 2007 10:47 am   

BAT wrote:
Możliwe... Ale wiem, że jedno "było sobie coś tam" było o historii

Byli sobie odkrywcy bodajże...

|Henry Albraight|

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Fri Apr 13, 2007 11:21 am   

BAT wrote:
Nimloth napisał/a:

Takie powinny być bajki dla małych dzieci? Nie wiem.. Co za dużo nowych rzeczy w filmie? :?

Tak, bajka dla dzieci moze taka być. Ale nie bajka o Puchatku :P
elistir wrote:
To ty chyba mojego ukochanego Bambiego nie widziałaś :lol: Bajka z bodajże czterdziestegoktóregoś roku, a też tak cudownie wzruszająca i tkliwa. To nie jest żadna nowomoda, tylko bajkowy kanon. Bo dla dzieci.

ależ proszę bardzo, to mi nie przeszkadza, tylko skoro już robią bajkę o Puchatku, to mogliby trzymać się choć trochę pierwowzoru, a nie zmieniać całą formułę i przejaskrawiać wszystkich bohaterów (to samo mialo miejsce w Muminkach)
Keira wrote:
P.S. Przeca my nie mówimy, że to źle, że coś ckliwego nakręcili. Tylko, że to nie nasz Kubuś :P

o,o,o, właśnie o to chodzi :D
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

Tinuviel15 
Mallorny Lothlórien

Posted: Fri Apr 13, 2007 1:58 pm   

Mi najbardziej podobają się bajki mojego dzieciństwa,bardziej niż te nowe.najlepsze to Muminki,Smurfy,gumisie.Z nowszych-Shrek i epoka lodowcowa
J.R.R.Tolkien

Keira 
Szara przystań

Posted: Fri Apr 13, 2007 5:00 pm   

Tinuviel15 wrote:
Mi najbardziej podobają się bajki mojego dzieciństwa,bardziej niż te nowe.najlepsze to Muminki,Smurfy,gumisie.Z nowszych-Shrek i epoka lodowcowa

Tyle, że Muminki czy Gumisie to dobranocki. A Shrek i Ice Age to pełnometrażowe animacje. Trudno je porównywać ;)

K. I. Gałczyński

Tinobnerell 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Fri Apr 13, 2007 9:50 pm   

Bajki sa super.Niektóre są po prostu denne. Nie wiem czy ktoś się ze mną zgodzi ale moim zdaniem to zazwyczaj pierwsze części tych pełnometrażowych bajek są lepsze,np.Epoka lodowcowa.!część bardziej mi sie podobała, lub Shrek, 2 też fajna ale 1 jakoś była bardziej śmieszna. :elf:

Keira 
Szara przystań

Posted: Fri Apr 13, 2007 9:55 pm   

Pierwsze części zawsze mają urok nowości, pociagają 'nieznanym'. Przy sequelu już mniej więcej wiemy czego się spodziewać, nasze oczekiwania rosną i dlatego drugie części rzadko kiedy podobają się tak samo jak pierwsze. 'Dwójki' wypada obejrzeć min. 2 razy. Przy drugim oglądaniu uciekają rozczarowania, które mogły nas spotkać przy pierwszym, wiemy czego nie będzie, co będzie etc ;)

K. I. Gałczyński

Czarodziej
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat May 19, 2007 12:46 pm   

Najlepsze bajki jakie oglądałem to:
Shrek 1,2 , Epoka Lodowcowa , Iniemamocni , Szeregowiec Dolot ,Madagaskar, Pingwiny Z Madagaskaru , Expres Polarny , jak mi się jeszcze przypomną napiszę :)

Gollum12 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Mon May 21, 2007 5:32 pm   

Najlepsze bajki pytacie?
- Stare bajki z wytwórni Disneya, takie jak Myszka Miki, Kaczor Donald itp. Naprawdę cudne są, i ta muzyka, po prostu miodzio.
- Stare smerfy.
- Gumisie.
Ogólnie te bajki, które obecnie lecą w np. Cartoon Network przy starych, dobrych, klasycznych dziełach, jak te które wymieniłem wyżej, nie mają szans. Ludzie już nie umieją robić takich świetnych, śmiesznych, naiwnych (no w końcu to bajki ;P) dzieł jak kiedyś. Bo niektóre z nich naprawdę są dziełami wybitnymi i można je oglądać baaaaaaaaaardzo długo

Arina 
Mallorny Lothlórien

Posted: Tue May 29, 2007 12:57 pm   

Stałam się posiadaczką pierwszego sezonu Simpsonów na DVD :green: To jest cudowne ;)

|Henry Albraight|

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: