Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Valinor czy Srodziemie
Author Message
Elfka 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Mon Jun 30, 2003 6:52 pm   

Ja bym wybrała Śródziemie... Valinor też mógłby być, ale Śródziemie jest dla mnie lepsze.
Śródziemie... takie wielkie i piękne... Te piękne krainy i krajobrazy... Stanąć tylko na szczycie jakiegoś wzniesienia, i spoglądać z góry na to wszystko... co tajemnicze.. Stać, patrzeć w zachód słońca.. a ciepły wiatr rozwiewał by włosy...
W Śródziemiu, czułabym się o wiele wolniejsza niż w Valinorze. Czułabym się wolna jak ptak. Trzeba też by walczyć, żeby nie stracić swojego życia... Wolę zginąć, z wiedzą, że chociaż chciałam ratować tą piękną krainę.. w której byłam całe życie.. wiedziałabym, że się starałam całym sercem... a nie zginąć z jakiejś choroby, czy żyć wiecznie...

A tak na marginesie, to moim marzeniem jest ucieknąć z tego 'więzienia'. Czemu więzienia? Bo jesteśmy uwięzieni w tych czterech ścianach, i musimy dzień w dzień robić to samo.. Sen - Śniadanie - Szkoła - Kolacja - Sen - Śniadanie - Szkoła - Kolacja... To już staję się nie do wytrzymania. I trzeba pracować na życie, żeby jakoś to pozbierać w kupkę. A jakby tak żyć w takich wolnych, odległych krainach... czuć sie wolnym.. Osobiscie, wiem ze to marzenie się nigdy nie spełni.. Ale chociaż wyobrażać sobie to wszystko jest piękną rzeczą...

Kto wie. Może kiedyś los się odwróci, i grupka osóba z taką chęcią, zebrała by się w grupkę i wyruszyła w takie krainy, jak naprzykład Śródziemie... było by pięknie.. nawet wolałabym, żeby było teraz na ziemi takie życie, jak wymyślił Tolkien. Walczyć, żyć pięknie i zginąć jak człowiek, który robił wszystko zeby ocalic swoj dom...

Ale gdy pomysle, ze te wszyskie krainy i to całe Środziemie jest tylko wyobraznia kazdego z nas, robi mi sie strasznie smutno.. ale dla mnie zawsze gdzies tam w oddali, istnieje to wszystko... A gdy już bede kiedys staruszką, w moim sercu na zawsze pozostanie.. Środziemie...

Troche odbieglam od tematu. Wybaczcie ;)

To hell.. And back and hell again.. I've gone

Fuin aure, dim aure, bragol du...

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Tue Jul 01, 2003 10:48 am   

eh...piekne słowa..tyle prawdy... :cry: :cry: ty zawsze takie smutne rzeczy piszesz :wink:
wiesz...pod wpływem twoich słow..kazdy by chyba zmieniłzdanie..po co siedziec...w czterewch scianach zamknieta w jednym wielkim kregu bycia który z dnia na dzien jest ten sam..władsciwiei nie jazdy jest tego swiadom...dla niektórych to zyci jest calkiem dogodne...
eh..a jak pomsle tylko ze srodziemie to wytwór wobeazni...to jak móiwsz...smutno sie robi.. :cry: :cry: ale kto by nie chciałzyc w takoic hkrainach..uwolniony od wszelkiego zgielku..chociaz niektóe rzeczy napewno by tam były..ludzkie...

just how deep do you believe?
will you bite the hand that feeds?
will you chew until it bleeds?
can you get up off you knees?
are you brave enough to see?
do you want to change it?

Nine Inch Nails

Elfka 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Tue Jul 01, 2003 8:31 pm   

Nimrodel wrote:
eh...piekne słowa..tyle prawdy... :cry: :cry: ty zawsze takie smutne rzeczy piszesz :wink:
wiesz...pod wpływem twoich słow..kazdy by chyba zmieniłzdanie..po co siedziec...w czterewch scianach zamknieta w jednym wielkim kregu bycia który z dnia na dzien jest ten sam..władsciwiei nie jazdy jest tego swiadom...dla niektórych to zyci jest calkiem dogodne...
eh..a jak pomsle tylko ze srodziemie to wytwór wobeazni...to jak móiwsz...smutno sie robi.. :cry: :cry: ale kto by nie chciałzyc w takoic hkrainach..uwolniony od wszelkiego zgielku..chociaz niektóe rzeczy napewno by tam były..ludzkie...

Hmm.... czy ja wiem czy moje slowa sa takie piekne ? ;)
Chyba powiedzialam takie slowa, ktore kazdy inny by powiedzial.
No chyba ze sie myle... ;)

To hell.. And back and hell again.. I've gone

Fuin aure, dim aure, bragol du...

Scarlett O'Hara
Na Drodze Do Bree

Posted: Fri Jul 11, 2003 1:01 pm   

Gdybym miała wybierać spośród tych dwóch cudownych krain pełnych piękna (mimo wszystko) zamieszkałabym w Sródziemiu. Myśle że mam charakter podobny do Elfa i zawsze tęskniłabym za czymś co można nazwać "spokojem" czyli za Krainą Nieśmiertelności. Lecz moje serce zawsze mimo wszystko wybiera marzenia i idzie za tym co kocha, bez względu na niebezpieczeństwa jakie czają się na drodze. Śródziemie to miejsce stworzone prze Bogów dla ludzi i Elfów i nie powinni oni go opouszczać lecz wraz z nim przeżywać troski i pokonywac zło jakiekolwiek rozmiary by ono przybrało. Gdyby mój wybór padł na Valinor nie dosć że nigdy nie poznałabym własnych marzeń lecz i poszła na latwiznę. Moim zdaniem, gdybym miała taki wwybór, byłoby dbać o piękno Sródziemia i ukachać tę krainę. Moim zadaniem jest uczynić z niej drugi Valinor a tak może stac się tylko i wyłącznie wtedy kiedy złożę w ofierze własne serce. Właśnie dlatego postąpiłabym tak a niee inaczej gdyż prawdziwe szczęście osiąga się na drodze cierpienia. Może to wszystko aż za bardzo podniosłe lecz przeciez i wybór jest taki.

..::losloth::..
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat Nov 08, 2003 6:22 pm   

Mysle, ze wybrałabym Środziemie. W Valinorze nie bylo zła, dlatego byloby tam dla mnie troche za nudno :mrgreen: , a kiedy nie ma zła nie umiemy docenic dobra. Po drugie, w Śródziemiu bylo duzo ras, a w Valinorze tylko elfy. Dlatego zdecydowanie wybieram Śródziemie :D :D:D

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Fri Dec 05, 2003 8:21 pm   

Już sama nie wiem. Na początku chcaiłam wybrać Valinor- miejsce spokojne, bez trosk, śmierci, wojny i nienawiści ,ale terz stwierdziłam ,że IDEALNE ŚWIAT NA PEWNO BYłBY NUDNY!!!! Doszłam do takiego prostego, może troche naiwnego wniosku ,ale mi sie zdaje ,że bądź co bądź prawdziwego.
W śródziemiu z powodu ,że jest tyle narodów nigdy nie będzie zupełnego pokoju. Każdy to każdeo będzie nosił na dnie w sercu jakieś urazy - to nie jest dobre. Jednak niektórzy będą sobie pomagać, poznawać, razem walczyć... i wiele innych rzeczy.
Chuba już zdecydowałam - Śródziemie ,ale wciąż jeszcze do końca nie jestem tego pewna...

gg: 3453192

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Sat Dec 06, 2003 10:23 am   

mnie Valinor ciagnołby dlatego, bo jest tam spokonie i nie wszyscy m,ają prawo tam być...i jest jeszcze wiele imnnych powodów..A Śródziemie też ma to coś... :wink:

Nine Inch Nails

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Mon Dec 08, 2003 5:27 pm   

no wlasnie jesli. jesli nie kazdy tam moze nyć to co to za przyjemność? przeciezja naprawde bede chciala w zyciu zobaczyc kogos innego niz elfa. Tak nudnawo by bylo dosc. Sczerze mowiac to co ja sie wypowiadam- przeciez tam jeszcze nie bylam. Ale bardzo bym chcila pojechac i zobaczyc- ciekawa jestem czy ny mi sie spodobvalo.

gg: 3453192
Last edited by Elentari on Wed Dec 10, 2003 2:17 pm; edited 1 time in total  

strażnik z Północy
Strażnik Północy

Posted: Tue Dec 09, 2003 3:30 pm   

Wybrałbym Śródziemia, w Valinorze nic się nie dzieje. :) To takie "u Pana Boga za piecem". To nie dla mnie.

Przemek
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Jan 09, 2004 7:22 pm   

Ja chciałbym coś pośredniego pomiędzy tym a tym chociaż wole Śródzimie

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Sat Jan 10, 2004 12:37 pm   

a skad wiemy ze w Valionrze sie nic nie dzieje..
wiemy tylko ze to miejsce bogów..
Taki tolkienowski Olimp..
to nie znaczy ze nie uctuja bawią się itsd.. :)
iwodcznie Tolkien zbyt mało posciweił na opis Valinoru

Nine Inch Nails

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Sat Jan 10, 2004 4:40 pm   

Można by pobyć trochętu i trochę tam. przy okazji zaliczyło by sięrejsy statkiem i Tol Eressea'ę :D
A tak poważnie to chyba jednak Śródziemie. Może to wynika z tego, że o Valinorze nie wiemy tak dużo.

Lorelay
Czarna Otchłań Morii

Posted: Tue Jan 13, 2004 3:17 pm   

Ja nie mogłabym chyb wybać tak jednozncznie, bez możliwości zmiany. Będąc elfem, bo z tą rasą najbardziej się utożsamiam, chciłabym pożyć jakiś czas w Śródziemiu, a potem, gdy postanowię odpocząć od codzienności, zaznać spokoju, odpłynąć do Valinoru.

Ar-Farazon
Strażnik Północy

Posted: Sun Jan 25, 2004 6:46 pm   

Eowyn
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Tue Jan 27, 2004 9:18 am   

Eldereth
Strażnik Północy

Posted: Thu Jan 29, 2004 7:01 pm   

And I come back to you now at the turn of the tide.

Ciern 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Fri Feb 02, 2007 4:00 pm   

Śródziemie, w Valinorze za mało zła z którym można by walczyć, a ja mam raczej nastawienie bojowe. Poza tym Śródziemie bardziej znam, to były pierwsze ziemie które poznałem w przygodzie z dziełami Tolkiena. :D
http://img111.imageshack....729/trolpb6.png

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Tue Jun 12, 2007 7:40 pm   

Śródziemie, wyłącznie. Bo w Amanie to jednak trochę nudno. A ja nudy i rutyny nie cierpię. Przez jakiś czas byłabym zapewne Nieśmiertelnymi Krainami zachwycona, oczarowana i zafascynowana jego pięknością, elfami, Tirionem, Valarami etc. Ale po pewnym czasie, przestałoby to na mnie wywierać takie wrażenie...
A Śródziemie? Niebezpieczne, ale gwarantujące przygody i ciekawszy, mimo wszystko, tryb życia. Aczkolwiek, wszystko zależy od tego, w jakich czasach miałabym na tej Ardzie mieszkać ;) . Jeśli w I Erze, to z całą pewnością Beleriand :D . Jeżeli Ery Drzew, Valinor, a jeśli III, IV Era to pojawiłyby się wątpliwości. Najlepiej, gdybym mogła bez przeszkód przemieszczać się z miejsca na miejsce...
A tak naprawdę, to cieszyłabym się, jeśli miałabym możliwość zamieszkiwania dowolnego z tych miejsc, nieważne, czy Śródziemia czy Amanu. Szkoda, że to niemożliwe :lol: . Co najwyżej w marzeniach.

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: