Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Ulubiony rozdzial/fragment ksiazki
Author Message
nagg 
Administrator

Posted: Fri Feb 14, 2003 10:08 pm   Ulubiony rozdział/fragment ksiązki

No właśnie, do którego najcześciej powracaliście? Ja chyba mimo wszystko do zniszczenia pierścienia. Ale też uwielbiam most nad Khazad-dum. I moment kiedy Druzyna dowiaduje sie, że Frodo ma mithlirowa kolcuge (w filmie to skasztanili, bo druzyna odrazu sie dowiaduje, a w ksiazce kapitalne jest dawkowane napiecie, jak Aragorn biegnei z Frodem na ramieniach, myslac, ze trupa niesie). No i przepadam za Bitwa na Polach Pellenoru
nagg

Elfka 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Sat Feb 15, 2003 5:29 am   

Ja powiem szczerze, nie czytałam jeszcze Wladcy, ale teraz jestem w trakcie Hobbita ;) bo od tego chyba sie zaczyna. A wiem, ze jak bym czytała, to bym tu napisala, ze cala ksiazka jest dla mnie najlepszym urywkiem ;)

To hell.. And back and hell again.. I've gone

Fuin aure, dim aure, bragol du...

Teluumen 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Sat Feb 15, 2003 11:20 am   

W mym przypadku bylo to wkroczenie do Fangoru i pierwsze poznanie Drzewca. Milo wspominam klimat tego rozdzialu i wystraszenie hobbitow. Kolejnym byla chyba Moria gdy Gandalf odczytywal ksiege przy grobie Balina... No i sam smaczek to walka przed Minas Tirith, gdy polegl Theoden.

PROGRAMMERS TEAM
|Teluumen|PRV.PL
BLOG

name44
Na Drodze Do Bree

Posted: Fri Feb 21, 2003 3:35 pm   zdecydowanie - odnalezienie Merrego i Pippina

Uwielbiam scenę w której Theoden wjeżdża do zdemolowanego przez entów Orthanku i tam Legolas z Gimlim odnajdują wreszcie Merrego i Pippina. Super, niemal widze jak elfowi i krasnoludowi opadają szczeny na widok odpoczywających na gruzach i ćmiących fajkowe ziele hobbitów.

KOPARA
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Feb 21, 2003 5:18 pm   

Mi najbardziej zapadła w pamięć bitwa na przedpolach pelennoru i czasami do niej wracam równiez dobre było to jak walczyli przy grobie balina.

aragorn
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Tue Feb 25, 2003 10:11 pm   

Cała książka to cudo, ale gdybym miał wybrać ulubiony rozdział to byłby to "Bitwa na polach Pelennoru". Ciekawe jak to wypadnie w filmie. Niestety mam duże wymagania co do tego!

Luthien Tinuviel
Webmaster

Posted: Wed Feb 26, 2003 12:44 am   

Ciezko mi wybrac ulubiony moment w "LoTR" ale mysle ze to bedzie Wizyta u Galadrieli a dokladniej pozegnanie sie z nia i wreczanie przez Galadriele podaronkow. Jezeli chodzi o inne ksiazki J.R.R. Tolkiena to bardzoe cenie "Silmarillion" i moja ulubiona czescia jest opowiesc o Luthien i Berenie....

Luthien Tinuviel

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Wed Feb 26, 2003 12:43 pm   

Po dłuższym zamyśleniu stwierdziłam ,że nie mam ulubionego momentu we Władcy. Wiele tam momentów mi się podoba, jednak jeśli chodzi o część książki (rozdział, część rozdziału) to najbardziej lubie pobyt Druzyny w lasach Lothloreien.

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Thu Feb 27, 2003 2:31 pm   

No cóz :) ja najchetniej powracam do kilku frgmentów :)
do Morii , pobytu w lothlorien , i w dwóch wiezach odnalezienie merry'go i pippina :)

Elfka Arwena
Guest
Posted: Sat Mar 01, 2003 12:28 pm   

Ja lubię wszystko...No może jest kilka momentów, które podobają mi się bardziej najbardziej, czyli takie jak Lothlórien i wręczenie podarunków, moment, w którym spisek Merry'ego, Pippina i Sama i znalezieniu Pippina i Merry'ego pod bramą Isengardu... No i część Ballady o Berenie i Luthien i Pieśń o Niemrodel...

Pleiades
Na Drodze Do Bree

Posted: Fri Mar 07, 2003 12:00 pm   

Ja najczęściej wracam do trzech mych ulubionych fragmentów w "Dwóch wieżach":
1) scenka z liną elfów ( genialne ! Zawsze się z tego śmiałam do rozpuku :))
2) o potrawce z królika
3) jaskinia Szeloby

Arturwow 
Strażnik Północy

Posted: Fri Mar 14, 2003 2:28 pm   Jestem świerzo po przeczytaniu trylogii, więc...

... moge troszke sie podzielic wrazeniami :lol: .
No wiec wymienie te ulubione fragmenty (wymieniam te superkawalki):
1. Oczywiscie zniszczenie Pierscienia
2. Ten wstep czy jak tam (kto mi pomoze to wszysytko rozgryzc?) - "Trzy Pierscienie elfowym..."
3. Szare Nabrzeza - odejscie Froda i reszty - WZRUSZAJACE :cry:

aragorn
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Fri Mar 14, 2003 3:35 pm   

Szara Przystań, a ten "wierszyk" to Prolog do Władcy Pierścieni :) . Moim zdaniem Bitwa o Helmowy Jar, Podroz przez Morie, Bitwa na polach Pelennoru i kilka innych utkwily mi najbardziej w pamieci. Jednakze cala ksiazka byla SUPER, ze tak sie wyraze(za skromnie, ale niech tak juz bedzie).

Arturwow 
Strażnik Północy

Posted: Fri Mar 14, 2003 7:08 pm   Szare Nabrzeża czy Szara Przystań?

Ja czytałem przekład łozińskiego.

A i która wg. WAS stronka jest najlepsza do przejrzenia przez poczatkujacego milosnika Tolkiena. - chodzi o jakies grafiki i alfabety (tak to jest TO) tylko byloby fajnie jakby bylo po polsku :P , najwyzej po niemiecku :lol:

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Fri Mar 14, 2003 7:14 pm   

Odwiedziłąm chyba z 1000 storn o Wp :) (ok bez przesady ale cos koło tego:))) i tylko kilkanascie mi sie naprawde podobało , a to tego tylko trzeba miec odorbine szczescia...:)
a tak do tematu w ROTK bardzo podobała mi sie bitwa na polach pellenoru i walka Eowiny z Czarnoksieznikiem(bo o ile kojarze to tak nazywał sie "szef" nazguli) i zasmuciła mnie śmierc Theodena... :cry:

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

Samantha
Na Drodze Do Bree

Posted: Fri Mar 14, 2003 7:57 pm   

Mi podoba się...cała książka... Ale najczęściej wracam do Lothlórien, znalezienia Merry'ego i Pippina pod bramą Isengardu, wiele różnych pieśni(szczególnie pieśń o Nimrodel i część Ballady o Luthien Tinuviel i Berenie), walka Eowiny z Wodzem Nazguli... podobała mi się też narada u Elronda i w ogóle Rivendell... Fajna była też Bitwa na polach Pellenoru i Bitwa o Helmowy Jar... Mogłabym wyliczać całymi latami!
Śpiących po pracy, która trudzi."
------
"W pewnej chwili wiatr zaczął wiać.
I powietrze wypełniło się mocą."

Chii - tak do mnie mówcie...

aragorn
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Fri Mar 14, 2003 8:18 pm   

Arturwow, duzo stron jest dobrych dla poczatkujacych. Moja tez chyba sie do nich zalicza :) . Ale nie chcem jej komus na sile narzucac. Dobra tez jest www.wladca-pierscieni.pl stopklatki. Znasz Agielski??

MMagda
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Mar 14, 2003 8:25 pm   

Cala ksiazka jest cudowna, ale jednym z moich ulubionych momentow jest koncowa rozmowa i w koncu unicestwienie Sarumana...
Nie wiem dlaczego, ale jakos strasznie mi sie zawsze podoba ten moment :)

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: