Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
wg mnie najlepsza jest ostatnia część, bo to już nie jest aż tak dziecinne jak poprzednie...bardziej mroczne... i jest tam mowa o poważniejzych rzeczach niż jakieś tam czary-mary... zresztą bohaterowie są mi bliżsi wiekiem niż w poprzednich częściach, a to też plus
_________________ Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...
Posted: Fri Nov 25, 2005 9:22 pm
Moment, moment. W kwestii formalnej. SERIA to jest jedna - potterowska Seria to cykl.
A jak chodzi o książkę... to tak jak Angel: Więzień i Czara. Wiezien to był dla mnie przyzwoity kryminał Czara podobnież Czytało się świetnie, z napieciem.
1 to taki wstępik, dobry, ale słabszy niz reszta. 2 się długo rozkręca, ale od połowy tez jest super. 5... mam mieszane uczucia. Z jednej strony podobała mi się, a z drugiej... ma trochę dłużyzn niepotrzebnych i nie wszystkie pomysły Rowling mi się podobały, ale to bardzo subiketywne
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Dla mnie każda z tych książek ma inny nastrój i to jest boskie !
Kocham wszystkie części, ale moja klasyfikacja plasuje się tak:
1. "Komnata Tajemnic" i "Zakon Feniksa"
2. "Kamień Filozoficzny" i "Więzień Azkabanu"
3. "Czara Ognia"
Może i 4 część jest mroczna, ale ja właśnie za tymi ostatnimi rozdziałami nie przepadam ....
Nie mają "Potterowskiego" klimatu. 5, 3 i 2 częśc też są niby mroczne (choć może nie aż tak), ale w inny sposób, który mi o wiele bardziej odpowiada .
1 część też jest super- taka bajkowa! Wprowadza nas w świat magii...
Posted: Sat Nov 26, 2005 8:10 am
Po pierwsze:
I - Czara Ognia
II - Więzień Azkabanu
III- Kamień Filozoficzny
_________________ Tu jest potrzebna mądrość.
Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy:
liczba to bowiem człowieka.
A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć
Nigdy specjalnie nie przepadałam za Potterem, ale no dobrze, przyznam: nie jest zły . Takie lekkie czytadło Pierwsza część troszeńkę mnie nudziła, i chyba znajdzie się na ostatnim miejscu w moim rankingu. Później Zakon Feniksa. Wiem, że niektórych bardzo zdziwi moja opinia... Taka książka na przedostatnim miejscu. Ale nie owijając w bawełnę: nie spodobała mi się. Przesadzona. Rowling napchała tam tyle strasznych, przygnębiających i mrocznych rzeczy, na każdej stronie musiało zdążyć sie coś strasznego, profesor Umbrige, śmierć Syriusza Zwłaszcza to ostatnie. żeby zabić jedynego sensownego bohatera, jedynego którego lubiłam... To wszystko sprawiało, że czytelnik nie mógł ochłonąć po kazdym z tych dziwnych, szkoujących zdarzeń. Zaraz za ZF będzie Komnata Tajemnic. Podobna jest do Kamienia... Nie podobała mi się specjalnie, ale i tak bardziej niż Zakon. Drugie miejsce - Czara Ognia. Czytało się ją ( obok Więźnia, oczywiście) najłatwiej, najprzyjemniej, miała klimat. I tym oto sposobem na prowadzenie wysuwa się Więzień Azkabanu . Po pierwsze: klimat, po drugie : pojawia się w nim mój ulubiony bohater , po trzecie : łatwo się czyta etc. i czwarte: najsensowaniejsza chyba i najciekawsza moim zdaniem fabuła.
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
Posted: Tue Nov 29, 2005 10:50 pm
uwielbiam Więźnia Azkabanu!!
a dlaczego?? po prostu zaskakujące momenty, uwielbiam się dowiadywac czegoś o przeszłości rodzicow Harry'ego no i ponadto Syriusz jest moim ulubionym bohaterem. Jest to też jedyny rok nauki w Hogwarcie, kidy to Harry ma narmalnego nauczyciela OPCM, no i tak po prostu za klimat, szybką akcję, to z pewnością najlepsza część według mnie
Dla mnie wszystkie poezja, bo ostatnio odkrywam ponownie geniusz Rowling i geniusz jej pisania i geniusz tej książki po prostu czyttając od nowa po rok lub dwóch po prostu poezja
ja uwielbiam harrego pottera i podobaja mi sie wszystkie czesci ale raczej najbardziej wiezien azbakanu i zakon feniksa tylko szkoda ze tam syriusz umiera ale tak naprawde to uwielbiam wszystko zwiazane z harrym
Posted: Sun Jan 15, 2006 12:33 pm
Tak, to i ja dołączę się do fanów Więźnia. No właśnie- the best wg mnie część za fabułę, w ogóle przez cały tom myślało się, że Syriusz to bandyta, a tu na koniec taki nieoczekiwany obrót sprawy. I to mi się podoba!! A najgorsza była Czara Ognia. Te zadania turniejowe nudne jak nie wiem co, a poza tym autorka musiała na siłę wepchnąć do Turnieju Harry'ego, bo coś się musiało przecież dziać i to jest beznadziejne.
Milva wrote:
żeby zabić jedynego sensownego bohatera, jedynego którego lubiłam...
Nie martw się, Pani Rowling lubi zaskakiwać, a nuż okaże się, że Harry wskrzesi Syriusza, albo że przynajmniej Syriusz wróci w postaci ducha. Wszystko możliwe. Tylko poczekać trzeba.
_________________ "Świat dzieli się na tych, którzy czytali Hobbita i Władcę Pierścieni, i tych, którzy dopiero ją przeczytają." SUNDAY TIMES
Posted: Sun Jan 15, 2006 6:57 pm
super_girl wrote:
Nie martw się, Pani Rowling lubi zaskakiwać, a nuż okaże się, że Harry wskrzesi Syriusza, albo że przynajmniej Syriusz wróci w postaci ducha. Wszystko możliwe. Tylko poczekać trzeba.
Jakby wywinęła taki numer to bym w nią totalnie zwątpiła
Zresztą już kiedyś Dumbledore mówił, ze nie da się wskrzesić umarłego.
A co do ducha. Tez wątpię, po tym, co mówił Prawie Bezgłowy Nick raczej nie ma nadziei na duchowosc Syriusza
Zresztą jak się już podjęło jakąś decyzję to nie nalezy jej sztucznie zmieniac, bo to tylko wyjdzie książce na złe
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Posted: Mon Jan 16, 2006 11:51 am
Właśnie nie wiadomo co autorka wymyśli, ale co bardziej nieprawdopodobne, to tym bardziej możliwe, że tak w książce będzie. Potem okaże się, że Lord Voldi to tak naprawdę ojciec Harry'ego i wszystko słodko się kończy. Albo Harry umiera na koniec 7 tomu... Dla mnie bez sensu jest to, że autorka uśmierca bohaterów na siłę.
_________________ "Świat dzieli się na tych, którzy czytali Hobbita i Władcę Pierścieni, i tych, którzy dopiero ją przeczytają." SUNDAY TIMES
Posted: Tue Jan 17, 2006 11:18 am
No nie wiem, nie wiem. To nie jest tak, że nie może się skończyć słodko, tylko, że nie chcemy, aby się skończyło słodko. A szczerze mówiąc nie zdziwiłabym się słodkim zakończeniem. To już nie Władca Pierścieni, niestety...
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You cannot download files in this forum