Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Mon Feb 05, 2007 9:53 am
No niestety Mati, objawia sie to o czym rozmawialismy - syndrom LotR by PJ.
Tolkien raczej nigdzie nie napisal, ze Legolas byl przystojny
A co do Arweny... imho bylo odwazna, ale w troche innym kontekscie. Raczej na pewno nie tym, o którym mówiła kolejna foruma Arwena
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
W sumie jak się czyta, nie tylko "Władcę" to wszyscy dobrzy są piękni a źli szkaradni. To ma coś wspólnego z mitologizacją i idealizacją postaci. A u Tolkiena jest to szczególnie widoczne z powodu konkretnego podziału na dobro i zło bez udziału relatywizmu moralnego, który osobiście nazywam "wszystkimi odcieniami szarości".
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Posted: Tue Feb 13, 2007 11:21 am
Beren wrote:
A u Tolkiena jest to szczególnie widoczne z powodu konkretnego podziału na dobro i zło bez udziału relatywizmu moralnego, który osobiście nazywam "wszystkimi odcieniami szarości".
Z tym to bym się nie zgodziła.
A Gollum?
A Denethor?
A Feanor?
A Grima?
Z tą bielą i czernią to jest taki ładny frazes, który się jednak nie sprawdza.
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Posted: Tue Feb 13, 2007 2:07 pm
Gollum to od początku przygody mógł być zły (czyli czarny ), Denethor, hmm tu sie zgadzam, taki neutralny , Feanor...kto to???? , Grima, tutaj też sie zgodze, wydawało by sie że zły ale jednak
Część z tych postaci w mojej opini było całkowicie złych (Grima), a pozostałe właśnie miotały się między konkretnymi wartościami dobra i zła. Zawsze każda z tych postaci kończyła po konkretnej stronie, żadna nie była tak trochę dobra ale jadnak zła.
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Orginalnością się nie popiszę-najbardziej cenię Aragorna,ale bynajmniej nie za wygląd i umiejętnoścć władania mieczem,ale za głęboką mądrość i rozwagę.Ale można by mu zarzucic że podjął misję wyłącznie dla swojego szczęścia...
pozatym Sama za wielką odwagę,to jest prawdziwe oddanie wypływające z wielkiej przyjażni.
_________________ "Nigdy nie zazna ukojenia ten,który poznał piękno i przepych świata gór.
Bo czyż natura ludzka może odczuwać równocześnie tęsknotę i spokój?"
Ja wręcz przeciwnie - Moją ulubioną postacią był wiecznie uśmiechnięty i radosny Tom bombadil. To mi się w nm podobało... I może to, że nie wiadomo kim był?
_________________ Wielki Optymista
"Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego"
Joined: 10 May 2007 Posts: 42 Location: Ze szklanego ogrodu
Posted: Thu May 10, 2007 7:30 pm
Każdy bohater ma w sobie coś niezwykłego, ja np nie mam ulubionego, w każdym jest ten niesamowity czar, każdy mnie czymś urzekł. Czy to był Aragorn, Frodo, Sam, czy Gandalf czy ktokolwiek inny.
_________________ "Ale nie warto składać przysięgi, że się noc przebrnie, kiedy się jeszcze wieczora nie widziało." [J.R.R. Tolkien]
http://jestem-czarownica.blog.onet.pl
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum