Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Wed Feb 08, 2006 5:39 pm
Yyyy... może by tak bardziej o Tolkienowskich bohaterach, a nie o ich filmowych wizerunkach albo i o jednym, i o drugim, ale nie ograniczając się do filmu, co?
Ja wiem, że film już na stałe zamieszkał w naszej głowie i że większosć słysząc Legolas widzi Blooma, ale to nie znaczy, ze mamy zapominac o książce W koncu jest o wiele ważniejsza
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Lubiłem a nie "lubiałem". :lol Moją ulubioną postacią jest Radgast albo Tom Bombadil, ponieważ żyją zgodnie z naturą i znają mowę zwierząt. Dołaczam się do apelu Keiry_Metz.
_________________ "Tango to smutna myśl którą się tańczy.’
Stare Dobre Małżeństwo
Yyyy... może by tak bardziej o Tolkienowskich bohaterach, a nie o ich filmowych wizerunkach albo i o jednym, i o drugim, ale nie ograniczając się do filmu, co?
Ja wiem, że film już na stałe zamieszkał w naszej głowie i że większosć słysząc Legolas widzi Blooma, ale to nie znaczy, ze mamy zapominac o książce W koncu jest o wiele ważniejsza
przy czym bardzo ciekawa. ale nie poradze nic na to, ze kiedy mowie o bohaterach, to przed oczami mam film (w koncu tyle sie naoglądałam, a drugą część to chyba 4 razy dziennie)
no, ale skupiając sie na postaciach tolkienowskich . to jednak nasz glowny bohater spodobal mi sie najbardziej. ciekawa postac z charakterem,a takie są najlepsze
Posted: Thu Feb 09, 2006 7:30 pm
Główny bohater, czyli Frodo, tak? Trudno zdefiniować głównego bohatera w LotR. Dla mnie to jest nim Pierścien A potem to juz róznie, zalezy od częsci... i Frodo, i Aragorn, i Gandalf
Posted: Sun Feb 12, 2006 4:42 pm
ciekawe podejscie Kei...i w sumie zgadzam sie z Toba...chociaz nie jest On bohaterem, to jest glownym tematem ksiazki...a za glownych bohaterow trza by bylo przyjac...chyba Druzyne i jej czlonkow
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
Ciężko mi wybrać ulubioną postać. Każdy z uczestników wyprawy ma w sobie coś urzekającego. Także postacie pojawiające się dopiero na trasie ich podróży uważam za ciekawe. Jeśli miałbym wybrać kogoś z Drużyny, byłby to Legolas. Powoduje mną moja fascynacja elfami. Nie będę chyba oryginalny mówiąc, że podoba mi się ich nieśmiertelność, długowieczność, stosując się do postów nagga. życie w np. lesie, pośród drzew jest dla mni e bardziej interesujące od przebywania w kamiennych budowlach. Wracając do samego Legolasa, imponuje mi jego umiejętność strzelania z łuku. Jest to moja ulubiona broń, stawiam ją ponad, popularny wśród ludzi, miecz. Natomiast jeśli bym miał wybrać kogoś spoza drużyny, to wybrałbym...Glorfindela. Przyczyna jest prosta - jest elfem Poza tym odgrywa ważną rolę w wędrówce Froda, a niestety został pominięty w filmie
_________________ "Nie ufam czemuś, co trzy dni krwawi i nie zdycha"
Posted: Wed Mar 01, 2006 7:06 am :::KOGO LUBIC W WP ?
.....ulubiona...?.....szczerze mówiąc w WP nie mam swojej ulubionej postaci a to zapewne dlatego, że nie bardzo jest kogo tam lubić......; osobisości tej powieści są nazbyt mało "charakterystyczne", zbyt ubogo obdarzone silnie zarysowanymi cechami bym mogła się z nimi utożsamić lub też stanowczo je odrzucić. Lubię te postaci, które poruszają mnie i ujmują, wstrząsają mną w jakikolwiek sposób, bawią, śmieszą.... .
Najbardziej brakuje mi w WP złośliwych i zdradliwych wojowniczek, cynicznych i chodzących właściwymi ścieżkami czarodziejów...i wielu innych....
Posted: Wed Mar 01, 2006 3:43 pm Re: :::KOGO LUBIC W WP ?
ejm2000 wrote:
osobisości tej powieści są nazbyt mało "charakterystyczne", zbyt ubogo obdarzone silnie zarysowanymi cechami bym mogła się z nimi utożsamić lub też stanowczo je odrzucić.
IMHO bohaterowie LotR mają zwykle mocno zarysowane cechy. Duzo postaci jest prawie białych lub prawie czarnych, mało jest szarosci.
Owszem charakterystyki nie są pogłębione psychologicznie, ale są baaaardzo charakterystyczne.
Quote:
Najbardziej brakuje mi w WP złośliwych i zdradliwych wojowniczek, cynicznych i chodzących właściwymi ścieżkami czarodziejów...i wielu innych....
Lubisz inny świat i tyle. Blizszy wspóelczesnemu, w których sarkazm i wielolicowosc są na porządku dziennym. Śródziemie jest oderwaniem od rzeczywistosci. Nie jest utopią, ale jest idealniejsze od naszego świata To jest rodzaj baśni... tam muszą być tacy a nie inni bohaterowie...
Posted: Tue Apr 18, 2006 6:09 pm
Moim Ulubionym jest Frodo. Czy w filmie czy w książce na zawsze pozostanie moim NAJ.
Cenię go przede wszystkim za odwagę i dobre serce.Rzadko spotyka się takie cechy u ludzi(lub Hobbitów )
_________________ Ażeby po nas zostały jedynie
Ślady na piasku i kręgi na wodzie.
_________________ Kto rzuci wyzwanie i lud z pomroki wskrzesi zapomniene. Potomek tego któremu przysięgli w wyrocznej godzinie drzwi przekroczy na ścieżce umarłych.
Posted: Wed Dec 20, 2006 10:03 am
Esea seid wrote:
Moją ulubioną postacią jest Legolas.
To naprawdę cudownie! Szalenie nas to cieszy! A potrafisz to jakoś uargumentować? Najlepiej w zgodzie z polską ortografią [vide: twój podpis i profil... Śródziemie przez "u" to ciekawy dowód fanostwa... ]
Posted: Fri Feb 02, 2007 9:25 pm
A ja nadal trzymam się Aragorna, świetnego wojownika, chonorowego i odwarznego. I dodam Arwene, no w filmie piękna jest po prostu, żeby mieć taką kobietę przy sobie
Posted: Fri Feb 02, 2007 11:57 pm
Ciern wrote:
I dodam Arwene, no w filmie piękna jest po prostu, żeby mieć taką kobietę przy sobie
no tu się nie zgodzę...bo jedynie w kilku scenach wyszła ładnie...jak na mój gust oczywiście! czasami ma za "grube" usta (które zresztą Liv Tyler ma po ojcu) i to źle wygląda...
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
Moją ulubioną postacią jest Arwena. Uwielbiam ją ponieważ jest odważna, bardzo piękna i pasuje mi do wizerunku Księżniczki Elfów. To tyle z postaci kobiecych a z męskich to lubię Aragorna i Legolasa, bo byli przystojni odważni, bardzo dobrze walczyli i byli honorowi. Lubię też Eowinę.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum