Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sun Mar 21, 2004 1:58 pm
Quote:
ale za to Haldir to jest po prostu fenomenalny
Zakładam, że mówisz o Haldirze książkowym, bo to dział o książce.
Moje uczucia co do tej postaci akórat są dośc obejętne, bo jego osoba nie była zbyt szeroko rozwinięta.
Ja w lubię też Toma Bombadila. To bardzo tajemnicza osoba. Troszkę oderwana ( hmm...to chyba za mocne słowo) od klimatu całej historii. W zasadzie mało o nim wiadomo ( przynajmniej mi) więc mnie trochę fascynuje.
Joined: 11 Mar 2004 Posts: 227 Location: nowa era: Imladris
Posted: Sun Mar 21, 2004 2:09 pm
nio cóż tak szczerze mówiąc to myślałam o filmie...
jest tam taki przystojny
co do książki to bardzo polubiłam Faramira...
tak to jest zdecydowanie moja ulubiona postać z książki...
i ten wąteczek z Eowiną jest taki romantyczny
spacerki po ogrodach...
Tom wydał mi się trochę zbyt... bajkowy, mało realny.
Jeśli chodzi o posatcie z Silmarillion to najardziej polubiłam Huana i Tuora. Nie mogę natomiast znaleźć bratniej duszy wśród kobiet. Wydaje mi się, ze Tolkien bardiej skupiał się na postaciach męskich.
Posted: Sun Mar 21, 2004 2:16 pm
Quote:
nio cóż tak szczerze mówiąc to myślałam o filmie...
Tak pomyślałam stąd moje przewrotne stwierdzenie
Bo faktem jest, że charaktery postaci książkowych nie zawsze odpowiadają charakterom filmowym. Jedne role zostały rozbudowane np. Haldira albo Arweny inne spłaszczone bądź wypaczone albo jak ktoś woli zmienione ( moim skromnym zdaniem ). I wzasadzie można mówić o ulubionej postaci książkowej i ulubionej postaci filmowej. U mnie się to nie zawsze pokrywa.
A Faramira to też jedna z moich ulubionych postaci
A z Silmarilionu najciekawszymi wedłóg mnie postaciami są Feanor i Turin.
Posted: Tue Mar 30, 2004 9:22 am
Scoia'tael wrote:
nio cóż jeżli mam szczerze się wypowiadać to muszę znależć czas na Silmarillion (już to chyba kiedyś pisałam )
nie pamiętam już imion... ale podobała mi się jedna z Valerian.. tylko właśnie jej imionka nie pamiętam...
ach... czasu !! !! !! !!
buziaki
dobra wiem, że się czepiam itd., ale czy to nie była Valiera... a może przegapiłam jakąś nazwę "Silmarillionie"??
a w ogóle to aktualnie lubię:
1. Faramira
2. Boromira (no co Gondor rules :wink: )
3. Gandalfa
4. Sarumana (to dlatego, że ostatnio mianowano mnie jego córką )
5. Tuora
i...
6. Mandosa, tj. Namo....
ah... i jeszcze Voronwego...
JA zawsze jak oglądam film lub czytam książkę najczęsciej śmieję się z tekstów Sama lbo Gimliego. To są moje 2 ulubione postacie.Szczehólnie Gimli jak się przechwala zawse.
hej,fascynuje mnie postac Toma Bombadila, jest potezny i nie korzysta z tego, potrafi byc szczesliwy i nie czuje potrzeby wtracania sie w wielkie dzieje, jest skromny i radosny, a przeciez ma ogromna wladze...
Posted: Tue Apr 13, 2004 12:54 pm
Moją ulubioną postacią z książki jest Elrond.
Mądry , rozważny , silny i dba o dobro rodaków( no i przeżył swoje).
Tylko trochę głupio , żę odpływa za morzę.
_________________ Nie wtrącaj się między Nazgula a jego łup - Wódz Nazguli
Moją ulubioną postacią jest Legolas jak i wszystkie inne elfy poniewarz bardo lubie elfy (hehe jak Sam prawda) nawet kupiłem sobie łuk i chcę uszyć szary płaszcz żeby być do nich podobny
Posted: Thu Jul 15, 2004 11:23 am Ulubiona postać...
Wiem, że to zabrzmi mało oryginalnie, ale moją ulubioną postacią był i będzie Legolas... Od lat jestem zafascynowana elfami... zwłaszcza mrocznymi elfami ^^
_________________ Przede mną przepaść, zrodzona przez winę,
przez grzech Twój, Boże!... Ginę! ginę! ginę!
Jan Kasprowicz
ale podobała mi się jedna z Valerian.. tylko właśnie jej imionka nie pamiętam...
eee... no ja o Valerianach nic w Silmie nie znalazłam, za to o Valierach trochę tam jest ,
moja ulubiona postać z WP to Boromir, mimo wszystko , no i jeszcze Pippin, pozostali zasługują na szacunek, a jakże, ale jakoś tak ci dwaj mi najbardziej do serca przypadli, co do filmu sie nie wypowiadam, bo szczerze mówiąc żadna z postaci nie odpowiada mojemu osobistemu ich wyobrażeniu, nie wspominając już o tym, że blond-Legolas, o wyglądzie fircykowatego szczeniaka po prostu zwalił mnie z kinowego fotela,
w Silmie z kolei jest tak wiele postaci że trudno się zdecydować na konkretny wybór, gdybym miała wskazać kogo nie cierpię to owszem ale z lubianych, no nie wiem, Turgon, Finrod, Beren i pewnie jeszcze kilku by się znalazło, a jeszcze Haletha i Maedhros i Karanthir
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum