Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Jaka jest twoja ulubiona bitwa tzn. jaka bitwa zrobiła na tobie największe wrażenie i była najbardziej ważna w dziejach Śródziemia Temat jest nawet ważny, bo wszystkie bitwy się do czegoś przyczyniły
Posted: Tue Apr 05, 2005 6:56 pm
hm.. Mysle, ze kazda bitwa w mniejszym lub wiekszym stopniu odbiła sie na Histroi Sródziemia i nie tylko.. ;p
Chyba bitwy opisane w LoTR beda miały najwieszky udział w okresie Ery pierscienia..
Wiec tu sie sprzeczać nie bede
Ale powiem, ze bez watpienia bitwa na polach Pellenoru..
Nie tylkodlatego, ze mi sie podobała ale i bardzo sie przyczyniła..
Hm.. botobała mi sie bitwa w Alqualonde..
inna.. bo bratobojcza co sie z reszta normalnie nie zdarza.. ;p
Oczywiście Nirnaeth Arnoediad!!! Miała baaardzo duży wpływa na dalsze losy Beleriandu i zrobiłam na mnie miłe wrażenie (Miłe?! Chyba jestem jakaś dziwna ) . Pozatym lubię jeszcze Bratobójstwo w Alqualonde. Nietypowa bitwa, nie przypominam sobie, zeby w jakiejkolwiek innej książce, która czytałam pojawił się podobny wątek. Z LOTRA wybrałabym chyba tą na polach Pelennoru., w koncu byla najważniejszą (i największą) bitwą Wojny o Pierścień , więc miała ogromny wpływ na dalsze wydarzenia.
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
Według mnie jedną z ciekawszych, choć nie mających wiele znaczenia była Bitwa pod Przywodziem (nazwa według Jerzego łozińskiego ) A poza tym to podobała mi się bitwa na Polach Pelennoru i w Helmowym Jarze.
Posted: Sat Apr 16, 2005 5:08 pm
no...hmmm...mi chyba najbardziej sie spodobala bitwa o Minas Tirith oraz ta gdzie odcieto Sauronowi palca... (hmm...dziwne...Frodo tez stracil pierscien przez odciecie/odgryzienie palca) ...no te dwie bitwy...
_________________ It's not the east or the west side.
No it's not!
It's not the north or the south side.
No it's not!
It's the Dark side
Posted: Thu Apr 21, 2005 10:07 am
Mnie osobiście również podobała się bitwa na Polach Pelennoru i walka z Sauronem Ostatniego Sojuszu w Dagorlad, jeśli dobrze pamiętam. A co do ważności to zgadzam się Nimrodel prawie wszystkie według mnie miały coś istotnego na celu.
_________________ Nie gardź jednak legendami, dziedzictwem odległych wieków, często bowiem się zdarza, iż stare niańki przechowują w pamięci wiadomości, które niegdyś największym nawet Mędrcom oddały usługi."
szarża jeźdców Rohanu na polach Pelenoru jest genialna... duże wrażenie zrobiła też na mnie Bitwa pięciu Armii, oraz bitwa w Azanulbizarze gdzie krasnale uderzyli w odwecie za śmierć Thróra na orków Azoga z Morii:P
Posted: Mon Jun 06, 2005 4:00 pm
Wojna Gniewu. Zrobiła na mnie najwieksze wrażenie. Ehh.. pierwszy raz Morgoth pokazal w niej swoje smoki, wyszly barlogi... Valarowie, Majarowie, Vanyarowie pod wodza syna Ingwego, Noldorowie pod wodza Finarfina syna Finwego. Pierwsza bitwa w ktorej wzieli udzial Valarwoei ramie w ramie z Eldarami o spokoj i bezpieczenstwo wolnych ludow Środziemia.
No, Wielka Bitwa Potęg rzecz jasna i jeszcze kilka, min. Wojna Gniewu, Bitwa Nagłego Płomienia. Takie skrzywienie, że moją wyobraźnię najbardziej pobudzają te, w których istotną rolę odgrywają żywioły. Może dlatego że niewiele przeciw nim można zrobić, a jak jeszcze one same wojują ze sobą, to dopiero jest zamieszanie...
Zdecydowanie walka w Isengardzie Saruman kontra Enty. Może to nie była najważniejsza bitwa w dziejach Śródziemia ale pokazała, że wojna o pierścień objęła już cały świat, nawet enty, które raczej nie interesują się losem świata.
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Według mnie obok bitwy na polach Pelennoru, jest Helmowy Jar. Sama nie wiem dlaczego. Może to przez film?? Bo Minas Tirith w filmie jest takie na siłę....
_________________ Piszcie na moje gg i właźcie na mojego bloga. Za komenty będę wdzięczna....
Joined: 21 Jul 2004 Posts: 228 Location: wioska w hobbitonie
Posted: Fri Jul 08, 2005 12:55 pm
Na mnie największe wrażenie wywarła bitwa w Alqualonde. Może nie została opisana wyjątkowo szczegółowo (to czasem też jest plus – pozostawia większe pole do popisu wyobraźni) ale jest stanowczo najbardziej dramatyczna. Jest też (z tego co pamiętam) jedyną bitwą bez podziału na czerń i biel – to nie bitwa gdzie dobro zwycięża zło, to coś co wyłamuj się z ogólnie przyjętej konwencji – elfy zabijają elfy. Co do jej skutków ? Noldorowie przywędrowali do Śródziemia czyniąc je piękniejszym, ratując niejednokrotnie skórę ludziom i zmieniając bieg historii ...
[ Dodano: Pią Lip 08, 2005 1:59 pm ]
A i zapomniałabym – podobała mi się również, dlatego, że ukazała elfy od nieco innej strony. W całym Władcy Pierścieni elfy są na wskroś idealne – są piękne, dobre, uczynne, zdolne itp. Czytając Silmarilion dowiadujemy się jak te idealne istoty, (o których głownie mowa we Władcy) potrafią być podobne do ludzi. Bitwa w Alqualonde to wielka ujma na nieskazitelnym honorze pierwszych dzieci Iluvatara.
_________________ Gracz: Myślę....
MG: To rzuć k20 i sprawdź czy Ci się udało
Elin dawna Nimue
Może to dlatego, że jest po prostu inaczej opisana?? We 'Władcy' bitwy są opisane inaczej. A ja najpierw przeczytałam 'Władcę..'. Myślę, że to dltego bitwa w Alqualonde wydaje mi się dziwna. Nie, może źle to określam. Ona jest po prostu inna. Elfy wydawały mi się lepsze, aż do tej bitwy. Po prostu...
_________________ Piszcie na moje gg i właźcie na mojego bloga. Za komenty będę wdzięczna....
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum