Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
musze przyznac, ze S to trudna ksiazka. narazie czytalam ja raz, a w czasie wakacji chce to powtorzyc.
ale tak naprawde to przebrnac nie moge przez "niedokonczone opowiesci". przymierzam sie do nich srednio co pol roku i jeszcze mi sie nie udalo przeczytac calych... tez mieliscie z nimi taki problem?
Eee, zdaje się, ze ja nie miałam Zabrałam się za nie po którymśtam przeczytaniu Silma( kiedy juz wszystko poukładało mi się głowie, i zrozumiałam). Przebrnęłam prze nie dość szybko i bez większych problemów . Ta książka pod wieloma względami bardziej przypomina WP, a nie Silma. Mniej tam pogmatwanych i trudnych do zapamiętania informacji, które mieszają się wszystkim w głowach, a za to więcej szczegółów, dialogów itd. Do tej pory sięgałam po nie jakieś...7-8 razy i oczywiście zamierzam więcej
Najtrudniej, według mnie, jest przeczytać za jednym zamachem "Księgę Zaginionych Opowieści" i "Ostatnie Legendy Śródziemia", ale udało mi się tego dokonać. Niestety tylko 3 razy
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
Posted: Fri Jun 24, 2005 10:30 pm
Czytanie ksiazek nie jest po to zeby sie szczycic tym osiagnieciem, a jedynie zrozumieniem jej. Czytalam Silma sporo razy ale za akzdym razem odnajduje rzeczy, ktorych wczesniej nie zauwazałam.. Silmarilion jest jak potrawa.. potrafisz sie delektowac, a dodajac przypraw odkrywasz coraz to nowsze smaki..
Zrobilam sobe wlasnie taki ksiazkowy maraton.. przeczytalam wszystko co sie dało.. I chociaz to daje jakąs poukladana, nie zagmatwana całosc, ktora jest na tyle przejrzysta ze łyknie sie ja za pierwszym razem..
planuje drugi raz cos takiego, bo m juz czesc z głowy powylatywała.. coz..
pamiec nie sługa..
hm.. przez Zaginione.. srednio.. ale zdecydowanie o wiele latwiej niz Silmarilion.. Wszystko jest.. bardziej prejrzyste tudzież łatwiejsze do zrozumienia
Nazwy bardziej posegregowane i nic nie jest takie zbite jak w Silmarilioneie.. wszystko krotk, na pretce, ogolnie...
Nigdy nie myslałam nad tym jak Luthien uciekła, czy co działo sie z Nienor i
turinem po smierci.. tam to wszystko jest..
i tak czyta sie wybornie..
Joined: 11 Mar 2004 Posts: 227 Location: nowa era: Imladris
Posted: Sat Jun 25, 2005 3:33 pm
po baaardzo dlugiej przerwie chwycilam sie znowu za silma i jestem zdziwiona latwoscia z jaka mi sie to ostatnio czytuje.. naprawde.. moim planem jest wybrac sobie na ustną temat: "przedstawienie rzeczywistosci fantasy na przykladzie literatury JRR Tolkiena" i zaczynam sie przygotowywac do tego juz teraz. chcesz przeczytac wszystko przez wakacje jezeli mi sie uda..
a ostatnio (2 miechy temu?) kupilam sobie "niedokonczone opowiesci" i jeszcze nie zdazylam przeczytac ani kawalka ale mam zamiar na swiezo po silmie sie za to zabrac- mysle ze bedzie latwiej.. a zaginionych nie mam (tez sobie kupie.. niech je tylko gdzies dorwe )... bede musiala pooodwiedzac czechowickie biblioteki
czytal ktos stad "listy Tolkiena" ?
są niesamowite.. zakochalam sie w gosciu normalnie
za Silmarillion zabierałem się już kiedyś, jednak okazał się dla mnie troszeczkę za trudny. Teraz jednak będę miał dużo czasu, gdyż jadę do Norwegii i myślę, że w ciszy i spokoju przeczytam (oczywiście ze zrozumieniem) pośmiertne dzieło Tolkiena.
chyba pośmiertnie wydane....Tolkien nie napisał Silmarillionu po śmierci!!! Tak na marginesie to jest zbiór dzieł wydanych pod jednym tytułem, a nie dzieło jak WP.
_________________ Potem F?Ťanor złożył straszliwą przysięgę.
Siedmiu synów stanęło u jego boku i chórem
powtórzyło za ojcem słowa ślubowania,a ich
obnażone miecze lśniły krwawą czerwienią
w blasku pochodni.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum