Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Więc tak. Na forum zagadki będą umieszczone trzy posty przyklejone. Będą obe reprezentować poziom trudności zagadki. Teraz znajduesz się w zagadce TRUDNEJ. Będę sięstarał ze wszystkich sił, aby zagadka Trudna, rzeczywiście sprawiała kłopoty nawet tym doświadczonym czytelnikom. Prawie na pewno osoby które jedynie obejrzały film nie będą znały odpowedzi...
Zagadki będą dosyć trudno formuowane, więc prosze się nei dziwić, że niektóre mogą się wydawać dwuznaczne!
Zagadka przeniesona z poprzedniego posata:
Jakiego koloru byly mury miasta u stop Gory Mindolluiny, i jaka slawna budowla byla wykonana z tego samego budulca (czyli miala ten sam kolor)
Zagadka ta sprawiła problem więc mała podpowiedź: W owej Sławnej budowli znajdował się jeden z Palantirów
nagg[/b]
To ja może już powiem o co mi chodziło
Generalnie było tak, że zewnętrzy mur Minas Tirith był... czarny! Tak, prawdopodobnie byl budowany z tego samego kamienia co Orthanc...
to byla taka zagadka poznawcza, bo wiele osob jest swiece przekonane, ze "Białe miasto" było calutkie białe
The city with the six walls of white stone and one, the outer of black like the stones of Orthanc. ( "The main wall of the city was of great height and marvellous thickness, built before the power and craft of Nęmenor waned in exile, and its outward face was like to the tower of Orthanc, hard and dark and smooth")
V3rt ma też swoją wersję odpowiedzi, która pasuje do pytania, ale rozni sie tylk nomenklatura od odp. Mmagdy. Wiec może się nią podzieli? :mrgreen:
następne pytanie
O kim mówi ten tekst i dzięki której postaci książkowej go znamy?
"But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
V3rt ma też swoją wersję odpowiedzi, która pasuje do pytania, wiec może się nią podzieli?
z mila checia tylko zewnetrzny mur Minas Tirith byl czarny - cala reszta byla zrobiona z kamienia tak jasnego, ze kiedy padalo na niego slonce blyszczal jak ono... a slynna budowla w ktorej trzymany byl Palantir i byla z cala pewnoscia zbudowana z tego samego kamienia to the Tower of Ecthelion... i tyle gwoli drugiej wlasciwej odpowiedzi... a skoro juz tutaj pisze to sie wtrace ze w drugiej zagadce chodzi o Gil-Galada
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
---------------------------------------
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
Always look on the bright side of life
Ent po staroangielsku znaczy "giant" czyli "gigant"... sorki nagg ze znowu sie wtracam, ale znowu sie szykuje zastoj... moze nastepna skloni ludzi do dzialania
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
Always look on the bright side of life
Z tego co pamietam zero albo jeden, zazwyczaj jest on nazywany panem pierscienia alecz nigdzie nie ma liczby mnogiej czyli pierscieni aczkolwiek nie jestem tego pewna. Jesli sie myle to przepraszam ale w koncu jestem tylko czlowiekiem :cry:
Bardzo dobrym tropem podazasz! Ale z moich informacji wynika, ze nie jest to prawidlowa odpowiedz (oczywisnie nie kartkowalem calej powiesci, szukajac )
No i zagadka moze byc mylaca, gdyz w duzej mierze zalezy od tlumacza... wiec za obowiazujacy tekst w zagadkach przyjmijmy orginal.
Ale jestes blisko (myslalem, ze wiecej klopotu sprawi:?)
Posted: Sun Feb 23, 2003 11:47 am
poprawka - 2 razy "Lord of the RINGS" odnośnie Surona,
1 raz "Lord of the RING" tez o Sauronie
i 1 raz "Lord of the RING" o Frodzie (zdaje sie Pippin)
naszukałem sie przez to pytanie nieźle:)
_________________ And he that breaks a thing to find out what it is has left the path of wisdom.
I amar prestar aen, han mathon ne nen, han mathon ne chae a han noston ned 'wilith.
PIEKNIE! TAK! Dokladnie o to mi chodzilo! :mrgreen:
Narazie nie napisz zagadki, bo pomysly mi sie skonczyly Jesli ktos ma jakies zagadki TRUDNE to niech pisze na priva. Jeszcze dzis postaram sie, nie zaleznie od was, cos umiescic.
nagg
Na wstępie chciałbym powiedzieć, że zagadki były rzczywiście trudne, więc gratuluję tym wszytskim, którzy znali prawidłowe odpowiedzi. Co do ostatniego pytania, to postanowiłem trochę pogrzebać i oto co udało mi się znaleźć:
“Yes, I knew of them. Indeed I spoke of them once to you; for the Black Riders are the Ringwraiths, the Nine Servants of the Lord of the Rings.”-mówi to Gandalf, tuż po przebudzeniu Froda w Rivendell.
„We could not now take it back to him, unguessed, unmarked by any spy. And even if we could, soon or late the Lord of the Rings would learn of its hiding place and would bend all his power towards it.”- słowa Glorfindela na naradzie u Elronda.
Pippin, kiedy mówił o Frodzie używał liczby pojedynczej-Ring (wiem, że zostało to już napisane, ale chcialem poprzeć to cytatem)-"`Hurray!' cried Pippin, springing up. `Here is our noble cousin! Make way for Frodo, Lord of the Ring!"
Fraza z liczbą mnogą pojawiła sie też w drugim rozdziale księgi szóstej, ale był to opis, a nie czyjeś słowa-"The Lord of the Ring-wraiths had met his doom."
Tak więc fraza "Lord of the Rings" padła w książce 2 razy w odniesieniu do Saurona (a nawet 3, jeśli weźmiemy pod uwagę ostatni cytat) i raz w liczbie mnogiej w odniesieniu do Froda.
Trochę sie naszukałem (ale na szczęście nie aż tak bardzo, jak się wydaje) i mam nadzieję, że nie na próżno.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum