Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sat Mar 01, 2003 12:25 pm Jeśli nie Imrathil, to kto?
Jeśli nie sam Dol Amroth, to może jego władca, książę Imrahil? Twierdzę tak dlatego, iż znalazłem takie cytaty w „Powrocie króla”:
„Ostatni zjawił się najdumniejszy książę Dol Amrothu, Imrahil, krewny Namiestnika, pod złocistymi chorągwiami, na których błyszczały godła jego rodu: Okręt i Srebrny łabędź”
„Z murów odpowiedział im krzyk współplemieńców; na czele bowiem rycerzy spod znaku łabędzia cwałował książę Dol Amrothu, a nad nim powiewała błękitna chorągiew.”
Srebrny łabędź był więc godłem rodu księcia Imrathila, a jego własna chorągiew była błękitna.
Dobrze dobrze, Dol Amroth ma takie godło, ale tam jest łabedz i statek w tych samych kolorach co godlo z zagadki, ale to chodzi o same kolory bez niczego Niestety dalej niepoprawna odpowiedz
_________________ "Chciałem zmienić świat... Ale doszedłem do wniosku, że mogę zmienić jedynie siebie"
Posted: Sat Mar 01, 2003 4:54 pm Dlaczego tylko ja odpowiadam?
Po przywiezieniu Kamieni do Śródziemia zostały one umieszczone w wieżach na Emyn Beraid, na Amon Sul i w grodzie Annuminas, oraz w Minas Ithil, w Minas Anor, w Orthanku i w Osgiliath.
Kryształ z Orthanku dostał się Aragornowi, ten z Minas Anor miał Denethor, a z Minas Ithil dostał się Sauronowi. reszta zaginęła bez wieści.
Chyba żadnego nie pominąłem.
Wieża Avalonne, Minas Ithil, Minas Anor, Orthank , Annuminas, Elositrion na Wieżowych Wzgórzach, Wieża Amon Sul, Kopuła Gwiazd w Osgiliath
Co się z nimi stało :
Wieża Amon Sul została zniszczona przez siły Angmaru, Arthedain jednak odzyskał palantir, który przeniesiono do Fornostu. Palantiry z Amon Sul i Annuminas znajdowały się tam po upadku Atrhedainu; wówczac wszystkie trzy przepadły w katastrofie statku, w której zginął Arvedui.
W Gondorze palantir z Osgiliath zginął, gdy miasto spłonęło podczas Waśni Rodzinnej.
Palantir z Minas Ithil został prawdopodobnie zniszczony wraz z upadkiem Saurona podczas Wojny o Pierścnień.
Siódmy palantir, złożony w Orthanku, przez większą częśc Trzeciej Ery pozostawał bezczynny. W 27589r. Saruman przybył do Orthanku i odnalazł kryształ; w efekcie sam wpadł w sieć Saurona. Podczas Wojny o Pierścień Grima wyrzucił kamień Orthanku z wieży, dzięki czemudostał się w ręce Aragorna, który jako prawy właściciel podporządkował go swej woli.
Palantir z Minas Anor trafił do Denethora II, który spalił się żywcem, trzymając palantir w ręku. Od tego czasu jedynym obrazem, jaki można było zobaczyć w tym krysztale, były dwie płonące dłonie. Tylko osoba o bardzo silnej woli mogła zmusić ów palantir, by pokazał coś innnego.
_________________ "Chciałem zmienić świat... Ale doszedłem do wniosku, że mogę zmienić jedynie siebie"
Palantiry z Amon Sul i Annuminas zostały następnie wyrzucone przez morze i odnalezione na dalekiej północy przez Rohirrima Eonorda i elfa Elenrila a następnie po licznych przygodach dostarczone Elessarowi.
Nadmienię, że byli to bohaterowie moich graczy w MERP'a a Mistrz Tolkien nie napisał otym jedynie z powodu braku czasu
PS. To była jedna z lepszych kampanii jekie prowadziłem jako MG.
_________________ ...bębny...bębny grają w głębinach...
(...) pozostawał bezczynny. W 27589r. Saruman przybył do Orthanku i odnalazł kryształ;
Tu chyba Ci sie troche cyferek za duzow wkradlo...
A tak wogole to pieknie, ta kazdy powinien odpowiadac! Brawo dla Elfki
:wink:
aegnor: MG powiadasz, to ja licze, ze bedzie aktywnie uczestniczyl w WODZACH WYOBRAŹNI I śmiejsz sie, ze Tolkien nie napisla z braku czasu, ale tak autentycznie bylo. Dlatego Silmalirion jest nie dokonczony. Mistrz pochodzil z dlugowiecznej rodziny, i byl przekonany, ze pozyje jeszcze pare ladnych lat, a tu bęc To taka plotka chyba... moja zdolnosc oceniania o wpol do trzeciej jest niewielka A za trzy godziny pobudka :cry:
:zzz:
--------------------
3 marca 14:55
Nastepna zagadka od Nimrodel
Co stało sie z Turinem Turambarem i Nienor po smierci?
Od dzisiaj ja będę zajmowała się tym działem Czyli do mnie też wysyłajcie Wasze zagadki.
Zapewne tak sie stało, ale zdaje sie, ze pytajacej bardzie chodzilo legende zwiazana z tym wydazeniem. Odpowiedz na pytanie "co sie stalo po smierci?" zazwyczaj brzmi "pochowali go" " To jest jednak Trudna zagadka! wiec odpowiedzi sa nieco bardziej finezyjne
swietna zagadka tylko dlaczego nikt nie odpowiada? przeciez jest jednak stosunkowo prosta...
Turin i Nienor odebrali sobie zycie kiedy dowiedzieli sie o swoim przeklenstwie... Turin powierzyl swoja smierc Gurthangowi, a Nienor wodom Teiglinu... jednak to nie koniec historii - wg. przepowiedni Mandosa kiedy swiat bedzie stary i pogrozony w stagnacji Morgoth upatrzy w tym swoja szanse i powroci. powroci i zniszczy slonce oraz ksiezyc... jednak Earendel zepchnie go z nieba na powierznie swiata. wtedy na polach Valinoru odbedzie sie Ostatnia Bitwa. z Morgothem zmierzy sie Tulkas, a po jego dwoch stronach beda stali Fionwe i Turin. i to wlasnie Turin zada Czarnym Mieczem decydujace uderzenie... w ten sposob zostana pomszczone dzieci Hurina...
gdybym cos przekrecil to prosze dac znac
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
---------------------------------------
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
Always look on the bright side of life
wobec powyzszego wnosze o zapostowanie wlasciwej odpowiedzi bo jestem bardzo ciekaw o co chodzilo Nimrodel... i tak juz ta zagadka dostatecznie dlugo pozostala bez odpowiedzi...
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
Always look on the bright side of life
"Turin podązal za siotra do bram Fui lecz ta ich wpuścic nie chciała, podobnie postąpił Vefantur.Jednak modły ich rodziców dtarły do samego Manwego i bogowie ulitoali sie nad niesczwsnymi, przez co nienor i turin stapili do kapieli plomieni.
Ogień obmył dwoje ze smutków i ran i zamieszkali pomiedzy błogosławionymi jako jaśniejący Valarowie. "
Następna zagadka od Aegnora:
Wymień (co najmniej) 3 rogi (takie do dęcia w nie ), które pojawiają się we "Władcy" a charakteryzują się nietypowymi, nieco "nadnaturalnymi" cechami. Opisz krótko ich losy i "działanie".
Posted: Fri Mar 07, 2003 4:06 pm
nie wiem czy dobrze, ale będe strzelać..
1) Róg Gondoru (Boromira) . Boromir użył go po raz ostatni a Amon Hen gdy wzywał pomoc podczas starcia z Uruk-hai.Głos tego rogu był donośny jak grzmot, i wołanie to doszło ąz do Gondoru. Róg zakończył swój ''żywot'
u boku Boromira , pęknięty na dwoje
2)Róg Helma żelaznorękiego.Róg ten został wzniesiony w helmowym jarze przez samego helma , ktory słynął niespotykaną pośród ludzi siłą.
Róg miał głęboki , donośny ton który odbijał się od scian jaru.
Zawsze gdy helm wychodził i wracał , róg rozbrzmiewał swoim głosem.
3)Róg orków . , bł uzywany przez orków.
4)róg elfów . był używany przez elfy .
a tak dalej to nie wiem..
Postram się uzupelnić tę wypowiedź w miarę możliwości:
- Właściwością Rogu Gondoru było, to że każdy przyjaciel tego, kto w niego dął, musiał usłyszeć jego głos.
Prócz tego w WP "wystepował" także róg krosnoludziej roboty, ze skarbca smoka Skata, ktory Eowina dała Merremu. Ktokolweik w niego zadął, porażał wrogów strachem, a radością napełniał serca przyjaciół, którzy zaraz nadbiegali z pomocą.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum