Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Tolkien i kobiety

Najprawdziwiej odmalowana postac kobieca u Tolkiena
Eowina
25%
 25%  [ 4 ]
Arwena
12%
 12%  [ 2 ]
Nienor Niniel
6%
 6%  [ 1 ]
Elwinga
0%
 0%  [ 0 ]
Erendis
6%
 6%  [ 1 ]
Morwena
18%
 18%  [ 3 ]
Aredhela
0%
 0%  [ 0 ]
Luthien Tinuviel
25%
 25%  [ 4 ]
Meliana
0%
 0%  [ 0 ]
Inna (podaj w odpowiedzi która i Twoim zdaniem dlaczego)
6%
 6%  [ 1 ]
Voted : 7
Total Votes: 16

Author Message
Elwinga
Na Drodze Do Bree

Posted: Tue May 25, 2004 12:56 pm   Tolkien i kobiety

Kochani, a może by tak uzasadnic wybór? A nie tylko puste głosy? Myślałam, że topik ciekawy, a tu milczenie :( !

Powielam ten topik z forum Lothlorien, gdzie prawie kompletnie zmarł. A moim zdaniem jest ciekawy. Również biorąc pod uwage zdanie samego Mistrza, który w jednym ze swoich Listów napisał, że kobieta na drodze naukowej może osiągnąc sensowne rezultaty tylko i jedynie wtedy, gdy dąży do nich z miłości do meżczyzny. A i sama biografia Wujka Tolkiena wskazywałaby na jego średnią znajomośc kobiecego świata... Przecież żył tak naprawde wśród meżczyzn - Edith była jakby tylko symbolem domowego zacisza. A przecież kobiecych postaci jest sporo - zobaczcie:
    Eowina
    Arwena

(to te dwie najpopularniejsze)
a poza nimi:
    Morwena
    Aredhela
    Nienor
    Elwinga (nie moge sie oprzec wyszczególnieniu mojej ukochanej postaci)
    Luthien
    Erendis (której kompletnie nie rozumiem - ciekawe jak Wy?)
    Beruthiel - mroczna kociara, królowa Gondoru

i pare innych, wliczając w to Valiery...
Ciekawa jestem Waszego zdania na temat kobiet u Mistrza i w ogóle jego stosunku do nich...

Elsilwen 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Wed Jun 02, 2004 2:39 pm   

Morwena... Jest kobieta niesamowitą, dumna, uparta .Piekna, sama jej postać emanujaca pewnościa siebie i odwagą budzila szacunek. Dorownywala cechami paniom Eldarow. Twarda, dumna , surowa kobieta, jednak miala uczucia..kochala , może nie okazywala tego w wylewny sposob, ale miłosc jej wielka byla.

Kiane 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Thu Jun 03, 2004 9:27 am   

Zaznaczyłam inne, bo mojego typu nie ma w ankiecie...

Haletha... twarda kobieta, która uparcie i wytrwale dąży do wyznaczonego sobie celu, pełna hartu i charyzmy, nie poddaje się nawet w obliczu klęski, dumna, niezależna, radzi sobie sama i jest świadoma własnej wartości...

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Mon Aug 29, 2005 12:31 am   

Hm, w książkach Tolkiena jest conajmniej kilka kobiet, które uważam za najbardziej odmalowane... Po pierwsze, pomijając Arwenę i Eowinę, które zrobiły się do znudzenia nieciekawe, w czasie trwania tej całej manii pofilmowej :/ : Tak jak napisała Kiane - Haletha. Moja ulubiona 'ludzinka' :green: Posiadała wiele ważnych i godnych pozazdroszczenia cech. Nie załamała się, kiedy jej rodzina zginęła, tylko sama stanęła do walki. ( Apropos Halethy... Na TEJ stronie, zamieszczone jest opowiadanko, autorstwa Kasiopei, poścwięcone caranthirowi i właśnie Halethcie. Polecam! :green: )
Kolejna ciekawa bohaterka to Meliana :D Cenię ją za mądrość, chociaż nigdy nie wyszłabym za Thingola a tymbardziej nie przybrała dla niego elfiego ciała... Hm, bardzo lubię, również Morwenę i wszystkie kobiety, które wydawały się takie zimne, dumne ( i tu nie chodzi tylko o Eowinę :roll: ) i mądre ;) Hm, dobrym przykładem, oprócz powyższych pań, jest np. Nerdanela, żona Feanora. Była mądra, silna i należą się jej brawa za wytrzymanie ( do czasu :] ) z takim charakternym kolesiem jak Feanoruś :green: .

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Mon Aug 29, 2005 2:14 pm   

A miom zdaniem kobiet nie było tak naprawdę zbyt dużo w Wp i Silmarillionie i nie były zbyt ważne, np. żona Elronda zginęła torturowana przez orków, żona Turgona zginęła podczas przeprawy przez Cieśninę Lodowej Kry, żony Denethora i Theodena nie żyły, itd, itd.
myśle że całkiem słusznie Tolkien pomijał żeńskie postacie w głównych wątkach powieści, najchętniej je chyba uśmiercał :tak(: :kill: no, ale w takich tematach niestety nie ma miejsca na słabe istoty kobiece. Chociaż gdy już się jakieś pojawiły, wykazywały twardoś i hart ducha dorównójący mężczyznom
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

Morwen_Eledhwen 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Sep 27, 2005 12:07 pm   

Mi spodobały się Morwena i Eowina, ale głosowałam na Morwenę. Obie kobiety z charakterem, twarde jak stal, pewne siebie. Poza tym Tolkien świetnie oddał smutek i ubolewanie Eowiny nad słabością króla Theodena.

Glorfindel 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Mon Dec 12, 2005 7:24 pm   

Ja wybrałem Luthien Tinuviel bo jest najbardziej kobieca (piękno i do tego jest elfką - moją ulubioną)

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: