Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Ja bardzo lubie Tolkiena i Sapkowskiego.
Zazwyczaj ich nie porównuje, po prostu traktuje ich w dwóch różnych kategoriach.
To tak jakby ktoś się mnie zapytał czy wolę jeść czy pić
Mimo wszystko Tolkiena uważam za "picie" jako te, bez którego trudniej wytrzymać
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Hmm. Ciężko jest porównywać dwóch, bardzo różniących się od siebie autorów...
Nie wiem, czy Sapkowskiego można by uznawać za "polskiego Tolkiena", ale utalentowanym pisarzem to on jest na pewno. Jego książki mają być może więcej ( jak dla mnie ) wad i słabych stron niż dzieła Tolkiena, no ale Tolkien to w końcu Tolkien, mistrz nad mistrze .
Świat ASa jest bardziej skomplikowany, pogmatwany, postacie nie dzielą się na bohaterów krystalicznie dobrych, bez skazy i czarne charaktery, jak u Tolkiena. Śródziemie to świat bajkowy, taki prawdziwie fantastyczny. Sposób przedstawiania świata wg Sapkowskiego jest zupełnie inny. I bardzo bliski realiom naszego życia. Wszystko jest takie jaskrawe, prawdziwe i brutalne. Może dzięki temu książki ASa czyta się lepiej, przyjemniej i łatwiej, może są nam bliższe... Zresztą... O wszystkim tym już napisaliście.
W każdym razie. Sapkowskiego lubię bardzo. Chociaż po przeczytaniu jego ostatniej książki... To uczucia mam mieszane -_- . Nie wiem, dlaczego AS to robi. Nie wiem, czemu lubi znęcać się nad czytelnikami. Irytować ich, dołować, mordować wszystkich najfajniejszych bohaterów. No, i zakończeń pisać nie potrafi. Ale tak czy siak, bardzo, bardzo lubię jego książki.
Jednak Tolkiena i tak nikt na razie nie pobił. I zapewne nie pobije. Bo Tolkien jest dla mnie Biblią. A Sapkowski... Sapkowski plasuje się... Powiedzmy na 3, 4 miejscu w rankingu moich ukochanych pisarzy ( bo Sienkiewicza to nie pokona, o nie! )
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
Posted: Fri Feb 02, 2007 4:03 pm
Hmm, oboje mają świetną głowę do tworzenia powieści fantasy(no przynajmniej jeden, bo drugi to już chyba nie ma głowy ) Sapkowski bardzo dobrze opisał swoję trylogię, od razu duży plus za umieszczanie scen Erotycznych . Tolkien stworzył swój, wielki świat. Nie jestem pewien, obu stawiam na I miejscu.
Zdecydowanie pokochałam twórczość Tolkiena, jego styl pisania. Sapkowski do mnie nie przemawia, szczególnie saga o Wiedżminie. Po przeczytaniu połowy Krwi Elfów, odechciało mi się brnąć dalej.
Sapkowski ma bardzo fajne, specyficzne poczucie humoru, chociaż moim zdaniem dwa tomy opowiadań wyszły mu dużo lepiej niż cała saga, jak przeczyta się to i to, widać dużą różnicę. Natomiast seria Sapkowskiego o Reinmarze z Bielawy(Czyli Narrenturm, Boży Bojownicy i Lux Perpetua) jest świetnia i zupełnie inna niż Wiedźmin, duzo dojrzalsza... jestem nią zachwycona
_________________ Pozytywne nastawienie nie rozwiąże naszych problemów, ale może da się
w ten sposób przekonać ludzi, że warto próbować.
Nigdy nie porółwnywałam,ale twórczość Tolkiena zafascynowała mnie wcześniej.Podziwiam go za stworzenie tego całego wielkiego świata,to sprawia że jego twórczość jest jakby głębsza.Sapkowskiego cenię za wyjatkowe,często ironiczne poczucie humoru.szególnie wciągnął mnie cały cykl wiedżmiński i zmierzam go przeczytać od nowa.Z kolei trylogia o Reinevanie nie zaciekawiła mnie aż tak,właśnie brnę przez 1 tom i nie wiem czy wemę się za kolejne
_________________ "Nigdy nie zazna ukojenia ten,który poznał piękno i przepych świata gór.
Bo czyż natura ludzka może odczuwać równocześnie tęsknotę i spokój?"
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum