Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Mon Nov 22, 2004 11:30 am
Według mnie wszystko zależy od umiejetności walczącego. Prawie każda broń może zdziałać dużo lub mało.
_________________ Nie gardź jednak legendami, dziedzictwem odległych wieków, często bowiem się zdarza, iż stare niańki przechowują w pamięci wiadomości, które niegdyś największym nawet Mędrcom oddały usługi."
Posted: Mon Nov 22, 2004 5:24 pm
Ja tam za bardzo nie umiem się posługiwać mieczami Ale w Sw to co innego
_________________ www.ibun.edu.tr Jestem (JUż) mrocznym członkiem zakonu Sith która moc jest niedościgniaona dla zwykłych Jedi ha ha Lord Sith Grogor "Niech moc będzie z Sithem"."Nie oceniaj Sitha po mieczu świetlnym"Nudzi mi się Nic się nie dzieje
Posted: Thu Dec 30, 2004 8:11 pm
fakt...kazdy wie jak mozna wymiatac lukiem nawet w tlumie...zmieniam zdanie...poltoreczne miecze sa fajne...katana...hmm...zalezy...zalezy przeciwko komu...ale srodziemiu sie sprawdzaly wszystkie bronie...zaczynajac od kamieni (Merry i Pippin na Drzewcu w Isengardzie przez miecze i luki i wlocznie po krzyk Nazguli i katapulty i Mumakile...
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
Oczywiście że miecz półtoraręczny!!!
Mnie miecze fascynuja od zawsze (najbardziej te duże, niestety dwuręcznego nie uniose ), ilez to czasu spędziło się machając patykiem...
Ale tak poważnie, miecz owszem jest trochę kłopotliwy i mniej... szybki, ale to tez zależy od tego, kto się nim posługuje i od tego czy jest dobrze dobrany. Jeżeli dobrze leży w ręce, jest odpowiednio dobrany wagowo, że tak powiem, i dobrze wyważony to wg mnie nie ma lepszej broni (białej oczywiście) zwłaszcza jak znajdzie się w ręce dobrego wojownika. Mocny, zadaje poważne obrażenia, jeżeli ma odpowiednio wygięty jelc to można wyrwać broń przeciwnikowi, miecz daje możliwośc parowania ciosów... nie mówiąc już o jego majestacie i pięknie.
Mogłabym dłuuugo pisać na ten temat...
Podsumowując, miecz półtoraręczny jest wg. mnie najlepszy, ale u mnie to też sentyment (sama mam taki mieczyk).
Posted: Thu Apr 28, 2005 3:27 pm
Absolutnie miecze półtoraręczne. Pasjonuje mnie to od dawna. nawed umiem walczyć:D:D:D. A także we wszystkich grach gdzie mam wybór walcze takimi mieczami. W real zresztą też tymi walczy mi się najlepiej. Może wybrałem też dlatego że taki nosił Aragorn. A to jedna z moich ulubionych postaci. Więc zdecydoawny wybór pada na miecz półtoraręczny:)[/list]
_________________ Tu jest potrzebna mądrość.
Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy:
liczba to bowiem człowieka.
A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć
Posted: Fri May 06, 2005 2:30 pm
Tinwenara wrote:
Oczywiście że miecz półtoraręczny!!!
Mnie miecze fascynuja od zawsze (najbardziej te duże, niestety dwuręcznego nie uniose ), ilez to czasu spędziło się machając patykiem...
Ale tak poważnie, miecz owszem jest trochę kłopotliwy i mniej... szybki, ale to tez zależy od tego, kto się nim posługuje i od tego czy jest dobrze dobrany. Jeżeli dobrze leży w ręce, jest odpowiednio dobrany wagowo, że tak powiem, i dobrze wyważony to wg mnie nie ma lepszej broni (białej oczywiście) zwłaszcza jak znajdzie się w ręce dobrego wojownika. Mocny, zadaje poważne obrażenia, jeżeli ma odpowiednio wygięty jelc to można wyrwać broń przeciwnikowi, miecz daje możliwośc parowania ciosów... nie mówiąc już o jego majestacie i pięknie.
Mogłabym dłuuugo pisać na ten temat...
Podsumowując, miecz półtoraręczny jest wg. mnie najlepszy, ale u mnie to też sentyment (sama mam taki mieczyk).
Z tym patykiem to się zgadzam:):). Najbardziej lubię półtoraręczny nie wiem czemu. (Aragorn nie jest moją ulubioną postacią):D
_________________ "Tak naprawdę ważna jest tylko chwila"
"Człowiek jest lepszy gdy się śmieje"
...Pomyślmy , moja ulubiona broń, chyba miecz długi, albo półtoraręczny. Ale szczerze mówiąc nie obraziłabym się gdybym dostała jakąkolwiek broń Chociaż najbardziej odpowiada mi miecz Jakikolwiek, ważne żeby tylko był mieczem. Nie wiem dlaczego, ale po prostu czuje do tego rodzaju broni jakiś respekt Są takie piękne , walczy się nimi szybciej niż np. toporem czy maczugą...a zresztą co więcej pisać... zresztą i tak nic nie można dodać do wypowiedzi Tinwenary
A tak apropos tej katany Arweny- to jedna z rzeczy, które bardzo, ale to bardzo denerwują mnie w filmie . Dlaczego wszystkie elfickie miecze ( wyjatek: Glamdring i żądło) wyglądają jak katany i są zakrzywione??? Rozumiem, że elfy miały kota na punkcie kwiatów, roślin, liści itd. , ale czemu od razu robić jakies zakrzywione miecze?!
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
Posted: Wed Aug 31, 2005 12:38 am
bo katana jest piekna...dusza wojownika...odzwierciedlenie bla bla bla...poza tym katana wyglada na taka delikatna...lekko zakrzywiona, jakby listek na wietrze...do tego pieknie ozdobiona rekojesc...ahhh...
ps. co ja wygaduje? zaczynam filozowac -ojojoj to nieeedobrze, bardzo neidobrze - Galad
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
Posted: Wed Aug 31, 2005 8:15 pm
Zaznaczyłam noże... Jakoś mam do nich sentyment Kojarzą mi się z zabójcami
Ale idealna broń dla elistir to szabla. Ta polska dusza zaklęta w kawałku metalu
_________________ I po tym wszystkim przybywają jacyś nędzni nowocześni Amerykanie (...) i rzucają mu puszkę na głowę! To nie do zniesienia, żaden upiór w dziejach nie został w ten sposób potraktowany!
Wybrałam łuk, dobrze strzelam. Lepiej niż z długiej broni palnej, a to tez idzie mi całkiem dobrze) Nie ukrywam, że podobają mi się miecze-np. Anduril- flame of the west- to było coś! Ale prócz łuku, taka katana jaką miała Arwena- to było cudo, ta rękojeść z przepięknymi elfickimi wzorami, zgadzam się z Matim- to arcydzieło, sztuka. Wymiatać czymś takim- bardzo chciałabym spróbować- choc nie wybrałam tego, bo nigdy nie miałam w ręku.ale to jest coś! ( prócz łuku- rzecz jasna).
_________________ Uśmiech jest majestatem wszechświata
Ach łuki. Śliczne cisowe długie łuki to jest to! Oczywiście zagłosowałam na łuk, ale ostatnio przedmiotami mojego zainteresowania stały się noże Legolasa, które wcześniej w ogóle mi się nie podobały. A więc dla mnie najlepszymi brońmi są łuk i noże.
Hę??
Co wy tu ludzie wypisujecie?? Gdzieżeś Mati słyszał że katana człowieka od szyi do pachwiny przecina???
Poza tym zamiast pisać że miecz półtoraręczny np. Aragorna to nie lepiej byoby napisać Anduril, gdzieś pod spodem żądło czy jakoś tak??
A tak poza tym wybrałem łuk. Jakby była to bym kuszę wziął. Zresztą jeśli są tu takie rzeczy jak buławy to kusze urków też powinny być. I topory, i młoty, morgenszterny itd.
_________________ www.reddragon.pl - wkrocz w świat magii i miecza...
Posted: Sun Dec 25, 2005 11:48 am
EMEF wrote:
Poza tym zamiast pisać że miecz półtoraręczny np. Aragorna to nie lepiej byoby napisać Anduril, gdzieś pod spodem żądło czy jakoś tak?
Nie. Bo autorowi chodziło o ogól mieczy póltoraręcznych, a aragornowy podaje jako przykład, zeby laicy wiedzieli o co chodzi
Najlepsza bron to tez ogół. Chodzi o najlepszy wg nas typ broni, a nie konkretny meiucz czy łuk
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum