Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Thu Sep 09, 2004 10:27 am Testy na zwierzętach :(
Jestem wegetarianką od 12 lat (gdy miałam rok rodzice zostali wegetarianinami). ostatnio przeczytałam artykuł w gazecie o testach na zwierzętach. A to fragment wypowiedzi z gazety:
,,W laboratoriach naukowych trwa masakra. Unieruchomionym królikom zakrapla się oczy żrącym płynem, by zbadać reakcję błony śluzowej (oko tego zwierzęcia nie wydziela łez, które usunęłyby toksyczny preparat). Małpom niszczy się mózgi, aby studiować zagadnienia związane z chorobą parkinsona. Koty są zarażane wirusami, psy i owce giną przez toksyny, bo naukowcy badają ludzkie choroby dr óg oddechowych. Także na świniach, szczurach i myszach człowiek przeprowadza testy leków, kosmetyków i innych środków chemicznych. W imię czego to wszystko?''
Jakie macie o tym zdanie?
_________________ here I am
everybody accept me
everybody love me
or just fuck off...
Posted: Thu Sep 09, 2004 11:58 am
Z mojego punktu widzenia to niemoralne zabjiać i mordowniać niewinne zwierzęta to jest naprawdęc nienormane i niemoralne Jak ludzie mogą robić takie żeczy dlaczegona stworzeniach a nie na sobie
_________________ www.ibun.edu.tr Jestem (JUż) mrocznym członkiem zakonu Sith która moc jest niedościgniaona dla zwykłych Jedi ha ha Lord Sith Grogor "Niech moc będzie z Sithem"."Nie oceniaj Sitha po mieczu świetlnym"Nudzi mi się Nic się nie dzieje
Joined: 12 Aug 2003 Posts: 820 Location: z miasta artystow...
Posted: Thu Sep 09, 2004 3:59 pm
Bycie wegetarianinem jest w ogóle chore i niezgodne z naturą. Szczególnie chore i szkodliwe dla dziecka, od dzieczka, jeżeli sie nie jest od tego specem
No a co do testów... Ludzie robią, i robili gorsze rzeczy. Dzięki takim testom wynaleziono mase leków, i innych przydatnych rzeczy. Nie robi się tego z okrucieństwa. Pomyśl - nawet pisze " Małpom niszczy się mózgi, aby studiować zagadnienia związane z chorobą parkinsona" Chcą znaleźć lek na to. Powód choroby. A na ludziach się tak nie da.
Więc nie ma co zrzędzić, kilkaset królików w tą, czy w tą strone nic nie zmieni, a pomóc bardzo może. Dziecęca czułość do zwierzaczków w tym przypadku musi zejść na dalszy plan.
Pozdrf.
_________________ Chcąc mnie sądzić nie ze mną trzeba być, lecz we mnie.
Posted: Thu Sep 09, 2004 4:17 pm
Ozz wrote:
No a co do testów... Ludzie robią, i robili gorsze rzeczy. .
Pozdrf.
Pamiętam jak przewozili papugi w plastikowych butelkach i małpy wpychali do paczek po czipsach to już chyba gorsze sam nie wiem czy zabijanie czy znęcanie się w taki sposóbjak napisałem na górze jest gorsze Ale przewozić zwierzęta w butelkach to przegięcie I to Duże
_________________ www.ibun.edu.tr Jestem (JUż) mrocznym członkiem zakonu Sith która moc jest niedościgniaona dla zwykłych Jedi ha ha Lord Sith Grogor "Niech moc będzie z Sithem"."Nie oceniaj Sitha po mieczu świetlnym"Nudzi mi się Nic się nie dzieje
Posted: Thu Sep 09, 2004 6:09 pm
Dzięki Ozz za miłe słowa o wegetarianinach... Powiem tylko tyle: bycie wegetarianinem nie jest chore. Od dziecka jestem wegetarianką i jakoś żyję. Według mnie ludzie mówią, że wegetariańskie życie jest głupie i niezdrowe bo sami nie potrafią żyć bez mięsa. Ja sie nikogo nie czepiam jeśli mi mówi, że nie jest wegetarianinem.
_________________ here I am
everybody accept me
everybody love me
or just fuck off...
Joined: 21 Jul 2004 Posts: 228 Location: wioska w hobbitonie
Posted: Thu Sep 09, 2004 6:46 pm
Wiesz Ozz z punktu widzenia wegetarianina to jedzenie mięsa może być czymś złym i nienormalnym jednak my innych ludzi usilnie nie przekonujemy do swojego trybu życia i poglądów a wręcz przeciwnie...
Co do testów i badań na zwierzętach....wynaturzeniem i okrucieństwem jest testowanie kosmetyków na zwierzętach - nie wynika to ani z dziecięcej sympatii dla nich ani z czego kolwiek innego - to jest nie potrzebne i okropne okrucieństwo wobec stworzeń innego niż my gatunku (- to dopiero jest chore a nie jakiś tam wegetarianizm).
Co do badań nad lekami to...cóż teoretycznie uważam to za takie samo okrucieństwo - człowiek zawsze uważał się za najlepszego i jedynego władcę planety i przy okazji pana wszystkich innych stworzeń - kto mu dał takie prawo nie wiem, ale to kolejny chory odruch tzw. człowieczeństwa. Tylko....tak się zastawiam czy jeśli ktoś mi bliski zachorował by na jakąś śmiertelną chorobę to czy myślała bym nadal że testy na małpach są aż takie złe....Bo może teraz o tym nie myślę i uważam wszystkie zwierzęta (człowieka też) za równe ale czy osoba którą kocham nie będzie w tym wszystkim równiejsza....
Nie mniej jednak podsumowując nigdy coś takiego jak ładna buźka (i to nie koniecznie) spowodowana jakimś mazidłem nie będzie ważniejsza od życia (kogo lub czego kolwiek) – jeśli człowiek chce to testować to niech testuje na sobie – człowieku bo zwierzęta naprawdę najmniej obchodzi jakiś krem i czy szampon do włosów. Jednak jeśli w grę wchodzi życie, to może czasem trzeba cos poświęcić ( chociaż ja bym nie potrafiła)
_________________ Gracz: Myślę....
MG: To rzuć k20 i sprawdź czy Ci się udało
Elin dawna Nimue
Posted: Thu Sep 09, 2004 7:12 pm
w.g. mnie naukowcy powinni robic badania na zwierzętech, a nie na ludziach....chciałby ktoś, żeby go złapali, zamknęli do klatki i potem wlewali coś do ust?? No bo ja nie....aczkolwiek te zwierzęta mogłyby być jakieś chore albo coś w tym stylu, no bo i tak by zdechły i tak, a przydadzą się....dzięki tym właśnie wszystkim małpkom i króliczkom, niektórzy ludzie będą mogli żyć, bo wynajdą jakiś lek na raka albo na aids....jeśli ktoś pomyśli, że jestem nieczułym hamem no to jego sprawa.....nie mówie, że nie szkoda mi tych zwierząt, no ale ktoś musi cierpieć, żeby inni nie musieli....co do wegetarian to niech robią co chcą....ale nasz organizm jest przystosowany do jedzenia mięsa i warzyw, a nie tylko samych warzyw....aczkolwiek dobre warzywa nie są złe....hehe
_________________ It's not the east or the west side.
No it's not!
It's not the north or the south side.
No it's not!
It's the Dark side
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum