Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Test
Author Message
Tanthalas
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Jan 02, 2004 1:20 pm   Test

Galadriela mowi w FotR, ze przeszla test. mam nadzieje ze kojazycie scene. mozecie mi powiedziec o co jej do konca chodzilo? :? mialem juz zekomo znalezc odpowiedz w silmarillionie ale nie udalo mi sie jej wyczytac.

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Fri Jan 02, 2004 1:57 pm   

moze chodziło o to ze pierscien wywierał na niej rózniwez jakąs chęc posiadania.. a ona wytrzymałą chcoaz widzimy jaką siłą sie opierała..
nei wiem...to tylko moje domniemanie..

just how deep do you believe?
will you bite the hand that feeds?
will you chew until it bleeds?
can you get up off you knees?
are you brave enough to see?
do you want to change it?

Nine Inch Nails

Vana
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Jan 02, 2004 1:57 pm   

Wg. mnie chodziło jej o to, że nie uległa mocy pierścienia...

Tanthalas
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Jan 02, 2004 4:36 pm   

to moze byc to. ale nadal nie rozumiem dlaczego mialoby to ja powstrzymywac przed odplynieciem na zachod??

Vana
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat Jan 03, 2004 10:13 pm   

A ja myślę, że chodzi o to, że jako ktoś, na kogo pierścień ma wpływ nie mogłaby odpłynąc do Valinoru...
Może chodzi o to, że nie byłaby godna...

Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sat Jan 03, 2004 10:23 pm   

Chodzi o to że najpierw (dawno temu) uciekła razem z innymi elfami z Valinoru i przelała krew elfów. Za to Valarowie nie pozwolili jej wrócić do Valinoru, ale przez to, że przeszła przez jakąś tam cieśninie skutom lodem (co nie było łatwe i bezpieczne) i za to Valarowie jej przebaczyli (chyba), ale ona nie mogła sobie wybaczyć tego że przelała krew braci elfów i nie chciała wracać (honor, duma i takie tam), ale gdy odparła pokuse uznała że odrzalowała swoje i wróciła.

"Chyba" tak to było.

Antoine de Saint-Exupery

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Sun Jan 04, 2004 5:55 pm   

Tak? gdzie to było? Muszę sobie doczytać?
Tylko nie chodzi mi o całą tą sprawę z przelaniem krwi elfów itp tylko o koneksje tego zdarzenia z tym, że przeszła test i może odpłynąć na zachód.
Bo dla mnie jest jasne to, że pierścień władzy sprawiłbyi, że Galadiriela stanie się wielkim władcą. Mając go mogłaby rządzić w Śródziemiu. Jeżeli pierścień zostanie zniszczony, to Nenya starci moc, potęga elfów z Lorien zmaleje i będą musieli odejśc na zachód. Frodo ofiarowuje jej pierścień, ona mówi,że mogłaby być wspaniała królową czarodziejską jak morze itd. ale na końcu...
" - Przetrzymałam próbę -rzekła - Wyrzeknę się wielkości, odejdę na zachód, pozostanę Galadrielą"

Tanthalas
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Mon Jan 05, 2004 11:21 am   

No w koncu ktos madry przyszedl i nam to wytlumaczył :P . dziekuje niezmiernie. byla to jak do tej pory najwieksza zagadka wiazaca sie z filmem.

jesli macie jeszcze jakies watpliwosci i pytania odnosnie filmu, ktore są dla was "czarną magią", piszcie na tym temacie a postaramy sie wspolnymi silami je wyjasnic.

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Mon Jan 05, 2004 5:48 pm   

no to teraz ja!
dawno dawno temu, jak się dowiedziałam o tym, że będzie ekranizowana moja ulubiona powieść, znalazłam w necie takie zestawienie aktorów. Była tam niejaka pani Robyn Malcolm, mająca grać Morwenę. Trochę mnie to zdziwiło, bo jakoś nie pamiętałam Morweny z trylogii. A w filmie też tej postaci nie było ale nie widziałam rozszerzonych części. Więc może ktoś kto je widził mi powie czy tam takowa osoba występuje i co robi? :D

Kirdan
Webmaster

Posted: Mon Jan 05, 2004 8:12 pm   

"Morwena Córka Baragunda (bratanka Barahira, ojca Berena), żona Hurina, matka Turina i Nienor. Zwana Eledhwen (tłumaczone w tekście jako „Blask elfów") i Panią Dor-lominu" Silmarillion

O Turinie i jego matce nie było nawet słowa we Władcy Pierścieni.

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Mon Jan 05, 2004 8:54 pm   

Dzięki Kirdan ale zupełnie nie o to mi chodziło bo ja wiem kto to jest Morwena bardzo dobrze, tylko nie wiem dlaczego taka postać występuje w filmowej trylogii - wśród aktorów. Albo miała występować, a potem z niej zrezygnowano? Bo jakoś wogóle jej w filmie nie zauważyłam. No chyba, że faktycznie jest w rozszerzonej werski,której jak już pisałam nie widziałam.

Morgul 
Mroczny Lord

Posted: Mon Jan 05, 2004 8:59 pm   

bo mr. PJ stworzył takowy ząk. A oto i ona:

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Mon Jan 05, 2004 9:07 pm   

Aaaaaaa! hem...właśnie opłułam ekran z wrażenia :? No tak tą panią to ja znam :D nieco inaczej wyglada niż na tym zdjęciu, które zamieściłam powyżej. Ale przynajmniej już wiem co jest grane i na szczęście to nie jest jakieś retrospektywne połączenie trylogii z Silmarilionem. Buhahaha teraz to się chyba będę z tego śmiac przez tydzień.
Dzięki Morgul!

nagg 
Administrator

Posted: Sat Jan 10, 2004 4:05 pm   

Wiecie, no moze to poprostu "Morwena" a nie "Morwena Córka Baragunda (bratanka Barahira, ojca Berena), żona Hurina, matka Turina i Nienor. Zwana Eledhwen (tłumaczone w tekście jako „Blask elfów") i Panią Dor-lominu" :lol: Chyba, ze chcemy, zeby ta pani w filmie nazywala sie Angela, lub Monica... Musial PJ jakies imie wytrzasnac dla babeczki poprostu...
nagg

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Sat Jan 10, 2004 4:28 pm   

No tak teraz to to jest dla mnie oczywiste tylko po prostu nie skojarzyłam na początku wyglądu pani z przed charakteryzacji z tym po charakteryzacji i stąd wzięło sięmoje pytanie.

Aldenor
Strażnik Północy

Posted: Sun Jan 11, 2004 11:43 am   

Nie będe już tutaj pisał dlaczego Galadriela została w Śródziemiu, bo już zostało to napisane. Co do tego "testu", to rzeczywiście było to związane z "pokonaniem pierścienia"-oparciem się jego mocy. Galadriela odrzuciła pierścień- i dobrze zrobiła. Dlaczego więc odchodzi...Wydaje mi się, że od początku domyślała się, że jedyny Pierścień zostanie zniszczony, a jeżeli już to nastąpi to jak wiadomo WSZYSTKIE pozostałe pierścienie stracą swoją moc. I między innymi dlatego też Ona, Elrond i Celeborn - odejdą. Nadchodzą czasy rządów Ludzi, czas Elfów już minął.

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Sun Jan 11, 2004 11:50 am   

Tu napewno miało cos do powiedzenia przeminiecie czasu elfów..dobrze Aldenorze
Z utratą mocy pierscieni wizae sie rozpadniecie ich dzieł.. czyli czasy Lothlorien beda sie chyliły ku zachodowi.. 'Swietnosc Rivendell przeminie..
Ludzie poszerzali swoje siedzieby.. zapminali o elfach..a wiec one musiały odejsc..
I tak zapomniane udały się niektóe na tol-Erresea.. gdzie w zapmnieniu przez ludzi malały i malały..
no coz..troche odbiegłam od tematu :)

just how deep do you believe?
will you bite the hand that feeds?
will you chew until it bleeds?
can you get up off you knees?
are you brave enough to see?
do you want to change it?

Nine Inch Nails

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Sun Jan 11, 2004 12:49 pm   

tak i własnie mi. o to mi chodziło w moich wywodach na etn temat.

A teraz mam sprawę co prawda do książki ale jeśli tu rozwiązujemy różne wątki to moze pozostańmy tutaj. Moja koleżanka ilekroć czyta Tolkiena ciągle narzeka, że nie została rozwiązana sprawa Entowych żon. Wiecie coś na ten temat? Gdzie waszym zdaniem zniknęły?

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: