Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Thu Feb 22, 2007 4:44 pm
To teraz powiem coś ja . Pratchett jest pisarzem wybitnem, świetnem i w ogóle. Humor w jego książkach jest naprawdę świetny i oryginalny, choć niewiele znam osób które go łapią. Poza tym, uważam że Terry, jest Mistrzem, lepszym nawet od Tolkiena (nie bijcie) w jednej kwestii, a mianowicie: zakończenia książek. Pisze je po prostu idealnie.
Ja mogę się poszczycić tym, że każdą książkę T.P. którą mam (a jest tego trochę), przeczytałem chyba min. 5 razy i wracam do nich bardzo często więc jak czytam już któryś raz z kolei to dostrzegam w nich bardzo dużo tekstów mówiących np. jak żyć, czym się w życiu kierować, co jest naprawdę ważne itd. Może to tylko mój wymysł, ale zdaje mi się, że pod warstwą świetnego humoru, wartkiej akcji, idealnie wykreowanych postaci etc. Pratchett przemyca całkiem dużą dawkę filozofii (zwał jak zwał, ale mi najbardziej pasuje to określenie).
_________________ "Tak naprawdę ważna jest tylko chwila"
"Człowiek jest lepszy gdy się śmieje"
To być może jest strasznie i w ogóle nie dopuszczalne, ale...
TAK!!!
Pratchett w swoich książkach przemyca wartości, te książki mimo wszystko są dydaktyczne! On krytykuje, ale również wskazuje pewne zachowania, te prawidłowe.
Gollum12 -> masz całkowitą rację.
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum