Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
TERAZNIEJSZOSC PIERSCIENI
Author Message
SAURONEK
Guest
Posted: Fri Sep 24, 2004 9:16 am   TERAŹNIEJSZOŚĆ PIERŚCIENI

NA POCZĄTKU POWIEM DZIE?‘ DOBRY, ZEBY NIE OKAZAĆ SIĘ WIĘKSZYM CHAMEM NIż JESTEM. A TERAZ ZADAM PYTANIE:
WYOBRAŹCIE SOBIE, żE 16 PIERŚCIENI NIE ZGINĘłO I NIE STRACILO SWEJ MOCY. JAK MYŚLICIE, KTO BYłBY DZISIAJ ICH POSIADACZAMI? ( I TO WCALE NIE W ŚRÓDZIEMIU). GWOLI UŚCIŚLENIA - NAZGULSKIE PIERŚCIENIE POZWALAJĄ WłADAĆ DUSZAMI - EMOCJAMI, PRAGNIENIAMI, NADZIEJAMI- ZAŚ KRASNOLUDZKIE BOGACTWAMI. A JEŚLI KTOS LUBI SIĘ BAWIĆ MOżE PRZEDSTAWI HISTORIĘ (ZWIĄZANĄ Z HISTORIA LUDZKOŚCI) PIERŚCIENI W OBECNEJ ERZE. :twisted:

Tamaya
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Fri Sep 24, 2004 11:36 am   

Podoba mi się twoja koncepcja rozmyślania, jakby to wygladało w naszych czasach. Akurat w tej chwili nie przychodzi mi do głowy wielkie rozważanie, ale według mnie odpowiedź jest prosta.
Który by to nie był pierścień trafił by do tych, którzy są najsprytniejsi, najsilniejsi, czy po prostu mieliby farta znaleźć gdzieś.
No chyba, że od razu dostali by je ludzie godni, tylko kto im miałby je rozdawać. Może ten co miałby Jedynego. :twisted:
W każdym razie naturalnie nie byłoby z tego nic dobrego, a nawet gorzej niż w Śródziemiu, bo przyznajmy sobie sami jak wygląda nasz obecny świat. Raczej daleko mu do Śródziemia.

Ilu z nas odmówiłoby sobie przechowywania w domu Jedynego, jeśli by weszło w posiadanie chociażby dla samej satysfakcji, że masz coś, co inni nie? :green:

A idąc dalej. Posiadacze jeżeli nie byliby zniewolenie przez moce pierścieni to żyliby w ciągłym strachu, że ktoś ich napadnie i im ukradnie. A takie rzeczy zapewne by się działy. Jak mówią skandynawskie poezje:

Z powodu pieniędzy ludzie
krew przelewają.
Wilk wzrasta w lesie.
To ogień i powódź
i wężowa droga.

W każdym razie cieszę się, że nie muszę martwić, się gdzie ukryć mojego Jedynego przed współczesnym Isildurem, czy kto by tam przybył. :D

sauronek
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Mon Sep 27, 2004 9:59 am   

tak, obecny świat to nie śródziemie. to istny raj dla pierścieni. ludzie kochaja władzę i bogactwo i pragną ich nawet za cene wolności i bycia sobą. co gorsza, gdy przekonasz ich, że łańcuch jest trendy będą się chwalic jego dzwonieniem. :tak(:
ale tak patrząc na świat myślę sobie, że niektórzy z nich bardzo szybko daliby sie skusic pierścieniom. gdyby tylko zapewniały im np. moc manipulowania emocjami. zreszta niektórzy sa w tym całkiem nieźli. choćby spece od reklamy. moze oni mają jeden z nazgulskich? :hmm: :twisted:

Tamaya
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Mon Sep 27, 2004 10:54 am   

sauronek wrote:
choćby spece od reklamy. moze oni mają jeden z nazgulskich? :hmm: :twisted:

W dużej mierze Tolkien opierał swoją historię na życiu, więc niewykluczone, że tak jest. :) W przenośni oczywiście. Pierścienie jako materialny symbol pewnych ludzkich cech.

sauronek
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Oct 12, 2004 9:44 am   teraźniejszość pierścieni

tak, myslę, że masz rację. a biorąc to pod uwagę, to ziemią na zawsze będą władać pierścienie. sądzę, że niewielu jest Frodów( :hmm: ), którzy z ulga odrzuciliby władzę, sławę, bogactwo i mozliwość manipulowania innymi. smutne, ale prawdziwe.
a tak na marginesie - dawno temu widziałem reklamę ELFA ( tego od paliw), która brzmiała: "prawdziwy władca pierścieni". reklama dla biochemików :P ;)

Tamaya
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Tue Oct 12, 2004 10:13 am   Re: teraźniejszość pierścieni

sauronek wrote:
tak, myslę, że masz rację. a biorąc to pod uwagę, to ziemią na zawsze będą władać pierścienie. sądzę, że niewielu jest Frodów( :hmm: ), którzy z ulga odrzuciliby władzę, sławę, bogactwo i mozliwość manipulowania innymi. smutne, ale prawdziwe.

No niestety zdaje się, że nadchodzi dla nas era samych Sauronów, Sarumanów, etc. Jakby się pojawił taki Frodo wśród nich to pewno by go zgnietli w myśl prawa silniejszego. Ciekawe czy wogóle jest w naszym świecie miejsce na Hobbity. :( Raczej zaraz zostaliby podbici przez innych i uczynieni tanią siłą roboczą.

sauronek
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Oct 15, 2004 9:52 am   teraźniejszość pierścieni

albo pracownikami skansenu - śpiewały by folkowe piosenki i roznosiły placek z kminkiem...
no bo kto to słyszał, żeby byc dobrym, uczciwym, lubic kwiatki i swięty spokój?
hobbity nie sa trendy... :tak(: :(

Dany_b 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Thu Dec 30, 2004 9:53 am   

Wszystkie dostała by Beger. :lol: I'm the master! :D Chociaz nie wiem, czy Jedyny by nie uczynił z niej roślinki. ;]

Sznabomir 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Thu Dec 30, 2004 10:45 am   

Pierściren główny napewno przypadłby mnie... a reszte jakoś bym rozdzielił

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum