Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Szeroko pojety ROCK
Author Message
Epikaris 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Mon Apr 26, 2004 7:02 pm   Szeroko pojęty ROCK

Metal był... czas na rock....
Nie pytam czy ktokolwiek słucha, bo jak jasne jest słońce, napewno znajdzie sie chociażby jedna osoba ;)

Ozz 
Hooliganin

Posted: Mon Apr 26, 2004 7:06 pm   

Kurde, wyrazilem swoje zdanie a.d tego szufladkowania, a ten Jazz miał bys tylko przeciwwaga do metalu. no ale skoro juz... W sumie to najbardziej sie w tym dziale obracam, jezeli chodzi o to co gram, i czego slucham. Od Nickelbacka do Metallici, mzona powiedziec wszystko. Ale na przykład takcih cwoków jak HIM to nie trawie... Ale ogólnie to najbardziej lubie wlasnie te wymienione. No i Peppersów, ale to taki funk, ale tez rock. No. A z Polski to Lady Pank, torche Perfect, T-Love, <Myslovitz pare kawałkow. Finito.

Morgul 
Mroczny Lord

Posted: Mon Apr 26, 2004 7:10 pm   

No jeżeli wsadzimy tu punk rock, to offspring... kiedyś słuchałem, od tego zacząłem... mam wszystko oprócz najnowszego "splintera" i jakiejś demówki czy składanki... nie wiem co to było... coś z ogniskiem na okładce... Lubię czasem posłuchać czegoś słabszego, ale generalnie jednak metalu...

Epikaris 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Mon Apr 26, 2004 7:18 pm   

Ozz a w podpisie zespół Dżem ;)

Rock... lata 80 się kłaniają a dokładniej takie zespoły jak: Europe, Scorpions, Alphiville, do tego dochodzi Dżem, Illusion, solowe płyty Quorthona znanego z Bathory.
Dobrze jest czasami posłuchać sobie składanek typu: "The Best of.." :>

Ozz 
Hooliganin

Posted: Mon Apr 26, 2004 7:23 pm   

No Dżem Dżem... Ponadczasowy zespół. Riedl był człowiekiem pokroju genialności Kobayna, umaril w tym samym roku, z podobnych powodów. No, moze nie do konca, ale w zyciorysach obu było duuuzo drugów. Zapomnialem jeszczze o Doorsach, Led Zeppelin, Deep Purple, lata 80 wlasnie.
A "ulubionosc" moich zespołów to tak:

1.Dżem(nie wymieniłem, bo to blues, odpowiedni temat juz istnieje :) )
2.Metallcia
3.Nickelback/Deep Purple/Pearl Jam/Quintet&Beata Przybytek

Epikaris 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Mon Apr 26, 2004 7:31 pm   

Kiedyś słuchałam Nickelback, jednak szybko dość styl muzyczny który reprezentuje wokalista znudził mi się (nie mam pojęcia czemu :roll: )
A pierwsze trójka... napewno pierwsze miejsce zajmuje Europe .. :>
Co do reszty są na równym miejscu mojej dyskografii rockowej.

Galad 
Moderator

Posted: Mon Apr 26, 2004 7:46 pm   

no ja luir takie zesploy:

-The White Stripes
-Pearl Jam
-Aerosmith
-guns'n'roses - a;e to malo pae kawalkow lubie i starczy... choc czasami sobei lsucham tego...
-Pink Floyd - powinno byc tu na pierwszym miejscu lae jakos juz tu napisalem...
-Deep Purple
-Nirvana

i inne.... wiele ich bedzie.....

PS mam taki maly dylemat:

bowiem Black Sabbath (super hiper zespol :D hyhy ostatnio sobei kupilem box plyty z lat 1970 - 1978) to wlasciwie do czego sie zalicza :roll: :oops:
moze classik rock? :hmm: :roll: :roll: czy to juz jako metal (ale chyba nie...)
in Mordor where the shadows are."

Morgul 
Mroczny Lord

Posted: Mon Apr 26, 2004 8:12 pm   

Weź! Black Sabbath, ojcowie heavy metalu, a ty mi wyskakujesz z classic rockiem! Swoją drogą Nirvana to Grunge... Szkoda, że Kurt popełnił samobójstwo... Albo go zabiła Courtey... (Dobrze napisałem?)

Ozz 
Hooliganin

Posted: Mon Apr 26, 2004 8:17 pm   

Courtney. Ta, zabiła, jasne, urwała mu jajca, a potem sie wykrawił ;) Czy ja wiem, czy szkoda. Szkoda ze Rysiek Riedl nie zyje, to jest fakt. Znaczy ze umarl. 10 lat temu. Wtedy co Kurt...

Epikaris 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Tue Apr 27, 2004 12:52 pm   

To ja polecam historię Dead'a z Mayhem oraz Varga z Burzum. Miłej lektury! :rip:

nagg 
Administrator

Posted: Tue Apr 27, 2004 1:50 pm   

No ja na rocku sie wychowalem, i wlasciwie jest to glowny nurt muzyczn ktory naprawde kocham, wiec napisze pare slow :)

Moj rock zaczal sie od zespolu, ktorego tworczosc raczej nie jest definicja slowa "rock" - Kultu, i przy tym zostalem :) To cala moja mlodosc, i nie wiem, pierwsza milosc poprostu nie rdzewieje. Mialem rozne wachniecia, ale Kult to kult. Tylko na ich koncerty staram sie chodzic regularnie. Tylko ich plyty kupuje w ciemno :) Warosciowe utowry - bardzo ciezko mi wymienic - jestem tym zespolem wypaczony - kazdy wlasciwie, z tych badziej znanych byl tym THE BEST, ale to sie zmienia :)
Byla tez Republika, odkryta niestety dopieo po smierci Ciechowskiego - wielka szkoda, bo dostrzeglem dopiero wtedy ogorm jego geniuszu :( (Smierc na piec... ahh)
Dalej... Nosowska, znaczy HEY, jest mile - dobry glos ma - szanuje... bylem z dziewczyna na koncercie :) Jest OK :) Ale najmniej slucham z tych trzech. Lubie ostatnia plyte "[sic!]" Zagranicznego nie slucham - nie wiem. Nie lubie. Tylko POLSKI :) Smieszne troche, ale tak :)

wesole, rytmiczne SKA, zaczelo sie od Akurat - ah, cud miod -pierwsza plyta - Pomarancza - jest poprostu super :) nie ma slabych kawalkow dla mnie :) Druga - Prowincja - mila, ale to juz nie to samo :)
Nastepnie przypadkowo natknalem sie na Indios Bravos z Gutkiem i bodaj Konarskim - oczarowany totalnie :) dawno nie mialem takiej fazy na muzyke! Polecam "Pom Pom", "Tak to tak", "The Sun"... reszta tez jest super :) Dalej slyszalem Habakuk, czy Paprika Korps, ale mnie jakos nie powalily :)

Na koniec jedyny rockowy odlam, ktory slucham po angielsku mroczny Gotyk Rock (Sisters of Mercy, Sioux and the Banshee, London After Midnight) - utworow nie wymienie z przyczyn technicznych... Ale badzo milo wspominam tern flirt - gdyby ktos byl zainteresowany jakimis szczegulami - to moge na PW potem rozszerzyc... a moze ktos zna cos ciekawego z tych reionow, i moze polecic? Ja jestem otwary na propozycje :)

nagg
Last edited by nagg on Sat May 01, 2004 8:03 pm; edited 1 time in total  

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Tue Apr 27, 2004 3:06 pm   

hehe.. to ja pod wzgledem rocka bede moze torche ehm.. inna :P
słucham japonskiego rocka.. Gackt, Malice Mizer... bardzo odpowiada mi ich muzyka.. :] Ma takie inne nietypowe brzmienie.. chcoaz io tak do konca tej muzyki nie nazwłabym Rockiem.. ew. Pop rockiem.. oczywiscie Gackta.. Malice Mizer są jak najbardziej Rockowi.. :P
Z polskich HeY.. ostatnia ich płytka bardzo mi sie podobala.. :]

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

Epikaris 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Tue Apr 27, 2004 8:09 pm   

Jak tylko będę miała więcej czasu ściągnę sobie pare utworów, zaintrygowały mnie ;)

Ozz 
Hooliganin

Posted: Wed Apr 28, 2004 6:04 pm   

Jezeli ktos z was nigdy nie slyszal, albo slyszal, albo nie sluchal ich kawalkow, mowie tu o System of a down, to polecaaaam... Włąsnie slucham koncertu ich, po prostu są the best. Zajefajne(zeby sie Galad nie czepial :P ) po prostu kawałki mają. Takie jak Chop Suey, czy Aerials, to dzieła sztuki! Choc to raczej alternatywa, i bardziej na metal, to pisze tu, bo wieszka popularnoscia sie ten temat cieszy ;)

Galad 
Moderator

Posted: Wed Apr 28, 2004 6:58 pm   

no widzisz Ozz odrazu kazdy uzywa odpowiednich slow :)

Mi tez sie podoba SOAD coc mam tylko jenca plyte z netu.. Toxicity, niekore piosenki nawet badzo mi sie podobaja...

ale teraz chyba i tak kroluje Mas Volta (tak na rozwo z IM i BLAck Sabbath, niczego innego tera zni eslucham...) :) mam koncerowke Mars Volta i jest bajerm, oczu i uszu nei mozna oderwac od tego :D :D :D
in Mordor where the shadows are."

Epikaris 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Wed Apr 28, 2004 7:07 pm   

Do moich zainteresowań rockowych dochodzi zespół: Matmah, i zespół którego wcześniej nie podałam Heroes del Silencio

v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Wed Apr 28, 2004 11:39 pm   

rock... aiiiiiiii :) jeden z nielicznych gatunkow muzyki, ktorego sztandarowe utwory podobaja sie prawie kazdemu - bez wzgledu na zapatrywania...

no nic... widze, ze tutaj nikt za wiele sie nie rozpisuje... to i ja bede krotko... i troche nietypowo :)

nie przepadam szczegolnie za ogolnie popularnymi grupami :) znalazlem sobie grupe wykonawcow, ktorych albumy sciagam w ciemno bo wiem, ze beda doskonale. znaczna grupe tworza tutaj wykonawcy progessive rock'a: Ayreon, The Flower Kings (tego sie nie da opisac, to trzeba uslyszec!!!), Chroma Key (j/w), Roine Stolt...

co dalej... Apollo 440 - troche elektroniczne brzmienie, ale nadal rock... genialna grupa.

poza tym... Kamelot i Within Temptation - te dwa zespoly sa genialne, chociaz wykraczaja troche poza klasycznego rocka...

Mike Oldfield - chyle czola przed geniuszem... chociaz ciezko go zakwalifikowac do jakiejs jednego grupy - to czlowiek-orkiestra :) nie ma co, niektore kawalki sa rockowe do szpiku kosci, a niektore... coz... przypominaja bardziej dzwieki, ktore mozna uslyszec w filharmonii, a nie rocka :) nie zmienia to jednak faktu, ze gitara pozostaje jego ulubionym instrumentem...

nie bede sie rozpisywal o Steve Vaim, Joe Satrianim czy Dicku Dale bo tych wirtuozow gitary na pewno wszyscy znaja :) szczegolna sympatia darze Satrianiego - nie ma nic przyjemniejszego niz sloneczny poranek i Rasberry Jam Delta-V na pelny regulator w glosnikach :) naprawde az milo zaczynac dzien w ten sposob :)

no i najlepsze sobie zostawilem na koniec - moim skromnym zdaniem postac ta jest najlepszym gitarzysta w historii po tej stronie drogi mlecznej... o kogo chodzi? stawiam 1000 zlotych ze to nazwisko nie przyszlo do glowny nikomu z Was :) chodzi mi o Takahiro Matsumoto. jak latwo sie domyslic, pochodzi On z Japonii. okazuje sie, ze tam robia naprawde dobra muze. a to, jakie ten czlowiek potrafi wydobyc dzwieki z gitary zakrawa na cud :) naprawde zachecam do przesluchania Jego utworow - chociaz z gory ostrzegam, ze ich znalezienie na sieci graniczy z cudem. ja stanalem na glowie i zdobylem kilka albumow - i chetnie sie nimi podziele.

ok, zeby nie zostawiac Wam wyboru na chybil-trafil (nuz traficie na cos malo reprezentatywnego? ;P) przedstawie teraz liste powyzszych wykonawcow z trackami, ktore sugerowalbym, abyscie sciagneli, jezeli zainteresowal Was ktorys z nich :)

Tak Matsumoto - Koi Uta <<< [must-have!!! moglbym tego sluchac w nieskonczonosc i ciagle od nowa!!!]
Apollo 440 - Stadium parking lot
Kamelot - Karma
Within Temptation - Mother Earth
Mike Oldfield - Outcast
Joe Satriani - Rasberry Jam Delta-V
Dick Dale & His Del-Tones - Misirlou
Steve Vai - Kill the guy with the ball
Ayreon - Dragon on the sea
The Flower Kings - A king's prayer
Chroma Key - Another permanent address
Roine Stolt - Dissonata

i tyle... w razie jakichkolwiek problemow ze znalezieniem ktorejs z powyzszych piosenek prosze o kontakt na gg :) korzystam z DC oraz Soulseeka tak wiec mozecie sciagnac wiekszosc ode mnie. oki, ide naprawiac drugiego kompa bo mi to do rana zejdzie.
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
---------------------------------------
Always look on the bright side of life

Epikaris 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Thu Apr 29, 2004 9:06 am   

Quote:
Within Temptation - te dwa zespoly sa genialne, chociaz wykraczaja troche poza klasycznego rocka.

Within nie jest gatunkiem rocka, bardziej słabszego metalu.

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: