Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
No więc zacznijmy
Temat który chcę rozpocząć jest dosyć szeroki, ponieważ mam tu kilka pytań do forum tego użytkowników.
1. Czy jesteś przeciwny systemowi, czy w ogóle warto być przeciw, czy wierzysz, że istnieje takie coś jak System, czy Babilon ( w znaczeniu symbolicznym oczywiście ), czy system, jest zły?
2. Czy jesteś demokratą, czy uważasz, że demokracja to najlepszy ustrój, co wg. Ciebie znaczy słowo "demokracja" ( nie chodzi mi oto jak powstało, tylko co dla Ciebie znaczy )?
3. Co myślisz o anarchii, czy uważasz, że stworzenie Utopii o ustroju anarchistycznym jest możliwe, czy chciałbyś żyć w miejscu gdzie panuje anarchia, czy jesteś anarchistą?
4. Co myślisz o ogólnoświatowym pędzie do pieniądza, czy przyłączasz się do niego , czy jesteś przeciw, czy akceptujesz?
Jak ktoś napisze choć jednego posta z odpowiedzią, na któreś z ww. pytań to zaraz napiszę co sam o tym myślę. Jeśli do poniedziałku-wtorku wieczorem, się nikt nie odezwie to sam rozpocznę dyskusyję własne zdanie wygłaszając.
_________________ "Tak naprawdę ważna jest tylko chwila"
"Człowiek jest lepszy gdy się śmieje"
to ja sięwypowiem o demokracji. To jest bardzo dobry ustrój, lecz ludzie nie umieja go wykorzystać Chodzi m. in. o to, że jedynie połowa Polski bierze np. udział w wyborach, a drugim niechce się dupska podnieść wy głosować, a potem marudzą... Demokracja to ustrój, gdzie każdy człowiek (powyżej 18-stki) może coś zmienić w tym dziwnym świecie (ale jak wcześniej wspomniałem, nie umie dobrze się nim posłużyć)...
_________________ Wielki Optymista
Moje posty nigdy nie wyrażają w całości mojego zdania, gdyż w danej chwili nie wszystko potrafie ubrać w słowa...
Posted: Mon Mar 19, 2007 4:07 pm
Mi szczerze mówiąc bliżej do anarchii, niż do demokracji, ale z anarchią jest jeden problem: wprowadzenie jej gdziekolwiek, graniczy z cudem. żeby istniało powiedzmy sobie państwo anarchistyczne, każdy kto by tam żył musiałby być anarchistą, bo wszyscy inni zaraz by chcieli ustanowić tam władzę. Poza tym, życie bez władzy jest dużo trudniejsze, od takiego gdzie jest jakaś władza. W systemie anarchistycznym, każdy odpowiada za siebie, nie ma nikogo "nad nim", musi myśleć sam o wszystkim. Demokracja nie jest złym ustrojem, ale żeby działała jak trzeba każdy kto żyje w demokratycznym państwie musi być zadeklarowanym demokratą. Tak samo, jak komunista będzie żył najlepiej tam gdzie panuje komunizm, choć jestem stanowczym, przeciwnikiem komunizmu, uważam, że tak właśnie jest. Przeglądając wszystkie znane mi ustroje uważam, że anarchia jeśli udałoby się ją utrzymać byłaby najlepsza. Wracając do demokracji. Wielu ludzi nie głosuje bo nie mają na kogo. Niektórzy nie akceptują "mniejszego zła" i dlatego nie idą do urn, głosować na wrogów swoich wrogów. Nie wiem co zrobię, jak ja będę miał w końcu dowód i będę mógł głosować, ale rozumiem tych ludzi.
Na dziś to koniec.
_________________ "Tak naprawdę ważna jest tylko chwila"
"Człowiek jest lepszy gdy się śmieje"
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum