Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
SW vs. LotR

Która seria jest lepsza jakościowo i oryginalnością pomysłu?
beznamysłowo Star Wars
9%
 9%  [ 2 ]
beznamysłowo Władca Pierścieni i reszta historii Śródziemia
38%
 38%  [ 8 ]
Obie sągenialne i tak samo ważne - zarówno dla kina jak i literatury
52%
 52%  [ 11 ]
Voted : 9
Total Votes: 21

Author Message
Morgul 
Mroczny Lord

Posted: Sun Jul 25, 2004 4:50 pm   SW vs. LotR

Tak, pojedynek gigantów... Choć Star Wars to większy gigant, wystarczy spojrzećna ilośćfilmów, książek, komiksów itp... Ale tu zajmijmy siękultowością - która produkcja jest lepsza? Wiem że to ciężka decyzja, obie serie są genialne, ale nie kierujcie się odczuciami do serii, a raczej jej jakością... Dlatego niech osoby, które nie lubią SW jednak zastanowią się, nad samą jej jakością, jej wagą dla kina... Tak więc zapraszam do głosowania i debaty na ten temat...

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Sun Jul 25, 2004 6:13 pm   

to tak samo jak porównywac do siebie HP i WP.. To dwie rózne rzeczy o zupełnie innych przeslaniach i watkach.. ;]

just how deep do you believe?
will you bite the hand that feeds?
will you chew until it bleeds?
can you get up off you knees?
are you brave enough to see?
do you want to change it?

Nine Inch Nails

Hobbitka 
Mallorny Lothlórien

Posted: Mon Jul 26, 2004 10:26 am   

Mimo, że lubię Star Wars to jednak wolę Władcę... ;]
or just fuck off...

Agatin-K 
Lady Sith

Posted: Mon Jul 26, 2004 10:33 am   

Ja oglądałam kiedys stare Star Wars... Na początku mnie smiszylo ale potem wlączyłam kompa i se w Diablo pograłam bo mi się nudziło :lol: ale nie ogladałam nowych... Zrestzą ja sci-fi calkowicie nie jarzę (lubie tylko komedie sci-fi oraz Matrixa) ja stawiam na Wladce Pierscieni. :)
Pozdraiwam!

Nie zapomnijcie o mnie... ;p

Esk 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Mon Jul 26, 2004 11:13 am   Re: SW vs. LotR

Morgul wrote:
Wiem że to ciężka decyzja, obie serie są genialne, ale nie kierujcie się odczuciami do serii, a raczej jej jakością... Dlatego niech osoby, które nie lubią SW jednak zastanowią się, nad samą jej jakością, jej wagą dla kina...

O to chodzi, że w istocie nie mogę ocenić jej wagi dla kina, bo starych nawet nie oglądałam, nowe mnie odrzucają ;) Więc skąd mam wiedzieć, jak oceniam wagę dla kina czegoś, czego nawet nie widziałam ;)

Keira 
Szara przystań

Posted: Mon Jul 26, 2004 12:48 pm   

To jest pewien problem, bo to dwa zupelnie odrebne gatunki 8) Oba są przełomowe ;) Jeśli idzie o literaturę to of coz LotR, szczególnie, ze od wydawnictw SW mnie odrzuca, wiec dla mnie LotR jest gigantem ;)

Kino...tutaj tez problem. Epizody 4,5,6 i LotR tutaj posatwię znak równosci. Są równie przełomowe i rozwojowe dla swoich czasów ;] Taki sam krok naprzód stawiają w dziedzinach technicznych :) No i wokół jednych i drugich mamy aurę kultu :green: Tyle, ze w w LotR to ksiązka pociągnęła do kina, w SW...to chyba jednak film górą :)
Nowe SW nie mają juz dla mnie takiej rangi. Co to za film który w ponad 90% kreuje komputer :? Mnie to nie kręci :) Zresztą scenariusze, niektóre efekty są strasznie sztuczne :P Szczególnie wątek Padme i Anaikna w Ataku klonów :/ Poza tym LotR jest duzo lepszy aktorsko niz nowe SW...taki Hayden nic nie prezentuje 8)

Stare SW i LotR remis, biorąc pod uwage wszyszkie 5 epizodów które juz oglądałam i LotR...Władca rulezz :P Ale przewaga niewielka :)

K. I. Gałczyński

Nazg 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Fri Jul 30, 2004 12:44 pm   

Hm... nie no, porównująć "Władcę" wersję książkową i serie oparte na SW, to to pierwsze jest zdecydowanie lepsze... chociaż GW lubię, taki np. "Darth Maul - łowca z mroku" (jedyna książka z SW, którą mam w 'biblioteczce' :) ). Tylko książkowy "Powrót Jedi"spapili, jakiś taki jest nieprzekonywujący ;) , jak ktoś lubi space opera to takie np. "łotry" pod to podchodzą... chociaż po Was się nie spodziewam zamiłowania do międzysystemowych rzeźni ;) .
A filmy są porównywalne myślę, w konteście wnoszenia czegoś :) . Nie mam nic przeciwko efektom specjalnym (no no, jakby się tak czepiać, taki skok Legolasa na konia w TTT, czyli puszczony od tyłu zeskok, to raczej też realistycznie nie wyglądał... :/ ), ale fakt, wątek Padme i Anakina... brrr.... Oni mieli chyba tylko ładnie wyglądać (Anakin?? Nie wyszło :twisted: )... Pocieszam się, że w 3 części Hayden będzie już Vaderem, co oznacza, że wreszce będzie wyglądał jak człowiek ;) . Starsze części są lepsze, nawet z niszczycielami na nitkach ^^.

Scrat
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Aug 10, 2004 8:06 pm   

Obydwie "serie" kocham(bez skojarzeń!!!!), więc nie mam zdania.

Lady Of Orthank 
Lady Sith

Posted: Wed Aug 11, 2004 8:50 am   

Czas żebym ja się w końcu wypowiedziała... Oczywiście SW są starsze i mają dłuższ tradycję, i są miłością mojego życia w wszelkiej dostępnej postaci.
Aczkolwiek: WP to druga miłość mojego życia ze wszystkich czterech...
Oczywiście WP i SW to dwa odrębne "rzeczy" :> i nie ma sensu ich porównywać...

PS. I uważajcie na Lucasa, bo jak się dowie, że dużo ludzi lubi SW to poza 7, 8, 9 Epizodem nakręci jeszcze 10, 11 i 12.... ;]

TO WSZYSTKO WINA MUNDURÓW! *___*

Draco 1994 
Lord Sith

Posted: Mon Aug 30, 2004 8:13 am   

Ja zagłosowałem na ostatni, są dlamnie tak samo ważne i nie mogę się zdecydować.

Grigor (Mistrz) 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Mon Aug 30, 2004 11:05 am   

Draco 1994 wrote:
Ja zagłosowałem na ostatni, są dlamnie tak samo ważne i nie mogę się zdecydować.
Zgodze się z tym jestem wielkim fANEM Star Wars i Władcy więc zagłosowałam na 3 mimo to iż czytałem pare książek ST to trochę słabiej mi się czytały od bardziej wciągającej sagi WP a Filmy podobałymi się dwa (Prócz "Ataku Klonów" ;] ) :>
www.ibun.edu.tr Jestem (JUż) mrocznym członkiem zakonu Sith która moc jest niedościgniaona dla zwykłych Jedi ha ha Lord Sith Grogor "Niech moc będzie z Sithem"."Nie oceniaj Sitha po mieczu świetlnym"Nudzi mi się Nic się nie dzieje

Keira 
Szara przystań

Posted: Mon Aug 30, 2004 9:13 pm   

Lady Of Orthank wrote:
Oczywiście SW są starsze i mają dłuższ tradycję, i są miłością mojego życia w wszelkiej dostępnej postaci.

Eeee..?? A mnie się wydawało, ze to jednak MrTolkien był wcześniej...W koncu od wydania LotR minęło juz 50 lat :) A SW sa naprawdę znane od czasu filmu czyli niecałe 30 lat :P

K. I. Gałczyński

Lady Of Orthank 
Lady Sith

Posted: Tue Aug 31, 2004 9:07 am   

Keira_Metz wrote:
Lady Of Orthank wrote:
Oczywiście SW są starsze i mają dłuższ tradycję, i są miłością mojego życia w wszelkiej dostępnej postaci.

Eeee..?? A mnie się wydawało, ze to jednak MrTolkien był wcześniej...W koncu od wydania LotR minęło juz 50 lat :) A SW sa naprawdę znane od czasu filmu czyli niecałe 30 lat :P

Fakty, fakty... Masz rację, WP jest zdecydowanie starszy od SW. Ale nie pomyliłam się, a jedynie źle napisałam...
Powinno być: SW są dłużej w moim życiu niż WP... ;]

TO WSZYSTKO WINA MUNDURÓW! *___*

$Glutek$ 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Fri Nov 04, 2005 10:58 pm   

Nad tym pytaniem myslałem chyba z 5min,SW i LOTR ja kultowe...

...1:1...remis

żegnajcie...

Tar - Meneldur 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Mon Jan 23, 2006 5:54 pm   

SW cenie za stworzenie JEDI (jak z resztą każdy kto lubi ten film) to wymachiwanie mieczem świetlnym, przedziwne skoki, salta, użycie mocy, wszystko razem świetnie odtwarza gatunek s.f. i kultowo oddaje to ta saga. W dodatku ten każdemu znany tekst "Niech moc będzie z tobą" ma coś w sobie co przyciąga. Lubie wszystkie części choć każda ma jakies znaczące wady i błędy.
WP - to przede wszystkim gatunek wpajany dzieciom w wieku 5-6 lat. Piękna książniczka, dzielny rycerz i zły smok to wszystko tworzy niesamowity kilmat. Ale Władca jest inny, on ma własny świat zupełnie jak mity greckie. Jak dla mnie WP wygrywa to starcie, bo łatwiej jest mi sie wczuć w świat Śródziemia.

Galad 
Moderator

Posted: Mon Jan 23, 2006 6:13 pm   

Nimrodel wrote:
to tak samo jak porównywac do siebie HP i WP.. To dwie rózne rzeczy o zupełnie innych przeslaniach i watkach.. ;]

nie lubie takich tematów, dokładnie jak Nim napisała - dwie różne rzeczy... :hmm:
in Mordor where the shadows are."

Varken 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Mon Jan 23, 2006 6:41 pm   

WP jako film gorszy od SW, WP jako książka lepszy od SW. Proste ;]

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum