Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Sukces "Wladcy Pierscieni"
Author Message
vicskamera1001 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Sun Feb 19, 2006 5:14 pm   Sukces "Władcy Pierścieni"

Jak myślicie, dlaczego "Władca Pierścieni" czy "Hobbit" odniosły tak wielki sukces?
Przecież to takie proste, czarno-białe historie jakich wiele. Co w nich tak przyciąga ludzi?

v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Sun Feb 19, 2006 9:43 pm   

obrazki.
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
---------------------------------------
Always look on the bright side of life

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Mon Feb 20, 2006 3:06 pm   

V3rt Twoja iroinia jest dobijająca...
vicskamera1001 wrote:
Przecież to takie proste, czarno-białe historie jakich wiele.

Nie powiedziałabym...to właśnie przyciąga, że nie są proste, szablonowe, ani nie są naciąganymi bajeczkami dla dzieci (no, Hobbit troszkę ;) )
Właściwie to głupie pytanie...jeśli ktoś czytał WP, to sam wie dlaczego. po co to definiować? Ale to moje zdanie (pewnie wynika stąd że jestem leniwa ;) )
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

Fanka LOTR 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Feb 24, 2006 10:08 pm   

Mozliwe, że to magia Pierścienia nas wszystkich zauroczyła ;)
Nie, no mimo, ż eto fantasy to ta opowieść się wyróżnia, jest takim hm, oryginalnym fantasy ;) Przyciąga, bo byc może każdy znajdzie swoje miejsce w Śródziemiu... I dlatego to jest to wspaniała i oryginalna historia ;)

super_girl 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Tue Feb 28, 2006 7:20 pm   

Nimloth wrote:
Właściwie to głupie pytanie...jeśli ktoś czytał WP, to sam wie dlaczego. po co to definiować?

Pytanie nie jest głupie, sama się zastanawiam nad fenomenem Tolkiena i jako fanka sama nie wiem, co akurat takiego ma, bo po prostu to jest nie do określenia i zdefiniowania. To jest nienamacalne. :) W słowach też. ;) Chociaż pytanie jest dla mnie nurtujące, to mimo wszystko najważniejsze dla mnie jest to, że ta książka została napisana, że był (jest cały czas!!) człowiek imieniem Tolkien, że miałam szczęście przeczytać Jego Dzieła... To się liczy najbardziej. :) A czasem się pozastanawiać - nie zaszkodzi ;)

ejm2000 
Na Drodze Do Bree

Posted: Wed Mar 01, 2006 7:22 am   właściwie dlaczego...?

...A to dobre......nie mam pojęcia, bo jest tyle innych, lepszych pozycji do wyboru a wszyscy tylko o tych pierścieniach..... . Przeczytawszy pierwszą część LOTR, nie mogę się nad tym fenomenem nadziwić, bo książka jest strasznie długa, naszpikowana rozwlekłymi opisami, mało zabawna, nie trzymająca w napięciu, pozbawiona bohaterów-"osobistości".......nie wiem...może pozostałe dwie części są troszku lepsze.......

A czemu to się podoba....być może książka jest rozreklamowana i na tej "dobrej" opinii, wyrobionej dawno temu, jedzie aż do dziś; a że w czasach dawniejszych była czymś nowym, to tylko jest na jej korzyść......;...LOTR jest legeną samą w sobie.....może trochę próźną i okrzyczaną ale zawsze to legenda....

Pozdrawiam

http://ejm2000.blog.onet.pl/
http://www.pharaunmizzrym.blogspot.com/
http://spaces.msn.com/pharaun-mizzrym/

v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Wed Mar 01, 2006 1:25 pm   

Świat Śródziemia jest pełny.

Tolkien zrobił to, co w trochę mniejszym stopdniu Lucas na płaszczyźnie filmowej - stworzył nową rzeczywistość. Nowy świat - z historią, geografią, rasami... Jego dzieło jest tak kompletne jak realny świat - bo tak samo jak on, ma swoje tajemnice.

Czytając dobrą książkę, z każdą stroną jest nam coraz bardziej smutno, że jesteśmy bliżej końca... Razem z ostatnią kropką historia sie kończy.

Kiedy zamykamy LOTR, nasza przygoda dopiero się zaczyna...
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
---------------------------------------
Always look on the bright side of life

super_girl 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Thu Mar 02, 2006 6:23 pm   

v3rt wrote:
Kiedy zamykamy LOTR, nasza przygoda dopiero się zaczyna...

No właśnie... Władcę skończyłam czytać dawno temu, ale jeszcze nie odkryłam całego Śródziemia i jego historii - jest jeszcze tyle do odkrycia!! I to właśnie jest takie fascynyjące!!

ejm2000... Ja sama nasłuchałam się się b. dobrych opinii o LotRze zanim po tę książkę sięgnęłam i z b. dobrym nastawieniem ją zaczęłam czytać. I gdyby mi się podobała tylko dlatego, że tak wielu się podoba, to czy długo bym się nią zachwycała?? Czy sięgałabym po kolejne książki o Śródziemiu?? Gdyby swój sukces zawdzięczała tylko reklamie, to z pewnością szybko by się znudziła... Reklama to nie jest mocny fundament, trwały najwyżej na parę lat.
Opisy rzeczywiście często były męczące, ale ja z tej książki bardziej pamiętam zabawne hobbickie dialogi, chwile wzruszenia lub smutku (to była pierwsza książka, nad którą poleciały mi łzy - tak bardzo ją "czułam"), chwile napięcia (mimo obejrzenia filmu przed książką wydarzenia w Jaskinii Szeloby naprawdę mnie trzymały w napięciu!!)...

ejm2000 wrote:
Przeczytawszy pierwszą część LOTR, nie mogę się nad tym fenomenem nadziwić, bo książka jest strasznie długa, naszpikowana rozwlekłymi opisami, mało zabawna, nie trzymająca w napięciu...

Po pierwsze: książka jest dla mnie za krótka. ;) Mimo takiej ilości stron pamiętam, że czytałam ją w miarę szybko. Opisy owszem, można by się przyczepić, chociaż mnie aż tak one nie denerwowały. Mało zabawna... cóż, jest to inny humor niż ten spotykany w książkach współczesnych (np. HP posiada humor typowo współczesny), ale dla mnie były właśnie zabawne niektóre momenty. Nie mówię, że ryczałam ze śmiechu, ale to właściwie nie jest powieść humorystyczna, przecież cały świat szykuje się do wielkiej wojny, a wokół tyle rozterek i wątpliwości...
Nie trzymająca w napięciu??!! Po obejrzeniu filmu być może zna się fabułę, ale tak więc czy film nie trzymał nas w napięciu??
Myślę, że Ty po prostu tej książki nie "czujesz", czego oczywiście nie mam Ci za złe - każdemu podoba się co innego. :) Dla Ciebie być może to była po prostu kolejna książka - ale dla wielu ludzi jest ona czymś więcej. :green:

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: