Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Straszna prawda
Author Message
Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Sat Mar 08, 2003 11:45 pm   

Np mnie.
Muszę przyznać ,ze kiedys niewiedziałam kim był Tolkien nawet niewiedziałam nic o jego ksiązkach..
Dopiero przed filmem zaczełam czytac jego ksiazki.
I doszłam do wniosku ze jego ksiazki powinien czytac kazdy wielbiciel dobrej literatury , bo to nie byle co, tylko kultowa ksiazka kultowego pisarza.A dzisiaj wielbicielka sie ze mnie zrobiła , i nie dam nikomu złego słowa o LOTR i Tolkienie powiedziec.
No aż wstyd zeby nie wiedziec kim był Tolkien :oops: :cry: i sama byłam jedną z takich osób. :oops:

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

aragorn
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Sun Mar 09, 2003 11:24 am   

Każdy kiedyś nie wiedział kim byl Tolkien! Tak samo jak każdy kiedyś był laikiem komputerowym! Nie można sie niczego nauczyc w 1 dzien i nie mozna zglebic historii Tolkiena w dzien.
Ja przecztyalem po raz pierwszy Wladce Pierscieni dobry rok przed filmem, a i to przez przypadek, bo akurat bylem w Empiku i bylem spragniony dobrej ksiazki. Zobaczylem na polce Wladce i od razu bez zastanowienia kupilem. Przeczytalem i stwierdzilem, ze to 8 cud swiata!!!!

Arturwow 
Strażnik Północy

Posted: Mon Mar 17, 2003 5:53 pm   

Nie wiem, ale to moze nie pasowac do tematu.
Moim zdaniem, to wiele ludzi sięga po tę książkę, by uciec do "lepszego świata" oraz mają potrzebę ego poznania. I tym sie WP podoba i chętnie zgłębiają jego tajniki. Ale sa tacy, ktorzy ulegaja modzie :/ .
Ja naleze do tych pierwszych i drugich :P (zaczalem ogladac film, bo taka moda ale zajrzalem do ksiazki bo mialem potrzebe).
Nie wiem czy ktos mnie skapowal, ale jesli tak to znaczy ze istnieja ludzie :) (bez urazy) i ludzie

Darkness
Na Drodze Do Bree

Posted: Tue Mar 18, 2003 6:15 pm   

A pro po czytania Tolkiena U mnie w klasie (byłej na szczęście) gdy czytałem na "jakże fascynującej biologii" WP to pojawiały się pytania "Czy nie lepiej obejrzeć film?" albo "To lektura? Ja też muszę przeczyać ?" albo "Jak on to może.. i to dobrowolnie !!!"

Nie oszukujmy się. W Polsce niewielu czyta książki, a jak już to Harlequiny (jak to się w końcu pisze powie mi ktoś???), a książka przekraczająca 200 stron to dla przeciętnego czytelnika zadanie na co najmniej 3 miesiące :? .

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Tue Mar 18, 2003 7:16 pm   

Harleqin- chyba. Moja babcia ma z dwadziescia w biblioteczce.
Wiekszosc ludzi nie ma swojego zdania, albo po prostu go nie wypowiada dlatego jesli w Twojej klasie ludzie nie wwiedzieli co to Tolkien (ja jestem taka szczesciara ,ze moi umieja nawet powiedziec kto to jest Frodo [np. Elanor :P :P ]) to sami siebie na krecali mowiac ,ze to jest glupia ksiazka, nudna itd. Na pewno dlatego taka byla reakcja na to co robiles. Mysle ,ze w innych krajach z tym czytaniem nie jest lepiej (chyba ,że Islandia, w ktorej jest najwieksza srednia wypozyczania i kupowania ksiazek),a co do tego taka potezna ksiazke. Nie musimy jednak sie brzydzic tych ludzi. maja swoje gusta i wiekszosc z nich jest naprawde fajna. Nie jest najgorzej- nie jest. :D

gg: 3453192

aragorn
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Tue Mar 18, 2003 9:40 pm   

Darkness zważ dwie sprawy. Po pierwsze książki w Polsce są za drogie!!!, co odrzuca potencjalnego nabywcę. Powiecie, że sa biblioteki. Tak, ale tam nie ma nowości, a raczej już starsze. No zostaje tylko biblioteki wojskowe, bo one mają najnowsze pozycje. Trzeba o tym pamiętać, a nie mówić tylko ludzie nie czytają książek. Poza tym skąd wiesz?? Na forum jest ponad 100 zarejestrowanych użytkowników i chyba wszyscy przeczytali Wladce, a to jest dobry dowód. Książki są ponadczasowe i jeszcze polska mlodzież dowie się o tym. mam nadzieje ze nie za pozno!!

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Tue Mar 18, 2003 10:50 pm   

Z tym że ksiązki są za drogie to sie zgadzam w uzpełności .Poszłam do ksiegarni z kumpelą która chciała nabyc WP a tam jedna ksiazka w miekkiej oprawie 39 zł !! :shock:
A i jak ktos ma zawsze mozna pożyczyc no nie ? :wink:

"Everybody lies"

Gregory House

Guest

Posted: Wed Mar 19, 2003 7:59 am   

aragorn wrote:
Po pierwsze książki w Polsce [b]są za drogie!!!
{ciach}
jeszcze polska mlodzież dowie się o tym. mam nadzieje ze nie za pozno!!

Co do pierwszej części cytatu. I tak i nie.. To zależy. W poście poniżej, Nimrodel pisze, że
Quote:
jedna ksiazka w miekkiej oprawie 39 zł
. To rzeczywiście przegięcie. Ale swoją drogą dziwne, bo ja u siebie w łodzi wczoraj kupiłem piękne wydania MUZY (3t WP + Hobbit), tłum. Skibniewska, twarda oprawa (białe książki) + extra tekturowa okładka na całe wydanie zakupiłem w cenie 85zł za all.
Co do drugiej części cytatu. Co masz na myśli? Wojne z irakiem? Czy jakieś inne nieznane niebezpieczeństwo? Dlaczego moze być za późno? Moim zdaniem trzeba dorosnąć do Władcy Pierścieni, więc zawsze będzie czas... (no chyba że w wieku 99 lat - wtedy juz za pozno... ;) )

Pozdrawiam
Arturwow
-------------------------------------
One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them,

aragorn
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Wed Mar 19, 2003 11:45 pm   

Szanowny Gościu!
Chodziło mi o to, że generalnie młodzież w Polsce znacznie mniej czyta niż wcześcniej(Powiecie: przez te komputery i TV), ale nie bedzie to cala prawda. Otoz ludzie malo czytaja nie tylko z tego powodu ze malo kasy maja, ale tez z braku checi: "Wole siasc do kompa i poserfowac na necie"- mowi przecietny blokers". I zeby nie bylo dla nich za pozno, zeby poczuli niepowtarzalny klimat ksiazek. "Czytajacy przezyje wiecej". Zapamietajcie to stwierdzenie!

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Thu Mar 20, 2003 4:31 pm   

Tak , tak :? przez takie rzeczy jak komputer , znaczna mniejszosc czyta ksiązki.Ale gdyby nie komputer nie byłoby tego forum :cry: I poza tym weźmy pod uwage zarobiki przecietnego Polaka pod uwage. Wyjdzie hcyba jakies 900 zł..A za to opłacic czynsz ,itp.
no i iles zawsze zozstanie ale szkoda komuś ostatniej kasy na ksiazke..
A takim ludiom raczej sie nie dziwie.
P.S wyśledziłam gdizes że około 25% polaków nie ma ani jednej ksiazki w domu lub tylko kilka ...

"Everybody lies"

Gregory House

aegnor
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Thu Mar 20, 2003 6:08 pm   

Co do cen książek to film je strasznie wywindował do góry.
Ja, jako wytrawny tropiciel tanich książek ;) , ze dwa lata temu (jeszcze przed powszechnym zainteresowaniem filmem) wspomniane wydanie Muzy (naprawdę śliczne, twarda oprawa, tłumaczenie Skibniewskiej, wszystkie dodatki) ale bez Hobbita kupiłem za 35zł (poważnie, wszystkie 3 tomy!) na promocji w hipermarkecie, Niedokończone Opowieści jeszcze ze 3 lata temu widziałem za parę złotych (dosłownie) na taniej książce, a za Bestiariusz Tolkienowski dałem chyba 7 zł.
Czyli, konie końców, film zaszkodził nowym i niezaopatrzonym miłośnikom Tolkiena :) ale zawsze trzeba szukać.

MMagda
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Thu Mar 20, 2003 9:07 pm   

Właśnie właśnie... film zaszkodził... niezaopatrzonym miłośnikom... Jako przykład podaję siebie. Szukałam chyba we wszystkich księgarniach internetowych zaginionych opowieści i są tylko, że nie ma pierwszego tomu... szukałam też we wszystkich księgarniach w Czwie Encyklopedii i Atalsu Śródziemia - też nie ma. Z powodu rosnącego załamania napisałam maila do wydawnictwa Amber - nie odpisali. Teraz zadzwoniłam do tego wydawnictwa i dowiedziałam się, że nie prowadzą sprzedaży detalicznej, ale współpracują z księgarnią nepo. Pełna nadzieji odwiedziłam stronkę tej księgarni i znów zobaczyłam Księge Zaginionych Opowieści tom II i III, Encyklopedia jest, więc ją sobie zamówię, a Atlasu naturalnie nie ma...

Naprwdę tragedia...
Jeśli ktoś zna jkiś adres księgarni (obojętnie w jakim mieście, albo internetowej), gdzie mogę kupić Encyklopedię, Atlas i Zaginione (wszuystkie TRZY tomy) to napiszcie...., bo ja przeżywam załamanie...

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Tue Mar 25, 2003 7:46 pm   

Hm... Może powinnaś spróbować w tórymś ze sklepów Empik :? :
Może zaczęło brakować ksiazek z powodu fanów pofilmowych że tak powiem :wink:
Tolkien nawet kiedys chyba nie miał takiego "wzięcia" jak dzisiaj. Po filmie i ksiązkach widac jak jest rozchwytywany przez publike... ":D
A to chyba dobrze ?

"Everybody lies"

Gregory House

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Sat Mar 29, 2003 5:48 pm   

Czy ja wiem czy tak dobrze. 70% pofilmowych fanów po pierwszym rozdziale porzuci chec przeczytania. A co do Tolkiena to nawet mu sie nie snilo ,ze bedzie taki slawny. Ale widzicie użytkownicy niektorzy z nas to pofimowi fani i nawet nie jest tak zle :P :wink: . Nie no zartuje. Ale sama nie wiem co o tym wszystkim myslec.

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Sat Mar 29, 2003 9:56 pm   

Hobbit został napisan dla jego dzieci..
Nawet mu do glowy nie przyszło ze napisze najlepsza powiesc s-f..
Ale WP mial byc kontynuacją hobbita.. I patrzcie c oz tego wyszło..

"Everybody lies"

Gregory House

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Fri Dec 05, 2003 8:47 pm   

Z tego wynika ,że nie zawsze kontynuacje są gorsze :P

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Sat Dec 06, 2003 10:26 am   

hhee...ale moze ktos mi racje przyzna ze coraz dłuzej trzeba szukac aby znalesc jakaś dobra kontynuację..czy to ksiazki czy to film u...na jedno wychodzi..

"Everybody lies"

Gregory House

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Mon Dec 08, 2003 5:20 pm   

Masz rację. Mi się kontynuacje podobały jedynie ,,Harrego Pottera". Nie sądze ,żeby,znalazła 5 książek ,których kontynuacje są lepsze od pierwszych egzemplarzyków. To smutne ,bo czsami wiesz ,że czytając jakąś ksiązke liczysz się z tym ,że jeśli będzie następna część to raczej...GORSZA!!!

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: