Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Tue Nov 22, 2005 4:50 pm Stara dobra fantasy
Na początku chciałbym powitać owo rozpościarające się przede mną grono miłośników fantastyki. Czołem.
Napisałem ten temat, co by trochę podkręcić (rozgrzać) atmosferę, bo chyba jakaś ciemna martwota opanowała wasze, nasze (z całym sacunkiem oczywiście ) rozumy. Można by napisać, tak jak Golden life: "Gdzie są wszystkie dziewczęta...", lub jak Danuta Rin "Gdzie ci mężczyźni...". Bez podtekstów oczywiście
Może mój temat nie jest jakiś wyjątkowy, może nikt nie powie o nim "ten jeden na milion", ale myśle, że każdy jest w stanie wypowiedzieć się na jego temat. Mianowicie czy stara fantasy, nazwe to nawet kanonem fantasy, jest jeszcze czytana ? Czy ma ona szanse podbić serce nowem czytelnikowi ? Czy, o nie daj Boże, nie zostanie zapomniana z biegiem czasu ? Mówię tu o Andre Norton, o Rogerze Zelaznym, o Piersie Anthonym, o Dawidzie Gemmelu, o Tadzie Williamsie i o wielu innych.
A jeśli je czytaliście podzielcie się swoimi odczuciami, co was urzekło w tych książkach, czy wracaliście do nich ?
Ja na razie nie będę ujawniał swoich wrażeń. Czekam na was i apeluje do was: Człowieki ! Piszcie dużo, z polotem i najważniejesze, z fantazją. He he...
_________________ Potem zasię ujrzeli pannę, śmiele stąpającą po wód zwierciadle.
- Cóż to za panna tak czarowna? - spytał Artur.
- Zwą ją Panią Jeziora - odrzekł Merlin.
Posted: Tue Nov 22, 2005 9:10 pm
Gemmel mnie nie rzucił na kolaja, za to Zelazny jest wspaniały! Uwielbiam jego Amber, jego wyobraźnię i jego poczucie humoru
Andre Norton szczerze nie znoszę, kobieta jak dla mnie przynudza i smęci Nie jestem w stanie jej czytac, a jak ja nie jestem w stanie czegoś czytać to jest naprawdę źle
Na razie tyle, bo nie chce mi sie myśleć Po meczu człowiek zawsze taki rozlatany jest
_________________ I po tym wszystkim przybywają jacyś nędzni nowocześni Amerykanie (...) i rzucają mu puszkę na głowę! To nie do zniesienia, żaden upiór w dziejach nie został w ten sposób potraktowany!
a ja Andre Norton bardzo cenie do tego stopnia, ze gdy doszla mnie wiadomosc o jej śmierci szczerze sie popłakałam. Świat Czarownic zawsze lubiłam najmniej z jej dzieł... najbardziej urzekła mnie "smocza zguba". Poza tym oczywiscie stara, dobra Ursula LeGuin i jej Ziemiomorze Te ksiazki nie zostana zapomniane... od nich wszystko sie zaczelo. Trudno wymyslic cos nowego, wiec czytajac 'młodsze' dzieła wspolczesnych pisarz mam wrażenie, ze niektore watki powtarzaja się.
Co mnie urzekło w tych książkach? niesamowity nastrój, jezyk, którym są napisane... dziś się już tak nie pisze... a jesli juz, to brzmi to nieco sztucznie
_________________ Przede mną przepaść, zrodzona przez winę,
przez grzech Twój, Boże!... Ginę! ginę! ginę!
Jan Kasprowicz
Dajcie jakiś temat a nie będziemy gadali o tym co nam przyjdzie do głowy Nie wiadomo co tu napisać...
[ Komentarz dodany przez: Keira: Pią Gru 29, 2006 2:08 pm ] Moja droga, przecież jest motyw przewodni:
Mianowicie czy stara fantasy, nazwe to nawet kanonem fantasy, jest jeszcze czytana ? Czy ma ona szanse podbić serce nowem czytelnikowi ? Czy, o nie daj Boże, nie zostanie zapomniana z biegiem czasu ? A jeśli je czytaliście podzielcie się swoimi odczuciami, co was urzekło w tych książkach, czy wracaliście do nich ?
_________________ "Nie ma nic bardziej nieznośnego, niż głupiec, któremu się powodzi."
Jasne, że nie przeminą!
Te książki będą leżały na półkach (np. tak jak u mojej babci - pozostałości po tym co czytał wujek) i czekały aż następna osoba (taka jak ja) weźmie je do ręki. Książki nigdy nie przemijają. A fantasy jest popularne, więc rokuje mu długie istnienie i kolejne pokolenia, (które tak jak ja przed tą półką będą się zatrzymywać i coś wybierać).
_________________ "Czy można mówić o jakim takim porządku,
jeżeli nawet gwiazd nie da się porozsuwać,
żeby było wiadomo, która komu świeci?"
z "Psalm" Wisławy Szymborskiej
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum