Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Sny
Author Message
Keira 
Szara przystań

Posted: Sun Feb 25, 2007 2:34 pm   

Włóczykiju, to nie są moje słowa :P To nie moja teoria ;)

Mi się w swoim czasie, w trakcie sesji, śniło, że dostałam 5 z kartografii :P
Skonczyło się na 4 ;)

B. Leśmian

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Sun Feb 25, 2007 3:04 pm   

Hehe.. mnie siękiedyśśniły smoki... Nie atakowały mnie ale były jakby oswojone... Następnego dnia miałem cholerne szczęście we wszystkim :-D

Moje posty nigdy nie wyrażają w całości mojego zdania, gdyż w danej chwili nie wszystko potrafie ubrać w słowa...

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Wed Feb 28, 2007 7:08 pm   

O Boże. Ostatnio miewam takie sny, że szkoda gadać. Albo spotykam książkowych bohaterów, albo jestem prawnuczką Piastów, albo ukrywam się w szkole oblężonej przez jakieś obce wojska, a ostatnio śnił mi się Geralt prowadzący lekcję angielskiego. Pojechałam też na zamek Neuschwanstein, mimo, że nigdy nie byłam w Bawarii, włóczyłam się po Poznaniu w stroju kąpielowym, stałam na molo w Kołobrzegu i wyławiałam z Bałtyku jakiegoś rycerza, któremu powinęła się noga i w pełnej zbroi wpadł do wody. Uciekałam przed pewnym nauczycielem religii, chowałam się pod stołem, bo jakiś napalony kleryk chciał mnie całować :x . Razem z Reinmarem z Bielawy leczyłam mongolskie dzieci, pogubiłam się w jakimś ekskluzywnym hotelu, a facet z ogniście rudymi włosami, chyba recepcjonista, skierował mnie do windy, a winda zacięła się w czasie jazdy i byłam uwięziona. Albo jakiś dominikanin wywróżył mi śmierć pewnej znajomej ;/ . Śniło mi się też, dzisiaj, że wywieźli mnie na Litwę, aby wyświęcić na kapłankę Peruna ;-o . Codziennie mi się coś śni. Codziennie. Dosłownie. I niektórych z tych snów, to zaczynam się obawiać :P .

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Wed Feb 28, 2007 7:26 pm   

Ech... Ja bym chciał, żeby mi się coś śniło codzinnie... Nawet takie śmieszne sny jak Tobie... Hmm... Na zawsze zapamiętam moje 3 sny:

1. Chodzę sobie po mieście, lecz gdy chcę sięobrócić, nie panuję nad własnym ciałem, tzn. obracam się dalej niżchciałbym i nie mogę ustać. Wtedy musze się czegoś przytrzymać, albo przewrócić się. Potem powoli, ostroznie wstać i iśćdalej (jaki to ma sens? bo ja nie wiem...)

2. Należał do koszmarów: jak byłem mlodszy (miałem gdzieśok. 5 lat) śnił mi się strasznie często... A więc: była to jakaś dziewczyna... Nie wiem jaka, nie widziałem jej twarzy, gdyż biło od niej mocne, białe światło... Samej kobiety się nie bałem, lecz jej sukni. Jej "trójkątnej" sukni... Na jej rogach biły, jakby strumienie białego mocnego, aczkolwiek oślepiającego światła... Dziewczyna tylko stałą (jeśli nie powiedzieć, że unosiła się, lecz się nie ruszała). Co dziwne, ów postać nie znajdowała się w jakimś konkretnym miejscu... "tło", na którym znajdowała się dziewczyna było czarne...

3. I ostatni sen, podobnie jak w punkcie drugim, był to koszmar, który teżmi sie śnił jak miałem ok. 5 lat. Otóż widziałem mały kamyczek, jakby w jakimś ogromnym labiryncie, wolno się posuwał, "szukał" jakiejś drogi. Lecz po jaimś czasie pojawiał się iwelki głaz, który toczył się kilkadzięsiąt razy szybcie od tego kamyczka. Głaz "podążał' śladem ów kamyczka, aż go nie zmiażdżył... (Dalej nie pamiętam)...

Moje posty nigdy nie wyrażają w całości mojego zdania, gdyż w danej chwili nie wszystko potrafie ubrać w słowa...

Jasna Pani 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Wed Feb 28, 2007 8:33 pm   

Fajnie masz, Milva. Mi się ostatnio w zasadzie nic ciekawego nie śni. Wszystko takie... zwykłe. Najczęściej, jeżeli w ogóle coś pamiętam, sytuacje z życia codziennego. Kiedyś mi się ciekawsze rzeczy śniły :|

BAT wrote:
Ja bym chciał, żeby mi się coś śniło codzinnie

A ja słyszalam, że człowiekowi rzeczywiście coś śni się codziennie, tylko nie zawsze pamięta się sny.

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Wed Feb 28, 2007 8:47 pm   

Quote:
A ja słyszalam, że człowiekowi rzeczywiście coś śni się codziennie, tylko nie zawsze pamięta się sny.

Tak, wiem. Człowiek zapamiętuje sny, które mu się śniły 30 min przed obudzeniem...

Keira 
Szara przystań

Posted: Wed Feb 28, 2007 8:53 pm   

Jestes pewien ze az 30?
Mi sie wydaje, ze jak mnie na biologii uczyli to to bylo 5 minut...

Edit:
wikipedia wrote:
Sen dzieli się na dwie fazy (fazy snu):

* Sen o wolnych ruchach gałek ocznych (skrót: NREM – non-rapid eye movement); inne nazwy: sen powierzchniowy, sen głęboki, sen wolnofalowy. W fazie tej pojawiają się fale Δ aktywności elektrycznej mózgu. Ze względu na intensywność tych fal faza ta dzieli się na 3 stadia.
* Sen o szybkich ruchach gałek ocznych (skrót: REM – rapid eye movement); inne nazwy: sen paradoksalny. W tej fazie występują najczęściej marzenia senne. W tej fazie jest całkowite rozluźnienie mięśni, dlatego śniący o ruchu człowiek nie porusza się.

Sen zaczyna się fazą snu płytkiego, jeśli jest to sen prawidłowy zaczyna się fazą snu NREM o czasie trwania 80-100 min., po której następuje faza snu REM trwająca ok. 15 min. U osób dorosłych tego typu cykl powtarza się 4-5 krotnie.

Wraz z długością snu:

* spada udział najgłębszego stadium snu wolnofalowego (o największej aktywności fal Δ)
* rośnie czas trwania fazy REM, która pod koniec nocy zazwyczaj trwa około 40 minut.

Sen jest pamiętany, gdy przebudzenie jest w fazie REM

Wniosek: moze byc rozny czas... ;)

B. Leśmian

Gollum12 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Thu Mar 01, 2007 4:53 pm   

A mi się ostatnio dużo śniło, chociaż głównie to były sny o szkole ;(. Ja tam się teoriami naukowymi na temat snu zbytnio nie przejmuję, nawet jeśli to jest prawda, ale wiem, że jak chcesz pamiętać jakieś sny to dobrze jest się przed snem zdrowo najeść. Sprawdziłem osobiście i działa. Jakiś czas temu miałem ciekawy sen polegający na tym, że widzę siebie leżącego w łóżku i widzę, że coś mi się śni. Sen we śnie ;) . Ale co mi się w tym śnie śniło, to już nie pamiętam.

Keira 
Szara przystań

Posted: Thu Mar 01, 2007 6:45 pm   

Gollum12 wrote:
Ja tam się teoriami naukowymi na temat snu zbytnio nie przejmuję, nawet jeśli to jest prawda, ale wiem, że jak chcesz pamiętać jakieś sny to dobrze jest się przed snem zdrowo najeść.

Najedzenie się przed snem trudno nazwać zdrowym :P :P Nawet w sensie frezeologicznym ;)

B. Leśmian

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Thu Mar 01, 2007 7:37 pm   

W/g mnie, jak ktoś się naje przed samym pójściem spać, to jest mu ciężko zasnąć...

Gollum12 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Mon Mar 05, 2007 9:15 pm   

-> Kei
No wiem, że to nie zdrowe, ale jakoś mnie to nie rusza, szczerze mówiąc.
-> BAT
Może tobie tak, ale ja po jedzeniu śpię bardzo dobrze ;-) . W ogóle mam bardzo mocny sen. Prawie zawsze zasypiam przy włączonej muzyce i obudzenie mnie jest sztuką trudną. Jak jakiś czas temu była w nocy burza, to wszyscy się w domu pobudzili, tylko ja z bratem dalej spaliśmy. Obydwoje śpimy jak zabici, że tak powiem.

Koniec

Arina 
Mallorny Lothlórien

Posted: Thu Mar 15, 2007 2:35 pm   

Mnie się dziś śniła wyspa podobna do Atlantydy, tak w/g moich wyobrażeń, bardzo piękna, ciepła i zielona. W pewnym momencie poszłam popływać łódką, odpłynęłam daleko w morze, a ona pękła na pół i z tego pęknięcia wyszło stado świecących na zielono krokodyli :D

|Henry Albraight|

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Thu Mar 15, 2007 3:54 pm   

a mi się śniło, że pracowałem w sklepie komputerowym i Kamila przyszła kupić mi słuchawki i ja jej doradzałem jakie ma kupić, a potem wróciłem do domu i na biurku leżały te słuchawki zapakowane w pudełeczku :P hihihii
No it's not!
It's the Dark side

Riatha 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Thu Mar 15, 2007 4:09 pm   

Miałam dzisiaj smutny sen. Smutny, zadziwiający i straszny zarazem. Śniło mi się, że dziewczyna mojego kumpla umarła (on mi się kiedyś bardzo podobał...). No i był taki smutny i płakał, więc go pocieszałam. Najdziwniejsze było to, co czułam w tym śnie. Byłam... radosna... Nie potrafię tego wyjaśnić.

Jan Kasprowicz

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Thu Mar 15, 2007 4:32 pm   

Ostatnio miałem sen, że biegałem po całych Tychach... Ani chwily przerwy ( z jakieś 100km) ;-) Następnego dnia gdy się obudziłem, całe nogi mnie bolały... :-)

[ Dodano: 2007-03-17, 10:48 ]
Wczoraj mi się śniło, że byłem w jakimś miejscu w Tychach i spotkałem dziewcznę z mojego gmnazjum (bardzo mi się podoba)... Wyglądała tak, jakby czegoś potrzebowała... Więc dałem jej to coś (nie pamietam co), a ona podziękowała... Odszedłem od niej i powędrowałem do jakiegoś kąta... Byłem dumny, że jej pomogłem i rozpakałem się ze szcześcia... Ona widzać to podeszła do mnie i tak pierwszy raz zaczęliśmy rozmawiać...

Piękny sen... To był mój jeden z najlepszych snów... ;] :tak:

Tinuviel15 
Mallorny Lothlórien

Posted: Thu Apr 05, 2007 11:45 am   

heh :D dziwny zbieg okoliczności,przedwczoraj śniło mi się że przez kilka dni mieszkał u mnie kolega z klasy.w końcu miał się wyprowadzić i gdzieś wyjechać,pamiętam że przed wyjściem gadaliśmy na balkonie ;] Jak wyszedł to się skapnęłam ze zostawił swoje buty i pobiegłam za nim,ale już go nie dogoniłam :lol:

Elensil 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Thu Apr 26, 2007 11:30 am   

A co powiecie na temat snu,w którym płynę sobie statkiem(takim jak mój avatar) po bezkresnym morzu skąpanym w blasku zachodzącego słońca??? I do tego takie uczucie... Nie wiem co myśleć... Wstawać mi się nie chciało,bo wydawało mi się,że to prawda...

Śmierć to tylko kolejna ścieżka, którą wszyscy musimy podążyć.

Z popiołów strzelą znów ogniska i mrok zświetlą błyskawice.
Złamany miecz swą moc odzyska, król Tułacz wróci na stolice.

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Mon May 07, 2007 12:27 pm   

A, dzisiaj miałam fajny sen :) .
Otóż w krakowskim kinie Kijów odbywała się gala wręczania Oscarów :P i zostałam zaproszona :) . Pamiętam, że siedziałam w fotelu, oglądałam się naokoło i podziwiałam te wszystkie gwiazdy, piosenkarzy i ogólnie byłam strasznie zachwycona takim nagromadzeniem vipów :P . A potem dostałam autograf od Johnny'ego :lol: .

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: