Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Mon Aug 29, 2005 2:19 pm "Skandaliczne wypowiedzi Sapkowskiego"
Quote:
Skandaliczne wypowiedzi Sapkowskiego
PAP za "Głosem Wielkopolski" 29-08-2005
"Biały człowiek powinien pracować trzy godziny dziennie. Przecież Bóg po to stworzył inne rasy - żydów, Cyganów, aby pracowały za niego..." To jedna z wypowiedzi Andrzeja Sapkowskiego na sobotnim spotkaniu odbywającym się, w ramach Ogólnopolskiego Konwentu Miłośników Fantastyki "Polcon", w podpoznańskim Błażejewku - relacjonuje "Głos Wielkopolski".
Niektórzy z sympatyków fantastyki byli zszokowani i zbulwersowani tym wystąpieniem, inni zdawali się traktować je jako... dowcipne. Przyjechali, w liczbie około 600, na swoje doroczne święto, tymczasem uczestniczyli też w oburzającym spektaklu.
- Jestem zdumiony takimi wypowiedziami Sapkowskiego podczas spotkania w Błażejewku. Nikt nie powinien się tak wyrażać ; a już na pewno w miejscu publicznym. Sam nie uczestniczyłem w tym spotkaniu, ale o bulwersujących wypowiedziach dowiedziałem się od uczestników meetingu z Andrzejem Sapkowskim - powiedział "Głosowi Wielkopolskiemu" Tomasz Barczyk, współorganizator konwentu, poproszony o komentarz do tych zdarzeń.
Na szczęście "popis" Andrzeja Sapkowskiego był tylko jednym z punktów konwentu. Odbyły się miedzy innymi pokazy filmów, gier fabularnych, wystawy grafik i malarstwa SF. Jeden z głównych punktów programu stanowiło ogłoszenie Nagrody im. Janusza A . Zajdla. To wyróżnienie, przyznawane autorom najlepszych utworów literackich, otrzymali tym razem: Jacek Dukaj za powieść "Perfekcyjna niedoskonałość"oraz Anna Brzezińska za opowiadanie "Wody głębokie jak niebo". Na konwencie w Błażejewku ich jednak nie było. Przyjechali natomiast wcześniejsi laureaci, wśród nich Rafał Ziemkiewicz.
sheeeeeeeeeeeeeeeeeeeesh...
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
---------------------------------------
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
Always look on the bright side of life
Ha, Sapek to niezły burak Zawsze się tak zachowywał Trzeba mu to wybaczyć bo pisze wspaniałe książki. Mój kolega, był ostatnio na spotkaniu, właśnie z Sapkowskim, gdzie ten podpisywał książki, i rozmawiał z czytelnikami... Po jego kilku wypowiedziach, kolega uznal, że takiego drania i złośliwego, zapatrzonego w siebie człowieka, nie wiedział nigdy w życiu. Wszystko było pięknie, ładnie powiedziane, ale znaczyło mniejwięcej tyle :" Ja jestem największym autorem książek fantasy, a Tolkien i reszta to niech się pocałują. "
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
heh, nie czytałem jeszcze Sapka, ale pewnym jest, że będę musiał a takie wypowiedzi to już dla mnie chleb powszedni, wystarczy troche poczytać tego, co mówi np. taki Nergal z Behemoth albo inne gwiazdy black metalu Aczkolwiek nie powiem, nie spodziewałem się tego po Sapkowskim, wydawał się mieć dobrą renomę ach, ci ludzie...
nooo, prawde mowiac nei znalem Sapka takiego i sie lekko zdziwilem, jak to przeczytalem... ale dobra, najwazniejsze, zeby pisal, a co on sobie mysli to mi to wisi...
_________________ "But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
No spoko, niezly typ... Ja może gdzieś pisałem o tym - nie potrafiłęm przebrnąć przez Wiedźmina Nigdy mi Sapek nie pasował.
Po tym tekście moje osobiste spostrzeganie Sapkowskiego się nie zmieni - bo dla mnie jego opinia równa się opinii Miecia z pod budki z piwem.
Szkoda jednak, że takie rzeczy gada - niech sobie nawet już taki myśli, ale nie rozpowiada tego ludziom. Zdaje się, że wielu młodych ma go za autorytet. Poglądy polityczne ujawniane przez artystów po czasie działa raczej na ich niekorzyść, niż sprzyja preferowanej opcji. Samobój.
sie nie spodziewalem po was tego... "poglady swoja droga, wazne ze dobrze pisze"? hitlera obrazy tez nie byly takie zle... kazdy ma prawo do wlasnego zdania, nie mam nic nawet do zwolennikow samoobrony i lpr, ale rasistow, nazistow i inne szumowiny chetnie bym zobaczyl dyndajace na jakiejs galezi... ot, tyle.
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
Always look on the bright side of life
Miałbyś podstawy stawiać takie porównania, gdyby kandydował do sejmu.
To co powiedział uważam to za niestosowne i glupie z jego strony - niema on jednak wpływu na polityke panstwa. Tak jak pisałem, jest to gadanie Zenka po 4 piwie.
Przypuszczam, ze tyrada oburzenia bylaby tak banalna, że wiele osób z niej zrezygnowało - stad lagodne podejscie. Nie wyciagałbym z tego zbyt daleko idących wniosków.
A obrazy hitlera faktycznie są spoko [choc nie powalaja] - moze gdyby go docenili, świat bylby piekniejszy...
Posted: Mon Aug 29, 2005 5:53 pm
Uś, takiego Sapka to ja nie znałam Ohydne poglądy
nagg, masz rację, najgorsze jest to, że niektórzy ludzie mogą go traktować jak autorytet
Teraz tak sobie myślę: dobrze, że nie kupiłam żadnej jego książki, nie będę kiesy nabijać takiemu bucowi
_________________ I po tym wszystkim przybywają jacyś nędzni nowocześni Amerykanie (...) i rzucają mu puszkę na głowę! To nie do zniesienia, żaden upiór w dziejach nie został w ten sposób potraktowany!
Kilka razy uczestniczyłam już w dokładnie takich spotkaniach, na tego typu konwentach i trochę Sapka od tej strony poznałam. Na konach panuje dość specyficzna atmosfera, pisarze na różne rzeczy sobie pozwalają. I jedną z ich charakterystycznych cech jest czarny humor. Pojedyncze zdania, wyrwane z kontekstu rzeczywiście mogą jeżyć włos na głowie, ale jeśli uczestniczy się w takim spotkaniu autorskim, to wygląda to zupełnie inaczej.
Ja traktuję to jako dziennikarskie nadużycie, i to mocne. Na konwencie może się zdarzyć wszystko, i nie wszystko trzeba brać na serio. Gdybym była i słyszała, mogłabym oceniać. Nie wierzę, że Sapkowski mógłby użyć z pełną powagą takiego sformułowania, a szacunek mam do niego ogromny, mimo, że jego książek nie czytuję. Trza się trochę dowiedzieć o człowieku, zanim się go oceni. Trochę wywiadów poczytać, choć raz zobaczyć jak to wszystko wygląda "od kuchni". Równy gość, i tyle mam do powiedzenia na ten temat. I mam nadzieję, że jeszcze nie raz na konach się pokaże.
Hm, niedługo w Krakowie odbędą się Targi Książki Z tego co mi wiadomo, jaśnie pan Sapek będzie na nich obecny... Po pierwsze pomęczy się go troszkę, pytaniami w stylu " A kiedy Lux Perpetua?" etc. Po drugie zobaczymy czy AS naprawdę zachowuje się aż tak skandalicznie. Z tego co słyszałam to owszem, ale trzeba sprawdzic samemu Może znowu popisze się jakimś zaskakującym komentarzem?
Karol Dickens
Posted: Mon Oct 24, 2005 3:34 pm
Tak! A ty Milvuś zdasz nam szczegółową relację Notuj uważnie i ten tego, nie daj się zbałamucić
_________________ I po tym wszystkim przybywają jacyś nędzni nowocześni Amerykanie (...) i rzucają mu puszkę na głowę! To nie do zniesienia, żaden upiór w dziejach nie został w ten sposób potraktowany!
Ha Byłam, widziałam i autograf ( z dedykacją! ) dostałam. Ludzi wcale nie przyszło dużo... nawyżej sto kilkadziesiąt osób ( w tym kilka babć i dziadków! ) A ja spodziewałam się kilometrowych tłumów. Postałam z 15 minut, usiadłam na krzesełku , dałam AS'owi Narrenturm, poprosiłam o podpis i zapytałam : " Czy wie pan kiedy możemy spodziewać się trzeciej części?" ( + przymilny uśmieszek ). Tak jak myślałam, Wielce Szanowny Pan Sapek, niczym nie nie zaskoczył. Zaczął się wykręcać, robić znudzoną minę... On nic nie wie, nikt nic nie wie, etc. Ale co tam... Pożyjemy zobaczymy. Lepiej dostać książkę dobrą, ale pisaną dłużej, niż pisaną rok, ale beznadziejną.
Karol Dickens
Posted: Thu Nov 03, 2005 4:26 pm
Aha. To teraz zbojkotujmy ksiązki Przeczytać Sagę o wiedźminie warto, bo to dobra rzecz. Dobra rozrywka [dla starszych dzieci ], porządne czytadło, a im wiecej sie wie o swiecie i literaturze tym lepsza zabawa
Mogę nie lubia autora, moge krytykowac jego poglądy, a nwet nienawidzić go jako człowieka, ale jego ksiazki to inna bajka Radze spróbować to rozgraniczyc
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Właśnie. Poza tym, to mi przypomina jego wypowiedź o Kevinie Costnerze jako najlepszym kandydacie na odtwórcę roli Geralta. Wszyscy wzięli to na poważnie... a on po pewnym czasie przyznał się, że żartował.
On ma specyficzne poczucie humoru. Osobiście uznaję to za jego żart lub kpinę. Możliwe, że na spotkaniu zirytowano go pytaniami o termin kolejnej książki, więc odpowiedział im w ten sposób, by dali mu spokój.
Sapkowski znany jest z kontrowersyjnych wypowiedzi i niewyparzonej gęby.
wielu ludzi uważa, że zachowuje się on jak zapatrzony w siebie bubek...i mają rację, ona się często tak zachowuje, co nie znaczy, że taki jest.
nie można wyrywać jakiegoś zdania z kontekstu i opierając się tylko na nim tworzyć sobie opinii o człowieku. To niebezpieczne i najczęściej krzywdzące.
Zresztą nawet jeśli Sapkowski to egocentryczny bubek, nijak to ma się do jego twórczości i tyle.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum