Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sat Apr 16, 2005 5:01 pm
no ja sobie lepiej czarodzieja wyobrazam jako staruszka z broda niz jako mlodzienca co skacze i robi salta i sie nawet nie meczy...a taki staruszek ksiazki zna na pamiec, zaklecia i inne czary i wogole bardziej czarodziejsko wyglada...
_________________ It's not the east or the west side.
No it's not!
It's not the north or the south side.
No it's not!
It's the Dark side
Czarodzieje przybyli do Śródziemia z woli Valarów, aby pomóc wolnym plemionom rozprawić się z Sauronem. Narobili zresztą sporego zamieszania, w końcu z całej piątki tylko Gandalf został wierny sprawie. Nie mogli używać swojej mocy bezpośrednio do walki, nawet ze Złem, ich zadanie polegało na przygotowaniu do niej słabszych ras.
A dlaczego starcy? Możemy się tylko domyślać. Może chcieli zachować niepozorność, wzbudzając jednocześnie zaufanie? Nie potrzebowali silnej 'powłoki', bo i nie okazywali swojej potęgi, chyba w ostateczności. Ich siła tkwiła wewnątrz, wygląd to tylko dodatek
Ja spotkałam się raczej z określeniem Istari. Tak nazywali ich elfowie. W rzeczywistości byli Majarami (co jest wyjasnione w Silmarillionie), przybierali postać starszego, mądrego człowieka, gdyż w świecie ludzi darzono ich szacunkiem, ufano, proszono o rady. Majarowie byli pomniejszymi duchami na słuzbie Valarów (Ainurów), nieco tylko ustepowali im pod względem sily i mocy. Co ciekawe do Majarów zaliczane były także demony, takie, jak chociażby Barlogi.
Posted: Wed Jun 01, 2005 2:37 pm
Najwięcej o Istarich jest w niedokonczonych Opowiesciach.
Istari - quenejskie istar (sindarinski ithron) - byl czlonkiem Heren Istarion - (Bractwa Czarodziejow). Czarodziej oznaczal czlowieka uczonego,wspolgrajacego z terminem "mędrzec" Dzialali tylko w 3 erze.
W Srodziemiu pojawili sie okolo roku 1000 Trzeciej Ery.
Ich liczebnosc nie jest dokladnie znana. Mowi sie o pieciu najwazniejszych ktorzy przybyli do krain Srodziemia.
Istari musieli wyrzec sie swoich wyjatkowych cech. Czyli byli w Srodziemiu bardziej ludzmi niz Ainurami (Ainurowie to i Valarowie i Majarowie )
Istotnie Istari byli Majarami o roznej mocy. Najwieksza z nich mial Saruman (Curunir).
Wracając do pytania od to dlaczego byli starcami. O ile dobrze pamiętam wcale nimi nie byli od początku. W Silmarilionie lub Niedokończonych Opowieściach (nie jestem pewien gdzie dokłądnie) było niapisane, że np. Saruman był mężczyzną o kruczoczarnych włosach, a to nie jest raczej odznaką starości. Tylko Gandalf przybył jako starzec, jako ostatni i tylko on otrzymał pierścień elfów (co wyjaśnia, że właśnie jemu było przeznaczone wypełnić misję)
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum