Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Mon Feb 05, 2007 3:27 pm Sillmarilion
Temat bardzo gólny. Piszcie w nim swoje wąpliwości, pytania i inne związane z ,,Silmarillion". To bardzo trudna lektura, trzeba mieć nie małą wiedzę na temat Śródziemia itp. Nadal jeszcze nie przeczytałem do końca, ale nie wątpie, wiele żeczy się dowiedziałem.
Posted: Mon Feb 05, 2007 5:54 pm Re: Sillmarilion
Ciern wrote:
trzeba mieć nie małą wiedzę na temat Śródziemia
Hmm...
Ja myślę, że Silm jest w dużej mierze od zdobywania wiedzy o świecie Tolkiena. Po lekturze tego dzieła można się bardzo wiele dowiedzieć. O ile, oczywiscie, nie zaginie się w gąszczu nazw, imion...
Ja sie troche pogubiłam... Moze faktycznie trzeba bylo robic notatki...;)
No i: indeks najlepszym przyjacielem!
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Posted: Thu Feb 08, 2007 4:38 pm
Oj ja też się pogubiłem. Tyle tych nazw, imion, krain geograficznych, przydomków, nazwisk, drugich imion, trzecich imion, czwartych imion, piątych nazwisk......... Ale pochwalę się że przeczytałem całego Silma i to za pierwszym podejściem . Książka jest wybitna, no w końcu to Tolkien. Wciąga jak (tu nie wiem co powiedzieć, bo powiedzenie, że książka wciąga jak cholera jakoś mi nie pasuje, a nic innego nie wymyślę). Robienie notatek to całkiem niezły pomysł. Tylko jak się później przez taką ilość notatek przekopać? Ale muszę przyznać, że pisana jest trochę w klimacie podręcznika do historii, lecz mi to nie przeszkadza.
_________________ "Tak naprawdę ważna jest tylko chwila"
"Człowiek jest lepszy gdy się śmieje"
Ja na początku już w ogóle nie wiedziałem o czym jest ta książka . Ale po jakimś czasie złapałem wątek.
Najlepiej po przeczytaniu "Silmariliona" przeczytać "Niedokończone opowieści", ponieważ ja wtedy dokładnie się zacząłem orientować we wszystkich historiach.
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Posted: Tue Feb 13, 2007 2:16 pm
Zbyt wiele Imion i Nazwisk, ale przynajmniej wiem teraz kim jest Balrog, Elfy, Valarowie, Eldarowie. Część władcy Pierścieni staje sie jasna, no bo co znaczyło (w filmie) zdanie:
-Niech cie ochrania łaska Valarów... Teraz już wiem
Właśnie trzeci raz zaczęłam czytać Silma i mam nadzieję że pierwszy raz uda mi się przeczytać całego i się nie pogubić Robię notatki,ale dokładniejsze niż ostatnio,bardzo pomaga
_________________ "Nigdy nie zazna ukojenia ten,który poznał piękno i przepych świata gór.
Bo czyż natura ludzka może odczuwać równocześnie tęsknotę i spokój?"
Wg mnie notatki nie są wcale potrzebne. Wystarczy czytac powoli i się skupić
_________________ Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...
Ja wszystko przeczytałam i zrozumiałam bez notatek. Na początku chwilami było może trudno (np. muzyka Ainurów) , ale potem już jest łatwiej... W imionach też raczej się nie pogubiłam... Mogłabym nawet nakreślić dosyć dokładnie ród Finwego...
Joined: 21 Jul 2004 Posts: 228 Location: wioska w hobbitonie
Posted: Sun Apr 29, 2007 7:13 pm
Dziwne - czytałam Silmarilon ostatnio ...sporo lat temu...ale jakoś nie widziałam trudności w czytaniu - przynajmniej nie pamiętam (no z tym ze ominęłam w połowie i omijałam zawsze jeden rozdział gdzie było syn tego który był synem tego co przybył z dolny tej i tej który miał córkę która miała syna )
Za to pamiętam, że po raz pierwszy czytałam go w wakacje - zamknęłam jakoś popołudniu i tak się zaczytałam że zorientowałam sie że jest juz rano następnego dnia (uroki czytania w pokoju w piwnicy:D)
_________________ Gracz: Myślę....
MG: To rzuć k20 i sprawdź czy Ci się udało
Elin dawna Nimue
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum