Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Joined: 27 Sep 2004 Posts: 36 Location: z nie teraz i nie stąd
Posted: Fri Jun 23, 2006 7:28 am Siewca Wiatru
Ponieważ ile mozna czytać Tolkiena - 50 razy? niby można, ale nie bądźmy fanatykami. ŚwTomasz ostrzegal przed ludźmi jednej księgi - sauronek postanowił poczytać co inne i w jego czarne łapy wpadł "Siewca Wiatru" Kossakowskiej. No i sauronek szczerze poleca, acz trochę zbyt uwspółcześnione wydają sie Archaniołki ). Za to eksty Asmodeusza i wizja piekła oraz obłąkanego Serafina, że o walce z Mrokiem nie wspomnę - godne pochwały.
_________________ nie ma czasu dla czasu i miejsca dla przestrzeni
Arinka czytała 'Siewcę Wiatru' kilkanaście razyxD
Robiłam maturę ustną z tejże książeczki, a poza tym jest jedną z moich książkowych miłości, bez których nie mogłabym jeść, spać i oddychaćxD
To uwspółcześnienia aniołów, ich teksty i sposób bycia(opalenie ziemskich fajek, bo te z mirry i kadzidła są do bani) są powalające.
Polecam.
3xtak dla "Siewcy Wiatru":]:]
_________________ Pozytywne nastawienie nie rozwiąże naszych problemów, ale może da się
w ten sposób przekonać ludzi, że warto próbować.
Joined: 27 Sep 2004 Posts: 36 Location: z nie teraz i nie stąd
Posted: Fri Jun 30, 2006 5:39 pm
Jakże to miło , że są istoty na tym świecie, które zachwyciły się Siewcą. Jak odbierasz Abadonę? Ciekaw jestem, czy ciemne okularki sa nawiązaniem do Abadony Z Mistrza i Małgorzaty Bułhakowa ...
A swoją, zupełnie pokrętną drogą, książka Kossakowskiej moze być niezłym wstępem do poznania teorii gnostyckich, tradycji "angelologicznych" itp.
Szkoda że w nowej książce Kossakowskiej nie ma Aniołków
_________________ nie ma czasu dla czasu i miejsca dla przestrzeni
Abadona przez dłuższy czas kojarzył mi się z obrazami Durera(czy to drzeworyty były), dopiero później skojarzyłam 'Mistrza i Małgorzatę'. Natomista bardzo ciekawy jest ten wątek, gdzie aniołowie myślą, że Stwórca ich opuścił. Takie straszne zbliżenie świata 'skrzydlatych' i naszego, ludzkiego.
Książka w ogóle wciągnęła mnie w angelologię, w cały obszerny(jak się okazało) temat aniołów i w sztuce i w literaturze. Nowa książka Kossakowskiej...na początku myslałam, że będzie to coś bardzo w stylu 'Siewcy' i byłam bardzo zaskoczona innym klimatem. Ale później ok.
Z postaci w 'siewcy' uwielbiam (poza Daimonem Freyem) jeszcze Kamaela i Asmodeusza. Są niesamowici, pomimo, że to drugoplanowi bohaterowie. Zachęcam wszystkich, którzy nie znają Kossakowskiej do czytania.
_________________ Pozytywne nastawienie nie rozwiąże naszych problemów, ale może da się
w ten sposób przekonać ludzi, że warto próbować.
Przeczytałam ostatnio 'Siewcę wiatru' i jestem pod wrażeniem . Naprawdę bardzo fajna książka. Po pierwsze - pełnam podziwu dla Kossakowskiej, która przez dłuuugi czas musiała zbierać materiały do książki i mocno interesować się anielskim tematem, co zresztą widać po samym prologu. Kolejną mocną stroną 'Siewcy...' sa bohaterowie . Aniołowie, ich uwspółcześnienie i uczłowieczenie to jeden z powodów, dla których warto książkę przeczytać . Daimon Frey ( który od dłuższego czasu prześladuje mnie w snach ), Lampka , Samael, Gabryś i cała reszta... Ma się wrażenie, że jedyne co nas, ludzi, różni od aniołów to brak skrzydeł.
No, i fajna okładka . Szkoda tylko, że ilustracje w środku książki to jakieś takie ciemne, niewyraźne bohomazy ...
A teraz muszę opowiadanie przeczytać.
W każdym razie - książkę bardzo, bardzo polecam.
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
Uwielbiam Kossakowską! Siewca Wiatru to wspaniała książka, ale czemu nikt nie wspomina o "Obrońcach Królestwa"?:> Toż to wspaniały zbiór opowiadanek o bohaterach z siewcy (powstały jeszcze przed nim ). Polecam szczególnie "Beznogiego tancerza" (tym opowiadaniem zaczyna się Siewca Wiatru), "Zobaczyć Czerwień" (to o Asmodeuszu ^^ jednej z moich ulubionych książkowych postaci ) oraz "Kosz na śmierci" :):) (O Daimonie ) Jeszcze raz polecam.
_________________ Przede mną przepaść, zrodzona przez winę,
przez grzech Twój, Boże!... Ginę! ginę! ginę!
Jan Kasprowicz
Joined: 21 Jul 2004 Posts: 228 Location: wioska w hobbitonie
Posted: Tue Sep 26, 2006 7:14 pm
Ja siewce czytałam coprawda dawno temu, ale przyjdzie mi przeczytac go po raz drugi, bo własnie na podstawie aniołów pani Kosakowskiej bede robic ustna mature z polskiego. W sumie to matura i ten temat to dla mnie pretekst do tego by przeczytac siewce Wiatru i Obrońców Królestwa pod raz kolejny bo juz nie wiele z tych ksiazek pamietam.
Szkoda tylko, ze nie da się tam podczepic Tolkiena - zdaje sie że kidy zaczełam czytac ksiązki Tolkiena, jakoś w pierwszej klasie gimnazjum to postanowiłam ze jesli będe miec taka mozliwośc to kiedyś postaram sie to wykorzytsać w pracy jakiejs, a tu jak przyszło co do czego to nie wyszło.
Co to pani Kossakowskiej to najbardziej zdumiewa mnie fakt iz coroku nominowana jest do nagrody Zajdla i jeszcze ani razu jej nie zdobyła. To naprawde miła kobieta i ma dobry warsztat pisarski, a co najwazniejsze kiedy przyszło jej się zmierzyć ze stereotypem, bo nie ma co ukrywac od dawna była szuflatkowana jako ta od aniołów, to jej to całkiem dobrze wyszło. Tylko pogratulować.
_________________ Gracz: Myślę....
MG: To rzuć k20 i sprawdź czy Ci się udało
Elin dawna Nimue
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum