Władca Pier¶cieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pier¶cieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowie¶ci z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat
Search found 882 matches
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Author Message
  Topic: Ktora ze zmian w WP wyszla filmowi na dobre?
nagg

Replies: 37
Views: 2625

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Sun Feb 09, 2003 6:41 pm   Subject: Ktora ze zmian w WP wyszla filmowi na dobre?
Nie wiem, ale ja nigdy nie bylem fanem Toma... a wiem, ze ma wieeelu milosnikow, ale coz... razila mnie jego "olewczosc"... inni mu przypisywali to jako plus. Wiemy wszak, ze Tolkienowi wraz z postepem w pracy nad powie¶ci± bardzo zmieniała charakter, na mniej bajkowy (patrz Hobbit) na bardziej zapis historycznego zdarzenia, które na zawsze zmieniło oblicze ¶wiata. Ma to swój wspaniały urok, bo im dalej od Hobbitonu, atmosfera zagęszcza się, co ma BOSKI wpływ na czyatnie ksi±żki...
Ale mimo to, tak sobie my¶le, że gdyby Tolkien skoncentrował się na grozie Czarnych JeĽdzców i dopisał parę w±tków, ksi±żka mogła by sporo jeszcze zyskać - przecierz to mistrz!
nagg
  Topic: Rangi
nagg

Replies: 50
Views: 4191

PostForum: Techniczne / Ogolne   Posted: Sun Feb 09, 2003 2:35 pm   Subject: Rangi
Rang ci±g dalszy...
A więc jak może już zauważyli¶cie, dzi¶ został wdorżony system rang, graficzki sa w wersji beta, więc jest DUżE prawdopodobieństwo, że jeszcze się zmieni± na inne, nieco lepsze, ale na 99% zostaniemy przy runach... wiecej o nich może powiedzieć Teluumeny, ich twórca, i od dzis także moderator forum... pytania i koncepcje można przesyłać oczywi¶cie na łamach tego topica, jak i jako Prywatne Wiadomo¶ci do niego, lub do mnie...
Stopniowanie rang jakie opracowałem bedzie następuj±ce:

0 postow -> Poczwarka ;)
5 - > Hobbit Lekkoduch
15 -> Mieszkaniec Bree
40 -> Elf z Rivendell
70 -> Strażnik Lothlorien
150 -> Gwardzista Minas-Tirith

to pierwsza połowa, drugiej nie zdradzę, powiem tylko przedziały:

200 -> Ranga 7
350 -> Ranga 8
600 -> Ranga 9
850 -> Ranga 10
1200 -> Ranga 11
1700 -> Ranga 12

Do tego 3 rangi specjalne:
Admin, Moderator i VIP
nagg
  Topic: Oprawa graficzna & Funkcjonalnosc dod. opcji Forum
nagg

Replies: 15
Views: 1446

PostForum: Techniczne / Ogolne   Posted: Sat Feb 08, 2003 3:33 pm   Subject: Nowa szata w przygotowaniu
Słowo Pana Teluumena cialem (obrazkiem - lewy gorny rog) sie stalo, niestety mamy tam dosyc malo miejsca, wiec kunszt graficzny dziela nie zoastal w pelni uchwycony (no i pozatym obrazek musial byc nieco skompresoany :D z ponad 10k kolorow do starych poczciwych 256...) Niebawem pojawi sie system rang, oczywiscie obrazki, jak ustalono w sasiednim topicu, beda runami "by Teluumen" Dziekuje, w imieniu swoim, i kazdego, komu Twoja praca przypadla do gustu!
nagg
  Topic: Lord of the Rings Poem
nagg

Replies: 2
Views: 709

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Sat Feb 08, 2003 10:35 am   Subject: Lord of the Rings Poem
Wlasnei wpadlem na zabawny momysl. Kiedys surfujac po necie natknalem sie na stronke o WP na ktorej byl zbior Wierszow "LotR" (wprowadzajacy) w roznych językach! Zapraszam Was, jeżeli macie dostęp do jakiego¶ Ľrodła, do nadesłania tekstu w danym języku:
Niezbędne jest podanie języka, w jakim jest tekst, i Ľródła i w miare możliwo¶ci autora (możliwe jest zamieszczenie wlasnego przekładu)

Na pocz±tek pare daj ja:

Polski - tłumaczenie: Maria Skibiniewska
Władca Pier¶cieni

Trzy pier¶cienie dla królów elfów pod otwartym niebem,
Siedem dla władców krasnali w ich kamiennych pałacach,
Dziewięć ¶miertelnikok, ludzi ¦mierci podległych,
Jeden dla Władcy CIemno¶ci na czarnym tronie
W Krainie Mordor, gdzie zaległy cienie,
Jeden, by wszystkimi rz±dzić, Jeden, by wszystkie odnaleĽć,
Jeden, by wszystkie zgromadzić i w ciemno¶ci zwi±zać
W Krainie Mordor, gdzie zaległy cienie

Orginał - Jhon Ronald Reul Tolkien
The Lord of the Rings

Three Rings for the Elven-kings under the sky,
Seven for the Dwarf-lords in their halls of stone,
Nine for Mortal Men doomed to die,
One for the Dark Lord on his dark throne
In the Land of Mordor where the shadows lie.
One ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind
them
In the Land of Mordor wher the Shadows lie.

Lub też Niemiecki
Der Herr der Ringe (z owej wspomnianej strony)

Drei Ringe den Elbenk?¶nigen hoch im Licht,
Sieben den Zwergenherrschern in ihren Hallen aus Stein,
Den Sterblichen, ewig dem Tode verfallen, neun,
Einer dem Dunklen Herrn auf dunklem Thron
Im Lande Mordor, wo die Schatten drohn.
Ein Ring, sie zu knechten, sie alle zu finden,
Ins Dunkel zu treiben und ewig zu binden
Im Lande Mordor, wo die Schatten drohn.

W języku Klingonów (!!! ;) ) ze Star Trek (Anthony Appleyard):

elDa'joHmeHvaD chalbingDaq wej Qeb
nawqo'joHmeHvaD naghjuHmeychajDaq Soch
HumanmeyvaD jubbe' HeghmeH qichbogh Hut
joHvaD Hurgh quSDajDaq Hurgh wa'
Qotbogh Qibmey morDor puHDaq
Hoch che'meH wa' Qeb, tu'meH wa' Qeb
Hoch qemmeH lan HurghDaq baghmeH je wa' Qeb
Qotbogh Qibmey morDor puHDaq

W Czarnej Mowie, języku Mordoru (Jorge Quinonez):

Gakh Nazgi Golug durub-uuri lata-nuut,
Udu takob-ishiz gund-ob Gazat-shakh-uuri,
Krith Shara-uuri matuurz matat duumpuga,
Ash tug Shakhbuurz-uur Uliima-tab-ishi za,
Uzg-Mordor-ishi amal fauthut burguuli.
Ash nazg durbatuluuk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatuluuk, agh burzum-ishi krimpatul
Uzg-Mordor-ishi amal fauthut burguuli.

Elficki język quenya:

Neld?« Cormar Eldaron Aranen nu vilya,
Otso Heruin Naucoron ondeva mardentassen,
Nert?« Firim?« N?©rin yar i Nuron martyar,
Min?« i Mort?« Herun mormahalmaryass?«
Mornór?«o Nóress?« yass?« i Fuini caitar.
Min?« Corma turi?« t?« ily?«, Min?« Corma hiri?« t?«,
Min?« Corma hosti?« t?« ily?« ar mordoss?« nuti?« t?«
Mornór?«o Nóress?« yass?« i Fuini caitar.

Tyle, zapraszam serdecznie, może uda nam się zebrać co¶ ciekawego?
nagg
nagg

PostForum: Techniczne / Ogolne   Posted: Fri Feb 07, 2003 9:23 pm   Subject: Rangi
plastic: nie no spoko, system bedzie taki jak zawsze czyli opis slowny + znaczki...
A te runy, no ladne, ladne... ale ciagle to nie jest to! Bede musial jeszcze pomeczyc Teluumena, on zawsze taki wybredny jest, to niech teraz zobaczy co to znaczy :P
nagg
  Topic: Gra oparta na Władcy Pier¶cieni? Opinie.
nagg

Replies: 16
Views: 1069

PostForum: Gry i Komputer / Internet   Posted: Fri Feb 07, 2003 9:15 pm   Subject: Gra oparta na Władcy Pier¶cieni? Opinie.
No wła¶nie. Czekaj± na nas (conajmniej) dwa programy. Jeden oparty na przygodach ksi±żkowych (niedawno wydana, gło¶no reklamowana) od Interplay'a (oceniona na 6.0/10 przez uzytkowników portalu gamers.com) ale też i oparta na scenariuszu filmowym, ta będzie od EA... (o tej niewiele wiem :( O ile wyżej wymienione s±/ prawdopodobnie maj± być grami TTP, czyli poczynania bohatera widziane s± zza jego pleców -z trzeciej osoby to do tego jeszcze dochodzi 'The Lord of the Rings: The War of the Ring' - Stratrgia czasu rzeczywistego od Black Label Games...

I pytanie, czy kto¶ już widział/grał/posiada lub ma jakie¶ ciekawe informacje na temat którego¶ ze wspomnianych produktów, i czy mógłby sie podzielić z nami wrażeniami? :wink: Ja osobi¶cie grałem w demo tej od Interplay'a i byłem troszke podłamany :(

nagg
nagg

PostForum: Techniczne / Ogolne   Posted: Fri Feb 07, 2003 12:06 pm   Subject: Rangi CD
NLPowiec: Tak, to prawda, to chyba bedzie najlepszy pomysł...
z czasem zapewne powstanie co¶ na wzór regulaminu moralnego forum :)

BTW, Teluumen wykazał się inicjatyw± na rzecz forum i stworzył swój zestaw obrazków do rang... je¶li kto¶ ma jakies zastrzeżenia, lub pomysły porsze o wypowiedzenie się na ten temat:

Oto One:

nagg
  Topic: Czym Jest Dla mnie "Lord Of The Rings"
nagg

Replies: 48
Views: 2749

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Feb 07, 2003 3:10 am   Subject: Czym Jest Dla mnie "Lord Of The Rings"
Nie, pytanie nie jest banalne! Jest bardzo trudne, zwłaszcza dla kogo¶, kto naprawde to kocha...
Dla mnie jest przedewszystkim kawałem dziciństwa, pierwsza ksi±żk± tak poważn±... bram± która wprowadziła mnie w ¶wiat fantasy... dla mnie nie będzie lepszej ksi±żki, bo ta mni w dużym stopniu ukształtowała!
Bardzo podoba mi się pomysł z filmem. Bo miło sobie nareszcie zobaczyć to wszystko tak realne, czasami duuuużo bardziej kapitalne, niż sam sobie wyobrażałem. Ksi±żkę od deski do deski czytałem baaardzo dawno temu. Dlatego tym więcej mi to sprawia frajdy.

Poza tym mam nadzieję, że to przesłanie, że ta prosta zasada zwyciężaj±cego dobra, w walce ze złem mnie jako¶ pozytwnie, optymistycznie nastawia do ¶wiata...

nagg, uhhh 3:10 -:spie:!!!

PS, no a dla Ciebie? Czym jest dla Ciebie?
  Topic: [04 Lut 2003] Megaplakat w "¦wiecie Gier Komputerowych&
nagg

Replies: 7
Views: 1684

PostForum: Archiwum   Posted: Tue Feb 04, 2003 10:26 am   Subject: [04 Lut 2003] Megaplakat w "¦wiecie Gier Komputerowych&
W jubileuszowym numerze miesięcznika "¦wiat Gire Komputerowych", Pismo kończy 10 lat, do numeru dodana jest też gra "Sacrefice". Cena wynosi 16,90 zł, a wspomniany plakat przedstawia Isengard. Kadr chyba z FotR podpis mówi jednak o TTT wyglada mniej wiecej tak:

Wymiary sa rzeczywiscie imponujace bo szeroko¶ć wynosi ok. 84cm a wysokosc ok. 62cm.
Imho, fajnie ze plakat, ale moznaby bylo wybrac ciekawszy kadr np. w TTT, kiedy to Saruman siedzi sobie w Orthan, wygladajacy mnie wiecej tak:

Jak widac, wszyscy chac zarobic jak najwiecej kasy na Wladcy, szkoda, ze to sa takie sezonowe napady...
nagg
  Topic: Ktora ze zmian w WP wyszla filmowi na dobre?
nagg

Replies: 37
Views: 2625

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Feb 04, 2003 12:30 am   Subject: Ktora ze zmian w WP wyszla filmowi na dobre?
Wlasnie! Co o tym myslicie? Ktora ze zmian, wprowadzonych przez Petera Jacksona, wobec pierwowzoru wyszla filmowi na dobre? Pod uwage bierzemy obie czesci.

Nie chodzi mi o to, ze np. dobrze ze skrocil, bo byloby za dlugie, ale np. uwazam, ze dobrze, ze wywalil Toma Bombadila, bo to kolidowalo z groza ktora powodowali Czani Jezdzcy. Efekt moglby byc zenujacy... cos w tym stylu ;)

Pytanie trudne! Licze na powazne odpowiedzi! :D
nagg
  Topic: Oprawa graficzna & Funkcjonalnosc dod. opcji Forum
nagg

Replies: 15
Views: 1446

PostForum: Techniczne / Ogolne   Posted: Sun Feb 02, 2003 3:56 pm   Subject: Oprawa graficzna & Funkcjonalnosc dod. opcji Forum
Inne przedewszystkim nie maja po 2 dni... Teli, daj zyc! :D
A co do wystroju, zreszta funkcjonalnosci tez, wszelkie pomysly miel widziane! NIe gwarantuje, ze udami sie wszystkie, nawet te fantastyczne uiscic (jestem tylko Adminem :mrgreen: ) ale zrobie wszystko co w mojej mocy
nagg
nagg

PostForum: Techniczne / Ogolne   Posted: Sun Feb 02, 2003 3:48 pm   Subject: Rangi
Chyba nie rozumiesz istoty rangi. Ranga jest przyznawana za ilosc postow, ktoe to ilosc wyswietlana jest tak czy inaczej (mowi nam o autorytecie naszego rozmowcy. argument wysuniety przes kogos kto z forum byl od zawsze zawsze bedzie bardziej wartosciowy niz kogos niewiadomo skad...) a Rangi tylko ulatwia zorientowanie sie w tym. Jedyne co mnie odstrasza, to wlasnie tzw "nabikjanie statsow" czyli wysylanie krotkich postow, nie przekazujacych w sumie wiadomosci...
nagg

AKTUALIZACJA
Obrazki rang, odpowiednio do statusu...

To pierwsze piec, jest jeszcze drugi komplet, ale go nie ma sensu umieszczac - kest analogiczny, tylko mieczyki sa zlote, tak jak tu
czyli ranga Admina :D

nagg
nagg

PostForum: Techniczne / Ogolne   Posted: Sun Feb 02, 2003 3:34 pm   Subject: Rangi
Ciekawa opinia, wezme ja pod uwage... jestem ciekaw co sadzi o tym reszta dyskutantow... sam nie jestem jakims fanem rang, ale mysle, ze nie ma w tym takiego zla jak to przedstawil Teluumen...
nagg
  Topic: Ulubiona postac.
nagg

Replies: 173
Views: 10855

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Sun Feb 02, 2003 6:52 am   Subject: Ulubiona postac.
Ja niestety nie bede orginalny, zawsze lubilem Gandalfa :)

Ale za to ciekawa sprawa, w ksiazce naprawde nie przepadalem za Boromirem, a tutaj, jakby go rozumiem, i... i wsumie mu wybaczam, a moze nawet zastanawiam sie, czy ja nie wybralbym takie drogi jak on? Pierscien oferowal "dzialanie", a puszczenie w Mordor, "czekanie" - Gondor czekal, ipatrzyl, jak nad Mordorem zbieraja sie chmury. Teraz czas na dzialanie...
nagg
nagg

PostForum: Techniczne / Ogolne   Posted: Sat Feb 01, 2003 7:04 pm   Subject: 2 Komlety rang
:) To dobrze, ale jest mi znany, powszechy zreszta proceder podbijania rang, przez wysylania postow typu "tak"... ale zaryzykuje :) Przedstawiam 2 komplety, jeden "dobry" a drugi "zly": Co wy na to?

Siły Dobra
========
0 postow -> Hobbici±tko
10 - > Młody Hobbit
50 -> Krasnoludzki Kupec
100 -> Krasnoludzki Wojownik
150 -> JeĽdziec Rohanu

300 -> Elf Wysokiego Rodu
500 -> Numeroczyk
750 -> Towarzysz Powiernika Pier¶cienia
1000 -> Istari
1500 -> Powiernik Pier¶cienia

Siły Zła
==========
0 postow -> Poczwarka
10 - > Goblin
50 -> Ork
100 -> Uruk-Hai
150 -> Dowódca Uruk-Hai

300 -> Szpieg Saurona
500 -> Poseł Saurona
750 -> Nazgul
1000 -> Czarny Numenorczyk
1500 -> Wódz Nazguli

nagg
nagg

PostForum: Techniczne / Ogolne   Posted: Sat Feb 01, 2003 4:28 pm   Subject: Rangi
Hmm, wiekszosc powaznych for ma system rang, czyli odznaczen/tytulow za wyslane posty... jelsi ktos ma pomysl ladnego stopniowania tolkienowych stworkow, ktore bedzie mozna przypisac do ilosci wyslanyc postow... np.
0 postow -> Hobbici±tko
50 - > Hobbit
100 -> Krasnoludzki Wojownik
...
1000 -> Powiernik Pier¶cienia

No i powstaje jeszcze problem płci, Panie moga sie poczuc nieco dziwni jako Krasnoludzki Wojownik :/
Jakies pomysly?
nagg

Page 48 of 49
Jump to: