Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat
Search found 882 matches
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Author Message
  Topic: Jak podoba wam sie koncepcja filmu?
nagg

Replies: 46
Views: 2311

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Thu Feb 13, 2003 11:47 pm   Subject: Jak podoba wam sie koncepcja filmu?
Nie, no pod wzgledem technicznym filmowi nie mam nic do zarzucenia. Oczywiscie, zapewnie mozena by bylo lepiej cos zrobic, ale to co widze satysfakcjonuje mnie w 110% Karjobrazy sa BOSKIE. Kolorystyka rowniez. Z tego co pamietam chyba 96% FotR byla wlasnie filtorwana na kolorowa, zeby danym lokacjom nadac ich specywiczna palete kolorow, a przez to i klimat. Naprawde - technicnie, to PJ pojechal do Srodziemia, nakrecil film, i wrocil :lol:
nagg
  Topic: Zagadka łatwa!
nagg

Replies: 173
Views: 11010

PostForum: Zagadki Golluma / Gospoda   Posted: Thu Feb 13, 2003 11:32 pm   Subject: Zagadka łatwa!
Na forum "Zagadki" będą umieszczone trzy posty przyklejone. Będą obe reprezentować poziom trudności zagadki. Teraz znajduesz się w zagadce łATWEJ. Będę sięstarał ze wszystkich sił, aby zagadka łatwa, rzeczywiście nie sprawiała zbyt dużych kłopotów nawet tym mniej doświadczonym czytelnikom. Osoby które jedynie obejrzały film będą mogły znać niektóre odpowiedzi...

Co było zgubą Isildura?
nagg
  Topic: Średnia zagadka!
nagg

Replies: 127
Views: 5585

PostForum: Zagadki Golluma / Gospoda   Posted: Thu Feb 13, 2003 11:25 pm   Subject: Średnia zagadka!
Na forum zagadki będą umieszczone trzy posty przyklejone. Będą one reprezentować poziom trudności zagadki. Teraz znajduesz się w zagadce ŚEDNIEJ. Będę sięstarał ze wszystkich sił, aby zagadka średnia, rzeczywiście sprawiała kłopoty czytelnikom, ale mimo to nie była nie do rozwiazania dla przecietnego miłośnika Tolkiena. Osoby znające proze Tolkiena z filmu mogą mieć kłopoty z niektórymi zagadkami...

W książce napisane jest, że trzy pierścienie Elfów są ukryte i nigdy ich ręka Saurona nie dotknęła. Kto ma Pierścienie "dla Elfów" Wymień imiona i przypisz im nazwy poszczególnych pierścieni.

nagg
  Topic: Trudna zagadka!
nagg

Replies: 76
Views: 4544

PostForum: Zagadki Golluma / Gospoda   Posted: Thu Feb 13, 2003 11:14 pm   Subject: Trudna zagadka!
Więc tak. Na forum zagadki będą umieszczone trzy posty przyklejone. Będą obe reprezentować poziom trudności zagadki. Teraz znajduesz się w zagadce TRUDNEJ. Będę sięstarał ze wszystkich sił, aby zagadka Trudna, rzeczywiście sprawiała kłopoty nawet tym doświadczonym czytelnikom. Prawie na pewno osoby które jedynie obejrzały film nie będą znały odpowedzi...

Zagadki będą dosyć trudno formuowane, więc prosze się nei dziwić, że niektóre mogą się wydawać dwuznaczne!

Zagadka przeniesona z poprzedniego posata:

Jakiego koloru byly mury miasta u stop Gory Mindolluiny, i jaka slawna budowla byla wykonana z tego samego budulca (czyli miala ten sam kolor)

Zagadka ta sprawiła problem więc mała podpowiedź: W owej Sławnej budowli znajdował się jeden z Palantirów
nagg[/b]
  Topic: CYTATY
nagg

Replies: 15
Views: 2433

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Thu Feb 13, 2003 3:39 pm   Subject: CYTATY
TTT, Saruman:
"There will be no dawn for Men"
W wolnym tłumaczeniu:
Ludzie nie doczekają świtu
Saruman kapitalnie to intonuje!
  Topic: (Przeniesiony) Elfy... To niezwykle istoty...
nagg

Replies: 59
Views: 3342

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Thu Feb 13, 2003 1:30 am   Subject: (Przeniesiony) Elfy... To niezwykle istoty...
A więc tak, piszesz:
Teluumen wrote:

Lecz jest ten maly problem, one zyja w zgodzie i harmoni ze soba, z natura, ze wszelkimi istotami jakie wydala piesn.
(...)
Nie szanuja innych, bo nie maja za co. NIe maja ku temu powodow.

Tutaj nieco przeczysz samemu sobie, raz piszesz, ze zyja w zgodzie, a potem, ze nie szanuja innych...

W tym miejscu tez chcialbym napisac, zeby nie bylo nieporozumien, ze Elfy nie stworzyly swoich idylliczny ojczyzn o wlasnych silach. To dwa Pierscienie mocy tak dzialaly na te krainy, sprawiajac, ze zdawaly sie one rajem na ziemi. Wiec nie jest to tak, ze tam gdzie elfy to zaraz i dobrobyt, spokoj i harmonia. Najlepszym przykladam jest Mirkwood, Mroczna Puszcza, dom Legolasa, ktory wcale nie uchodzi za raj na ziemi. Wlasnie tam skrywaly sie pomioty zla. Rivendell i Lothlorien byly oazami spokoju ze wzgledu na pierscienie (oczywiscie, ich wspanialy wplyw zawdzieczaja tylko sobie, ze nei daly pierscienie dotknac Sauronowi)

Teluumen wrote:

Takze nie moga poradzic na bieg historii, nie jest ich juz zbyt wiele by podejmowac kolejne bitwy o wolnosc tak naprawde dla Srodziemia nalezacego do ludzi.

Mysle, ze jezeli by naprawde zyli w harmoni ze swiatem, byli by wstanie oddac swoje niesmiertelne zycie (no wlsnei w innym topicu dyskutowalismy na ten temat:/) za tą ich ojczyzne...

Teluumen wrote:

Odchodza tak wiec na wschod do nowego swiata gdzie moga przetrwac kolejne wieki rozwijajac swoja cywilizacje.

Eeee, na zachod, za morze... i z tym rozwijaniem cywilizacji to nie przesadzaj :) Jak mysle o cywilizacji i o Elrondzie zaras widze na jego galach czarne okolary, a zanim zielone znaczki jak w matrixe :lol:

Teluumen wrote:

Poruszajac sprawe Mrocznych Elfow (...)

Tutaj daje link do ciekawej strony, Encyklopedii Ardy. Dana podstrona zawiera wiele informacji, a takze ladna rozpiske na temat Elfow:
Elfy

nagg
  Topic: Kto wierzy w magie?
nagg

Replies: 114
Views: 6910

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Thu Feb 13, 2003 1:01 am   Subject: Kto wierzy w magie?
Jeżeli mi powiesz, czym jest magia, to powiem Ci czy w nią wierze :)
Ale szczeze mowac to... nie, absolutnie nie! Jestem racjonalistą do bólu. Nie wierze w zadne zjawiska metafizyczne czy paranormalne... zabawne troche to moze byc, ale cóż tak bywa... chyba nie bedzie wam to przeszkadzac :) LotR moze wypelnia mi ten brak magii i tajemnej cudowności w życiu ;P :)
nagg
  Topic: Role... Niedopatrzenia... Błędy... Smaczki... w WP
nagg

Replies: 49
Views: 3187

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Wed Feb 12, 2003 3:54 pm   Subject: Role... Niedopatrzenia... Błędy... Smaczki... w WP
Tak, w wyprawie grał (zobacz zdjęcie) na pewno, a w TTT jeszcze go nie zauwazylem, (nie mam wersji DivX jeszcze :( bo oczywiscie na DVD musimy jeszcze poczekac)...
W FotR byla jeszcze mowa o tym, ze nad kominkiem Bilba wisza dwa portrety jeden przedstawia PJ a drugi chyba wspolscenarzystkę, ale nie jestem pewien...
A niedopatrzeń jest od groma, sam znam torche w FotR, ale nie chce mi sie wymieniać... wszystko mozna znalesc na www.moviemistakes.com:
Liniki bezposrednie:
Wyprawa
Dwie Wieże
nagg
  Topic: Ulubiona postac.
nagg

Views: 10852

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Wed Feb 12, 2003 9:44 am   Subject: Ulubiona postac.
OXENO wrote:
(...) aczkowiek nie znaja czynu jakim jest starzenie się ....

Ale pisałem: "But they were not unageing or unwearying' (The Letters of J.R.R. Tolkien No 245, dated 1963)."
Co przeczy stwierdzeniu, ze sie nei starzeli, fakt nie umierali ze starosci, i na ich cialach wiek nie pozostawial takich zmian jak u innych ludzi...

v3rt:
Heheh! No własnie, jesteśmy ludźmi... no ty pewnie jesteś, ja jestem tylko Adminem :D Widzę, że na consensus nie ma szans, ale moze kompromis sie uda wypracawac. Ja proponuje zamkniecie tej dyskusji, ja sie juz nie bede czepial :lol: a reszta forumowiczow bedzie mogla, po przeczytaniu pogladów obu stron, sama zadecydowac jak dalej bedzie postepowac, i jak bedzie to pojęcie w swoich postach formuowac :)
nagg
  Topic: (Przeniesiony) Elfy... To niezwykle istoty...
nagg

Replies: 59
Views: 3342

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Feb 11, 2003 10:31 pm   Subject: (Przeniesiony) Elfy... To niezwykle istoty...
Przesadzasz chyba... Za czasów świetności Khazad-dum, Kopalni Morii między Elfami i Krasnalami kwitła dozgonna niemal przyjaźń i wzajemny szacunek... nie bez parady na Wrotach Morii jest banalne hasło w języku Elfów...
Ale to prawda, Efy cechują się tą denerwującą ignorancją na losy świata, starają sie zamknąc w swoich małych ojczyznach, licząc że uda im się przeczekać zawieruche. Zaczynajądziałać dopiwro gdy burza dosięga ich... może mają za złe, że całe zło na ziemi jest spowodowane przez inne rasy?
nagg
nagg

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Feb 11, 2003 10:21 pm   Subject: Ulubiona postac.
Ależ ja nie wątpie w nieśmiertelną duszę!!! Nieśmiertelny, znaczy nie przemijający. Cytat listów Tolkiena, zaczerpnięty z Encyklopedii Ardy

More correctly, Elves don't suffer ageing in the same way as Men. In fact they do age, as Tolkien makes clear in his Letters. There, he says, 'The Elves were sufficiently longeval to be called by Man 'immortal'. But they were not unageing or unwearying' (The Letters of J.R.R. Tolkien No 245, dated 1963).

Czyli, w wolnym tłumaczeniu "Elfy były wystarczająco długowieczne aby uchodzić, w oczach ludzi, za 'nieśmiertelnych', ale starzeli się (nie "nie starzeli się") i męczyli życiem (nie "nie męczyli się [życiem]") Tłumaczenie ułomne, ale własne :D

Myśle, że nie przez przypadek Tolkien pisał: "Elves were (...) longeval" Czyli elfy były długowieczne...
Rozumiem twoje zdanie, ale argument, że ludzie i inne rasy były śmiertelne, jakoś nie przemawia do mnie jako argument, że Elfy były nieśmiertelne :? :wink:
nagg
nagg

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Feb 11, 2003 5:20 pm   Subject: Ulubiona postac.
v3rt: Jasne, razacym bledem nie jest, ale skoro skoro mamy dwa slowa
]nieśmiertelny[ i ]długowieczny[ a nieśmiertelność od zawsze kojarzyła mi się jako atrybut bóstw, mimowolnie odzielam znaczenie słowa od długowiecznisci...
Oczywiście, że się czepiam, ale jestem Adminem, i to moje nabyte w związku z panowaną funkcją zboczenie :) A wspomnieć o różnicach warto, żeby potem takich kwiatków po mieście nie słyszec... :)
nagg
  Topic: Kontynuacja Władcy ??
nagg

Replies: 19
Views: 2016

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Feb 11, 2003 4:23 pm   Subject: Ehh
:shock:
No to tak... z ruskimi zawsze tak bylo... tak samo jest z Harrym Potterem, przecierz tam ta 5 czasc (czy jakos tak - nie znam sie na HP) wypuscili - Tania Lotter, czy cos w tym stylu, ale czyc obora na kilometr... to samo wrazenie odnosze do :kill: Rosyjskiego WP... nie, no nie... Tolkien sie w grobie przewraca :(
nagg
nagg

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Feb 11, 2003 4:18 pm   Subject: Ulubiona postac.
Male sprostowanie, elfy nie byly NIEŚMIERTELNE! Elfy byly długowieczne, czyli nie umierały z powodów naturalnych...
Przypomina mi sie sytuacje w kinie, która bezposrednio nawiazuje do tej, czesto popelnianej pomylki. Siedzialem sobie wygodnie, obok kobieta mojego zycia, na srebrnym ekranie wlasnie bitwa o Helmowy Jar. Scena w ktorej Haldir zostaje zabity, i glos z sali: "Ojej, czemu oni go zabijaja" Osoba towarzyszaca, rownie konspiracyjnym szeptem odpowiada: "Bo Orkowie mieli takie specjalne miecze..." :shock: :buum: :lol:
nagg
nagg

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Mon Feb 10, 2003 9:22 pm   Subject: Ulubiona postac.
Ciekawe spostrzezenie, ale nie wiem czyu zauwazyles ze w filmie jego rola jest BARDZO wytluszczona? To po monologu Sama Faramir puszcza Froda, Gollum, sprzeczajac se z Smeagolem mowi, zeby zabic hobbitow, ale Smeagol uwaza, ze to zbyt ryzykowne, bo "gruby hobbit jest czujny"... w koncu Frodo sam mowi, ze wiele by nie uczynil bez Sama.
Sam jest jakby przeciwwaga dla ciezaru pierscienia, ta jasna strona :) No i ze swoimi (a w;asciwie dziadunia) sentencjami jest rozbrajajacy :)
nagg
  Topic: Krajobrazy Środziemia...
nagg

Replies: 23
Views: 1718

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Mon Feb 10, 2003 9:16 pm   Subject: Krajobrazy Środziemia...
Oj, to bardzo ciezkie... zreszta nie jestem pewien o co ci chodzi, czy mamy opisac to co widzielismy? No coz, to bardzo skomplikowane... nie bede sie rozwodzil, bo jak czytalenm pierwszy raz WP (a ten sie liczy) to wszystkie wizje byly bardzo dziecinne, moze dlatgo z takim poblazaniem podchodze do adaptacji, bo jest bardzie prawdziwa od mojego wymyslaonego, wyobrazonego bajkowego swiata? Nie wiem...
Ciekawy topic... intrygujacy
nagg
  Topic: [04 Lut 2003] Megaplakat w "Świecie Gier Komputerowych&
nagg

Replies: 7
Views: 1684

PostForum: Archiwum   Posted: Mon Feb 10, 2003 8:10 pm   Subject: [04 Lut 2003] Megaplakat w "Świecie Gier Komputerowych&
No nie, to byl promujacy LotRa plakat, to juz bez sensu (mam taki w domu nawet;p) Imho najlepsza by byla szarza gandalfa na uruk-hai w helmowym jarze, albo atak drzewcow na isengard... choc tak soebie mysle, ze ujecie odchodzacych elfow tez byloby fantastyczene... albo nazgul nad frodem w osgiliath... ahh :)
nagg
  Topic: Rycerstwo
nagg

Replies: 34
Views: 3017

PostForum: Forum Fantasy   Posted: Mon Feb 10, 2003 3:52 pm   Subject: rycerstwo, nie dziekuje:)
Hehe, no takie osoby napewno istnieja.. ja do nich nie naleze, ale prawda jest taka, ksiazka odmienila/uksztaltowala sposob patrzenia na swiat. Prawda, prawda, otarlem sie o sfery rycerstwa, ale jedynie w wymiarze czysto teoretycznym (czyli blizsze przyjrzene soe struktorze etc.)
No a bardziej namacalnym efektem jest ogolne zamilowanie do gatunku fantasy (gralem w karty M:tG, a teraz od pewnego czasu grywam w red dragona, dla chetnych i ciekawyc podam adres www.reddragon.pl, lub rd.cenega.pl).
No najbardziej widocznym jest oczywiscie ta stronka i forum, na ktorym piszemy, i licze, ze wraz z wasza pomoca uda nam sie stworzyc przyjazne mikro srodowisko ludzi ktorzy maja podobne, choc nie koniecznie zainteresowania, ale przewszystkim szanuja zdanie innych
nagg

Page 47 of 49
Jump to: