| Author |
Message |
Topic: Średnia zagadka! |
nagg
Replies: 127
Views: 5675
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sun Feb 16, 2003 6:49 pm Subject: Średnia zagadka! |
Brawo, gratuluje, Mmagdo, zdaje sie, ze to juz 3 rozwiazana zagadka, w tym jedna trudna na kacie
Jedziemy dalej, zagadka od v3rta:
"Co znaczy: baruk khazad! khazad ai-menu!"?
nagg |
Topic: Trudna zagadka! |
nagg
Replies: 76
Views: 4580
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sun Feb 16, 2003 6:37 pm Subject: Trudna zagadka! |
ehhhh, v3rt, na drzewo :wink:
Jedziemy dalej, bez zbednych s?ow,
Jak Wieza Saurona byla nazywana czarnej mowie?
nagg |
Topic: Ulubiona Scena i Ujecie w FotR |
nagg
Replies: 63
Views: 3662
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Sun Feb 16, 2003 5:59 pm Subject: hm |
Hmm... hm.... heh... no tak... mialo byc FotR, ale widze ze wszyscy mnie olali :mrgreen: no to dobra, juz... to ja powiem moje ulubione do TTT
1) Odsiecz Gandalfa w Helms Deep
2) Arwen nad grobem Aragorna
3) Przeglad sil Sarumana, jak kamera sie oddala, i leci przez las wluczni
to pokrotce, fantastyczne sa tez inne, gollum, nazgul... no i enty... ale tamte 3 najwieksze wrazenie wywarly
nagg |
Topic: Prawda kole w oczy? ;p |
nagg
Replies: 20
Views: 1829
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Sun Feb 16, 2003 5:40 pm Subject: Prawda kole w oczy? ;p |
Zamieszczam 4 fotki:
Barad-Dur
Miniatura
Minas Tirith
Miniatura
Mordor 1
Mordor 2
A tu dwa zdjecia Parku Narodowego Tongariro, w ktorym kercono zdjecia "w Mordorze"
To jako taka ciekawostka
nagg |
Topic: [15 Lut 2003] Zdjęcia z Powrotu Króla |
nagg
Replies: 27
Views: 5227
|
Forum: Archiwum Posted: Sun Feb 16, 2003 5:01 pm Subject: [15 Lut 2003] Zdjęcia z Powrotu Króla |
U mnie te linki nie dzialaja, ale w sumie nie wazne. Zaintrygowny tematem zaczalem weszyc, i wyweszylem, skad sa owe zdjecia. Sa, uwaga, z KALENDARZA! Tak, ponizej przedstawiam komplet 14 (12 miesiecy + okladka) zdjec w bardzo zadowalajacej jakosci. Uwaga zdjeca sa duzo wieksze, niz prezentowane wczesniej.
Okladka
Intro
Aragorn - Styczen
Gollum - Luty
Arwen - Marzec
Frodo i Sam - Kwiecie
Gandalf - Maj
Eowyn - Czerwiec
Merry i Pippin - Lipiec
Denethor - Sierpien
Legolas i Gimli - Wrzesień
Galadriel - Październik
Ork - Listopad
Frodo - Grudzień
Mam nadzieje, ze wszystkie linki dzialaja - teraz nie mam czasu sprawdzac, ale wieczorem, jesli cos bedzie nie tak, to poprawie
nagg |
Topic: Trudna zagadka! |
nagg
Replies: 76
Views: 4580
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sat Feb 15, 2003 11:19 pm Subject: Trudna zagadka! |
To ja może już powiem o co mi chodziło
Generalnie było tak, że zewnętrzy mur Minas Tirith był... czarny! Tak, prawdopodobnie byl budowany z tego samego kamienia co Orthanc...
to byla taka zagadka poznawcza, bo wiele osob jest swiece przekonane, ze "Białe miasto" było calutkie białe
na potwierdzienie, źródło z http://www.annalsofarda.d...nas-Tirith.htm:
The city with the six walls of white stone and one, the outer of black like the stones of Orthanc. ( "The main wall of the city was of great height and marvellous thickness, built before the power and craft of Nęmenor waned in exile, and its outward face was like to the tower of Orthanc, hard and dark and smooth")
V3rt ma też swoją wersję odpowiedzi, która pasuje do pytania, ale rozni sie tylk nomenklatura od odp. Mmagdy. Wiec może się nią podzieli? :mrgreen:
następne pytanie
O kim mówi ten tekst i dzięki której postaci książkowej go znamy?
"But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
Zycze miłego szperania w literaturze
nagg[/i] |
Topic: [15 Lut 2003] Zdjęcia z Powrotu Króla |
nagg
Replies: 27
Views: 5227
|
Forum: Archiwum Posted: Sat Feb 15, 2003 11:01 pm Subject: [15 Lut 2003] Zdjęcia z Powrotu Króla |
Na sieci pojawiają sie powoli zdjęcia z RotK, ich autetntycznośś ciężko określić, ale moim zdaniem wyglądają baaaardzo wiarygodnie:
Aragorn, a właściwie to już Król Elessar
Hmm, to wyglada mi na ujęcie z ostatniej bitwy przed bramami Mordoru. Aragorn, juz nie Obierzyświat, Król w pełnym rynsztunku!
Arwen, w czerwo-czarnej sukni
Moim zdaniem jedno z najlepszych zdjęci. Jest poprostu FANTASTYCZNE! (btw. Arwen w tej sukni widzielismu juz chyna na pierwszym zwiastunie)
Gandalf Biały z mieczem
Zdjęcie przeciętne, w sumie rownie dobrze mogło byćroione podczas TTT
Frodo, ze światełkiem Galadrieli
Prawdopodobnie w jaskini Szeloby!
Sam i Frodo
Wygląda jakby Sam trzymał Froda, który padł po ukąszeniu Szeloby
No i tyle! Co wy na to? Moim zdanieb zapowaida się, co tu dużo gadać, KAPITALNIE
nagg |
Topic: Kontynuacja Władcy ?? |
nagg
Replies: 19
Views: 2073
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Sat Feb 15, 2003 9:26 pm Subject: Kontynuacja Władcy ?? |
Heh, mimo to po rosyjskiego Władce raczej predko nie siegne nie wiem, moze jestem uprzedzony... hmm, tak jestem! Ale to troche nie fair, zerowac na czyjejs pracy. To raz, a dwa, ze WP to nie jest zwykla powiesc. To mitologia. Czesc calosci. Trzeba by mistrza ktroy bylby w stanie dobudowac dalsza czesc historii... A zazwyczaj tacy "mistrzowie" sa zbytnimi indywidualistami, by konczyc cos w cieniu poprzednika. Wola sie zabrac za tworzenie wlasnego swiata, oczywiscie, nie rzadko bazujac na pracy innych...
nagg |
Topic: Ulubiona Scena i Ujecie w FotR |
nagg
Replies: 63
Views: 3662
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Sat Feb 15, 2003 7:00 pm Subject: Ulubiona Scena i Ujecie w FotR |
No wlasnie, które?
Dla mnie scena to w ruinach Amon Sul, gdy hobbici stoja po srodku, a Nazgule powoli wychodza z mroku, poprostu genialna. A ujecie, to bedzie Gdy Gandalf jest uwieziony na Orthancu, jest tam taki moment gdy kamera jakby zlatuje prostopadle do wiezy. Fanstastyczne ucjecie. I jeszcze wracajac do Amon Sul, zaraz po zgaszeniu ogiska przez Froda, gdy podbiegaja do krawendzi i widza w mgle sunacych Nazguli...
nagg |
Topic: Myslicie ze ... |
nagg
Replies: 45
Views: 2787
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Sat Feb 15, 2003 3:50 pm Subject: Myslicie ze ... |
OXENO: Tak ale ekranizacja Hobbita, to nie pociecie go i zrobienie z niego telenoweli, o czym byla mowa Jak dla mnie Hobbita moga sobie ekranizowac, myysle, ze da sie z tego naprawde ladny film zrobic, bezprenensjonalny, dla widza nie koniecznie malego...
sl1p: Odnosze wrazenie, ze mylisz pojaca, i mowiesz o pierwszej ekranizacji WP, ktore faktycznie byla filmem animowanym:
reżyseria: Ralph Bakshi;
rok produkcji: 1978;
Film Bakshiego jest adaptacją dwóch części trylogii J.R.R. Tolkiena: "Drużyna Pierścienia" i "Dwie wieże". "Władca Pierścieni", jak inne produkcje tego twórcy, jest mroczny i niepokojący. Część scen została zrealizowana metodą rotoskopowania. Bakshi połączył animowane tło i postacie z ujęciami aktorów zarejestrowanymi zwykłą kamerą. Dzieło Bakshiego uznano za kontrowersyjne. Reżyser, zniechęcony atakami miłośników prozy Tolkiena i krytyków, zrezygnował z kontynuowania ekranizacji ostatniej części trylogii.
Zaczerpniete z Stopklatki
Jednak byla to pelnometrazowa produkcja, a topic stanowi o pocieciu WP i zrobieniu np. "Przygod Drozyny Pierscienia" w ktorej bylby totalny mix, zabicie Smauga, obrona Minas Tirith, atak na Isengard... i wieeele innych absurdalnych, wykluczajacych sie w swietle ksiazki watkow
nagg |
nagg
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Sat Feb 15, 2003 9:56 am Subject: Średnia zagadka! |
MMagda: Tak, brawo - oczywiście. Elficki odpowiednik to Fangorn. Pytanie o tyle podchwygtliwe, ze nie kazdy kojarzy nazwe Lasu, z Drzewcem
Nastepne pytanie:
Jak się nazwyała stolica Gondoru podczas Wojny o Pierścień, jaka była poprzednia nazwa, i co owe nazwy oznaczają?
nagg |
Topic: Ulubiona postac. |
nagg
Replies: 173
Views: 11143
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Fri Feb 14, 2003 10:24 pm Subject: Ulubiona postac. |
Hmm, w sumie, to nei bedzie o ulubionej postaci, choc troszke tak
Chodzi mi o Boromira! Otoz, jak czytalem po raz pierwszy raz ksiazke, to szczerze mowac BARDZO go nei lubiem, natomiast, pare lat pozniej jak ogladalem FotRa moje odczucia byly skrajnie inne! Lubilem go. Szanowalem Mimo, ze PJ nie zmienil w sumie charakteru tej postaci... Zastanawiam sie nad przyczyna takiego stanu rzeczy... moze z wiekiem zaczalem rozumiec co Boromir czul, oddajac najpotezniejsza bron niemal w rece wroga. Wiele razy zastanawialem się jak ja bym sie zachowal
nagg |
Topic: Ulubiony rozdział/fragment ksiązki |
nagg
Replies: 54
Views: 2399
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Fri Feb 14, 2003 10:08 pm Subject: Ulubiony rozdział/fragment ksiązki |
No właśnie, do którego najcześciej powracaliście? Ja chyba mimo wszystko do zniszczenia pierścienia. Ale też uwielbiam most nad Khazad-dum. I moment kiedy Druzyna dowiaduje sie, że Frodo ma mithlirowa kolcuge (w filmie to skasztanili, bo druzyna odrazu sie dowiaduje, a w ksiazce kapitalne jest dawkowane napiecie, jak Aragorn biegnei z Frodem na ramieniach, myslac, ze trupa niesie). No i przepadam za Bitwa na Polach Pellenoru
nagg |
Topic: [14 Lut 2003] Władca Pierścieni w TV? |
nagg
Replies: 26
Views: 2646
|
Forum: Archiwum Posted: Fri Feb 14, 2003 9:19 pm Subject: [14 Lut 2003] Władca Pierścieni w TV? |
Tak! Taką wiadomość można przeczytać na www.film.onet.pl:
----
"Władca Pierścieni" w telewizji
(Ananova/14 lutego 2003 07:03)
Jak na razie na "Władcę Pierścieni" należy udać się do kina/ fot. Warner
Jedna z serbskich stacji telewizyjnych, Enigma, wyemitowała piracką wersję filmu "Władca Pierścieni, część II - Dwie wieże".
Pokaz odbył się w kilka tygodni po tym, jak obraz trafił do Europy. Widzowie mogli obejrzeć wersję, która została nagrana na taśmę video w kinie. Wściekli fani twórczości J.R.R. Tolkiena z Serbii twierdzą, że w ten sposób została zniszczona jakakolwiek przyjemność z oglądania filmu. Enigma zapewne zostanie podana do sądu przez Stowarzyszeni Dystrybutorów Filmowych Jugosławii oraz ruch antypiracki w tym kraju.
----
Heh, no słaaaabo?! jakies komentarze? To dobry moment, aby zastanowic sie nad probleme piractwa etc.
W poście jest ankieta "Czy obejrzalbys/abys pierwszy raz WP w TV (tydzien po premierze), zamiast isc do kina?"
nagg |
Topic: Chcesz zamieścić własną zagadkę? |
nagg
Replies: 20
Views: 2683
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Fri Feb 14, 2003 8:44 pm Subject: Chcesz zamieścić własną zagadkę? |
// Troche się to pozmienialo. Wiec narazie ja przejmuje obowiazki "zagadkowego" Do mnie ewentualne popozycje przysylac.
Zagadki zostaja odklejone, bo zdaje sie, ze na forum wyksztalcila sie inna, bardziej popularna forma zabawy (quizy autorskie)
Trudna zagadka!
Średnia zagadka
Zagadka łatwa!
nagg
//
Jezeli tak to wyslij ja do Elfki Prywatną wiadomoscia, wraz z odpowiedzia, najlepiej okresl tez w jakim przedziale trudnosci wedlug ciebie powinna byc, a ona, w swoim czesie zamiesci ja na forum, z podpisem kto wymyslil zagadke. Oczywiscie osoba ta nie moze odpowiadac, a podpowiadajac psuje tylko zabawe innym.
Wiec, kazdy kto ma jakies ciekawe zagadki, proszony jest o inicjatywe spoleczna na rzecz forum
nagg |
nagg
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Fri Feb 14, 2003 8:34 pm Subject: Średnia zagadka! |
Arwen: :):) I tak, po raz kolejny okazalem sie nieprecyzyjny. Oczywiscie niby odpowiedz jest poprawna, ale nei o To imie mi chodzilo. Konkretyzujac chodzilo mi o Elficki odpowiednik... czekam dalej - to proste
v3rt: Hmm, nie bardzo wiem o ch ci chodzi? mozesz sprecyzowac, co ci nie odpowiada? Z gory dzieki
nagg |
nagg
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Fri Feb 14, 2003 3:09 pm Subject: Średnia zagadka! |
Brawo:) Gratuluje! Odpowiedz w pelni satysfakcjonujaca!
Jedziemy dalej:
Jak nazywal sie pierwszy Ent, z którym Merry i Pip zawieraja znajomosc?
nagg |
Topic: Myslicie ze ... |
nagg
Replies: 45
Views: 2787
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Thu Feb 13, 2003 11:58 pm Subject: Myslicie ze ... |
Boże święty uchroń nas przed taką karą!!! Ale szczerz mowaic mysle, ze nia... nie wiem czemu, ale tak mi sie wytaje, ze nie posuna sie az tak daleko...
I skad ci takie szatanskie pomysly przychodza do glowy!? A kysz! a kysz!
nagg |
| |