Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat
Search found 7 matches
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Author Message
  Topic: Odnalezc Boga we Władcy Pierścieni
eloelo1553

Replies: 48
Views: 2625

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Nov 14, 2006 9:59 pm   Subject: Odnalezc Boga we Władcy Pierścieni
Oj... to niech będzie wam, że nie był podobny. Ale i tak jest odwoływany do postaci Chrystusa o czym świadczy fragment>>> "Postać Chrystusa uosabia tu Aragorn, ukryty król, który odzyskuje władzę nad światem i powraca na okręcie by stoczyć ostatnią bitwę. Równocześnie siły zła zostają pokonane." ze strony http://www.polskieradio.p...rt.aspx?iID=245
No i jeszcze we "Włdacy pierścieni" nie występują sami Chrystusi. Są też jeźcy apokalipsy o czym świadczy fragment >>>
."W książce znajdziemy wiele odniesień do Apokalipsy. Wysłannicy zła – czarni jeźdźcy podążający za Frodem przypominają jeźdźców apokalipsy."
Szatan i Antychryst>>>
"Sauron – uosobienie Szatana oraz Saruman – Antychryst" ze strony http://www.polskieradio.p...rt.aspx?iID=245
i Jadowity Język to przecież wąż. Wyrażnie wszystko widać.

Zresztą "Władca pierścieni" ma odwołanie do Biblii o czym przyznał sam Tolkien>>>
""Władca Pierścieni - Tolkien pisze w liście do jednego z przyjaciół - jest oczywiście fundamentalnie religijnym i chrześcijańskim dziełem, początkowo niezauważalnie, ale z pełną świadomością przy powtórnym spojrzeniu." ze strony http://ewangelia.com/tolkien/
Tak więc nie ma co się sprzeczać, Tolkien wie najlepiej.
  Topic: Czy Gollum mógłby się stać pod wpływem Froda dobry???
eloelo1553

Replies: 28
Views: 1379

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Oct 27, 2006 9:42 pm   Subject: Czy Gollum mógłby się stać pod wpływem Froda dobry???
Jasne, że Golumb mógł stać się dobry. Kto z kim przystaje, takim się staje. Tylko, że mogło to podziałać również w odwrotną strone i Frodo stałby się taki jak Golumb.

krawczan wrote:
Przecież Smeagol też miał rodzinę i przyjaciół.Bilbo był dopiero w poczatkowej fazie reakcji na pierścień.

Uważam, że gdyby babka Smeagola nie wypędziła go z domu, Smeagol nie doprowadziłby się do takiego stanu. To samotne zamieszkiwanie w górach doprowadziło go do tego, że miał schizy. Smeagol został okrutnie potraktowany i to przez własną rodzinę. Był mordercom, ale czy to oznacza, że należało go wypędzać? Co to za rodzina która zamiast pomóc wypędza z domu w momencie, kiedy Smeagol tak bardzo potrzebował pomocy.
eloelo1553

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Oct 27, 2006 8:17 pm   Subject: Odnalezc Boga we Władcy Pierścieni
Keira_Metz wrote:
Bo miał brodę? Na jakiej podstawie Aragorn był fizycznie podobny do Chrystusa?

Po prostu te włosy... takie same... i te spojrzenie. Mi tam bardzo przypomina Chrystusa. Jak pierwszy raz oglądałam film to odrazu tak pomyślałam.

Jasna Pani wrote:
A, i jeszcze cos... Skad ktokolwiek moze wiedziec, ze Aragorn byl podobny do Chrystusa? Przeciez chyba nikt z forumowiczow go nie widzial

Chodziło mi o tego z filmów religijnych >>> "Jezus z Nazaretu" czy "Pasja". Również różne rzeźby przedstawiające Chrystusa przypominają Aragorna>>> mężczyzna o długich włosach, broda i te oczy... wnikliwe, głębokie spojrzenie... pełne zrozumienia
  Topic: Czemu większość osób najbardziej lubi elfy?
eloelo1553

Replies: 78
Views: 3746

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Oct 20, 2006 9:52 pm   Subject: Czemu większość osób najbardziej lubi elfy?
ejm2000 wrote:
Czytanie o doskonale doskonałych i naj naj naj wspanialszych, arcy-cudownych elfach jest dla mnie dość mdłym doświadczeniem.

Dokładnie. Elfy są zbyt idealne. Jak ja nie nawidze ideałlów. Za nic w świecie nie chciałabym być elfem. Nic przeciwko nim nie mam, tylko że nie lubie doskonałości. Dobrze, że ludzi tacy nie są. Co by było, gdyby wszyscy ludzie byli piękni, nieśmiertelni, mądrzy, ... Czy to nie byłoby zbyt nudne? To byłoby jakby być w klasie kujonów, w której wszyscy są podporządkowani, nie chodzą na wagary, nie pyskują do nauczycieli. I na dodatek jeszcze zauważyłam, że wszyscy>> Hobbici, Gandalf (czarodzieje), Aragorn (człowiek) palili fajkowe ziele, a elfy nie. :elf: Aż się żygać chce jak się patrzy na takie ideały, które wszystko umnieją, są najzdoniejśi (mają najlepszy wzrok i słuch) oraz najładniej śpiewają. O jej, jakie to piękne...
eloelo1553

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Oct 20, 2006 9:05 pm   Subject: Odnalezc Boga we Władcy Pierścieni
Doznań to ja tam żadnych nie mniałam czytając tą książkę, ale rzeczywiście do Bibli to można ją porównywać. I tu podam przykłady.
racuch23 wrote:
ja odbieram cała wyprawę jako drogę krzyżowaą każdego z nas.

1. Tu jak wcześniej zauważył racuch jest to droga krzyżowa Froda>>
FRODO UPADA PORAZ PIERWSZY
FRODO UPADA PORAZ DRUGI
i jeszcze tam dalej >>> Sam pomaga nieść brzemie dla Frodo tak jak i dla Jezusa Szymon czy jak on tam się zwał pomagał nieść krzyż.
2. Gandalf poświęca się w kopalni Morii dla całej drużyny podobnie jak Jezus dla nas.
Potem śmierć i zmartwychstanie Gandalfa.
3. Aragorn wjeżdzając do Argonat wypowiada do Frodo i Sama słowa >>> "Nie lękajcie się" zupełnie tak jak w biblii. I nawet Aragorn swoim wyglądem przypominał Chrystusa nieprawdaż ?
Tak więc jest to bardzo widzoczne i trzeba chyba być ślepym, żeby tego nie zauważyć, tym bardziej, że to nie są przecież jeszcze wszystkie. Nie jestem specjalnie religijną osobą, ale jeszcze to, że Tolkien pisał "Władce Pierścieni" na podstawie bibli potrafie zauważyć, w przeciwieństwie do innych.
  Topic: Charakter postaci z Władcy...
eloelo1553

Replies: 44
Views: 2486

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Oct 20, 2006 8:01 pm   Subject: Charakter postaci z Władcy...
Ja tam myślę, że jakby dużej się zastanowić to każdy znajdzie coś z każdej postaci. Ja jednak najbardziej chyba jestem podobna do Toma Bombagila. Mam swój własny świat w którym żyję, nie pożądam władzy, nie jestem egoistką i wydaje mi się, że zapewne gdybym była w Śródziemi to pierścień też nie działałby na mnie. :D :D :D
  Topic: Arwena i Aragorn
eloelo1553

Replies: 21
Views: 2343

PostForum: Forum Fantasy   Posted: Fri Oct 20, 2006 7:17 pm   Subject: Arwena i Aragorn
W I Tomie mowa jest jedynie, jak w Tajerze u Elfów Frodo widzi jak Aragorn rozmawia z Arweną. Czytając więc pierwszy tom nie oglądając wcześniej filmu trudno jest więc odgadnąć, że łączyło ich jakieś uczucie. Oczywiście w filmie w pierwszej części więcej jest na temat ich miłości niż książce. :taniec: W filmie zresztą dużo scen zostało przedstawione zupełnie inaczej niż w książce lub wprowadzono zupełnie nowe o których nie było mowy w książce. I chociaż Jackson wypowiadał się, że starał się, żeby film jak najmniej odbiegał od treści książki, to jednak moim zdaniem nie potrzebnie wprowadzał poszczególne sceny, których nie ma w książce. Zamiast tego mógł zekranizować np. coś na temat Bombadila o którym nawet w filmie nie wspomniał, a to też przecież znacząca postać. Gdyby nie on, to przecież Pipin,Rady i Sam zostaliby uwięzieni w drzewach i nie wydostaliby się z nich.

Jump to: