Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat
Search found 320 matches
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Author Message
  Topic: Wasz ulubiony orko podobny pan....
Tamaya

Replies: 17
Views: 909

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Sep 28, 2004 8:05 am   Subject: Wasz ulubiony orko podobny pan....
Pytanie czy można w ogóle lubić kogoś takiego. ;o
  Topic: Wiek
Tamaya

Replies: 127
Views: 6489

PostForum: Poufne ;)   Posted: Tue Sep 28, 2004 8:01 am   Subject: Wiek
To żadna tajemnica.....26 :)
  Topic: Najmniej lubiana postac
Tamaya

Replies: 77
Views: 3823

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Mon Sep 27, 2004 10:57 am   Subject: Najmniej lubiana postac
Tak Denethor. Trudno mi pojąć jak mógł się tak odnosić do swojego syna, kiedy został mu już tylko jeden i wcale nie był gorszy od Boromira, a wręcz wygladał na silniejszą osobowość.
  Topic: TERAŹNIEJSZOŚĆ PIERŚCIENI
Tamaya

Replies: 8
Views: 847

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Mon Sep 27, 2004 10:54 am   Subject: TERAŹNIEJSZOŚĆ PIERŚCIENI
sauronek wrote:
choćby spece od reklamy. moze oni mają jeden z nazgulskich? :hmm: :twisted:

W dużej mierze Tolkien opierał swoją historię na życiu, więc niewykluczone, że tak jest. :) W przenośni oczywiście. Pierścienie jako materialny symbol pewnych ludzkich cech.
  Topic: Film "Władca Pierścieni" za 20 lat
Tamaya

Replies: 14
Views: 1180

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Mon Sep 27, 2004 10:41 am   Subject: Film "Władca Pierścieni" za 20 lat
Mati_00 wrote:
ooo...to by bylo super....grac jakims nazgulem :

I dostać porządny łomot ma się rozumieć. :twisted:
  Topic: Avatary
Tamaya

Replies: 309
Views: 17002

PostForum: Poufne ;)   Posted: Mon Sep 27, 2004 10:35 am   Subject: Avatary
Co się tyczy avatarów o tematyce fantasy tu jest całkiem trochę.

http://zw.dmkhosting.com/www/?id2=./rozne/gal-a
http://www.ava.w.activ.pl/

Mój obecny akurat nieco powiekszałam z oryginału, ale najczęściej sama robię jak mam co potrzeba i dostrajam rozmiar.
  Topic: Wasze ulubione bajki :)
Tamaya

Replies: 111
Views: 7573

PostForum: Film   Posted: Mon Sep 27, 2004 10:08 am   Subject: Wasze ulubione bajki :)
Też zdarza się mi wzruszać na różnych filmach zwykłych i animowanych , ale ponieważ nie znoszę tego okazywać, kiedy inni wokoło nie reagują równie emocjonalnie, więc głowię się jak to ukryć w takich chwilach. Ostatni taki wybuch uczuć to chyba miałam na "Ostatnim Samuraju". Całe szczęście, że w domu. Najgorzej to chyba jest publicznie. Unikam pogrzebów, bo tam to robi się to zaraźliwe.
  Topic: Wielki pojedynek: HH vs Metal vs...
Tamaya

Replies: 83
Views: 3811

PostForum: Muzyka, liryka, tkliwa dynamika...   Posted: Mon Sep 27, 2004 9:53 am   Subject: Wielki pojedynek: HH vs Metal vs...
Z chrześciańskich mnie osobiście podoba się muzyka dawna po łacinie i na styl chorałów gregoriańskich. Czasem z rzadka dla relaksu jak mnie najdzie po tych wszystkich mrocznych tekstach metalowych. Po prostu lubię słuchać skrajnie różnej muzyki.
  Topic: Pozwólcie, że zapytam...
Tamaya

Replies: 55
Views: 3441

PostForum: Poufne ;)   Posted: Sun Sep 26, 2004 8:12 am   Subject: Pozwólcie, że zapytam...
Dlaczego tu jestem to dłuższa historia. Ja mam internet od zaledwie paru miesięcy, ale widziałam kiedyś przekopiowane na płytkę forum jednej ze stron o tematyce fantasy i wtedy się zainteresowałam czymś takim. A ponieważ lubię dyskutować z ludźmi to jak się tylko dorwałam do internetu zaczęłam czegoś takiego szukać. Tamto akurat nie istniało, więc gdy miałam na to czas spróbowałam polecieć po Top Liście fantasy czy czymś podobnym no i to okazało się najciekawsze dla mnie z tego co znalazłam.
  Topic: Komórki
Tamaya

Replies: 47
Views: 2827

PostForum: Gry i Komputer / Internet   Posted: Sun Sep 26, 2004 8:00 am   Subject: Komórki
Mojego modelu nikt tu jeszcze nie wymieniał, więc macie do kolekcji. :)
Sagem MY 3022. Nic porażającego. I jestem w Erze Tak Tak. Nie dzwonię za dużo to idealnie wychodzi, że tak powiem.
Tamaya

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Sun Sep 26, 2004 7:42 am   Subject: Najmniej lubiana postac
Riatha wrote:
Jak można nie lubić Golluma... To chyba jedyna postać, która nic nie ukrywa właściwie... Nigdy nie kłamie... chyba, że nie mówi całej prawdy a to co innego ;]

Cóż może jest prosty w swoim zachowaniu i nie kłamie, ale jednak dał się tak łatwo opanować przez pierścień bez żadnych wzniosłych pobudek, które by go chociaż trochę tłumaczyły, jak np. Boromir, który chciał pomóc ludziom. Zabić przyjaciela dla zachcianki, bo ma coś co się mi podoba to pierwszy minus Golluma. A tak w ogóle to cały czas miał taką mało inteligentną osobowość i to mnie irytowało.
Tamaya

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Sep 24, 2004 12:12 pm   Subject: Najmniej lubiana postac
Osobiście nie przepadam za Tomem Bombadilem, bo taki jakiś nie w moim guście.
Swego czasu nie mogłam się przekonać do Hobbitów, ale potem mi to przeszło. Chodziło raczej o rasę.
No i Denethora też nie lubię, bo był okropny. Ta jego postawa.
Smoczego Języka, bo jak kogoś takiego można lubić.
Golluma też sprawa oczywista dlaczego. Sympatyczny nie był.
No powinnam wymieniać wszystkie czarne charaktery jeszcze, ale jakoś do nich nie mam szczególnych uczuć.
  Topic: Po co Sauron zaklinał całą swoją moc w pierścieniu ?
Tamaya

Replies: 25
Views: 1635

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Sep 24, 2004 11:50 am   Subject: Po co Sauron zaklinał całą swoją moc w pierścieniu ?
Dla mnie Sauron uczynił tak, bo taka była po prostu jego wola. Był zaślepiony zachłannością i obsesją władzy, więc nie myślał perspektywistycznie, czy Jedyny z taką mocą mu nie zaszkodzi jeśli ktos go zniszczy. A zresztą to wiązało się przecież z podróżą na jego terytorium, więc nie liczył, że to możliwe.
Myślę też jak już w którymś z powyższych postów było pisane, że chciał skumulować tam moc, aby mógł ją wykorzystać. Może aby władać w Śródziemiu z pomocą magii musiał stworzyć szereg pomocniczych artefaktów, którymi były właśnie pierścienie, bo sama potęga umysłu nie była w stanie kontrolować wszystkich. Taki rodzaj doskonałego asystenta, który mu był wierny, bo nie chciał zostać z wrogami Saurona.
  Topic: TERAŹNIEJSZOŚĆ PIERŚCIENI
Tamaya

Replies: 8
Views: 847

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Sep 24, 2004 11:36 am   Subject: TERAŹNIEJSZOŚĆ PIERŚCIENI
Podoba mi się twoja koncepcja rozmyślania, jakby to wygladało w naszych czasach. Akurat w tej chwili nie przychodzi mi do głowy wielkie rozważanie, ale według mnie odpowiedź jest prosta.
Który by to nie był pierścień trafił by do tych, którzy są najsprytniejsi, najsilniejsi, czy po prostu mieliby farta znaleźć gdzieś.
No chyba, że od razu dostali by je ludzie godni, tylko kto im miałby je rozdawać. Może ten co miałby Jedynego. :twisted:
W każdym razie naturalnie nie byłoby z tego nic dobrego, a nawet gorzej niż w Śródziemiu, bo przyznajmy sobie sami jak wygląda nasz obecny świat. Raczej daleko mu do Śródziemia.

Ilu z nas odmówiłoby sobie przechowywania w domu Jedynego, jeśli by weszło w posiadanie chociażby dla samej satysfakcji, że masz coś, co inni nie? :green:

A idąc dalej. Posiadacze jeżeli nie byliby zniewolenie przez moce pierścieni to żyliby w ciągłym strachu, że ktoś ich napadnie i im ukradnie. A takie rzeczy zapewne by się działy. Jak mówią skandynawskie poezje:

Z powodu pieniędzy ludzie
krew przelewają.
Wilk wzrasta w lesie.
To ogień i powódź
i wężowa droga.

W każdym razie cieszę się, że nie muszę martwić, się gdzie ukryć mojego Jedynego przed współczesnym Isildurem, czy kto by tam przybył. :D
  Topic: Oj nie rozumiem tych dziewczyn..
Tamaya

Replies: 95
Views: 3223

PostForum: Poufne ;)   Posted: Fri Sep 24, 2004 11:05 am   Subject: Oj nie rozumiem tych dziewczyn..
Czy facetów muszą nurtować tak dziwne pytania?
Zgadzam się ze zarówno z Ozz jak i Scoia'tael, chociaż to pierwsze mam akurat dawno za sobą i wcale tak źle nie znosiłam. To jest odpowiedź na twoje pytanie.
Poza tym kobiety muszą się czymś wyróżniać od facetów, bo zamiast nimi zajmowalibyście się tylko swoimi kumplami. :/
A tak macie się kim opiekować. :D
  Topic: [P] Afera złotego pierścionka
Tamaya

Replies: 13
Views: 1622

PostForum: Tworczosc wlasna / Opowiadania   Posted: Thu Sep 23, 2004 12:03 pm   Subject: [P] Afera złotego pierścionka
Hmm. Więcej skupiałam się na samej treści, ale miejscami mogłabyś dopracować styl.
- Trochę rażące wydają się fragmenty tekstu brane w nawiasy, które mogłyby tworzyć normalny ciąg wypowiedzi np. tutaj:
Quote:
Muszę to zapisać do księgi dziwów. W końcu (po trzech latach) mu się udało!"

- Czy:
Quote:
(Tymczasem w kuchni)

Może zamiast nawiasów w tym zrób przerwę w linijkach tekstu i wtedy napisz bez nawiasu.
- A na przykład taki komentarz:
Quote:
I z czego wtedy będę żył? (czyt. z czego będzie kupował mineralną i wódkę? I z czego wyląduje na kacu?)

Nie lepiej byłoby zrobić z odnośnikiem pod tekstem jak w tłumaczeniach obcych zwrotów.
- W profesjonalnej twórczości niektórzy też nie akceptują dodawania emotionków.
- Myślę, że ten Legolas w różowej sukience chyba był za bardzo rażący.
- Poza tym miejscami tekst robi wrażenie stylistycznie jakbyś była nieco niepewna, co piszesz. Tak nieśmiało to opowiadasz. Spróbuj nadać temu silniejszy akcent. Chyba, że to wrażenie ma związek z którymś z wymienionych już przeze mnie elementów.

Jednak podtrzymuję, że pomysł masz dobry i w przekładaniu na literaturę też nie tak wiele ci brakuje. Naturalnie w moim odczuciu. :) Zapewne zamierzasz przerabiać tak dalej WP, prawda?
  Topic: Zabawa w zgadywanie.
Tamaya

Replies: 343
Views: 10671

PostForum: Zagadki Golluma / Gospoda   Posted: Thu Sep 23, 2004 11:25 am   Subject: Zabawa w zgadywanie.
A może Sauron, który nie był tak żywy jak pozostali. :hmm:
Albo Sauron, którego nie było przy ostatecznej rozprawie z Sarumanem w Isengardzie po ataku Entów. :hmm:
  Topic: Co robicie jak macie doła?
Tamaya

Replies: 74
Views: 3570

PostForum: Poufne ;)   Posted: Thu Sep 23, 2004 11:18 am   Subject: Co robicie jak macie doła?
A propos filmików na doła niema jak ten teledysk. :D

http://piorun.ds.pg.gda.pl/~centurion/lotr.avi

Odkąd go ściągłam doł się mnie nie trzyma. :lol:

Page 16 of 18
Jump to: