Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat
Search found 1127 matches
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Author Message
  Topic: Muzyka w tle do Tolkiena..
Milva

Replies: 24
Views: 2841

PostForum: Forum Fantasy   Posted: Sat Mar 26, 2005 4:00 pm   Subject: Muzyka w tle do Tolkiena..
Silencius wrote:
ja polecam znakomitą, austryjacką kapelę epic black metalową Summoning. ich muzyka ma wspaniały, orkowy i mroczny klimat. dla wielbicieli nieco prymitywniejszej muzyki metalowej polecam Burzum.

Taaa...Summoning(szkoda, że ich nowa płyta wyjdzie dopiero w kwietniu :( ) i Blind Guardian. To moi faworyci :green: . Jeśli chodzi Burzum, też jest całkiem niezłe, mimo to wolę dwie piersze kapele :) Enya, chyba nawet nie musze mówić ;) , i Loreena McKennit, słuchałam narazie tylko jednej płyty( zamierzam więcej :D ) , i musze przyznać,że jest świetna :tak: . I oczywiście soundtrack do LOTRA, to chyba najlepsza muzyka oddająca klimat Śródzioemia, ale w końcu do tego została napisana ;)
Aha, byłabym zapomniała. Jest jeszcze pewna metalowa kapela hmmm, która jest całkiem w porządku.Jej nazwa mówi sama za siebie : Isengard ;)
  Topic: łodziński czy Skiniewska
Milva

Replies: 79
Views: 4298

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Sat Mar 19, 2005 5:04 pm   Subject: łodziński czy Skiniewska
Wedłu mnie tłumaczenie Skibniewskiej nie ma sobie równych. Kiedyś, z nudów pożyczyłam łozińskiego. Doszłam do :hmm: chyba czwartego rozdziału, i oddałam. Nie mogłam wytrzymać. Nie rozumiem jak można tak beznadziejnie przetłumaczyć książkę.Chociaż trzeba przyznać, że nieźle się uśmiałam.(Bagosz,Tajar,Latoloria...:roll:) :D Czytałam jeszcze przekład Frąców, które owszem jest lepsze od łozińskiego, ale do Skibniewskiej nie można go porównywać.
  Topic: Inne książki Tolkiena
Milva

Replies: 36
Views: 2813

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Sat Mar 19, 2005 4:52 pm   Subject: Inne książki Tolkiena
Nimrodel wrote:
szczerze powieziawszy gdybym najpierw obejrzała film to za cholere po ksiazke bym nie siegła.. bogu dzieki jest dowrotnie.. :)

Ja na moje nieszczęście najpierw obejrzałam film ;o I jakoś nie ciągnęło mnie do książki :) . W końcu po dłuuugich prośbach mojego brata, który przekonywał mnie,że książka jest niebo lepsza od filmu, zaczęłam czytać...Można się domyślić jaka była moja reakcja. Do tej pory, przeczytałam ją już dobre kilka razy i zamierzam więcej;) Rewelacja!

A jeśli chodzi o książki Tolkiena jakie czytałam to było tego dosyć sporo ;) Na razie przypominam sobie tyle (nie wszystkie są Jego autorstwa):
-Silmarillion
-Hobbit
-WP
-Księga Niedokończonych Opowieści
-Ostatnie legendy Śródziemia
-Drzewo i Liść
-Niedokończone Opowieści
-Potwory i Krytycy
-Bestiariusz Tolkienowski
-Encyklopedia Śródziemia
-Gospodarz Giles z Ham( inna wersja: Rudy Dżil i jego pies)
-Przygody Toma Bombadila
Pan Gawen i Zielony Rycerz
I inne. Od jakiegos czasu usiłuję zdobyć Atlas Śródziemia i nigdzie, w żadnej księgarni go nie ma :/
  Topic: Hobbit coraz bliżej?
Milva

Replies: 20
Views: 1433

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Sat Mar 19, 2005 2:10 pm   Subject: Hobbit coraz bliżej?
Prawdopodobnie zdjęcia do "Hobbita" ruszą dopiero za trzy albo cztery lata. Oto dowód ;) :
"W jednym udzielonych niedawno wywiadów Peter Jackson oświadczył, że prace na planie ekranizacji "Hobbita" J. R. R. Tolkiena mogą ruszyć za trzy albo cztery lata.

Jackson zapewnia, że wciąż ma ochotę na powrót do Śródziemia. Jest jednak przekonany, że zanim będą mogły rozpocząć się prace nad filmem na arenie pojawią się najpierw prawnicy, którzy będą mieli za zadanie ustalenie do kogo należą prawa do ekranizacji książki. Obecnie podzielone są one pomiędzy studia MGM i New Line Cinema. Plany przejęcia MGM-u przez Sony dodatkowo utrudniają sytuację i dlatego przyszłość projektu jest obecnie niejasna.

Jackson pracuje na planie nowego "King Konga". Po zakończeniu realizacji tego obrazu zamierza zekranizować "Nostalgię anioła" Alice Sebold
"
( http://www.wladca-pierscieni.pl)

Boję się,że zepsują ten film :( ( co jest bardzo możliwe). Strach pomyśleć co by było gdyby wpadłby im do głowy pomysł nakręcenia Silma!!! :hmm:
  Topic: Ktory tom jest najlepszy??
Milva

Replies: 24
Views: 2035

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Sat Mar 19, 2005 1:44 pm   Subject: Ktory tom jest najlepszy??
Mnie podobają się wszystkie tomy. Nie mam ulubionego ;) Chociaż...no może czasem wydaje mi się, że najlepsza jest 3 część. Ulubionego fragmentu też nie mam. Jest tylko kilka takich, których nie lubię :| Jeśli chodzi o film to oczywiście RotK. Był chyba najbardziej zgodny z ksiązką. Na drugim miejscu FoTR, a na ostatnim TTT... Myślałam, że szlag mnie trafi przez elfy w Helmowym Jarze i Arwenę :evil: .
  Topic: Twoje imię i rasa w Śródziemiu!
Milva

Replies: 75
Views: 6064

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Mar 18, 2005 8:38 pm   Subject: Twoje imię i rasa w Śródziemiu!
Elven Name Possibilities for Milva
The root name suitable for feminine and masculine is:
Meneanoon
Another masculine version is:
Meneanoonion
More feminine versions are:
Meneanooniel
Meneanoonien
Meneanoonwen

Hobbit lad name for Milva
Bob Proudfoot from Gamwich
Hobbit lass name for Milva
Bell Proudfoot from Gamwich

Dwarven Name for Milva
Rundin Craftyfury
This name is for both genders.

Orkish Name for Milva
Ufbręg the Squasher
This name is for both genders.

Ad?ťnaic name for Milva
Kitabbaslak :lol: :lol:

Kitabbaslak!!!!!!! Buahahahhah!!!!!!! Chyba zmienię sobie nicka! :)
  Topic: ULUBIONA RASA.
Milva

Replies: 135
Views: 7203

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Mar 18, 2005 8:30 pm   Subject: ULUBIONA RASA.
Nie jestem oryginalna :) - oczywiście elf :) Może nie są takie doskonałe, na jakie wyglądają( heh, ja wcale nie dążę do doskonałości więc mi to nie przeszkadza :P ),ale po prostu,to moja ulubiona rasa i tyle. Nie zmienię się. 8)
  Topic: Kórego ze złych charakterów nigdy nie chcielibyście spotkać?
Milva

Replies: 20
Views: 1160

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Mar 18, 2005 8:18 pm   Subject: Kórego ze złych charakterów nigdy nie chcielibyście spotkać?
Ze mną też jest odwrotnie :P Może to trochę dziwne( ja w ogóle jestem dziwna ;) ),ale ja właśnie chciałabym spotkać się z jakimś złym charakterem :D Najlepiej z Morgothem albo Sauronem. Zadałabym mu tyle pytań... :roll: O ile wcześniej by mnie nie zabił i pozwolił o cokolwiek zapytać.. :green:
  Topic: Trudny Silmarillion?
Milva

Replies: 61
Views: 3255

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Mar 18, 2005 7:46 pm   Subject: Trudny Silmarillion?
Muszę przyznać, że kiedy pierwszy raz czytalam Silma wydawał mi się dosyć trudny. Ale to dosyć zrozumiałe- miałam wtedy 10 lat ;) . Za którymśtam (chyba kilkunastym) razem czytało mi się lekko prawie równie dobrze jak "Władcę...". No może bez przesady,ale po kilku razach przyzwyczaiłam się do poziomu tej książki. :)
  Topic: Wasz "czarny charakter"....
Milva

Replies: 35
Views: 1768

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Mar 18, 2005 7:40 pm   Subject: Wasz "czarny charakter"....
Oczywiście, że Morgoth :D To mój idol!! :lol: No dobra, może trochę przesadziłam ;) Ale Melkor jest zdecydowanie najbardziej "złym charakterem" we wszystkich książkach Tolkiena. W końcu był taki okrutny, potworny, bez skrupułów i w ogóle ;) . Na drugim miejscu znajdzie się chyba Sauron.W sumie mogę jeszcze doliczyć Feanora, ale on pasowałby bardziej do grupy tzw. " Niegrzecznych" bohaterów :twisted: .

Pozdrawiam
  Topic: Najwiekszy wojownik elfów
Milva

Replies: 41
Views: 2574

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri Mar 18, 2005 7:26 pm   Subject: Najwiekszy wojownik elfów
Największy elfi wojownik??? Uhh...trudny wybór :) W ankiecie zaznaczylam oczywiście pana Feanora, ponieważ jest moim ulubionym ( no, nie tylko on) bohaterem. Ale zdaje mi się,ze on nie był największym WOJOWNIKIEM elfów w dosłownym tego słowa znaczeniu. Owszem, odznaczał sie wielką mądrością, sprawnością rąki i umysłu itp. itd, ale nie rąbał mieczem jak inni bohaterowie. Tak więc, oto lista( oczywiście według mnie) największych wojowników ( dosłownie :) ) :
Na pierwszym miejscu oczywiście :
1. Fingolfin :twisted:
2. Echtelion ( za Gothmoga)
3. Finrod
4. No i oczywiście Gil-Galad

Page 63 of 63
Jump to: