| Author |
Message |
Topic: problem z czcionką cirth |
Milva
Replies: 1
Views: 824
|
Forum: Gry i Komputer / Internet Posted: Fri Apr 22, 2005 7:02 pm Subject: problem z czcionką cirth |
Umm...hm...( cholera, robię za jakiegoś technicznego pomocnika:P). No dobra, otwierasz C:\WINDOWS\FONTS, wklejasz tam plik z fontem. Potem wchodzisz na Worda, piszesz cokolwiek i powinno Ci działać. Jesli nie, to plik jest jakiś zepsuty. W tym wypadku wejdź np. tu, ściągnij sobie od nowa i zainstaluj. Powinien działać. Ja zrobiłam właśnie tak i wszystko jest w jak najlepszym porządku... |
Topic: Dlaczego Oko? |
Milva
Replies: 58
Views: 3247
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Sun Apr 17, 2005 4:26 pm Subject: Dlaczego Oko? |
Hmm...też często się nad tym zastanawiałam, i niestety nie doszłam do niczego nowego. Moze ten cytat w czymś pomoże:
| David Colbert, Magiczny świat Władcy Pierścieni wrote: | DLACZEGO SAURON OBJAWIAł SIĘ JAKO POJEDY?CZE OKO?
Chociaż w WP jest kilka wzmianek o tym, że Sauron ma ciało( brak mu tylko palca, który został odcięty razem z Pierścieniem), zasadniczo pojawia się on w przerażającej formie wszystkowidzącego Oka. Frodo widzi Oko w Zwierciadle Galadrieli i przeraża go ono tak bardzo, że nie potrafi się poruszyć ani odezwać. Orkowie z Czarnej Wieży uzywają czerwonego oka jako swego znaku i mówią o Sauronie jako o Wielkim Oku.
CÓż JA WIDZĘ SWOIM OCZKIEM?...
W legendach roi się od jednookich bogów i demonów. Są to zwykle wersje bóstw Słońca z wcześniejszych mitów, takie jak egipski bóg Ra. Bogowie Słońca( i Księżyca) pojawiają się we wszyskich kulturach, od Mezopotamii po Amerykę.
często co jednoocy bogowie sa wszystkowidzący. Nie można przed nimi zachować niczego w tajemnicy, tak samo jak nie można uciec przed słonecznym blaskiem. Gollum unika światła Śłońca i Księżyca, ponieważ przypominają mu Saurona.
Nawet późniejsze wersje bogów Słońca często zachowują swoje pierwotne moce. Na przykład w legendach celtyckich bóg Balar ( Smile Tolkien wykorzystuje jego imię w nazwach zatioki i wyspy Balar) miał pojedyncze ogniste oko, które jednym spojrzeniem potrafiło niszczyć całe armie.
OKO ZA OKO?
Ważna rolę przy krztałtowaniu postaci Saurona odegrał pewien legendarny jednooki bóg, który pierwotnie był bogiem Słońca. jak wspomniano wczesniej ważnym źródłem inspiracji był tu dla Tolkiena Odyn, główny bóg mitologii skandynawskiej. Przy pisaniu Hobbita stał się on pierwowzorem czarnoksiężnika, który w końcu wyrósł na Czarnego Władcę z WP.
Spośród licznych opowieści o Odynie najważniejsza jest ta o utracie przezeń oka, ponieważ ujawnia źródlo jego mocy. Zawsze niespokojny i poszukujący nowej wiedzy i doświadczeń, odyn postanowił napić się z niezwykłej studni, zawierającej wszelką mądrość. Studni tej, znajdującej się u korzenia wielkiego drzewa podtrzymującego świat, strzegł olbrzym Mimir, który powiedział, że pozwoli Odynowi jedynie spróbować wody- da mu tylko jeden róg napełniony cennym płynem. Nawet za tę odrobinę Odyn musiał złożyć wielką ofiarę, poświęcając oko. Odyn zastanowił się przez chwilę i wyraził zgodę. Oddał oko, wypił wodę i , tak jak zamierzał, zyskał wiedzę która pomogła mu zostać największym z bogów Pólnocy. Często później pojawiał się jako starzec z jednym błyszczącym okiem. |
Tak więc, czy Tolkien wzorował Saurona ( i jego oko) na mitologii Skandynawskieji i na Odynie ? hmm, |
Topic: Wasze Zwierzaki :) |
Milva
Replies: 249
Views: 7479
|
Forum: Poufne ;) Posted: Fri Apr 15, 2005 12:50 pm Subject: Wasze Zwierzaki :) |
Mam koteczka ( szkoda,że TYLKO jednego). Zwie się Lucuś (a właściwie Lucjan-Lucjusz-Pikuś-Feanor-Ancalagon, róznie to bywa ). Ma trzy i pół roku. Jest bało rudy, a jego charakter można opisac jako hmmm...lekko wybuchowy, chociaż zwykle jest baardzo spokojny. Ogólnie piękna z niego kicia
Oto dwa linki do jego zdjęć :
http://img100.exs.cx/img100/7111/img0744tp.jpg
http://img100.exs.cx/img100/1291/img02028in.jpg
PS Jeśli zdobędę drugiego kota, nazwę go Feanor ( a własciwie Feanornik ). Najlepiej żeby był to czarny Maine Coon ... |
Topic: RODZICE |
Milva
Replies: 23
Views: 1446
|
Forum: Poufne ;) Posted: Fri Apr 15, 2005 12:40 pm Subject: RODZICE |
Ech....Beznadzieja...Owszem, dają mi pieniądze (po kilku dniach błagania), ale najgorsze są ich wrzaski, krzyki, awantury. A właściwie mojej matki. Ona nie potrafi chyba normalnie mówić. Nic tylko wrzeszczy,wrzeszczy i wrzeszczy. Nie umie np. zrozumieć, że lubię książki fantasy, i w kółko je czytam. " Co to za głupoty czytasz?! Lepiej byś się pouczyła! Albo posprzątała! W twoim pokoju jest straszny bałagan!!!" Potrafi tak gadać godzinami. Nieee...nie gadać. Wydzierać się i wreszczeć. Pierwszą rzeczą, która słysze wracając ze szkoły jest krzyk mojej kochanej mamusi "Posprzatajjjj! Umyj! Idź! Zrób!" Wiecznie tylko:" Kaśśśka!!!!!! Zrób tamto, siamto". Eh...wymyślała by coś innego! Kiedy czytam np. "Władcę", mówi: " Po co ty to czytasz?! 20 razy przeczytać jedna ksiązkę!!! To jest nienormalne!! Lepiej byś poszła do lekarza!" Wrrr!!!! Przynajmniej mam normalnego ojca, który czyta Tolkiena, Pratchetta i najważniejsze: Nie wrzeszczy(no...hehe..zdarza mu się ;P) ! Uff...Koszmar. Czasem mam ochotę wyskoczyć przez okno albo ich zamordować . |
Topic: Gadu-Gadu |
Milva
Replies: 39
Views: 2260
|
Forum: Poufne ;) Posted: Fri Apr 15, 2005 12:27 pm Subject: Gadu-Gadu |
A co mi tam... Macie :4932693 |
Topic: Kto do kogo pasuje??Pobawmy sie w łączenie par! |
Milva
Replies: 13
Views: 1562
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Fri Apr 15, 2005 12:13 pm Subject: Kto do kogo pasuje??Pobawmy sie w łączenie par! |
Myślę, że Feanor i Galadriela by do siebie pasowali Nie wiem czy nasza piękna Nerwena byłaby szczęśliwa, ale Feanor napewno...( jak wiadomo, w Valinorze napastował ją z powodu "złotych włosów" a takto miałby ich pod dostatkiem ) |
Topic: Ulubiona postac. |
Milva
Replies: 173
Views: 11158
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Fri Apr 15, 2005 12:08 pm Subject: Ulubiona postac. |
Z "Władcy" ? Hmmm...Bardzo trudny wybór Sama nieraz zastanawiałam się kim jest moja ulubiona postać, i jakoś mogłam wybrać tej najfajniejszej. Oto lista faworytów :
-Sauron (mam słabość do czarnych charakterów)
-Gandalf
-Aragorn
-Legolas ( chociaż filmowa wersja lekko mi go obrzydziła)
-Drzewiec
-Galadriela
-Glorfindel (hmm...zabił Balroga, i w ogóle fajny z niego gość:) )
- Saruman( patrz--->Sauron)
- Gollum
Z Władcy chyba tyle. Z Hobbita Thorin, Bombur i reszta Krasnoludów, no i oczywiście Smaug. Z Silma:
- FEANOR ,
- Meliana,
-Fingolfin(trochę to dziwne, ale po pierwszym przeczytaniu Silma, kojarzył mi sie z dzwoneczkami )
- Turin
- Morgoth
- Synowie Feanora
- Yavanna
-Smoki ( zwłaszcza Ancalagon. Nazywam tak teraz mojego kota )
I Wieleeele innych... |
Topic: Ulubiona bitwa |
Milva
Replies: 40
Views: 2483
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Thu Apr 07, 2005 7:57 pm Subject: Ulubiona bitwa |
Oczywiście Nirnaeth Arnoediad!!! Miała baaardzo duży wpływa na dalsze losy Beleriandu i zrobiłam na mnie miłe wrażenie (Miłe?! Chyba jestem jakaś dziwna ) . Pozatym lubię jeszcze Bratobójstwo w Alqualonde. Nietypowa bitwa, nie przypominam sobie, zeby w jakiejkolwiek innej książce, która czytałam pojawił się podobny wątek. Z LOTRA wybrałabym chyba tą na polach Pelennoru., w koncu byla najważniejszą (i największą) bitwą Wojny o Pierścień , więc miała ogromny wpływ na dalsze wydarzenia. |
Topic: Ostatni Władca Pierścienia- Wojna o pierścień oczami Saurona |
Milva
Replies: 21
Views: 2758
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Mon Mar 28, 2005 9:56 pm Subject: Ostatni Władca Pierścienia- Wojna o pierścień oczami Saurona |
Straszne! Po prostu okropne! Rok temu przeczytałam ta książkę i żałuję!
Zupełnie zgadzam się z osobą, która to napisała:
| Tarletan ,Umbar, 7 Maja wrote: |
Jeśli demokracja polega na tym, że każdy powsinoga może opluć to, co święte, co najdroższe, co nasze i z naszych korzeni- to ja rezygnuję z demokracji! OSTATNI WłADCA PIERŚCIENIA to jawna kpina z nas wszystkich.Tylko- pytam - wodą na czyj młyn jest ta kpina? Kto tam chichocze na drugim brzegu Anduiny? |
Dobrze powiedziane. Bardzo dobrze powiedziane! Bardzo NIE polecam tej książki. To czysta kpina!!! |
Topic: Miecze |
Milva
Replies: 17
Views: 1885
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Mon Mar 28, 2005 9:37 pm Subject: Miecze |
Nikt chyba nie pamięta o Wielkim Elfim łuczniku (:P No...wspomniano tylko o mieczu) i jego równie wielkim łuku !
Belthronding - łuk Belega
Gałęź dębu - Thorin posługiwał się nią jako tarczą i pałką podczas Bitwy w Azanulbizar (stąd jego przydomek Dębowa Tarcza) |
Topic: Wasze ulubione zespoły |
Milva
Replies: 149
Views: 9798
|
Forum: Muzyka, liryka, tkliwa dynamika... Posted: Mon Mar 28, 2005 2:56 pm Subject: Wasze ulubione zespoły |
Uff...dużo tego jest Wymienie wszystko co wpadnie mi do głowy( kolejność przypadkowa):
-Blind Guardian
-Black Sabbath
-Rob Zombie
-Deep Purple
-Summoning
-Apocalyptica
-Arcturus
-Vintersorg
-Falkenbach
-Sting
-Iblis (zespół black-metalowy, mojego brata)
-Rhapsody
-ULVER!!!
-Exploding plastix
-Enya
I wyjątek: Jazz: Norah Jones |
Topic: Najgorsza muza-czyli czego nie lubimy słuchać |
Milva
Replies: 220
Views: 7887
|
Forum: Muzyka, liryka, tkliwa dynamika... Posted: Mon Mar 28, 2005 2:46 pm Subject: Najgorsza muza-czyli czego nie lubimy słuchać |
Nienawidzę:
- Hip-hopu (polskiego i nie tylko. Ale zwłaszcza to pierwsze )
- Popu
- Rapu
-Disco-polo
-Techno
-WSZYSTKIE POLSKIE ZESPOłY!
Innymi słowy nie trawię niczego oprócz: Metalu i Rocka. |
Topic: jak zrobic avatar |
Milva
Replies: 2
Views: 1266
|
Forum: Techniczne / Ogolne Posted: Mon Mar 28, 2005 2:18 pm Subject: jak zrobic avatar |
Chodzi Ci o to co zrobić,żeby avatar pojawiał sie przy Twoim poście, nie jak go STWORZYĆ( jesli chcesz to zrobić to wejdź TUTAJ) ?
A więc wchodzisz do profilu. Jest tam Panel Kontrolny Avatarów i Odnośnik do zewnętrznego obrazka. Wklejasz tam adres avatara, któy znajduje się NIE NA TWOIM KOMOPUTERZE tylko w internecie. I gotowe. Aha, i jego szerokość nie może być większa niż 120 pikseli, wysokość większa niż 120 pikseli, a rozmiar wiekszy niż 10kB. Myślę, że wyraziłam sie dośc jasno
P.S. To chyba nie jest odpowiedni dział na zadawanie takich pytań. Temat powienien być TU. Ale to tylko drobna sugestia
// WOW! Plus dla tej Pani -nagg // |
Topic: Czytane 100 razy |
Milva
Replies: 43
Views: 3209
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Mon Mar 28, 2005 2:04 pm Subject: Czytane 100 razy |
Sama nie wiem ile razy to czytałam Chyba jakoś tak:
WP- 20 (chyba jakos tak, ale to MAłO!!! )
Silm- conajmniej 19
Hobbit- jakieś 10-11
TO STANOWCZO ZA MAłO!!!
WIĘCEJ CZYTANIA! MNIEJ SIEDZENIA NA TYM MARNUJĄCYM CZAS FORUM! :d
Co do moich rodziców: Matka wiecznie się na mnie denerwuje i wrzeszczy: "Dlaczego ty czytasz w kółko tego Tolkiena! To jakies bzdety! Masz pełno innych książek! Albo lepiej byś się czegoś pouczyła!"
Ja jej odpowiadam: "Ależ ja się uczę! Geneaologii Królów Rohanu!"
Mój ojciec nie czepia się mnie, sam lubi fantasy, ale WP czytał tylko raz, więc usiłuje go namówić, żeby przeczytał jeszcze kilka razy Brat jak juz wcześniej pisałam, uwielbia Tolkiena i sam wielokrotnie czyta jego książki. Wiekszość moich znajomych mówi mi,ze jestem szalona To chyba prawda. Na lekcjach( kiedy mi się nudzi, a zwykle tak jest ) wypisuje różne rzeczy związane z Tolkienem. Kiedyś na polskim rysowałam Drzewo Genealogiczne Rodu Finwego, na ławce nauczycielka zauwazyła to, kazala mi to wyczyścić, wpisała mi uwage i jeszcze mnie spytała! Wrrr |
Topic: Od ilu lat? |
Milva
Replies: 69
Views: 5349
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Mon Mar 28, 2005 1:47 pm Subject: Od ilu lat? |
Pierwszy raz przeczytałam WP mając (wiem, to trochę dziwne ) 7-8 lat Może lekko za wcześnie się za niego zabrałam, ale dziwnym trafem, książka do mnie dotarła...Całkiem nieźle ją zrozumiałam. Zresztą jeszcze przed jej przeczytaniem, w przedszkolu, słuchałam wykładów mojego brata na temat LOTRA, także mniej więcej wiedziałam o co chodzi "Hobbita" przeczytałam chyba niewiele wcześniej, parę miesięcy przed WP. "Silma" "pochłonęłam"( ja nie czytam, ja chłonę książki ) trochę później...Chyba w wieku 11 Za pierwszym razem nie zrozumiałam go do końca( nie twierdze, że to jakaś arcytrudna książka,ale nie znam osoby, która zrozumiała wszystko idealnie za pierwszym razem ),ale za drugim,trzecim,czwartym itd., razem było lepiej Chociaz uważam, że WP może przeczytać każdy i w każdym wieku. Od 5-100 lat |
Topic: W jakiej części Śródziemia chcielibyście mieszkać? |
Milva
Replies: 139
Views: 7378
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Mon Mar 28, 2005 1:35 pm Subject: W jakiej części Śródziemia chcielibyście mieszkać? |
Gdybymżyła w Pierwszej Erze... chyba wybrałabym Gondolin, Doriath albo Angband ( Takie przyjemne miejsce.Idealne do zamieszkania. Oczywiście nie jako niewolnik ). Druga Era- oczywiście Numenor A Trzecia...trudny wybór. Myslę, że chyba Moria , lub ostatecznie Lorien. |
Topic: Inne książki |
Milva
Replies: 61
Views: 4783
|
Forum: Forum Fantasy Posted: Sat Mar 26, 2005 4:21 pm Subject: Inne książki |
Ehh...przeczytałam baaardzo dużo książek fantasy Ale wypisze tylko moje ulubione
-PRATCHETT!!!!! PO PROSTU MISTROSTWO !!
-"Pamięć,Smutek i Cierń" Tada Williamsa
-"Mgły Avalonu" - Marion Z. Bradley
-"Koło Czasu " Jordana
-"Wiedźmin ";) -Sapkowskiego
- kilka ksiązek "Dragonlance"
- książki R.A Salvatore'a !!!! (Drizzt rządzi! )
-"Ziemiomorze" Ursuli Le Guin
-"Pieśn lodu i ognia" G. Martina
Ostatnio przeczytałam "Trylogię Zimnego Ognia" C.S. Friedman i jest naprawdę fajna
W ankiecie nie zagłosowałam. Nie wiedziałam co wybrać |
Topic: Odeszła Andre Norton |
Milva
Replies: 8
Views: 896
|
Forum: Forum Fantasy Posted: Sat Mar 26, 2005 4:04 pm Subject: Odeszła Andre Norton |
Hmmm...przyznam szczerze, że o niej nie słyszałam, choć czytam wyłącznie (no prawie ) fantastykę. Muszę zdobyć jakąś książke jej autorstwa, i przeczytać. kto wie, może mi się spodoba ? |
| |