| Author |
Message |
Topic: Jak widzicie albo wyobrazacie sobie Mrgotha i Eru? |
Milva
Replies: 31
Views: 1998
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Wed Jun 01, 2005 5:27 pm Subject: Jak widzicie albo wyobrazacie sobie Mrgotha i Eru? |
Morgoth - Wielki (2-3-4 metrowy) facet, ubrany na czarno, wstrętna gęba ze złośliwym uśmieszkiem( no...może w niektórych momentach nie ze złośliwym tylko raczej przestraszonym, powiedziałabym nawet,że czasem przerażonym), oczywiście Grond w łapie (podczas pojedynku z Fingolfinem, chyba nie chodził 24h na dobe z takim ciężkim młotem w ręku, co?)) i żelazna koronaz Silmarilami na głowie .Zresztą moje wyobażenie najlepiej oddaje rysunek Teda Nasmitha : http://img-fan.theonering...ith/morgoth.jpg
Eru- Hmmm...ten pan jest trudniejszy do wyobrażenia niż Melkor, ale twierzdzę, iż wyglądał jakoś tak : nie ma do końca widocznej postaci (tylko oczy mocno się wyróżniają)), przypomina jakby ducha no i wiadomo, otacza go światło i aura świętości Nigdy nie potrafiłam przedstawić go sobie tak jak wielu ludzi zwykle wyobrażaj sobie Boga- tzn. miły, życzliwy, uśmiechnięty staruszek z długa siwą brodą... |
Topic: Wasz ulubiony orko podobny pan.... |
Milva
Replies: 17
Views: 909
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Wed Jun 01, 2005 5:04 pm Subject: Wasz ulubiony orko podobny pan.... |
Hmm...mój ulubiony orko-podobny pan...Chyba Gothmog, po pierwsze dlatego , że jego imię bardzo miło mi się kojarzy ,chociaż z drugiej strony źle się kojarzy, bo Gothmog uczesniczył w mordowaniu mojego ulubionego bohatera -Feanora!!! . Po drugie dlatego, że lubię Balrogów ( ów orko-podobny pan chyba nim nie był, ale co z tego przeciez imię takie samo), po trzecie, w filmie bardzo przypadł mi do gustu ten jego "piękny" pyszczek , i po czwarte-ostatnie, tak nazywał się równiez jeden z Nazguli( których bardzo lubię :twisted .
Innych orków jakoś nie polubiłam, i ogólnie za nimi nie przepadam -wolę elfy |
Topic: Maglor |
Milva
Replies: 5
Views: 900
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Fri May 27, 2005 10:32 pm Subject: Maglor |
Wiecie co...ostatnio zastanawiałam się nad Maglorem...Co się z nim stało po zakończeniu Wojny Gniewu? Wiadomo, wrzucił Silmarilka do Morza i gdzieś powędrował...No własnie, gdzie?! W kółko nad tym myślę i wdaję się w długie, męczace i po pewnym czasie denerujace dysputy z moim bratem Zginął? Umarł( ze smutku? z żalu po straconym Silmarilu? z nudów?)? Utonął? Popełnił samobójstwo? Wędrował sobie po brzegach Śródziemia? Wrócił do DOmów Mandosa, albo za Morze ( o ile mu pozwolili, własnie: kolejny watek. Czy po pokonaniu Morgotha i Saurona elfom z Beleriandu[zwłaszcza Noldorom] wolno było wrócić bezpośrednio do Valinoru czy na Tol Eresseę?) ? W Silmie napisane jest:
| Quote: | | ...Maglor także nie mógł znieść męki jaką mu zadawał jego Silmaril, więc cisnął go do morza, a potem błakał się po wybrzeżu do końca swoich dni po wybrzeżu i śpiewał falom pieśni pełne bólu i żalu. |
To znaczy, że umarł? Ja w to nie wierzę Jestem pewna, że przeżył Co Wy o tym sądzicie? |
Topic: Trudny Silmarillion? |
Milva
Replies: 61
Views: 3255
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Fri May 27, 2005 10:05 pm Subject: Trudny Silmarillion? |
| Świr wrote: | | jedynym problemem były te wszystkie imiona które mi sie myliły i daty itp. a tak to bardzo fajnie mi sie to czytało:) |
Ta...ja miałam ten sam problem. Rzeczywiście trochę mi się myliły Zwłaszcza wszystkie osoby na F. Fingolfin, Fingon, Finarfin, Finrod... Przez pewnien czas wydawało mi się, ze Fingon walczył z Morgothem, a Fingolfin uratował Maedhrosa Dopiero nagle uswiadomiłam sobie, że coś jest nie tak . I mimo, że czytałam Silma juz dobre pare razy ( hmm...jakieś 19??) to np.nadal uczę sie na pamięć geanalogii Królów Numenoru Musze poswięcić temu więcej czasu... |
Topic: Wasze ulubione bajki :) |
Milva
Replies: 111
Views: 7573
|
Forum: Film Posted: Thu May 26, 2005 11:30 pm Subject: Wasze ulubione bajki :) |
Uff, ale dużo wymieniania Bajki...hmmm...są w porzadku, ale wolę kreskówki, które też są przecież bajkami :
•H-man !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
•Transformers!
•Shin Chan
•Samuraj Jack
•Owca w Wielkim mieście
•Krowa i kurczak
•Krecik
• LIGA SPRAWIEDLIWYCH
•Gumisie
•X-man
•Batman Przyszłości
•Smerfy
•CHOJRAK!!!!!!!!!!!!!!
• Dom dla zmyślonych przyjaciół pani Foster
• Muminki
• Simpsonowie
• Happy Tree Friends - zabójcze
NO I OCZYWIŚCIE WIELKIE • STAR WARS the Clone Wars |
Topic: Odmiana nazw ras i imion. |
Milva
Replies: 20
Views: 1409
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Thu May 26, 2005 11:20 pm Subject: Odmiana nazw ras i imion. |
| Impuls wrote: | | ...bo Elfy to male stworki ze skrzydełkami ktore znamy z bajek a Elfowie wystepują w książkach Tokiena |
A mnie zawsze się wydawało, że te stworki ze szkrzydełkami z bajek to raczej elfiki, albo krasnoludki Chociaż, może rzeczywiście, Elfowie brzmi bardziej... ludzko |
Topic: Teścik :) |
Milva
Replies: 28
Views: 2770
|
Forum: Film Posted: Thu May 26, 2005 11:15 pm Subject: Teścik :) |
Oczywiście horror Hehehe...jak ja to lubię... krew, zło, szatan |
Topic: Star Wars: RotS |
Milva
Views: 1231
|
Forum: Film Posted: Thu May 26, 2005 11:10 pm Subject: Star Wars: RotS |
Hmm...w kinie JESZCZE nie byłam(Idę jutro, a tak niecierpliwie czekałam na premierę ) ale film oglądałam i to dwa razy. Przyznam szczerze, ze całkiem, całkiem Jedną z rzeczy, które zupełnie mi się nie podobały były niektóre fragmenty( będąca główna przyczyną klęski, przynajmniej dla mnie, Ataku Klonów...) z Padme i Anakinem, mogli by je wyciąć
Ogólne film wydaje się być najlepszym z trzech najnowszych części, chociaż i tak nic nie pobije IV,V i VI epizodów
Nie przypominam sobie rzeczy, które szczególnie mnie zdenerwowały(no...oprócz momentów typu "Aragorn-Arwena" ), z wyjatkiem...śmierci Grievousa. To moja ulubiona postać z RotS( i jeszcze ten jego kaszel ). Ach szkoda gadać...byłam wściekła na Obi-Wana, jak mógł dopuścić się takiej zbrodni :[
tak w ogóle film podobał mi się, nie było to jakieś wielkie arcydzieło, ale Lucas wreszcie przypomniał sobie co to znaczy robic dobre filmy |
Topic: Pierścień Mroku |
Milva
Replies: 21
Views: 1862
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Thu May 26, 2005 6:01 pm Subject: Pierścień Mroku |
Oooo...chętnie sobie przeczytam Wyślij mi na maila: milva8@buziaczek.pl
Z góry dzięki. |
Topic: Pierścień Mroku |
Milva
Replies: 21
Views: 1862
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Mon May 23, 2005 5:15 pm Subject: Pierścień Mroku |
| Echh...po tym co tu napisaliście wcale nie mam ochoty tego czytać( miałam zamiar). A łudziłam się, że ksiązka będzie lepsza od "Ostatniego Władcy Pierścieni". Cholera, co ci rosjanie tak się przyczepili kontynuacji WP... Mimo wszystko spróbuję (o ile da się próbować) skądś zdobyć i przeczytać pierwszy tom. ( a może by tak wykombinować Ebooka??:)) |
Topic: Poszukiwana tapeta z Balrogiem |
Milva
Replies: 1
Views: 888
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Mon May 23, 2005 5:02 pm Subject: Poszukiwana tapeta z Balrogiem |
Oto dwie z filmowym Balrogiem:
http://shipofdreams.net/lotr/balrog.htm
http://www.thelandofshado...g-moria1280.jpg
I jedna z ilustracją:
http://digilander.libero....tasy/balrog.jpg |
Topic: Odmiana nazw ras i imion. |
Milva
Replies: 20
Views: 1409
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Mon May 23, 2005 4:51 pm Subject: Odmiana nazw ras i imion. |
| Mati_00 wrote: | ja osobiscie odmieniam jak kolezanka przede mna...ale to zalezy od sytuacji...
posluze sie twoja tabelka Tamaya...
Elf - Elfy, Elfów, Elfom, Elfami, Elfach,
Hobbit - Hobbici, Hobbitów, Hobbitom, Hobbitami, Hobbitach
Krasnolud - Krasnoludy, Krasnoludów, Krasnoludom, Krasnoludami, Krasnoludach,
Ork - Orkowie, Orków, Orkom, Orkami, Orkach,
Nazgul - Nazgule, Nazguli, Nazgulom, Nazgulami, Nazgulach |
Ja odmieniam dokładnie tak samo. Chociaż czasem zdarza mi się powiedzieć np. Elfowie albo coś w tym stylu. Ale no właśnie, to zależy od sytuacji |
Topic: Kto do kogo pasuje??Pobawmy sie w łączenie par! |
Milva
Replies: 13
Views: 1562
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Fri May 20, 2005 8:16 pm Subject: Kto do kogo pasuje??Pobawmy sie w łączenie par! |
A może Eowina i Arwena?? Chociaż sama nie wiem... to mogłoby skończyć się tragicznie |
Topic: Hobbit - quiz |
Milva
Replies: 12
Views: 1999
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Fri May 20, 2005 8:00 pm Subject: Hobbit - quiz |
Heh, tylko 90% Spodziewałam się więcej. "Hobbita" czytałam miesiąc temu, a to chyba nie tak dawno, żeby nie zapamiętać...:? |
Topic: The best weapon od Middle Earth... |
Milva
Replies: 57
Views: 4263
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Sun May 15, 2005 5:21 pm Subject: The best weapon od Middle Earth... |
...Pomyślmy , moja ulubiona broń, chyba miecz długi, albo półtoraręczny. Ale szczerze mówiąc nie obraziłabym się gdybym dostała jakąkolwiek broń Chociaż najbardziej odpowiada mi miecz Jakikolwiek, ważne żeby tylko był mieczem. Nie wiem dlaczego, ale po prostu czuje do tego rodzaju broni jakiś respekt Są takie piękne , walczy się nimi szybciej niż np. toporem czy maczugą...a zresztą co więcej pisać... zresztą i tak nic nie można dodać do wypowiedzi Tinwenary
A tak apropos tej katany Arweny- to jedna z rzeczy, które bardzo, ale to bardzo denerwują mnie w filmie . Dlaczego wszystkie elfickie miecze ( wyjatek: Glamdring i żądło) wyglądają jak katany i są zakrzywione??? Rozumiem, że elfy miały kota na punkcie kwiatów, roślin, liści itd. , ale czemu od razu robić jakies zakrzywione miecze?! |
Topic: Nuda pierścieni |
Milva
Views: 1400
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Sat May 14, 2005 9:46 pm Subject: Nuda pierścieni |
Bez komentarza. Natknęłam się na to w jakiejś księgarni, przeczytałam kilka stron, wściekłam się i odłozyłam. Wrrr...ludzi, którzy piszą takie pierdoły powinno się palić na stosach!
Tak samo jak "Ostatni Władca pierścieni", kolejna "parodia" (nie napisana jako parodia), której nie da się czytać.
I pomysleć, że mają wydać parodię "Silmarilliona". Nie wiem czy bedzie gorsze, czy lepsze od "Nudy pierścienia", ale napewno nie zaczne tego czytać |
Topic: The Lord of the Rings Charakter Test |
Milva
Replies: 46
Views: 3880
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Sat May 14, 2005 9:36 pm Subject: The Lord of the Rings Charakter Test |
O rany...znowu Eowina! Jak to możliwe, że za kazdym razem kiedy rozwiązuję podobny test nią jestem...
PS Sympatykom takich testów polecam tą stronę: http://www.selectsmart.com/lotr.html
jest tam ich wiele więcej. Na razie rozwiązałam jeden: "Którym synem Feanora jesteś"
Ucieszyłam się, bo wyszedl mi Maedhros |
Topic: Co z Entianami? |
Milva
Replies: 16
Views: 1076
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Sat May 14, 2005 9:27 pm Subject: Co z Entianami? |
Hmm...a może ona po prostu wyruszyły na Zachód, w jakiś dziwny sposób przeszły morze, albo Valarowie im pomogli, i w końcu zamieszkały w Valinorze, przygarnięte przez Yavannę?
Jeśli tak, to nie wyginęły, bo niby od czego? Ktoś je ściął, spalił itd? Więc chyba mogły dalej się rozmnażać, przecież w Amanie napewno żyli jacyś Entowi faceci
Tak mi się przynajmniej zdaje. Ale nikt nie rozwiąże tego problemu. Trzeba by było zapytać samego Tolkiena...
Albo no nie wiem, może nadal żyją gdzieś w Śródziemiu, tylko tak umiejetnie się chowają, ze nikt nie umie ich znaleźć |
| |