Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat
Search found 1127 matches
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Author Message
  Topic: Jak widzicie albo wyobrazacie sobie Mrgotha i Eru?
Milva

Replies: 31
Views: 1998

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Wed Jun 01, 2005 5:27 pm   Subject: Jak widzicie albo wyobrazacie sobie Mrgotha i Eru?
Morgoth - Wielki (2-3-4 metrowy) facet, ubrany na czarno, wstrętna gęba ze złośliwym uśmieszkiem( no...może w niektórych momentach nie ze złośliwym tylko raczej przestraszonym, powiedziałabym nawet,że czasem przerażonym), oczywiście Grond w łapie (podczas pojedynku z Fingolfinem, chyba nie chodził 24h na dobe z takim ciężkim młotem w ręku, co?)) i żelazna koronaz Silmarilami na głowie .Zresztą moje wyobażenie najlepiej oddaje rysunek Teda Nasmitha : http://img-fan.theonering...ith/morgoth.jpg
Eru- Hmmm...ten pan jest trudniejszy do wyobrażenia niż Melkor, ale twierzdzę, iż wyglądał jakoś tak : nie ma do końca widocznej postaci (tylko oczy mocno się wyróżniają)), przypomina jakby ducha no i wiadomo, otacza go światło i aura świętości :D Nigdy nie potrafiłam przedstawić go sobie tak jak wielu ludzi zwykle wyobrażaj sobie Boga- tzn. miły, życzliwy, uśmiechnięty staruszek z długa siwą brodą...
  Topic: Wasz ulubiony orko podobny pan....
Milva

Replies: 17
Views: 909

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Wed Jun 01, 2005 5:04 pm   Subject: Wasz ulubiony orko podobny pan....
Hmm...mój ulubiony orko-podobny pan...Chyba Gothmog, po pierwsze dlatego , że jego imię bardzo miło mi się kojarzy :D ,chociaż z drugiej strony źle się kojarzy, bo Gothmog uczesniczył w mordowaniu mojego ulubionego bohatera -Feanora!!! :zona: . Po drugie dlatego, że lubię Balrogów ( ów orko-podobny pan chyba nim nie był, ale co z tego :green: przeciez imię takie samo), po trzecie, w filmie bardzo przypadł mi do gustu ten jego "piękny" pyszczek :D , i po czwarte-ostatnie, tak nazywał się równiez jeden z Nazguli( których bardzo lubię :twisted :) .
Innych orków jakoś nie polubiłam, i ogólnie za nimi nie przepadam -wolę elfy ;]
  Topic: Maglor
Milva

Replies: 5
Views: 900

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri May 27, 2005 10:32 pm   Subject: Maglor
Wiecie co...ostatnio zastanawiałam się nad Maglorem...Co się z nim stało po zakończeniu Wojny Gniewu? Wiadomo, wrzucił Silmarilka do Morza i gdzieś powędrował...No własnie, gdzie?! W kółko nad tym myślę i wdaję się w długie, męczace i po pewnym czasie denerujace dysputy z moim bratem :) Zginął? Umarł( ze smutku? z żalu po straconym Silmarilu? :/ z nudów?)? Utonął? Popełnił samobójstwo? Wędrował sobie po brzegach Śródziemia? Wrócił do DOmów Mandosa, albo za Morze ( o ile mu pozwolili, własnie: kolejny watek. Czy po pokonaniu Morgotha i Saurona elfom z Beleriandu[zwłaszcza Noldorom] wolno było wrócić bezpośrednio do Valinoru czy na Tol Eresseę?) ? W Silmie napisane jest:
Quote:
...Maglor także nie mógł znieść męki jaką mu zadawał jego Silmaril, więc cisnął go do morza, a potem błakał się po wybrzeżu do końca swoich dni po wybrzeżu i śpiewał falom pieśni pełne bólu i żalu.

To znaczy, że umarł? :/ Ja w to nie wierzę :D Jestem pewna, że przeżył :) Co Wy o tym sądzicie?
  Topic: Trudny Silmarillion?
Milva

Replies: 61
Views: 3255

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri May 27, 2005 10:05 pm   Subject: Trudny Silmarillion?
Świr wrote:
jedynym problemem były te wszystkie imiona które mi sie myliły i daty itp. a tak to bardzo fajnie mi sie to czytało:)

Ta...ja miałam ten sam problem. Rzeczywiście trochę mi się myliły :? Zwłaszcza wszystkie osoby na F. Fingolfin, Fingon, Finarfin, Finrod... :P Przez pewnien czas wydawało mi się, ze Fingon walczył z Morgothem, a Fingolfin uratował Maedhrosa :lol: Dopiero nagle uswiadomiłam sobie, że coś jest nie tak :) . I mimo, że czytałam Silma juz dobre pare razy ( hmm...jakieś 19??) to np.nadal uczę sie na pamięć geanalogii Królów Numenoru :D Musze poswięcić temu więcej czasu...
  Topic: Wasze ulubione bajki :)
Milva

Replies: 111
Views: 7573

PostForum: Film   Posted: Thu May 26, 2005 11:30 pm   Subject: Wasze ulubione bajki :)
Uff, ale dużo wymieniania :D Bajki...hmmm...są w porzadku, ale wolę kreskówki, które też są przecież bajkami ;) :

•H-man !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
•Transformers!
•Shin Chan
•Samuraj Jack
•Owca w Wielkim mieście
•Krowa i kurczak
•Krecik
• LIGA SPRAWIEDLIWYCH :lol:
•Gumisie
•X-man
•Batman Przyszłości
•Smerfy
•CHOJRAK!!!!!!!!!!!!!!
• Dom dla zmyślonych przyjaciół pani Foster
• Muminki
• Simpsonowie
• Happy Tree Friends - zabójcze :>
NO I OCZYWIŚCIE WIELKIE • STAR WARS the Clone Wars :dark:
  Topic: Odmiana nazw ras i imion.
Milva

Replies: 20
Views: 1409

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Thu May 26, 2005 11:20 pm   Subject: Odmiana nazw ras i imion.
Impuls wrote:
...bo Elfy to male stworki ze skrzydełkami ktore znamy z bajek a Elfowie wystepują w książkach Tokiena

A mnie zawsze się wydawało, że te stworki ze szkrzydełkami z bajek to raczej elfiki, albo krasnoludki :P Chociaż, może rzeczywiście, Elfowie brzmi bardziej... ludzko ;)
  Topic: Teścik :)
Milva

Replies: 28
Views: 2770

PostForum: Film   Posted: Thu May 26, 2005 11:15 pm   Subject: Teścik :)
Oczywiście horror :dark: Hehehe...jak ja to lubię... krew, zło, szatan :twisted:
  Topic: Star Wars: RotS
Milva

Views: 1231

PostForum: Film   Posted: Thu May 26, 2005 11:10 pm   Subject: Star Wars: RotS
Hmm...w kinie JESZCZE nie byłam(Idę jutro, a tak niecierpliwie czekałam na premierę :P ) ale film oglądałam i to dwa razy. Przyznam szczerze, ze całkiem, całkiem :P Jedną z rzeczy, które zupełnie mi się nie podobały były niektóre fragmenty( będąca główna przyczyną klęski, przynajmniej dla mnie, Ataku Klonów...) z Padme i Anakinem, mogli by je wyciąć ;)
Ogólne film wydaje się być najlepszym z trzech najnowszych części, chociaż i tak nic nie pobije IV,V i VI epizodów :D
Nie przypominam sobie rzeczy, które szczególnie mnie zdenerwowały(no...oprócz momentów typu "Aragorn-Arwena" ;) ), z wyjatkiem...śmierci Grievousa. To moja ulubiona postać z RotS( i jeszcze ten jego kaszel :P ). Ach szkoda gadać...byłam wściekła na Obi-Wana, jak mógł dopuścić się takiej zbrodni :[
tak w ogóle film podobał mi się, nie było to jakieś wielkie arcydzieło, ale Lucas wreszcie przypomniał sobie co to znaczy robic dobre filmy ;)
  Topic: Pierścień Mroku
Milva

Replies: 21
Views: 1862

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Thu May 26, 2005 6:01 pm   Subject: Pierścień Mroku
Oooo...chętnie sobie przeczytam ;) Wyślij mi na maila: milva8@buziaczek.pl :)
Z góry dzięki.
  Topic: Pierścień Mroku
Milva

Replies: 21
Views: 1862

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Mon May 23, 2005 5:15 pm   Subject: Pierścień Mroku
Echh...po tym co tu napisaliście wcale nie mam ochoty tego czytać( miałam zamiar). A łudziłam się, że ksiązka będzie lepsza od "Ostatniego Władcy Pierścieni". Cholera, co ci rosjanie tak się przyczepili kontynuacji WP... Mimo wszystko spróbuję (o ile da się próbować) skądś zdobyć i przeczytać pierwszy tom. ( a może by tak wykombinować Ebooka??:))
  Topic: Poszukiwana tapeta z Balrogiem
Milva

Replies: 1
Views: 888

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Mon May 23, 2005 5:02 pm   Subject: Poszukiwana tapeta z Balrogiem
:hmm: Oto dwie z filmowym Balrogiem:
http://shipofdreams.net/lotr/balrog.htm
http://www.thelandofshado...g-moria1280.jpg
I jedna z ilustracją:
http://digilander.libero....tasy/balrog.jpg
  Topic: Odmiana nazw ras i imion.
Milva

Replies: 20
Views: 1409

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Mon May 23, 2005 4:51 pm   Subject: Odmiana nazw ras i imion.
Mati_00 wrote:
ja osobiscie odmieniam jak kolezanka przede mna...ale to zalezy od sytuacji...
posluze sie twoja tabelka Tamaya...

Elf - Elfy, Elfów, Elfom, Elfami, Elfach,
Hobbit - Hobbici, Hobbitów, Hobbitom, Hobbitami, Hobbitach
Krasnolud - Krasnoludy, Krasnoludów, Krasnoludom, Krasnoludami, Krasnoludach,
Ork - Orkowie, Orków, Orkom, Orkami, Orkach,
Nazgul - Nazgule, Nazguli, Nazgulom, Nazgulami, Nazgulach

Ja odmieniam dokładnie tak samo. Chociaż czasem zdarza mi się powiedzieć np. Elfowie albo coś w tym stylu. Ale no właśnie, to zależy od sytuacji ;)
  Topic: Kto do kogo pasuje??Pobawmy sie w łączenie par!
Milva

Replies: 13
Views: 1562

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Fri May 20, 2005 8:16 pm   Subject: Kto do kogo pasuje??Pobawmy sie w łączenie par!
A może Eowina i Arwena?? :D Chociaż sama nie wiem... to mogłoby skończyć się tragicznie ;]
  Topic: Hobbit - quiz
Milva

Replies: 12
Views: 1999

PostForum: Zagadki Golluma / Gospoda   Posted: Fri May 20, 2005 8:00 pm   Subject: Hobbit - quiz
Heh, tylko 90% :/ Spodziewałam się więcej. "Hobbita" czytałam miesiąc temu, a to chyba nie tak dawno, żeby nie zapamiętać...:?
  Topic: The best weapon od Middle Earth...
Milva

Replies: 57
Views: 4263

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Sun May 15, 2005 5:21 pm   Subject: The best weapon od Middle Earth...
...Pomyślmy :hmm: , moja ulubiona broń, chyba miecz długi, albo półtoraręczny. Ale szczerze mówiąc nie obraziłabym się gdybym dostała jakąkolwiek broń ;) Chociaż najbardziej odpowiada mi miecz ;) Jakikolwiek, ważne żeby tylko był mieczem. Nie wiem dlaczego, ale po prostu czuje do tego rodzaju broni jakiś respekt :green: Są takie piękne :P , walczy się nimi szybciej niż np. toporem czy maczugą...a zresztą co więcej pisać... zresztą i tak nic nie można dodać do wypowiedzi Tinwenary :)
A tak apropos tej katany Arweny- to jedna z rzeczy, które bardzo, ale to bardzo denerwują mnie w filmie :evil: . Dlaczego wszystkie elfickie miecze ( wyjatek: Glamdring i żądło) wyglądają jak katany i są zakrzywione??? :| Rozumiem, że elfy miały kota na punkcie kwiatów, roślin, liści itd. , ale czemu od razu robić jakies zakrzywione miecze?! :/
  Topic: Nuda pierścieni
Milva

Views: 1400

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Sat May 14, 2005 9:46 pm   Subject: Nuda pierścieni
Bez komentarza. Natknęłam się na to w jakiejś księgarni, przeczytałam kilka stron, wściekłam się i odłozyłam. Wrrr...ludzi, którzy piszą takie pierdoły powinno się palić na stosach! :zona:
Tak samo jak "Ostatni Władca pierścieni", kolejna "parodia" (nie napisana jako parodia), której nie da się czytać.
I pomysleć, że mają wydać parodię "Silmarilliona". Nie wiem czy bedzie gorsze, czy lepsze od "Nudy pierścienia", ale napewno nie zaczne tego czytać :|
  Topic: The Lord of the Rings Charakter Test
Milva

Replies: 46
Views: 3880

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Sat May 14, 2005 9:36 pm   Subject: The Lord of the Rings Charakter Test
O rany...znowu Eowina! Jak to możliwe, że za kazdym razem kiedy rozwiązuję podobny test nią jestem... :hmm:

PS Sympatykom takich testów polecam tą stronę: http://www.selectsmart.com/lotr.html
jest tam ich wiele więcej. Na razie rozwiązałam jeden: "Którym synem Feanora jesteś" :]
Ucieszyłam się, bo wyszedl mi Maedhros :D
  Topic: Co z Entianami?
Milva

Replies: 16
Views: 1076

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Sat May 14, 2005 9:27 pm   Subject: Co z Entianami?
Hmm...a może ona po prostu wyruszyły na Zachód, w jakiś dziwny sposób przeszły morze, albo Valarowie im pomogli, i w końcu zamieszkały w Valinorze, przygarnięte przez Yavannę?
Jeśli tak, to nie wyginęły, bo niby od czego? Ktoś je ściął, spalił itd? Więc chyba mogły dalej się rozmnażać, przecież w Amanie napewno żyli jacyś Entowi faceci :)
Tak mi się przynajmniej zdaje. Ale nikt nie rozwiąże tego problemu. Trzeba by było zapytać samego Tolkiena...
Albo no nie wiem, może nadal żyją gdzieś w Śródziemiu, tylko tak umiejetnie się chowają, ze nikt nie umie ich znaleźć :)

Page 61 of 63
Jump to: