Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat
Search found 159 matches
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Author Message
  Topic: Przesłanie biblijne Władcy Pierscieni.
Lorelay

Replies: 35
Views: 1779

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Jan 13, 2004 4:29 pm   Subject: Przesłanie biblijne Władcy Pierscieni.
Ja jednak nadal obstaję przy swoim, tzn. że Valarowie nie są bogami. Jeśli bym już koniecznie miała ich jakoś przyrównywać, to byliby to raczej aniołowie.
  Topic: Wirtualne królestwo
Lorelay

Replies: 29
Views: 1729

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Jan 13, 2004 4:00 pm   Subject: Wirtualne królestwo
Na początku gratuluję! Naprawdę ciekawy pomysł...
Jeśli chodzi o mnie, pisze się na to jaknajbardziej :)
  Topic: Twoje imię i rasa w Śródziemiu!
Lorelay

Replies: 75
Views: 6064

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Jan 13, 2004 3:35 pm   Subject: Twoje imię i rasa w Śródziemiu!
LOL!
Ja jestem cytuję "Dziobatym Gondorczykiem" :shock: :?
Moje elfie imię to:
Girithechoriel
Girithechorien
Girithechorwen
hobbickie:
Menegilda Underhill from Standelf
krasnoludzkie:
Durin Saphirehelm
a gdybym była orkiem nazywałabym się:
Bagbag the Crazy

Czy ktoś może mi powiedzieć, co znaczy "Dziobaty Gondorczyk"?
  Topic: Valinor czy Śródziemie
Lorelay

Views: 2805

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Jan 13, 2004 3:17 pm   Subject: Valinor czy Śródziemie
Ja nie mogłabym chyb wybać tak jednozncznie, bez możliwości zmiany. Będąc elfem, bo z tą rasą najbardziej się utożsamiam, chciłabym pożyć jakiś czas w Śródziemiu, a potem, gdy postanowię odpocząć od codzienności, zaznać spokoju, odpłynąć do Valinoru.
  Topic: niziołki w śródziemiu
Lorelay

Replies: 27
Views: 1959

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Jan 13, 2004 2:58 pm   Subject: niziołki w śródziemiu
Wiadomo tylko, że hobbici zrodzili się w tym samym miejscu i czasie co ludzie, potem żadne kroniki o nich nie wspominały.
Ponieważ nie ma żadnych pewnych infomacji na temat ich powstania, pozwolę sobie póścić wodze wyobrażni i snuć pewne domniemania.

Jest wyraźnie napisane, że dziećmi Eru są elfowie i ludzie. Np. krasnoludów stworzył Aule, a entów Yavanna, Eru tylko na ich prośbę powołał te stworzenia do życia i nikt nigdy nie nazywał ich dziećmi Eru.

Sądząc po tym, może hobbici byli również kolejnym kaprysem któregoś z Valarów?
Zastanawiałam się również, czy nie dałoby się wysnuć naciąganej teorii, iż byli oni ludzmi skarłowaciałymi na skutek zmian ewolucyjnych. Jestem w stanie wytłumaczyć naukowo ich twarde, owłosione stopy oraz niski wzrost, jednak nie aż tak niski...
  Topic: [O] COS O ELFACH
Lorelay

Replies: 18
Views: 2326

PostForum: Tworczosc wlasna / Opowiadania   Posted: Tue Jan 13, 2004 2:48 pm   Subject: [O] COS O ELFACH
Quote:
Elfy nie są stworzeniami doskonałymi
- tutaj, Strażniku, masz całkowitą rację.
Quote:
Elfowie byli jak wszystkie inne wolne ludy Śródziemia.

Z tym jednak nie mogę się zgodzić. Elfowie są bardzo specyficznym i charakterystycznym ludem, różniącym się swą natura i chechami od pozostałych, podobnie jak krasnoludowie, hobbici czy entowie.
  Topic: ULUBIONA RASA.
Lorelay

Replies: 135
Views: 7188

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Jan 13, 2004 2:39 pm   Subject: ULUBIONA RASA.
Quote:
Ja uwielbiam ludzi , hobbitów tak samo, no elfów też, no i jeszcze entów, no i krasnoludów, chociaż tych trzech ostatnich trochę nie trawię...

Frost Lady, nie do końca rozumiem jak można kogoś uwielbiać , a zarazem nie trawić... :?
Ja najbardziej utożsamiam się z elfami, ale o tym pisałam już chyba w dwu innych tematach, więc nie będe się powtarzac :wink:
  Topic: Czym Jest Dla mnie "Lord Of The Rings"
Lorelay

Replies: 48
Views: 2809

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Jan 13, 2004 2:25 pm   Subject: Czym Jest Dla mnie "Lord Of The Rings"
Dla mnie książka ta jest wielką, wspaniałą podróżą, do innego lepszego świata, inspiracją dla mojej wyobraźni i iskierką nadziei na lepszy, piękniejszy świat...
  Topic: Od ilu lat?
Lorelay

Replies: 69
Views: 5337

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Jan 13, 2004 2:13 pm   Subject: Od ilu lat?
Ale czego konkretnie nie rozumiałeś?
Pytam z czystej ciekawości...
Lorelay

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Jan 13, 2004 2:04 pm   Subject: Przesłanie biblijne Władcy Pierscieni.
Valarowie nie są bogami! Bogiem jest tylko Eru, a Valarowie jedynie duchami przez niego stworzonymi, którym powierzył władze na Ardzie, którą mają sprawować w jego imieniu.
Porównanie Morgotha do szatana jest bardzo sensowne, ale nie oczywiste, zauważmy, że w wielu książkach fantasy, których autorami nie koniecznie są katolicy występują złe moce, siły ciemności...Swoją drogą Morgotha porównuje się też do Lenina, a Saurona do Stalina...A dla mnie to po prostu zupełnie osobna, nie mająca żadnego odniesienia w tym świecie, ani żadnej religii postać, siła...
Zauważmy również, że Tolkien stworzył całkiem nową, osobną teologię Ardy, (która mimo, że z katolicką ma elementy wspólne, jest czymś nowym i zupełnie odrębnym), nie po to przecież włożył w to tyle pracy, by przedstawić tylko alegorię katolicyzmu.
  Topic: Od ilu lat?
Lorelay

Replies: 69
Views: 5337

PostForum: Luzne - Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Jan 13, 2004 1:47 pm   Subject: Od ilu lat?
Nimrodel ma rację, że jest to książka dla wszystkich bez wyjątku. Sama znam ludzi czytających ją w bardzo różnym wieku, najmłodsi ok. 10 lat, najstarsi- ponad 50 :wink:
Ja sama poraz pierwszy przeczytałam "Władcę Pierścieni" w wieku lat 13 i potem kilkakrotnie do tej lektury wracałam, ostatni raz gdy miałam lat 20...no i teraz mam zamiar znów ją sobie odświerzyć. Za każdym razem kiedy ją czytam odbieram ją w trochę inny sposób (to normalne, że inaczej się czyta tą samą książkę mając lat 13, a inaczej mając 20), ale za każdym razem odkrywam w niej coś dla siebie i nie staje się ona dla mnie zbyt dziecinna, ani nigdy nie wydawała mi się zbyt poważna, więc chyba wniosek z tego wypływa taki, że jest przeznaczona dla ludzi w bardzo różnym wieku.
  Topic: Ktora najlepsza (ksiazka)
Lorelay

Replies: 27
Views: 1830

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Jan 13, 2004 1:34 pm   Subject: Ktora najlepsza (ksiazka)
Moją ukochną książką Mistrza jest Silmarillion. Jest tam moim zdaniem przedstawiony najbardziej dojrzały obraz Ardy, najmniej bajkowy, a najbardziej rzeczywisty, realny. Czytając tą książkę ma się największe wrażenie, że ten świat musi istnieć, lub raczej kiedyś istniał naprawdę, że nie mioże to być tylko fikcja literacka. Ponad to jest to dzieło najlepsze, moim daniem i najdojrzalsze pod względem czysto literackim, pisane najpiękniejszym i najbardziej barwnym językiem, najbardziej odzwierciedlające niesamowitą wyobraźnię autora.
Jeśli jednak chodzi o którąś z części "Władcy Pierścieni", moją ulubioną, najciekawszą moim zdaniem i najbardziej zajmującą oraz rozbudowaną pod względem psychologizacji postaci (a na tym punkcie mam istnego świra) jest "Powrót Króla".
  Topic: Ulubiona postac.
Lorelay

Replies: 173
Views: 11125

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Jan 13, 2004 12:52 pm   Subject: Ulubiona postac.
Ja natomiast chciałabym być elfem ze szczepu Noldorów, mimo całej ich niedoskonłości, popełnionych zbrodni i nienajbardziej "kolorowego" losu. Z nimi najbardziej się utożsamiam i czuję w sobie największe podobieństwo do nich :wink:
  Topic: Najmniej lubiana postac
Lorelay

Replies: 77
Views: 3823

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Tue Jan 13, 2004 12:29 pm   Subject: Najmniej lubiana postac
Ja się nie dziwię, droga Nimrodel, ja po prostu podałam powody, dla których Eowina jest postacią, przeze mnie osobiście najmniej lubianą i napisałam, jakie wrażenie sprawia na mnie. To moja subiektywna opinia i nie każdy musi się przecież z nią zgadzać. :wink:
Lorelay

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Mon Jan 12, 2004 4:19 pm   Subject: Przesłanie biblijne Władcy Pierscieni.
Eldereth, czy nie wydaje Ci się jednak, że w gazecie która czytałeś mógłbyć przedstawionuy po prostu jeden punkt widzenia, nie zaś tzw. "cała prawda"? Sam piszesz, że artykuł przez ciebie przeczytany był tylko wypowiedzią jakiegoś człowieka, który sądzi, że takowe przesłanie jest. Skoro więc są to tylko dywgacje czytelnika lub badacza, nie koniecznie muszą być słuszne. Osobiście nie interpretuję "Władcy Pierścieni" w ten sposób. Znając konkretne zdanie Tolkiena na ten temat i jego osobiste wypowiedzi o tym traktujące, ufam raczej tym bezpośrednim źródłom i wypowiedziom samego Mistrza, niż jakimkolwiek badaczom literatury.

Co do Harrego Pottera, również za tą książką nie przepadam. :) Mówiąc delikatnie...
  Topic: Czemu większość osób najbardziej lubi elfy?
Lorelay

Replies: 78
Views: 3794

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Mon Jan 12, 2004 4:06 pm   Subject: Czemu większość osób najbardziej lubi elfy?
Ja nigdy na pewno nie nazwałabym elfów idealnymi. Nie jest to absolutnie prawda, co można w bardzo prosty sposóbb udowodnić, istneje przecież ogromna ilość przykładów na nieidealność elfów, możnaby wymieniać i wymieniac. Nie będę tutaj spekulować skąd u czytelników bierze się masowe uwielbienie dla elfów, ani rozwazac tematu w kategoriach zjawiska społecznego. Napisze tylko o tym jak ja elfów odbieram i jaki jest mój do nich stosunek.
Utożsamiam się silnie z elfami, zauważam w sobie wiele cech typowo "elfich" takich jak specyficzna duma, niechęć do zbytniego spoufalania się, umiłowanie piękna i natury, cierpliwość( u elfów wynikająca z długowieczności) itp., mam elfią duszę i czuję się z tymi istotami silnie związana.

Jeśli chodzi o elfy skandynawskie czy germańskie, to nie sąone kompletnie torzsame z elfami tolkienowskimi, sa tylko inspiracją, ale charakterystyka jednych i drugich ogromnie sieróżni.
  Topic: Ulubiona postac.
Lorelay

Replies: 173
Views: 11125

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Mon Jan 12, 2004 3:41 pm   Subject: Ulubiona postac.
Bardzo trudno jest mi zdecydować sie na jedna postać, któraa lubię najbardziej. Moim zdaniem każda z tych postaci ma swoją własną ciekawą historię, każda z nich jest tak skrajnie inna, że trudno nawet je porównywać. Wielu boharerów LOTR'a budzi we mnie sympatię czy szacunek, każdy z innego powodu, każdy urzekł mnie jakąś konkretną cechą. Gandalf- imponuje mi swoja mądrością, siła ducha i tym, że mimo iż był Majarem i mimo całej swojej mocy, był bardzo "normalny", taki "życiowy"... Aragorna cenię za odwagą i to, że potrafił zrównoważyć w sobie takie jakby dwa alterego: walecznego człowieka czynu Aragorna- straznika i majestatycznego, charyzmatycznego króla Elessara. Arwen imponuje mi poświęceniem dla miłości, Frodo- siłą wewnętrzną, Sam- siłą swojej przyjaźni, Gimli- dumą i honorem, Pippin i Merry- prostolinijnością i podobała mi sie ich metamorfoza jaką przechodzili podczas całej wyprawy. Boromir imponuje mi miłością do swojego ludu i odwagą w walce, a także tym, że potrafił przyznać się do błędów i je naprawić. Faramir łączy w sobie odwagę, szlachetność i prawdziwą męskość, z drugiej zaś strony emanuje spokojem- wszystkie te cechy oraz niesamowita miłość do ojca i siła wewnętrzna bardzo mnie w nim urzekły. Legolasa(tego książkowego-żeby ktoś sobie nie pomyślał, bo filmowego nie znoszę) lubię za jego spokój, cichość i taki charekterystyczny, typowo elfi typ wrażliwości. Elrond wzbudza we mnie olbrzymi respekt całą swojaosobą, tym bijącym od niego majestatem i mądrością, taką inną niż powrzechnie rozumiana, nie potrafię tego jaśniej wytłumaczyć, ani nie przychodzi mi do głowy żadne słowo oddające dokładnie to co mam na myśli, nazywające tą cechę, więc niech zostanie mądrość.
Jeśli jednak miałabym wybierać, to jeśli mogę, będą to trzy, nie jedna postać:
Elrond, Gandalf i Faramir.
Lorelay

PostForum: Tworczosc Tolkiena   Posted: Mon Jan 12, 2004 3:01 pm   Subject: Przesłanie biblijne Władcy Pierscieni.
Wolałabym raczej uniknąć "ureligijniania" "Władcy Pierścieni". Ja osobiście takich odniesień o jakich piszesz, nie zauważam, nie sądze tez, ze autor nawet głęboko religijny musi koniecznie tę swoją religijnośc przenosić na swoje dzieła.
Są oczywiście tacy, którzy przyrównują misję Froda do drogi krzyżowej Jezusa, ale ja napewno do nich nie należę, sam Tolkien zresztą krytykował tego typu porównania i wypowiadał siępublicznie, iż są one jaknajbardziej błędne.
Sama idea walki dobra ze złem moim zdaniem również nie śwadczy o tym. Taki motyw literacki istnieje od dawien dawna i nie zawsze wiąże się z religią katolicką.

Page 7 of 9
Jump to: