| Author |
Message |
Topic: Literatura godna polecenia...bądź nie. |
Lady Of Orthank
Replies: 78
Views: 4275
|
Forum: Publicystyka Posted: Sun Mar 14, 2004 12:35 pm Subject: Literatura godna polecenia...bądź nie. |
No to rozszerzam, bo wtedy dzwoniło na przerwę....
"Pasożyty umysłu" są dla ludzi lubiących SF, horror, filozofię i archeologię w jednym (i dodatkowo albo i nie, dla tych co czytały Lovecrafta)...
Lubicie wampiry? W tejże twórczości mamy przykład wampirów umysłu... I uważajcie na Księżyc...
"Saga Miecza Prawdy" - Tu jest mi trudniej zachęcić do czytania, bo jeszcze kilka tómów z Sagi przede mną i nie wiem, czy akcja się ładnie rozwinie, czy też Goodkind przynudzi.
W każdym bądź razie: fantasy: mnóstwo magii, czarodziejów troszkę mniej i jedna jedyna Matka Spowiedniczka i jej Poszukiwacz Prawdy (który jest postacią główną i bardzo zaskakującą)... :wink: |
Topic: Filmy które lubimy |
Lady Of Orthank
Replies: 325
Views: 11585
|
Forum: Film Posted: Sun Mar 14, 2004 12:28 pm Subject: Filmy które lubimy |
Szczerze mówiąc nie przeycztałam ani jednej książki tego wielkiego przyjaciela Tolkiena, ale cieszę się z ekranizacji oraz z faktu, że Kidman w niej wystąpi...
A co do tematu:
1. Niezaprzeczalnie "Star Wars" (Orginalna Trylogia zawsze i wszędzie rządzi)
2. Ścigany z Harrisonem Fordem
3. Indian Jones również z powyższym (oj opóźni się premiera czwatej części opóźni... :cry: )
4. Mały Wielki Człowiek z Dustinem Hoffmanem |
Topic: ULUBIONA RASA. |
Lady Of Orthank
Replies: 135
Views: 7188
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Sun Mar 14, 2004 12:10 pm Subject: ULUBIONA RASA. |
Mnie najbliżsi sercu są Majarowie, szczególnie ci w ludzkiej postaci - Istari, a przede wszystkim pewien osobinik w szarym płaszczu
A zaraz na drugim miejscu plasują się synowie Eorla i Gondorczycy...
PS. "Arise, arise, Riders of Th?Šoden!" and "Forth Eorlingas!"
|
Topic: Pierścienie |
Lady Of Orthank
Replies: 20
Views: 1817
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Fri Mar 12, 2004 6:31 pm Subject: Pierścienie |
Ailinel, napiszę miast Gęthwin?Ť. Wśród tłumaczeń jest jedno po Gaelicku i to jest właśnie celtycke tłumaczenie... Oczywiście podług tego, co mówił mi mój nauczyciel od angielskiego |
Topic: [W] * * * |
Lady Of Orthank
Replies: 5
Views: 1080
|
Forum: Tworczosc wlasna / Opowiadania Posted: Fri Mar 12, 2004 6:22 pm Subject: [W] * * * |
| Hm.... Cieszę się, że to nie Ty.... Brrr.... Aż mnie ciarki przechodzą, gdy pomyślę, że moja polonistka mogłaby pisać na forum.... Części z użytkowników wytykałaby błędy interpunkcyjne (jak robi to w moich pracach)... :wink: :wink: :wink: :wink: |
Topic: Literatura godna polecenia...bądź nie. |
Lady Of Orthank
Replies: 78
Views: 4275
|
Forum: Publicystyka Posted: Fri Mar 12, 2004 12:28 pm Subject: Literatura godna polecenia...bądź nie. |
Lady Of Orthank poleca:
Sagę"Miecz Prawdy" Teryy'ego Goodkinda i "Pasożyty umysłu" Colina Wilsona.. |
Topic: Pierścienie |
Lady Of Orthank
Replies: 20
Views: 1817
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Fri Mar 12, 2004 12:27 pm Subject: Pierścienie |
Gęthwin?Ť szok przez Ciebie przeżyłam... Lepiej przyznaj się po dobroci skąd to wszystko wykombinowałaś albo... <groźba> i pamiętaj, żę jestem gotowa to uczynić, bo siedzisz niedaleko mnie w tej chwili.... :wink: :wink: :wink: :wink:
PS. A w ogóle to w imieniu Kręgu gratuluję.... |
Lady Of Orthank
|
Forum: Tworczosc wlasna / Opowiadania Posted: Fri Mar 12, 2004 12:20 pm Subject: [W] * * * |
Lorelay. NIewykle mi przyjemni, gdy słyszę pochwały dla moje twórczości... ale jednoszczęsnie poczułam się jakby mój poem oceniała moja polonistka... A może to Ty???
:wink: :wink: :wink: |
Topic: Twoje imię i rasa w Śródziemiu! |
Lady Of Orthank
Replies: 75
Views: 6064
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Fri Mar 12, 2004 12:16 pm Subject: Twoje imię i rasa w Śródziemiu! |
Oto co mi wyszło:
According to the Red Book of Westmarch,
In Middle-earth, Lady Of Orthank was a
Powerful Ent
Elven Name Possibilities for Lady Of Orthank
The root name suitable for feminine and masculine is:
Nuquernasoron
Another masculine version is:
Nuquernasoronion
More feminine versions are:
Nuquernasoroniel
Nuquernasoronien
Nuquernasoronwen
Hobbit lad name for Lady Of Orthank
Wiseman Smallburrow from Willowbottom
Hobbit lass name for Lady Of Orthank
Rosa Smallburrow from Willowbottom
Dwarven Name for Lady Of Orthank
P?Žm Icehammer
This name is for both genders.
Orkish Name for Lady Of Orthank
Akhnakh the Strongclaw
This name is for both genders.
Ad?ťnaic name for Lady Of Orthank
T?ťbil??ru
PS. od dziś mówcie do mnie Potężny Encie!!! |
Topic: Frodo czy Sam ?? |
Lady Of Orthank
Replies: 33
Views: 1752
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Tue Mar 09, 2004 5:14 pm Subject: Frodo czy Sam ?? |
Napisałabym Sam... Miał chłopak silną wolę jak mało kto, no i poczucie humoru też...
No ale właściwie pozytywni byli obaj.... |
Topic: Charakter postaci z Władcy... |
Lady Of Orthank
Replies: 44
Views: 2510
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Tue Mar 09, 2004 5:05 pm Subject: Charakter postaci z Władcy... |
Ja od zawsze byłam Gandalfem.... Tak już było, jest i będzie... Spytajcie kogo chcecie....
PS. Ale ja i tak wolę Faramira :wink: |
Topic: Dzień Kobiet |
Lady Of Orthank
Replies: 50
Views: 1893
|
Forum: Publicystyka Posted: Mon Mar 08, 2004 5:52 pm Subject: Dzień Kobiet |
Wielgachne dzięki za życzonka
PS. I w ogóle całusy dla wszystkich tych, którzy pamiętali.... |
Topic: [W] Thilio Tinuial |
Lady Of Orthank
Replies: 11
Views: 1029
|
Forum: Tworczosc wlasna / Opowiadania Posted: Thu Mar 04, 2004 5:27 pm Subject: [W] Thilio Tinuial |
| Aragornka:) wrote: | | Koniecznie opublikuj (także na forum) inne swoje poematy !!!!! |
Chcę zauważyć, że właśnie to zrobiłam... Ale nie powiem, żeby "Liście..." były lepsze od "Thilio..." :wink: |
Lady Of Orthank
|
Forum: Tworczosc wlasna / Opowiadania Posted: Thu Mar 04, 2004 3:33 pm Subject: [W] * * * |
* * *
Tańczą na wietrze
wielobarwne motyle.
Wiecznie zielenią się łąki,
pokryte złotem, bielą, srebrem.
Brzeg złocisty obmywa
turkus pienistego morza.
Szum fal dźwięcznie
pieści piasek.
Piękny jest tam dzień,
słodko brzmiąca noc,
gdy gwiazdy Elbereth
strąca z nieboskłonu.
Niczym złoto-srebrny deszcz
spływają lśniącymi łzami
po ciemnym aksamicie nieba.
Zza gór otulonych bielą,
wiatr niesie pieśni,
stare, tak znajome,
lecz wciąż przesycone czarem.
Zapomnij się choć na chwilę.
Z deszczem zapytaj szeptem:
Gdzież jest ta ziemia?
Gdzież jest?...
PS. Moje kolejne wierszydło... Powiedzmy, że podoba mi się mniej niż "Thilio..." |
Topic: Władca Oscarówi |
Lady Of Orthank
Replies: 21
Views: 1652
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Mon Mar 01, 2004 3:49 pm Subject: Władca Oscarówi |
Jestem ogromnie szczęśliwa! 11! Wiedziałam, że RotK dostanie dużo Oskarów, ale tego, że ze wszystkich nominacji to się nie spodziwałam! Te wieści poprawiły mi humor i cało dzionek miałam szczęśliwy, jak nigdy dotąd!
PS. A teraz idę świętować.... |
Topic: Jak widzicie albo wyobrazacie sobie Mrgotha i Eru? |
Lady Of Orthank
Replies: 31
Views: 1998
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Thu Feb 26, 2004 9:02 am Subject: Jak widzicie albo wyobrazacie sobie Mrgotha i Eru? |
Eru: Jest, lecz istnieje poza wszystkim. To moje wyobrażenie Iluvatara.
Morgoth: Hm... Ponieważ czytałam Silmarillion tuż po obejrzeniu filmu, Morgoth przypomina mi Saurona, tyle że potężniejszego, czarniejszego, mroczniejszego i z Silmarillami w koronie |
Topic: Smierc Haldira |
Lady Of Orthank
Replies: 75
Views: 5193
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Wed Feb 25, 2004 9:40 am Subject: Smierc Haldira |
A wszyscy tylko mają coś do biednego Boromira (nie bijcie, nie bijcie ).
W jednej z biografii Tolkiena czytałam dokładny wywód na temat śmierci Boromira, jak tylko go znajdę to przytoczę. Chodziło w nim mniej więcej o to, że Boromir musiał zginąć, bo skusiła go moc Pierścienia...
A wracając do tematu:
Nie dość, że Haldir na twarzy przypomina maślaną bułeczkę, to ginie na dodatek...
A sam fakt elfów w Helm' s Deep bardzo mi się podobał, przynajmniej było nieco inaczej niż w książce. Przecież film nie musi być identyczny jak książka, bo w pewnym momencie, zrobiłoby się nudnawo, a tak przynajmniej był efekt zaskoczenia... :wink: |
Topic: Co sprawiło, ze WP stał się Waszą miłością? |
Lady Of Orthank
Replies: 44
Views: 3165
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Wed Feb 25, 2004 9:20 am Subject: Co sprawiło, ze WP stał się Waszą miłością? |
"Władcę Pierścieni" dostałam w prezencie od chrzestnej, wszystkie trzy tomy połknęłam w dwa dni i tak zaczęła się moja miłość do twórczości pana Tolkiena.
Zawsze trudno mi się oderwać od "WP", nawet gdy czytam to samo poraz setny... |
| |