| Author |
Message |
Topic: Ulubiona postac. |
Lady Of Orthank
Replies: 173
Views: 11125
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Tue Mar 30, 2004 9:22 am Subject: Ulubiona postac. |
| Scoia'tael wrote: | nio cóż jeżli mam szczerze się wypowiadać to muszę znależć czas na Silmarillion (już to chyba kiedyś pisałam )
nie pamiętam już imion... ale podobała mi się jedna z Valerian.. tylko właśnie jej imionka nie pamiętam...
ach... czasu !! !! !! !!
buziaki |
dobra wiem, że się czepiam itd., ale czy to nie była Valiera... a może przegapiłam jakąś nazwę "Silmarillionie"??
a w ogóle to aktualnie lubię:
1. Faramira
2. Boromira (no co Gondor rules :wink: )
3. Gandalfa
4. Sarumana (to dlatego, że ostatnio mianowano mnie jego córką )
5. Tuora
i...
6. Mandosa, tj. Namo....
ah... i jeszcze Voronwego... |
Topic: {P} Chcesz fireballem?! |
Lady Of Orthank
Replies: 56
Views: 2874
|
Forum: Tworczosc wlasna / Opowiadania Posted: Tue Mar 30, 2004 8:56 am Subject: {P} Chcesz fireballem?! |
Elgia była czarodziejką o nieskalanej reputacji. Jednak nikt poza nią i jej przebiegłym zaczarowanym kotem nie wiedział, że Elgia w tajemnicy praktykuje ciemne moce.
W świetle dnia była piękną szarooką, bardzo inteligentną kobietą, w nocy zaś stawała się mroczną pięknością, potrafiącą nieźle zaleźć za skórę.
Elgia mieszkała w starej, wysokiej wieży razem ze swym kotem. Przyjmowała każdego i udzielała dobrych rad potrzebującym. Jednak nikt poza nią i jej zaczarowanym kotem nie wiedział, że w każdej poradzie ma ona swój cel.
Elgia często wędrowała po różnych, często bardzo podejrzanych ścieżkach.
Tak było i teraz. Elgia wpychała swojego zaczarowanego kota (żeby nie zjadł zapasów na zimę), zamknęła swoją czarną, starą wieżę na klucz i wyruszyła na jedną ze swoich długich wędrówek.
W ciemnym płaszczu, z kapturem na twarzy, z srebrną różdżką w ręku, przemykała właśnie między drzewami, gdy natknęła się na dziwną drużynę złożoną z bardzo tajemniczych osobników.
Wyskoczyła, więc na ścieżkę, którą podążali, uniosła dłoń w pokojowym geście i powiedziała cicho:
- Ave wędrowcy, gdzie Was przeznaczenie wiedzie?- Mrugnęła okiem. (może miała tuk nerwowy, kto to wiem...) |
Topic: Nasze wielkie pasje... |
Lady Of Orthank
Replies: 94
Views: 4160
|
Forum: Poufne ;) Posted: Tue Mar 30, 2004 8:54 am Subject: Nasze wielkie pasje... |
Jak na prawdziwą Majarkę przystało lista jest długaśna :wink: :
1. Kocham Szkocję (hm... ciekawe dlaczego.. muszę to sprawdzić )
2. uwielbiam słuchac ostrzejszej muzyki (ale to tak od niedawna) i jeszcze muzyki filmowej
3. zdecydowanie lubię broń białą (idę sobie w sobotę na kurs specjalny się zapisać)
4. kocham czytać i bez książek żyć nie mogę (a ostatnio sobie czytam serię o Honor Harrington i jest zabawnie)
5. kocham Seana Beana (kurcze, naprawdę to napisałam)
6. no i właśnie... uwoelbiam kino i teatr, i operę, i filharmonię
7. a na zakończenie powiem Wam coś w tajemnicy: Kocham Gwiezdne Wojny ponad wszystko (no może poza Szkocją), choć dziś mało jest prawdziwych fanów tej sagi (hm... a może trochę przesadzam...) |
Topic: Średnia zagadka! |
Lady Of Orthank
Replies: 127
Views: 5666
|
Forum: Zagadki Golluma / Gospoda Posted: Thu Mar 25, 2004 3:14 pm Subject: Średnia zagadka! |
1. Haletha (Pani Haletha)
2. Haldan
3. Haretha |
Topic: Miecze |
Lady Of Orthank
Replies: 17
Views: 1885
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Thu Mar 25, 2004 2:52 pm Subject: Miecze |
Nie zapomnijcie jeno o Aranruth (Aranrucie ), czyli "Gniewie Króla" mieczu należącym do Thingola, który posiadali później królowie Numenoru...
I jeszcze miecz z Gondolinu, który posiadał Thorin Dębowa Tarcza, o imieniu Orkrist ("pogromca goblinów"). Miecz ten zadje mi się, że był bliźniaczym ostrzem do Gandalfowego :wink: Glamdringa, czyli "Młota na wroga" (a przy okazji: To mój ulubiony miecz z twórczości Tolkiena )... |
Topic: Konie Śródziemia (Ardy w ogólności też) |
Lady Of Orthank
Replies: 22
Views: 2261
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Thu Mar 25, 2004 2:42 pm Subject: Konie Śródziemia (Ardy w ogólności też) |
| Nienor wrote: | | Ideałem konia jest za to dla mnie Kelpie z Sapkowskiego. Miodzio! |
Nom, Kelpie to był koń... |
Topic: {O}Ostatnie Starcie... |
Lady Of Orthank
Replies: 6
Views: 929
|
Forum: Tworczosc wlasna / Opowiadania Posted: Thu Mar 25, 2004 2:40 pm Subject: {O}Ostatnie Starcie... |
Mój koment będzie taki sobie prosty i zwyczajny:
Bardzo mi sie podoba to opowiadanie z punktu widzenia Boromira
(uważaj Morgul, mogę być stronnicza, bo Boromir to mój ulubiony bohater ) |
Topic: [W] ze starej szafy wygrzebane |
Lady Of Orthank
Replies: 2
Views: 782
|
Forum: Tworczosc wlasna / Opowiadania Posted: Wed Mar 24, 2004 5:25 pm Subject: [W] ze starej szafy wygrzebane |
Wiesz Nimrodel, bardzo mi się Twoje wiersze podobają... |
Lady Of Orthank
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Wed Mar 24, 2004 4:46 pm Subject: Konie Śródziemia (Ardy w ogólności też) |
No brawo!
Świetnie Wam idzie... Zachęcam do dalszych poszukiwań...
Ta-ak Ognisty to był (jest ) koń... |
Lady Of Orthank
|
Forum: Luzne - Tworczosc Tolkiena Posted: Wed Mar 24, 2004 8:17 am Subject: Konie Śródziemia (Ardy w ogólności też) |
No dobra koni Ci u Tolkiena dostatek...
Podjacie jeno imię tego szlachtenego stworzenia, imię właściciela i gdzie wystąpił, że się tak wyrażę (a jeśli chcecie to może być nawet opis, cytat, gdzie pojawia się imię tego stworzenia i co tylko chcecie)...
Zacznę ja:
1. Nahar był koniem Valara Oromego, a pojawił się w "Silmarillonie"
2. Asfaloth to wspaniały koń równie wspaniałego Glorfindela, a galopaował we "Władcy Pierścieni: Drużynie Pierścienia"
Teraz daję Wam pole do popisu (szczególnie Guthwine, która mnie zamorduje, jak to zobaczy ). Później policzymy ile koni wyszło i... i... hm... no sama nie wiem, napiszę o to reportaż na polski |
Topic: [W] Thilio Tinuial |
Lady Of Orthank
Replies: 11
Views: 1029
|
Forum: Tworczosc wlasna / Opowiadania Posted: Wed Mar 24, 2004 7:59 am Subject: [W] Thilio Tinuial |
| Lorelay wrote: | | Bardzo ciekawa tematyka, wiersz posiada "swój klimat", dla Ciebie jak zauważyłam dosyć charakterystyczny, pisany jest ciekawym językiem, jednak tym razem treść nieco przerosła formę. Stylistycznie i pod względem doboru słownictwa podobał mi się bardziej Twój wiersz "***", był napisany jakoś tak...zręczniej. Jednak efekt końcowy jest mimo iż nie genialny, acz pozytywny. |
Merci beaucoup... Lepszy nie lepszy, mi się podoba i mojej polonistce o dziwo też...
Ale ma coś innego na obronę "Thilio..." jest moim pierwszym "poemem" i może być nie dopracowany tak jak "***"... |
Topic: [O] Coś jak Silmarillion ?? |
Lady Of Orthank
Replies: 20
Views: 1579
|
Forum: Tworczosc wlasna / Opowiadania Posted: Tue Mar 23, 2004 3:52 pm Subject: [O] Coś jak Silmarillion ?? |
Poproszę więcej... |
Topic: Przesłanie Tolkiena |
Lady Of Orthank
Replies: 25
Views: 1796
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Mon Mar 22, 2004 3:30 pm Subject: Przesłanie Tolkiena |
| Kirdan wrote: | | Nie istniej coś takiego, jak zwycięstwo absolutne. Każdą wygraną trzeba okupić ogromną ofiarą. Tą myśl Tolkien wyniósł z okopów II wojny światowej, w ktorych stracil wielu swych przyjaciół i chciał podzielic się nią z innymi. |
Nie chcę się mocno wcinać w temat, ale to była I wojna światowa... |
Topic: [W] Randir |
Lady Of Orthank
Views: 941
|
Forum: Tworczosc wlasna / Opowiadania Posted: Fri Mar 19, 2004 8:09 am Subject: [W] Randir |
| Aragornka:) wrote: | Mnie osobiście najbardziej podobał się wiersz pt "Thilio Tinuial" i myslę< ze trudno będzie Ci napisać coś lepszego
|
Nie ukrywam, że masz rację Aragornko... "Thilio..." od poczatku był najlepszy....
A "Randir"... Cóż... Pisałam go o 1.00 w nocy na... telefonie komórkowym, bo mi gdzieś kartki wywiało
Aczkolwiek dziękuje za miłe słowa...
PS. Co do dalszej (małej i radosnej) twórczości to nie wiem czy coś się urodzi (jak to pieknie powiedziała moja nauczycielka od WOSu, znana też pod imieniem Hrabia Dooku ) |
Topic: [W] Randir |
Lady Of Orthank
Views: 941
|
Forum: Tworczosc wlasna / Opowiadania Posted: Thu Mar 18, 2004 4:52 pm Subject: [W] Randir |
„Randir”
Chmurne jest niebo
morze szarością nie lśni
cienisty statek pruje fale...
Wiatr! Wiatr stary druh
pieści me zmęczone żagle
tańczy wśród chmur pragnąc odwlec burzę
lecz za późno
Już gdzieś w dali drży niebo
Błyska!
Fale! Fale rosną pianą
zalewając mój pokład
Ratuj nas Najwyższy!
Ocal nasze grzeszne dusze!
Błagamy walcząc ostatkiem sił
czekając na cud
Błagamy padając na kolana
Czym byłem na końcu to pustka...
Wiatr rozgonił gniewne chmury
Promień bladego Księżyca
splótł się namiętnie z roziskrzoną wodą
Pustka!
Randir! Randir! Odszedł
zawodził wicher i tylko toń szeptała czule
Ach! Wędrowcze!
Spoczywaj w pokoju
aż po kres mych dni najdroższy synu
żegnaj...
PS. Tak... To znowu ja... i moja mała radosna twórczość... |
Topic: Smierc Haldira |
Lady Of Orthank
Replies: 75
Views: 5193
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Thu Mar 18, 2004 4:37 pm Subject: Smierc Haldira |
| Gęthwin?Ť wrote: | Troszke tez przeginaja z tym wkraczaniem armii Eomera-zawsze w ostatniej chwili-w TTT i ROTK, przeciez on byl w helmowym jarze wczesniej, tak jak i w koncowej walce...a w filmie takie wielkie wejscie robia mu i rohirrimowie (ma milosc najwieksza) ratuja sytuacje kiedy juz niemal wygasa ostatni plomyk nadziei... |
Oj Gęthwin?Ť, czepiasz się... Ciesz się w ogóle, że to synowie Eorla wkraczają do akcji, kiedy gaśnie nadzieja, a nie ktoś inny... |
Topic: [O] Coś jak Silmarillion ?? |
Lady Of Orthank
Views: 1579
|
Forum: Tworczosc wlasna / Opowiadania Posted: Thu Mar 18, 2004 4:35 pm Subject: [O] Coś jak Silmarillion ?? |
Aragornko, ścięło mnie z nóg poprostu jak to przeczytałam i nie moge się pozbierać...
Gratuluję pomysłu, fantazji etc. i czekam na ciąg dalszy... |
Topic: Pierścienie |
Lady Of Orthank
Views: 1817
|
Forum: Tworczosc Tolkiena Posted: Thu Mar 18, 2004 4:33 pm Subject: Pierścienie |
[quote="Ailinel"] | Lady Of Orthank wrote: | | Wśród tłumaczeń jest jedno po Gaelicku i to jest właśnie celtycke tłumaczenie |
Aaaaaaa dzięki A co z chińskim?
Cała przyjemność po mojej stronie
Chiński... Ta-a... Zaraz poszukamy.... |
| |